Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
NIMA 10 LESSEN IN HOE MERKEN GROEIEN
Geïnspireerd op 10 uitspraken uit het boek How Brands Grow door Byron Sharp
17 april ...
INLEIDING
Tijdens het NIMA Marketing Executive Diner op 9 april jl. heeft NIMA
Byron Sharp, schrijver van het boek How Bra...
#1 “GROEI IN MARKTAANDEEL WORDT VEROORZAAKT DOOR
GROEI IN AANTAL KLANTEN”
Merken met een groot aandeel worden vaker herhaa...
#2 “CONCURRERENDE
MERKEN VERKOPEN AAN
DEZELFDE SOORT
MENSEN”
Concurrerende merken vissen allemaal
uit dezelfde vijver. Doe...
#3 “MET PRIJSPROMOTIES
WIN JE GEEN NIEUWE
KLANTEN”
Prijspromoties hebben een onmiddellijk
positief effect op de verkopen, ...
#4 “LOYALITY
PROGRAMMA’S HEBBEN
WEINIG EFFECT”
72% van de mensen die Coca Cola
drinken, drinken ook Pepsi. Klanten zijn
ni...
#5 “CROSS-SELLING IS
NIET GEMAKKELIJK, NOCH
EEN GARANTIE VOOR
GROTE WINST”
Consumenten die geen extra producten
bij je heb...
#6 “CONSUMENTEN HEBBEN ANDERE BELANGRIJKERE DINGEN TE
DOEN DAN OVER MERKEN NA TE DENKEN”
Marketeers overschatten hoeveel c...
#7 “LIGHT-USERS EN NIET-KLANTEN MOGEN
WE NIET NEGEREN”
Er is maar een hele kleine groep die een frequente koper is van een...
#8 “OM MERK LOYALITEIT TE
STIMULEREN MOET EEN MERK
OPVALLEN ZODAT KOPERS ZICH ER
GEMAKKELIJK MEE KUNNEN
IDENTIFICEREN”
Con...
#9 “RECLAME WERKT GROTENDEELS DOOR HET OPBOUWEN VAN
VERFRISSENDE, VASTE GEHEUGENSTRUCTUREN ”
Het creëren van structuren in...
#10 “FYSIEKE EN MENTALE
BESCHIKBAARHEID
ZORGEN VOOR GROTER
MARKTAANDEEL”
Alles draait om verkrijgbaarheid. Wees
voor meerd...
MEER INFORMATIE: C.TEGELAAR@NIMA.NL
Deze summary is mede mogelijk gemaakt door Energize.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

10 lessen in hoe merken groeien

966 views

Published on

Tijdens het NIMA Marketing Executive Diner op 9 april jl. heeft NIMA Byron Sharp, schrijver van het boek How Brands Grow en professor of Marketing Science aan de University of South Australia, mogen verwelkomen voor een presentatie over zijn nieuwe, verfrissende benadering van marketing. In dit boek bespreekt Sharp een meer ‘evidence based’ aanpak van marketing. Door de jaren heen hebben marketeers op basis van ervaring en onderbuikgevoel het vak bedreven, zonder al te veel aandacht te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Nu we steeds meer kunnen meten en data gedreven zijn, is het de hoogste tijd om deze aannames te toetsen. In deze presentatie stippen we kort 10 lessen uit het boek How Brands Grow aan die je zeker niet mag vergeten.

Published in: Marketing
 • Login to see the comments

10 lessen in hoe merken groeien

 1. 1. NIMA 10 LESSEN IN HOE MERKEN GROEIEN Geïnspireerd op 10 uitspraken uit het boek How Brands Grow door Byron Sharp 17 april 2015
 2. 2. INLEIDING Tijdens het NIMA Marketing Executive Diner op 9 april jl. heeft NIMA Byron Sharp, schrijver van het boek How Brands Grow en professor of Marketing Science aan de University of South Australia, mogen verwelkomen voor een presentatie over zijn nieuwe, verfrissende benadering van marketing. In dit boek bespreekt Sharp een meer ‘evidence based’ aanpak van marketing. Door de jaren heen hebben marketeers op basis van ervaring en onderbuikgevoel het vak bedreven, zonder al te veel aandacht te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Nu we steeds meer kunnen meten en data gedreven zijn, is het de hoogste tijd om deze aannames te toetsen. We stippen kort 10 lessen uit het boek How Brands Grow aan, die je zeker niet mag vergeten. NIMA
 3. 3. #1 “GROEI IN MARKTAANDEEL WORDT VEROORZAAKT DOOR GROEI IN AANTAL KLANTEN” Merken met een groot aandeel worden vaker herhaald aangekocht dan merken met een klein marktaandeel. Dit komt mede door de verkrijgbaarheid. Door juist te focussen op het aantrekken van nieuwe kopers wordt marktaandeel gewonnen.
 4. 4. #2 “CONCURRERENDE MERKEN VERKOPEN AAN DEZELFDE SOORT MENSEN” Concurrerende merken vissen allemaal uit dezelfde vijver. Doelgroepprofielen per merk verschillen niet van elkaar, richt je daarom op de gehele markt [massamarketing] en differentieer niet in doelgroepen.
 5. 5. #3 “MET PRIJSPROMOTIES WIN JE GEEN NIEUWE KLANTEN” Prijspromoties hebben een onmiddellijk positief effect op de verkopen, maar vooral onder bestaande kopers. Op lange termijn kosten ze meer dan dat ze opbrengen.
 6. 6. #4 “LOYALITY PROGRAMMA’S HEBBEN WEINIG EFFECT” 72% van de mensen die Coca Cola drinken, drinken ook Pepsi. Klanten zijn niet zo loyaal als marketeers denken. Loyality-programma’s zijn alleen effectief voor consumenten die al loyaal zijn.
 7. 7. #5 “CROSS-SELLING IS NIET GEMAKKELIJK, NOCH EEN GARANTIE VOOR GROTE WINST” Consumenten die geen extra producten bij je hebben gekocht, hebben deze blijkbaar niet nodig.
 8. 8. #6 “CONSUMENTEN HEBBEN ANDERE BELANGRIJKERE DINGEN TE DOEN DAN OVER MERKEN NA TE DENKEN” Marketeers overschatten hoeveel consumenten bezig zijn met hun merk. Consumenten evalueren merken nauwelijks, ze hebben genoeg andere dingen aan hun hoofd. Dit is dan ook de reden waarom merken moeten adverteren: opdat consumenten het merk niet vergeten en top-of-mind blijft.
 9. 9. #7 “LIGHT-USERS EN NIET-KLANTEN MOGEN WE NIET NEGEREN” Er is maar een hele kleine groep die een frequente koper is van een bepaalde productcategorie. Deze groep is belangrijk omdat ze voor grote sales volumes zorgen [20/80]. Echter, zorgt deze groep niet voor 80% van de sales (volgens de oude Pareto principe), maar voor 60%. Wat betekent dat de licht-gebruikers een veel grotere rol in sales hebben dan marketeers denken.
 10. 10. #8 “OM MERK LOYALITEIT TE STIMULEREN MOET EEN MERK OPVALLEN ZODAT KOPERS ZICH ER GEMAKKELIJK MEE KUNNEN IDENTIFICEREN” Consumenten zien vaak niet waarom het merk dat zij gebruiken anders is dan andere merken in de markt. Ze hebben kennis over het merk dat ze gebruiken, maar niet over merken die ze niet gebruiken. Marketeers moeten ervoor zorgen dat hun merk opvallend onderscheidend is t.o.v. andere merken. Het gaat niet om de consument overtuigen, maar om de consument te laten begrijpen wat hij heeft gekocht.
 11. 11. #9 “RECLAME WERKT GROTENDEELS DOOR HET OPBOUWEN VAN VERFRISSENDE, VASTE GEHEUGENSTRUCTUREN ” Het creëren van structuren in het geheugen van de consument over het merk gebeurt over het algemeen door de kleur, logo, verpakking en slogan. Deze cues zorgen ervoor dat de consument het merk eenvoudig herkent en herinnert [in point-of-sale situaties].
 12. 12. #10 “FYSIEKE EN MENTALE BESCHIKBAARHEID ZORGEN VOOR GROTER MARKTAANDEEL” Alles draait om verkrijgbaarheid. Wees voor meerdere mensen en op meerdere plekken herkenbaar & beschikbaar. “Be there where they buy”.
 13. 13. MEER INFORMATIE: C.TEGELAAR@NIMA.NL Deze summary is mede mogelijk gemaakt door Energize.

×