SlideShare a Scribd company logo

Elena Bita Politika antisemite ne Europe

L
L

Elena Bita Politika antisemite ne Europe

1 of 12
Download to read offline
Elena Bita Politika antisemite ne Europe
• Hebrenjt duhet te mbanin yllin,ne menyre
qe te identifikoheshin nga te tjeret.
• Nuk mund te hipnin ne tram ose te
perdornin makinen.
• Duhet te hynin ne dyqan nga ora 15 deri ne
oren 17
• Pas ores 8 te mbremjes dhe deri me 6 te
mengjesit ,hebrenjt nuk duhet te shkonin
as ne teater e as ne kinema,as ne ndonje
vend tjeter argetimi.
• Hebrenjt nuk duhet te merreshin me
asnje sport.
• Ata s’duhet te silleshin rrotull ne
kopshtin e tyre dhe as tek te njohurit
pas ores 8 te mbremjes,Nuk duhet te
vinin kembe ne shtepite e te krishtereve
• Femijet e hebrenjve duhet te shkonin
vetem ne shkolla hebraike.
• Hebrenjt nuk mund te martoheshin me
gjerman.
• Nata e 9 nentorit te vitit 1938
hyri ne histori si nata e
kristaleve te thyera
• Ate nate u shkaterruan dyqanet
e hebrenjve,u dogjen Sinagogat
dhe u arrestuan shume prej
hebrenj.
• Kampi eshte shtypja me e neveritshme dhe
kriminale e personalitetit te njeriut dhe
njeriut ne pergjithesi
• Ne kampet naziste u derguan hebrenj(te
moshuar,te
moshuara,gra,femije)kundeshtaret
politik,njerezit me aftesi te kufizuar etj.
• Kampet me te medhaja
jane:Dachau,Manthausen,BergenBelsen,Auschwitz-Birkenau.
Elena Bita Politika antisemite ne Europe
Ad

Recommended

Arkelino Hila
 Arkelino Hila Arkelino Hila
Arkelino Hila lira kuca
 
Kei Xhixhabesi
Kei XhixhabesiKei Xhixhabesi
Kei Xhixhabesilira kuca
 
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusilira kuca
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
 
Komunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
 
Projekt histori luers sulce
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulceXhe Si
 
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne MesopotamiNadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotamilira kuca
 

More Related Content

More from lira kuca

Genti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historiGenti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historilira kuca
 
Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta lira kuca
 
Fjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIFjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIlira kuca
 
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIRoma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIlira kuca
 
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon BonapartiArjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon Bonapartilira kuca
 
Leonardo da vinci Aron Mane
 Leonardo da vinci Aron Mane Leonardo da vinci Aron Mane
Leonardo da vinci Aron Manelira kuca
 
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historiMaggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historilira kuca
 
Sami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena ManeSami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena Manelira kuca
 
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e PrizrenitEgi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e Prizrenitlira kuca
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janineslira kuca
 
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri... Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...lira kuca
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...lira kuca
 
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
 Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VIC’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 

More from lira kuca (20)

Genti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historiGenti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral histori
 
Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta
 
Fjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIFjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VI
 
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIRoma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
 
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon BonapartiArjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
 
Leonardo da vinci Aron Mane
 Leonardo da vinci Aron Mane Leonardo da vinci Aron Mane
Leonardo da vinci Aron Mane
 
Kei Ushe
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe
 
Http
HttpHttp
Http
 
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historiMaggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
 
Sami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena ManeSami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena Mane
 
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e PrizrenitEgi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janines
 
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri... Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
 
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
 
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
 Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
 
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VIC’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
 

Elena Bita Politika antisemite ne Europe

 • 2. • Hebrenjt duhet te mbanin yllin,ne menyre qe te identifikoheshin nga te tjeret. • Nuk mund te hipnin ne tram ose te perdornin makinen. • Duhet te hynin ne dyqan nga ora 15 deri ne oren 17 • Pas ores 8 te mbremjes dhe deri me 6 te mengjesit ,hebrenjt nuk duhet te shkonin as ne teater e as ne kinema,as ne ndonje vend tjeter argetimi.
 • 3. • Hebrenjt nuk duhet te merreshin me asnje sport. • Ata s’duhet te silleshin rrotull ne kopshtin e tyre dhe as tek te njohurit pas ores 8 te mbremjes,Nuk duhet te vinin kembe ne shtepite e te krishtereve • Femijet e hebrenjve duhet te shkonin vetem ne shkolla hebraike. • Hebrenjt nuk mund te martoheshin me gjerman.
 • 4. • Nata e 9 nentorit te vitit 1938 hyri ne histori si nata e kristaleve te thyera • Ate nate u shkaterruan dyqanet e hebrenjve,u dogjen Sinagogat dhe u arrestuan shume prej hebrenj.
 • 5. • Kampi eshte shtypja me e neveritshme dhe kriminale e personalitetit te njeriut dhe njeriut ne pergjithesi • Ne kampet naziste u derguan hebrenj(te moshuar,te moshuara,gra,femije)kundeshtaret politik,njerezit me aftesi te kufizuar etj. • Kampet me te medhaja jane:Dachau,Manthausen,BergenBelsen,Auschwitz-Birkenau.
 • 7. • Njerezit nuk thirreshin me emra por me shifra.Ata behen shifra te depersonalizuara • Kriminelet ordinere emertoheshin si kryetar barakash.Ata thirreshin “kapo”.Kapot ndihmonin administraten per te mbajtur rregull. • Te burgosurit shkonin ne pune te shoqeruar.Neqoftese ata dilnin jashte kolones, qelloheshin pa paralajmerim.
 • 8. • Te burgosurit vuanin nga uria kronike. • Mjeket qe punojne ne kampe zbatojn devizen”Ne rradhe te pare jemi SS pastaj mjek” • Rojet dhe shoqeruesit pushkatojne te burgosurit ne tentantiv arratisjeje dhe marrin shperblime per syceltesine e shfaqur.Kjo i nxit rojet dhe kryesin ne krime te tjera. • Kushdo qe hyn ne kamp eshte fajtor.Ne ferr nuk ka te pafajshem. Asnje s’duhet te dale I gjalle se andejmi.
 • 9. • Ne vitin 1941 disa prej nazisteve me te rendesishem u mblodhen per te vendosur per ceshtjen hebreje ose sic njihet ndryshe “ceshtja perfundimtare”. • Ata vendosen qe hebrenjt qe do te merrnin nga vendet e pushtuara te evakuoheshin ne kampet e perqendrimit.
 • 10. • Ditari I Ana Frankut nis ne vitin 1942 ne Holland ku Ana jeton nje jete normale bashke me familjen e saj.Ne 13 vjetorin e saj ajo merr per dhurate nje ditare te cilin e quan Kiti dhe qe nga ai moment ditari eshte teper I vecant per te .Kur ajo shkruan per here te pare,ajo jetonte nje jete te qete.Sidoqofte gjerat po perkeqesohen me situaten qe kane krijuar nazistet.Gjermanet duan te gjithe Europen dhe Hitleri ka vendosur rregulla te rrepta per hebrenjt.Ata veshin rroba me nje ylle te verdhe ne menyre qe te identifikohen ne cdo kohe.Pas disa ditesh motres se Anes,Margos I erdhi nje leter ne te cilen shkruhej se do ta conin ne nje kamp perqendrimi.Familja Frank vendos te transferohet ne ndertesen ku ishte zyra e babait te Anes.Ana fillon te pershkruaj ndertesen brenda si dhe dhomat .Familja Frank ne ate ndertese jetonte me familje te tjera te cilet jane hebrenj si ata dhe perpiqen te fshihen nga nazistet.Ne ditet kur Ana shkruan faqet e fundit te ditarit ajo eshte nje vajze 15 vjec e cila eshte shendrruar ne nje zonjushe qe mund te shpreh idete dhe shpresat e saj.Ana dhe te tjeret u zbuluan .Ajo vdes ne kampin Bergen-Belsen nga epidemia e tifos qe perhapet nga kushtet e tmerrshme higjenike.Babai I Anes eshte I vetmi nga familja qe I shpeton ferrit te kampit te perqendrimit.Ai publikon ditarin si perkushtim per vajzen e tij .
 • 11. • MENDIMI IM:Politika Antisemite e ndjekur nga nazistet ka qene nje nga politikat me te tmerrshme qe ka njohur njerezimi.Prandaj eshte e rendesishme te njohim te kaluaren qe te mos perseritet ne te ardhmen. • REFERENCA LIBRI: Ditari I Ana Frankut. Fashizmi dhe humbesit… DOKUMENTAR:Night of Broken Glasses. Conspiracy.