SlideShare a Scribd company logo
1 of 8
Iluminizmi eshte nje levizje kulturore qe
u zhvillua ne shekullin XVIII, i cili u
quajt edhe “Shekulli i Arte”. Ose me
sakte iluminizmi eshte ndriçimi i
mendjes dhe funksioni i arsyes.
Iluministet ishin dijetare dhe thirreshin
edhe filozofe. Kjo levizje kulturore lindi
ne Angli dhe France, e me vone u
perhap ne te gjithe Evropen. Iluministet
goditen me guxim shoqerine feudale,
monarkine absolute, gjykatat e
korruptuara, injorancen fetare,
privilegjet e shtresave etj.
IDETE E
ILUMINISTEVE
verteta, thoshin iluministet,

E
zbulohet me ndihmen e arsyes dhe
shkences. Çdo gje e arsyeshme eshte
e vertete dhe duhet pranuar, e cdo
gje e paarsyeshme eshte e gabuar dhe
duhet flakur. Iluministet mbronin
mendimin e lire dhe barazine mes
njerezve. Sipas tyre, te gjithe
njerezit lindin te lire e te
barabarte. Njerezit duhet te shohin
se shoqeria e vjeter e mbyt lirine,
prandaj eshte e paarsyeshme dhe
duhet zevendesuar me nje shoqeri te
re, ku njerezit te jetojne te lire
dhe te barabarte. Iluministet
FIGURAT E SHQUARA TE ILUMINIZMIT

MONTESKJE
Monteskje theksonte se pushteti nuk duhet te jete ne
doren e nje njeriu, si ne monarkite absolute ashtu edhe ne
diktaturat. Pushteti duhet te drejtohet nga tri organe te
pavarura prej njeri-tjetrit:
pushteti legjislativ qe nxjerr ligjet (Parlamenti).
pushteti ekzekutiv qe zbaton ligjet (Qeveria e perbere
nga kryeministri dhe ministrat).
pushteti gjyqesor qe denon shkelesit e ligjeve.
Me nje ndarje te tille, qytetari gezonte lirine qe i jepte ligji.
ZHAN-ZHAK RUSOI
Zhan-Zhak Rusoi shpjegonte se si lindi
shoqeria njerezore. Njerezit, theksonte
Rusoi, jane te lire e te barabarte nga
natyra. Ai goditi shtresat e privilegjuara
dhe monarkine absolute. Rusoi ishte
perkrahes i republikes. Sipas tij,
drejtuesit e shtetit duhet t’i sherbejne
popullit, e jo populli atyre. Nese ata n
uk i sherbejne popullit, populli duhet t’i
heqe e t’i zevendesoje ata. Rusoi hedh
keshtu bazat e shoqerise demokratike.
FRANSUA MARI ARUA (VOLTERI)
Fransua Mari Arua (Volteri) eshte
krijuesi i shume tregimeve, poezive,
veprave historike etj. Volteri godet me
force paditurine dhe privilegjet e kishes
e te klerit, mbron barazine mes
qytetareve dhe lirine e mendimit e te
shprehjes. Ai ishte nje shkrimtar me
dhunti te shumta , duke prodhuar
punimet ne pothuajse cdo forme
letrare, poezi, drama, romane, ese dhe
vepra historike dhe shkencore e beri
veten nje iluminist shume te shquar.
ENLIGHTENMENT
PUNOI: KEITLIN USHE
KLASA: 7-B
TEMA: ILUMINIZMI
LENDA: HISTORI

More Related Content

What's hot

TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxdaskakamakak
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Egi Zenelaj
 
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"the blue bee
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeAn An
 
Bovarizmi
BovarizmiBovarizmi
BovarizmiGersa_a
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugutArlinda
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKlarisa Klara
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxSalviAlmadhi2
 

What's hot (20)

Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
 
TESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docxTESTE LETËRSIA 12.docx
TESTE LETËRSIA 12.docx
 
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
 
Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
 
Honore de balzak
Honore de balzakHonore de balzak
Honore de balzak
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit Te drejtat dhe lirit e individit
Te drejtat dhe lirit e individit
 
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
Dante aligeri, Komedia hynore "Ferri"
 
Semundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
 
Bovarizmi
BovarizmiBovarizmi
Bovarizmi
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Amerika e jugut
Amerika e jugutAmerika e jugut
Amerika e jugut
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Kafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukjeKafshet ne rrezik zhdukje
Kafshet ne rrezik zhdukje
 
Ismail kadare
Ismail kadareIsmail kadare
Ismail kadare
 
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptxBisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
Bisede Letrare (Katedralja e Parisit).pptx
 
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 

Viewers also liked

GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historiseGJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historiseSHKOLLA "ALBANET"
 
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013SHKOLLA "ALBANET"
 
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013SHKOLLA "ALBANET"
 
SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...
SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...
SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...SHKOLLA "ALBANET"
 
Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike zejnep
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise ornela rama
 
Slideshare : Iluminizmi ...
Slideshare : Iluminizmi ...Slideshare : Iluminizmi ...
Slideshare : Iluminizmi ...Michail Michail
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)EGLI TAFA
 
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë BotëroreMarrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë BotëroreShkollë
 
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIXREVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIXShkollë
 
REVOLUCIONI INDUSTRIAL
REVOLUCIONI INDUSTRIALREVOLUCIONI INDUSTRIAL
REVOLUCIONI INDUSTRIALKejsi Beqiri
 
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushkeRilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushkeMerkur Sinani
 
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusilira kuca
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
 

Viewers also liked (20)

GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historiseGJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI DETYRE NE HISTORI 11 Edra KATI konceptet e historise
 
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
 
Romantizmi
RomantizmiRomantizmi
Romantizmi
 
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
GJIMNAZI "ERNEST KOLIQI "Reina KAMANI hisoria XI-2013
 
Projekt histori
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
 
SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...
SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...
SHKOLLA " ERNEST KOLIQI " 10 ngjarje historike ME TE RENDESISHME NGA HISTORI ...
 
Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike Zbulimet e medha gjeografike
Zbulimet e medha gjeografike
 
energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise energjia dhe burimet e energjise
energjia dhe burimet e energjise
 
Slideshare : Iluminizmi ...
Slideshare : Iluminizmi ...Slideshare : Iluminizmi ...
Slideshare : Iluminizmi ...
 
Estagfirullah
EstagfirullahEstagfirullah
Estagfirullah
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
 
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë BotëroreMarrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore
Marrëdheniet Ndëkombëtare Pas Luftes së Dytë Botërore
 
Maria Theresa
Maria TheresaMaria Theresa
Maria Theresa
 
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIXREVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
REVOLUCIONI FRANCEZ DHE GJENDJA NE EVROPE GJATË SHEK XIX
 
REVOLUCIONI INDUSTRIAL
REVOLUCIONI INDUSTRIALREVOLUCIONI INDUSTRIAL
REVOLUCIONI INDUSTRIAL
 
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushkeRilindasit kombetare qe luftuan me pushke
Rilindasit kombetare qe luftuan me pushke
 
Puna
PunaPuna
Puna
 
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
 
Fashizmi
FashizmiFashizmi
Fashizmi
 
Regjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
 

Similar to Kei Ushe

Komploti boteror - Nikola Nikolov
Komploti boteror - Nikola NikolovKomploti boteror - Nikola Nikolov
Komploti boteror - Nikola NikolovBerat Gashi
 
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqLingua culture
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
 
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dheTë drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhekulla 2010
 
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriutTe drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriutTaulant Kelmendi
 
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- ShenimeMbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- ShenimeVerlona Pireci
 
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...kulla 2010
 
100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarrKlodjan Hoxha
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIDenisa Caushi
 
Historia E Shtetit Dhe Së Drejtës
Historia E Shtetit Dhe Së DrejtësHistoria E Shtetit Dhe Së Drejtës
Historia E Shtetit Dhe Së DrejtësRefik Mustafa
 
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikeHistoria e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikemirzani21
 
Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Ferdi Nuredini
 
Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Ferdi Nuredini
 
sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratianteasela
 
Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1ZuhdiHajzeri
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetErgi Nushi
 
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Ervis Cara
 

Similar to Kei Ushe (20)

Komploti boteror - Nikola Nikolov
Komploti boteror - Nikola NikolovKomploti boteror - Nikola Nikolov
Komploti boteror - Nikola Nikolov
 
Demokracia
DemokraciaDemokracia
Demokracia
 
Sociologjia
SociologjiaSociologjia
Sociologjia
 
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
 
Komunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
 
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dheTë drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
Të drejtat dhe liritë themelore të njeriut dhe
 
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriutTe drejtat dhe lirit themelore te njeriut
Te drejtat dhe lirit themelore te njeriut
 
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- ShenimeMbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
Mbrojtja Nderkombetare e te Drejtave te Njeriut- Shenime
 
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
Sociologjija eshte shkenc e cilla mirret me studimin e shoqris net e gjitha f...
 
100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarr
 
Filozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
 
Historia E Shtetit Dhe Së Drejtës
Historia E Shtetit Dhe Së DrejtësHistoria E Shtetit Dhe Së Drejtës
Historia E Shtetit Dhe Së Drejtës
 
Histori
HistoriHistori
Histori
 
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridikeHistoria e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
Historia e institucioneve_shtetrore_dhe_juridike
 
Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2
 
Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2Historia e se Drejtes 2
Historia e se Drejtes 2
 
sistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
 
Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1Permbledhje Historia e Institucioneve 1
Permbledhje Historia e Institucioneve 1
 
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
 
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
 

More from lira kuca

Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne MesopotamiNadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotamilira kuca
 
Genti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historiGenti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historilira kuca
 
Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta lira kuca
 
Fjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIFjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIlira kuca
 
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIRoma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIlira kuca
 
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
 
Elena Bita Politika antisemite ne Europe
Elena Bita Politika antisemite ne EuropeElena Bita Politika antisemite ne Europe
Elena Bita Politika antisemite ne Europelira kuca
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Kei Xhixhabesi
Kei XhixhabesiKei Xhixhabesi
Kei Xhixhabesilira kuca
 
Arkelino Hila
 Arkelino Hila Arkelino Hila
Arkelino Hila lira kuca
 
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon BonapartiArjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon Bonapartilira kuca
 
Leonardo da vinci Aron Mane
 Leonardo da vinci Aron Mane Leonardo da vinci Aron Mane
Leonardo da vinci Aron Manelira kuca
 
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historiMaggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historilira kuca
 
Sami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena ManeSami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena Manelira kuca
 
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e PrizrenitEgi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e Prizrenitlira kuca
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janineslira kuca
 
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri... Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...lira kuca
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 

More from lira kuca (20)

Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne MesopotamiNadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
 
Genti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historiGenti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral histori
 
Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta
 
Fjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIFjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VI
 
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIRoma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
 
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
 
Elena Bita Politika antisemite ne Europe
Elena Bita Politika antisemite ne EuropeElena Bita Politika antisemite ne Europe
Elena Bita Politika antisemite ne Europe
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Kei Xhixhabesi
Kei XhixhabesiKei Xhixhabesi
Kei Xhixhabesi
 
Arkelino Hila
 Arkelino Hila Arkelino Hila
Arkelino Hila
 
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon BonapartiArjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
 
Leonardo da vinci Aron Mane
 Leonardo da vinci Aron Mane Leonardo da vinci Aron Mane
Leonardo da vinci Aron Mane
 
Http
HttpHttp
Http
 
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historiMaggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
 
Sami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena ManeSami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena Mane
 
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e PrizrenitEgi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janines
 
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri... Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
 

Kei Ushe

 • 1.
 • 2. Iluminizmi eshte nje levizje kulturore qe u zhvillua ne shekullin XVIII, i cili u quajt edhe “Shekulli i Arte”. Ose me sakte iluminizmi eshte ndriçimi i mendjes dhe funksioni i arsyes. Iluministet ishin dijetare dhe thirreshin edhe filozofe. Kjo levizje kulturore lindi ne Angli dhe France, e me vone u perhap ne te gjithe Evropen. Iluministet goditen me guxim shoqerine feudale, monarkine absolute, gjykatat e korruptuara, injorancen fetare, privilegjet e shtresave etj.
 • 3. IDETE E ILUMINISTEVE verteta, thoshin iluministet, E zbulohet me ndihmen e arsyes dhe shkences. Çdo gje e arsyeshme eshte e vertete dhe duhet pranuar, e cdo gje e paarsyeshme eshte e gabuar dhe duhet flakur. Iluministet mbronin mendimin e lire dhe barazine mes njerezve. Sipas tyre, te gjithe njerezit lindin te lire e te barabarte. Njerezit duhet te shohin se shoqeria e vjeter e mbyt lirine, prandaj eshte e paarsyeshme dhe duhet zevendesuar me nje shoqeri te re, ku njerezit te jetojne te lire dhe te barabarte. Iluministet
 • 4. FIGURAT E SHQUARA TE ILUMINIZMIT MONTESKJE Monteskje theksonte se pushteti nuk duhet te jete ne doren e nje njeriu, si ne monarkite absolute ashtu edhe ne diktaturat. Pushteti duhet te drejtohet nga tri organe te pavarura prej njeri-tjetrit: pushteti legjislativ qe nxjerr ligjet (Parlamenti). pushteti ekzekutiv qe zbaton ligjet (Qeveria e perbere nga kryeministri dhe ministrat). pushteti gjyqesor qe denon shkelesit e ligjeve. Me nje ndarje te tille, qytetari gezonte lirine qe i jepte ligji.
 • 5. ZHAN-ZHAK RUSOI Zhan-Zhak Rusoi shpjegonte se si lindi shoqeria njerezore. Njerezit, theksonte Rusoi, jane te lire e te barabarte nga natyra. Ai goditi shtresat e privilegjuara dhe monarkine absolute. Rusoi ishte perkrahes i republikes. Sipas tij, drejtuesit e shtetit duhet t’i sherbejne popullit, e jo populli atyre. Nese ata n uk i sherbejne popullit, populli duhet t’i heqe e t’i zevendesoje ata. Rusoi hedh keshtu bazat e shoqerise demokratike.
 • 6. FRANSUA MARI ARUA (VOLTERI) Fransua Mari Arua (Volteri) eshte krijuesi i shume tregimeve, poezive, veprave historike etj. Volteri godet me force paditurine dhe privilegjet e kishes e te klerit, mbron barazine mes qytetareve dhe lirine e mendimit e te shprehjes. Ai ishte nje shkrimtar me dhunti te shumta , duke prodhuar punimet ne pothuajse cdo forme letrare, poezi, drama, romane, ese dhe vepra historike dhe shkencore e beri veten nje iluminist shume te shquar.
 • 8. PUNOI: KEITLIN USHE KLASA: 7-B TEMA: ILUMINIZMI LENDA: HISTORI