An analysis of internet addiction levels of individuals according to various variables

222 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
222
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

An analysis of internet addiction levels of individuals according to various variables

 1. 1. Oleh; IDA NORINI BINTI MAHAMAD TAJUDIN (M20121000502) FAKULTI PENDIDIKAN & PEMBANGUNAN MANUSIA UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS
 2. 2.    Menurut Wikipedia, Internet adalah rangkaian komputer yang berhubung menerusi beberapa rangkaian bagi mendapatkan pelbagai sumber maklumat yang terkini dari seluruh dunia tanpa batasan masa dan tempat. Menurut Kamus Dewan edisi ke-4, ketagihan bermaksud ingin atau suka benar akan sesuatu. Ketagihan internet merujuk kepada penggunaan internet dalam jumlah masa yang semakin banyak untuk mencapai kepuasan masing-masing. Cengiz ŞAHİN (2011)
 3. 3.    Jurnal yang dikaji ialah “An Analysis of Internet Addiction Levels of Individuals According to Various Variables’. Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan tahap ketagihan internet di kalangan pengguna-pengguna internet dari kumpulan umur dan jantina serta taraf sosial dan profesional yang berbeza. Jurnal ini ditulis oleh Cengiz ŞAHİN dari Universiti Ahi Evran di Kırşehir, Turki.
 4. 4. Kajian ini adalah bertujuan untuk;  melihat tahap ketagihan internet di kalangan setiap individu yang dikaji.  mengenalpasti tahap ketagihan internet individu dengan kumpulan umur yang berbeza.  melihat hubungan di antara tahap ketagihan internet individu dengan taraf profesional masing-masing.  melihat tahap ketagihan internet di kalangan individu dengan jantina masing-masing.
 5. 5.    Kajian ini adalah kajian berbentuk deskriptif iaitu menggunakan kaedah model kajian atau ‘survey model’. Kumpulan kajian ditentukan dengan menggunakan kaedah persampelan rawak mudah. Responden kajian adalah terdiri daripada sejumlah 596 individu dari kumpulan umur yang berbeza yang menetap di Kırşehir iaitu salah satu pusat bandar di Turki.
 6. 6.  Min, sisihan piawai, persampelan rawak dan ujian-t, ANOVA dan ujian aritmetik LSD dilakukan ke atas data yang dikumpul.  Instrumen kajian yang digunakan ialah Borang Maklumat Peribadi (Personal Information Form) dan Skala Ketagihan Internet (Internet Addiction Scale) untuk mengumpul data.
 7. 7. JANTINA JUMLAH PERATUS KEKERAPAN Lelaki 284 orang 47.7 % Perempuan 312 orang 52.3 % JUMLAH 596 orang
 8. 8. KUMPULAN UMUR JUMLAH KEKERAPAN PERATUS 19 tahun & ke bawah 109 orang 18.3 % 20-29 tahun 98 orang 16.4 % 30-39 tahun 155 orang 26.0 % 40-49 tahun 141 orang 23.7 % 50 tahun & ke atas 93 orang 15.6 % JUMLAH 596 ORANG
 9. 9. TARAF PROFESIONAL JUMLAH KEKERAPAN PERATUS Pelajar 191 orang 32.0 % Pelbagai Profesion 221 orang 37.1 % Menganggur 39 orang 6.5 % Surirumah 119 orang 20.0 % Bersara 26 orang 4.4 % JUMLAH 596 ORANG
 10. 10. Melalui analisis;  Tahap ketagihan Internet di kalangan pengguna Internet yang dikaji secara amnya adalah rendah.  Mengikut kumpulan umur didapati bahawa tahap ketagihan internet bagi golongan individu berumur 19 tahun dan ke bawah adalah lebih tinggi.  Ketagihan Internet responden lelaki adalah lebih tinggi daripada responden perempuan.  Skor ketagihan internet di kalangan pelajar adalah lebih tinggi berbanding dengan kumpulan yang lain.
 11. 11.  Penggunaan Internet yang bebas tanpa kawalan dalam semua sektor pekerjaan bukan sahaja telah memberikan impak yang positif tetapi turut membawa bersama gejala negatif yang akhirnya menjadi beban kepada masyarakat di seluruh dunia.  Ini kerana penagih Internet menghadapi kesukaran dalam meminimakan penggunaan Internet.
 12. 12. Cara mengatasi:  Di sesetengah negara, teknik terapi dan kaunseling membantu mereka lebih bermotivasi untuk mengurangkan penggunaan Internet dan menyedarkan mereka untuk berdepan dengan masalah ini.  Ibu bapa perlu sedar akan tanda-tanda ketagihan Internet pada anak-anak mereka.  Sekolah juga berperanan juga untuk mengatasi masalah ini dengan menganjurkan seminar seperti gejala-gejala ketagihan internet dan menjalankan teknik komunikasi yang berkesan untuk mengurangkan ketagihan ini.
 13. 13. TAMBAHAN
 14. 14.   Di China seorang pelajar telah membunuh rakan sepermainan di dalam permainan games secara online kerana telah mencuri pedangnya di dalam pertarungan secara maya. (2006) Pada tahun 2005 seorang ibu di kawasan kediaman Subang Jaya telah mendapati anaknya hilang selama 48 jam. Akhirnya anak tersebut telah dijumpai sedang asyik bermain games di sebuah pusat siber kafe. (BBC News, 10 November 2005).
 15. 15. Menurut Zainal (2001) yang merupakan seorang pensyarah Kajian Teknologi Maklumat Universiti Teknologi Mara (UiTM), berkata ketagihan internet boleh dikatogerikan kepada beberapa bahagian; Antaranya ialah;  Ketagihan seks siber (cybersexual) yang berkaitan dengan laman web berunsur lucah atau bersembang dengan rakan yang sehaluan berkaitan dengan seks. Ini menyebabkan mereka khayal dan ada yang melayari internet sehingga lewat pagi. 
 16. 16.  Ketagihan yang kedua ialah ketagihan hubungan rakan baru atau cyber relations melalui chat atau e-mel atau perbincangan kumpulan. Sekiranya rakan internet ini sehaluan dengan mereka, maka kedua-dua pihak akan menjadikan mereka terus menghadap internet sehingga lewat pagi.
 17. 17.  Ketagihan ketiga dikenali sebagai ketagihan maklumat, iaitu individu ingin tahu maklumat yang tiada penghujungnya di mana mereka akan menemui setiap perkara baru. Selain daripada itu ada dikalangan mereka sentiasa ingin mencari permainan komputer baru atau teknologi komputer terbaru
 18. 18.  Ketagihan ke empat ialah permainan internet iaitu meliputi perjudian dan permainan games secara online dan seumpamanya. Mereka akan berusaha untuk memenangi perlawanan sehingga lupa dengan kerja, makan dan tidur.
 19. 19.  Apakah simptom-simptom bagi mereka yang ketagihan internet?
 20. 20. Antaranya ialah;  Mereka yang melayari internet lebih daripada 30 jam seminggu tanpa ada sebab yang tertentu/tugas adalah dikategorikan sebagai ketagihan internet.
 21. 21.  Pemikirannya sentiasa obses kepada melayari internet
 22. 22.    Masanya semakin banyak digunakan untuk online Tidak berjaya untuk mengurangkan semula masa yang digunakan untuk online. Merasakan dirinya berisiko untuk kehilangan pekerjaan, persahabatan atau kehilangan masa untuk online
 23. 23.    Menipu/menyembunyikan kegiatan aktiviti melayari internetnya Melayari internet untuk melarikan daripada masalah. Kurang makan dan kurang tidur dan diri
 24. 24.  Menahan diri dari membuang air dan hanya ke bilik air ketika proses “downloading”
 25. 25. Bagaimana untuk merawat ketagihan internet?  Didik/beritahu diri kita sendiri tentang bahaya ketagihan internet  Tamatkan langganan internet dengan internet provider  Elakkan diri kita dari komputer yang mempunyai kelajuan akses yang tinggi  Setkan limit masa untuk melayari internet  Tanyakan diri kita apakah perkara yang berfaedah telah kita perolehi daripada internet  Install software yang boleh menutup komputer kita mengikut masa yang telah kita setkan.  Elakkan diri daripada duduk bersendirian/Cari kawan/bersama keluarga dan lakukan aktiviti yang berfaedah  Sebagai orang Islam setiap yang kita lakukan sentiasa diperhatikan oleh Allah SWT dan akan dicatat amalan kita.
 26. 26. Sekian, Yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan segala kelemahan itu datangnya dari diri saya sendiri Terima Kasih

×