Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

10 Digitale Marketing Trends die marketing op zijn kop zetten

3,964 views

Published on

We staan aan de vooravond van de derde digitale transformatie; die van de Internet of Things. Welke digitale trends moet je als marketeer op het vizier hebben? En wat doen andere bedrijven met technologische vernieuwingen? Tijdens het NIMA Marketing
Executive Diner op 12 november 2015 gaven Erik van Engelen,
Marketeer of the Year en directeur consumenten bij Eneco en Steve Muylle, Professor Marketing & Digital Strategy bij Vlerick Business School hun visie op hoe digital écht kan bijdragen tot de strategie en de groei van een bedrijf.

Deze presentatie beschrijft 10 spraakmakende digitale trends en
voorbeelden die ons een kijkje geven in de toekomst, maar ook op
korte termijn impact hebben op de marketingorganisatie.

Published in: Technology
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

10 Digitale Marketing Trends die marketing op zijn kop zetten

 1. 1. NIMA 10 DIGITALE TRENDS DIE MARKETING OP ZIJN KOP ZETTEN NIMA Top Marketing Club Bijeenkomst 12.11.2015
 19 november 2015
 2. 2. DIGITAL TRANSFORMATION We staan aan de vooravond van de derde digitale transformatie; die van de Internet of Things. Welke digitale trends moet je als marketeer op het vizier hebben? En wat doen andere bedrijven met technologische vernieuwingen? Tijdens het NIMA Marketing Executive Diner op 12 november 2015 gaven Erik van Engelen, Marketeer of the Year en directeur consumenten bij Eneco en Steve Muylle, Professor Marketing & Digital Strategy bij Vlerick Business School hun visie op hoe digital écht kan bijdragen tot de strategie en de groei van een bedrijf. 
 
 Deze presentatie beschrijft 10 spraakmakende digitale trends en voorbeelden die ons een kijkje geven in de toekomst, maar ook op korte termijn impact hebben op de marketingorganisatie. Hartelijke groet,
 NIMA
 3. 3. #1 VAL JE EIGEN BUSINESS MODEL AAN, VOORDAT JE ZELF AANGEVALLEN WORDT BNP Paribas introduceerde een apart label: ‘Hello Bank’. Deze bank is van nature mobiel en 100% online. Deze ‘blauwe’ bank is dé concurrent van de initiatiefnemer zelf; BNP Paribas die € 80 miljoen investeerde. De toekomst zal uitwijzen wie van de twee als winnaar uit de bus komt.
 4. 4. #2 ENERGIE BETAALBAAR HOUDEN “Duurzaamheid is de enige manier om in de toekomst energie blijvend en betaalbaar te houden”, aldus CEO Jeroen de Haas van Eneco. Computers en servers in datacentra produceren veel warmte. Er wordt geschat dat het koelen 10% van al het elektriciteitsgebruik van de wereld kost. Wat als die warmte producerende servers niet in afgelegen datacentra, maar bij mensen thuis worden geplaatst? Nerdalize bedacht een computerserver in een huiskamerradiator en voorziet huizen hiermee van gratis warmte.
 5. 5. #3 GAMIFICATION Koppel je social gegevens aan de app ‘SWOP A JOB’ en vind in no-time de job die bij je past. SWOP verlaagt de drempel van solliciteren en maakt het leuk door gamification-elementen aan de app toe te voegen. Tinder Meets Recruitment.
 6. 6. #4 BIG DATA Gebruik big data om voorspellingen te doen. Zo kon de prijsvergelijker decide.com door ingebouwde algoritmen de prijs van consumentenelektronica voorspellen. De startup -die inmiddels is overgenomen door eBay en in de koelkast is gezet- kon door het analyseren van ‘product cycles’ aangeven wanneer klanten moesten wachten op het nieuwe model voor de beste prijs.
 7. 7. #5 CLOUD COMPUTING Cloud computing is het via een netwerk – vaak het internet – op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. Marktleider van cloud computing is Amazon met ruim 1 miljoen ‘cloud’-klanten, met Netflix als grootste afnemer. Amazon biedt nu met Prime voor $ 100 per jaar toegang tot alle ebooks en special content.
 8. 8. #6 DE COMPUTER ALS MENS Cognitive computing concentreert zich op de bouw van computers die functioneren als het menselijk brein. De door IBM gecreëerde Watson supercomputer heeft in 2011 deelgenomen aan Jeopardy! (quiz show). Watson won overtuigend van de twee slimste spelers en studeert nu voor het behalen van zijn arts doctoraat.
 9. 9. #7 INTERNET OF THINGS Niet alleen mensen zijn online, ook dingen. En al die dingen samen vormen het ‘Internet of Things’. Dit biedt oneindige voorbeelden zoals het op afstand bedienen van de verwarming met je smartphone (Toon, Smappee) of slimme koelkasten die zelf aangeven wanneer een product bijgevuld moet worden (LG smart fridge).
 10. 10. #8 SOFTWARE VOOR IN DE AUTO Automerken maken steeds meer gebruik van slimme software. Android Auto en Apple Car Play zijn besturingssystemen die het makkelijker maken om in de auto te navigeren en online diensten raad te plegem. Niet voor niets noemt Tesla zichzelf een software company. Nog even en we rijden allemaal in een driverless car.
 11. 11. #9 REAL-TIME DELIVERY Een Audi-rijder die een online-bestelling op Amazon plaatst, kan DHL eenmalig zonder sleutel toegang geven tot zijn bagageruimte. Met behulp van een app en chip kan DHL de precieze locatie van de auto achterhalen. Zodra het pakketje is afgeleverd en de bagageruimte weer wordt gesloten, vervalt de mogelijkheid tot toegang. Een volgende stap van ‘Audi connect easy delivery’ is om producten - op basis van je historisch aankoopgedrag - te bezorgen voordat je de bestelling hebt geplaatst.
 12. 12. #10 DATA VOOR E-MATCHING Datingssites maken gebruik van data om mensen aan elkaar te koppelen. Datingsite eHarmony gaat een stap verder en ontwikkelde vergaande algoritmes om singels te matchen aan de hand van uitvoerige psychologische enquêtes. Resultaat: meer dan 600 duizend huwelijken in the U.S. met slechts 3.7% echtscheidingen. eHarmony match nu met Elevated ook werkzoekenden en werkgevers op basis van ingevulde zoekprofielen.
 13. 13. NIMA 10 TRENDS DIE MARKETING OP ZIJN KOP ZETTEN #1 VAL JE EIGEN BUSINESS MODEL AAN #2 ENERGIE BETAALBAAR HOUDEN #3 GAMIFICATION #4 BIG DATA #5 CLOUD COMPUTING #6 DE COMPUTER ALS MENS #7 THE INTERNET OF THINGS #8 SOFTWARE VOOR IN DE AUTO #9 REAL-TIME DELIVERY #10 DATA VOOR E-MATCHING
 14. 14. MEER INFORMATIE: C.TEGELAAR@NIMA.NL Deze samenvatting is mede mogelijk gemaakt door Energize.


×