SlideShare a Scribd company logo

Leonardo da vinci Aron Mane

L
L

Leonardo da vinci Aron Mane

1 of 12
Download to read offline
 Leonardo da vinci Aron Mane
• Leonardo Da Vinci lindi në 1452 në Vinci. Ai ishte fëmija
jashtë martese i Maestro Pieros (një noter publik) dhe
shoqërueses së tij Katerina. Në moshën 17 vjeçare
Leonardo me të atin vendosen në Firence. Leonardo
studioi në Verrokio, ku gjeniu i tij shkëlqeu më shumë se
maestro që e drejtonte.
Në vitin 1472 Leonardo bëhet anëtar i bashkësisë së
piktorëve të Firences. Në 1476 ai denoncohet me pretekstin
e përhapjes së imoralitetit, denoncim i cili hidhet poshtë
më vonë.
• Në vitin 1481 ai nis të punojë një nga pikturat më të
famshme të tij. Mes viteve 1507 dhe 1508 Leonardo
rivizitoi Firencen për të shitur pjesë të pasurisë së
patundshme që kish trashëguar nga i ati. Më pas ai kaloi
disa vite në Milano ku iu dha titulli "peintre et ingenieur
ordinarie". Kohën më të shumtë ia dedikoi projekteve
shkencore siç ishte kanalizimi i drigjeve të lumit ADDA.
• Rikthimi i familjes SFORZA ne vitin 1512 detyron Leonardon të
largohet nga Milano sërish. Nga viti 1513 deri në vitin 1516 ai
qëndroi në Romë nën protektoratin e të vëllait të papës Leo
X, Guiliano dei Medici. Këtu ai njihet me artistët edhe rivalet e
tij të rinj, Rafaele edhe Mikelanxhelo.
Pas vdekjes së Guliano dei Medici, Leonardo pranon ofertën e
miqve të tij nga Franca edhe vendoset në kështjellën e Cloux
afër Amboise. Ai qëndroi aty nën shoqërinë e studentit të tij të
devotshëm Melzi.
Leonardo vdiq në 2 maj 1519 edhe u varros nëe San
Fiorentino, që ndodhet pikërisht në Ambosise.
Disa nga veprat e tij
• Piktura dhe vepra e tij më e njohur është "Mona Liza", që ruhet në
Muzeun e Luvrit në Paris, pikturuar në vitet 1503 - 1506. Ajo do të
përfaqësonte gruan e tregtarit Fiorentin Francesco del
Giocondo, por mbi këtë janë zhvilluar teori të ndryshme.
• Darka e Fundit->1498

Virgjëresha e shkëmbinjve
1495 – 1508
Disa nga shpikjet e tij
• Leonardo da Vinçi njihet me respekt rreth e qark botës si
mjeshtër i Rilindjes për pikturën dhe shpikjet inxhinierike.
Da Vinçi është përcaktuar shpesh si një gjeni, për shkak të
shkëlqimit të tij në të gjitha fushat e artit, për zbulimet e tij
shkencore dhe shpikjet teknike, që duken një përparim i
madh në krahasim me kohën e tij. Sipas Da
Vinçit, "shkenca është bija e përvojës". Ai filloi të
mendonte dhe të ishte i dobishëm për të gjitha problemet
që kishte njerëzimi në atë kohë dhe mundohej t'i bënte
gjerat më të lehta me inteligjencën e tij të rrallë. Filloi me
një planimetri të qytetit të Milanos në Itali, duke
projektuar
në
hapësirat
e
qytetit
shtëpi
të
bukura, shërbime publike, etj. Da Vinçi mendoi jo vetëm
për ecjen në tokë me anë të makinës, por dhe në ujë, dhe
për këtë ai shpiku anijen më avull, e cila ishte një bark me
elika.
Ad

Recommended

Leonardo Da Vinci
Leonardo Da VinciLeonardo Da Vinci
Leonardo Da VinciKe Keiss
 
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne MesopotamiNadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotami
Nadia Dalla Qyteterimi i hershem ne Mesopotamilira kuca
 
Genti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historiGenti Haveri test semestral histori
Genti Haveri test semestral historilira kuca
 
Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta Favio Vreka Athina dhe Sparta
Favio Vreka Athina dhe Sparta lira kuca
 
Fjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIFjona Hysi klasa VI
Fjona Hysi klasa VIlira kuca
 
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIRoma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VI
Roma sundimtare e Italise Klaus Tanku klasa VIlira kuca
 
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930
Aldo Elmazi Kultura dhe arti ne vitet 1920 1930lira kuca
 
Elena Bita Politika antisemite ne Europe
Elena Bita Politika antisemite ne EuropeElena Bita Politika antisemite ne Europe
Elena Bita Politika antisemite ne Europelira kuca
 

More Related Content

More from lira kuca

Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusilira kuca
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kullalira kuca
 
Kei Xhixhabesi
Kei XhixhabesiKei Xhixhabesi
Kei Xhixhabesilira kuca
 
Arkelino Hila
 Arkelino Hila Arkelino Hila
Arkelino Hila lira kuca
 
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon BonapartiArjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon Bonapartilira kuca
 
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historiMaggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historilira kuca
 
Sami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena ManeSami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena Manelira kuca
 
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e PrizrenitEgi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e Prizrenitlira kuca
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janineslira kuca
 
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri... Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...lira kuca
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...lira kuca
 
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
 Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VIC’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 
Karakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VI
Karakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VIKarakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VI
Karakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VIlira kuca
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIlira kuca
 
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...lira kuca
 

More from lira kuca (20)

Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa KullaKrijimi i SHBA Erlisa Kulla
Krijimi i SHBA Erlisa Kulla
 
Kei Xhixhabesi
Kei XhixhabesiKei Xhixhabesi
Kei Xhixhabesi
 
Arkelino Hila
 Arkelino Hila Arkelino Hila
Arkelino Hila
 
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon BonapartiArjola Mullai Napoleon Bonaparti
Arjola Mullai Napoleon Bonaparti
 
Kei Ushe
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe
 
Http
HttpHttp
Http
 
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe historiMaggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
Maggie Vasha Shkolla e pare shqipe histori
 
Sami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena ManeSami Frasheri Serena Mane
Sami Frasheri Serena Mane
 
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e PrizrenitEgi Eacani Lidhja e Prizrenit
Egi Eacani Lidhja e Prizrenit
 
Kris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i JaninesKris Ushe Pashalleku i Janines
Kris Ushe Pashalleku i Janines
 
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri... Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
Faktorët abiotik që karakterizoje biomat e ujërave të kripura Klevis Kadri...
 
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
 
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
Nikolao Nasto Faktoret abiotike qe karakterizojne biomat e ujerave shkolla "A...
 
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
 Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
Biomat Genti Haveri shkolla "Albanet" klasa VI
 
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VIC’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
C’jane lagunat Cristian Drapni shkolla "Albanet" klasa VI
 
Karakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VI
Karakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VIKarakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VI
Karakteristikat e mjedisit Brian Kuca shkolla "Albanet" klasa VI
 
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VIIReisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
Reisa Haveri Sistemi i qarkullimit te gjakut shkolla "Albanet" klasa VII
 
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
Presentation1 Qeliza dhe ndertimi i saj Arjola Mullai shkolla "Albanet" klasa...
 

Leonardo da vinci Aron Mane

 • 2. • Leonardo Da Vinci lindi në 1452 në Vinci. Ai ishte fëmija jashtë martese i Maestro Pieros (një noter publik) dhe shoqërueses së tij Katerina. Në moshën 17 vjeçare Leonardo me të atin vendosen në Firence. Leonardo studioi në Verrokio, ku gjeniu i tij shkëlqeu më shumë se maestro që e drejtonte. Në vitin 1472 Leonardo bëhet anëtar i bashkësisë së piktorëve të Firences. Në 1476 ai denoncohet me pretekstin e përhapjes së imoralitetit, denoncim i cili hidhet poshtë më vonë. • Në vitin 1481 ai nis të punojë një nga pikturat më të famshme të tij. Mes viteve 1507 dhe 1508 Leonardo rivizitoi Firencen për të shitur pjesë të pasurisë së patundshme që kish trashëguar nga i ati. Më pas ai kaloi disa vite në Milano ku iu dha titulli "peintre et ingenieur ordinarie". Kohën më të shumtë ia dedikoi projekteve shkencore siç ishte kanalizimi i drigjeve të lumit ADDA.
 • 3. • Rikthimi i familjes SFORZA ne vitin 1512 detyron Leonardon të largohet nga Milano sërish. Nga viti 1513 deri në vitin 1516 ai qëndroi në Romë nën protektoratin e të vëllait të papës Leo X, Guiliano dei Medici. Këtu ai njihet me artistët edhe rivalet e tij të rinj, Rafaele edhe Mikelanxhelo. Pas vdekjes së Guliano dei Medici, Leonardo pranon ofertën e miqve të tij nga Franca edhe vendoset në kështjellën e Cloux afër Amboise. Ai qëndroi aty nën shoqërinë e studentit të tij të devotshëm Melzi. Leonardo vdiq në 2 maj 1519 edhe u varros nëe San Fiorentino, që ndodhet pikërisht në Ambosise.
 • 4. Disa nga veprat e tij • Piktura dhe vepra e tij më e njohur është "Mona Liza", që ruhet në Muzeun e Luvrit në Paris, pikturuar në vitet 1503 - 1506. Ajo do të përfaqësonte gruan e tregtarit Fiorentin Francesco del Giocondo, por mbi këtë janë zhvilluar teori të ndryshme.
 • 5. • Darka e Fundit->1498 Virgjëresha e shkëmbinjve 1495 – 1508
 • 6. Disa nga shpikjet e tij • Leonardo da Vinçi njihet me respekt rreth e qark botës si mjeshtër i Rilindjes për pikturën dhe shpikjet inxhinierike. Da Vinçi është përcaktuar shpesh si një gjeni, për shkak të shkëlqimit të tij në të gjitha fushat e artit, për zbulimet e tij shkencore dhe shpikjet teknike, që duken një përparim i madh në krahasim me kohën e tij. Sipas Da Vinçit, "shkenca është bija e përvojës". Ai filloi të mendonte dhe të ishte i dobishëm për të gjitha problemet që kishte njerëzimi në atë kohë dhe mundohej t'i bënte gjerat më të lehta me inteligjencën e tij të rrallë. Filloi me një planimetri të qytetit të Milanos në Itali, duke projektuar në hapësirat e qytetit shtëpi të bukura, shërbime publike, etj. Da Vinçi mendoi jo vetëm për ecjen në tokë me anë të makinës, por dhe në ujë, dhe për këtë ai shpiku anijen më avull, e cila ishte një bark me elika.
 • 7. • Fluturimi Da Vinçi ishte gjithmonë i magjepsur nga fluturimi. Bëri studime të hollësishme mbi fluturimin e zogjve e projektoi makina të ndryshme fluturuese, përfshirë një helikopter që vihej në lëvizje nga katër njerëz dhe një deltaplan, por që ky nuk do të kishte mundur të fluturonte. • Urbanizimi Leonardoja punoi planimetrinë e qytetit të ri të Milanos, që parashikon rrugë të gjera, shtëpi të bukura, shërbime publike etj. Ai realizoi në një farë mënyre planin urban të këtij qyteti, duke përcaktuar pikat kryesore të një vendbanimi.
 • 8. • Anije me avull Kjo shpikje ishte një barkë e pajisur me elika (si anijet me avull që u ndërtuan tre shekuj më vonë) duhet të ecte me një shpejtësi prej 50 miljesh në orë. Elikat, me gjatësi rreth 90 cm, do viheshin në funksion me anën e një mekanizmi me forcën e krahut. • KARROJA E LUFTIMIT Edhe kjo karro luftimi, mosha e të cilës është 400 vjet, i detyrohet gjithashtu Da Vinçit. Ky projekt i frymëzoi konstruktorët e kohëve tona për ndërtimin e tankeve.
 • 9. • OPTIKË Da Vinçi studioi edhe optikën, domethënë shkencën që merret me studimin e fenomeneve të dritës. Ai qe i pari që e kuptoi se për çfarë arsye drita projekton përfytyrimet e përmbysura në atë që quhet “dhoma e zezë”. • Kanale Në Milano, në shërbim të familjes Sforc, Leonardoja përfundoi ndërtimin e kanalit të Martesanas, i cili lidhte dy kanale të lundrueshëm që përshkonin qytetin. Atij i kushtohen përmirësimet që iu bënë ekluzave të njërit prej këtyre kanaleve.
 • 10. • Anatomia • Mori pjesë në shumë autopsi, duke bërë një numër të skicimeve anatomike tejet të hollësishme, duke projektuar një studim të plotë të anatomisë njerëzore e krahasore. • Fortesat Leonardoja pati idenë e një lloji fortese krejt të re e origjinale. Kjo do të kishte dy mure rrethore, të ndara nga një hendek shumë i thellë. Mbrojtësit mund të komunikonin me njëri-tjetrin nëpër disa galerive të nëndheshme.
 • 11. Disa mistere të Da Vinçit Firence, qyteti ku filloi gjithçka… • I ati u transferua në Firence, ku do ta merrte edhe Leonardon e ri, të cilin e dërgoi në studion e Andrea del Verokio, skulptor dhe piktor. Nuk dihet me saktësi se kur ai filloi punë pranë mjeshtri të njohur, por dimë se, që prej vitit 1469, Leonardo jetoi dhe punoi tek Verokio. Në atë periudhë Firence ishte qëndra kryesore artistike e Italisë, si dhe qyteti më i hapur ndaj çdo të reje në fushën e artit. Leonardo njihet me artin e Rilindjes së hershme në studion e mjeshtrit të tij, por do ta ndesh atë edhe nëpër rrugët dhe në kishat e qytetit. Në moshën njëzet vjeçare Leonardo bënte pjesë zyrtarisht në rrethin e piktorëve fiorentinë. Tani mund të kryente punë me porosi që vinin në emër të tij, edhe pse vazhdonte të bashkëpunonte me studion e Verokios. Bashkëkohësit e përshkruanin si një burrë me një bukuri të pazakontë, me një karakter të këndshëm dhe të komunikueshëm, gjithmonë të veshur me shumë kujdes. Në këto vite, interesi i tij ishte i përqënduar drejt pikturës. Si asnjë artist tjetër, Leonardo zotëronte aftësinë për t’i dhënë jetë pikturave të tij. • Leonardo do t’i përkushtohej gjithashtu, studimeve më të hollësishme të anatomisë dhe përzgjodhi kufomat e një spitali fiorentin. Ishte gjithmonë e më i dhënë pas misterit të trupit të njeriut dhe pas misterit të jetës në përgjithësi.
 • 12. Kush është Xhokonda? • Titulli i Xhokondës apo Mona Lizës, duhet të ishte në vërtetë Portreti i damës, duke qenë se deri më sot nuk është bërë i mundur asnjë indentifikim i sigurt i gruas së portretit. Xhorxho Vasari tregon se Leonardo ka pikturuar gruan e tregtarit fiorentin Françesko del Xhokondo, prej nga vinte edhe titulli i pikturës. Ka mundësi që Leonardo ta ketë marrë këtë porosi më 1503, kur Liza ishte njëzet e katër vjeç. • Sipas burimeve të tjera, vepra ka qenë e porositur nga Xhuliano de Mediçi dhe përfaqëson “një farë dame”, ndoshta një kurtizane. Ka shumë mundësi që në punë e sipër, artisti t’i jetë larguar projektit fillestar duke transformuar kështu një portret realist, në një vepër ideale, në një kryevepër të pashoqe. Piktura nuk do t’i dorëzohej asnjëherë atij që e porositi dhe artisti do ta mbante gjithmonë me vete. Rafaelo ka mundësi qe ta ketë parë veprën në studion e Leonardos përpara se ta përfundonte. Vepra e Rafaelos, Portreti i Madalena Donit, paraqet një grua në të njëjtën pozë si Xhokonda, edhe pse Rafaelo nuk ka vënë në dukje as buzëqeshjen enigmatike, as pejsazhin e sfumuar, as ngjyrën e errët të kromuar të pikturës origjinale, duke realizuar kështu nje vepër, e cila i qëndron larg tërheqjes misterioze të Monalizës.