Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

10 lessen over 'Inclusief leiderschap'

3,568 views

Published on

Tijdens het eerste NIMA Management Journey op 29 september j.l. gaf Professor Katleen De Stobbeleir van Vlerick Business School een verfrissende lezing over het thema: ‘Inclusive Leadership: Unlease your potential!’. De Stobbeleir is gespecialiseerd in het ontwikkelen van leiderschap op alle niveaus in de organisatie. Naast het doceren leidt ze het Vlerick Centre in Leadership and Coaching, dat onderzoek doet naar leiderschapstrends en coaching.
In dit document vind je 10 lessen over wat ‘inclusief’ leiderschap betekent, gebaseerd op uitspraken van De Stobbeleir tijdens het NIMA event.

 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

10 lessen over 'Inclusief leiderschap'

 1. 1. NIMA 10 LESSEN OVER ‘INCLUSIEF’ LEIDERSCHAP Geïnspireerd op de lezing van Professor Katleen de Stobbeleir. 1 oktober 2015
 2. 2. INLEIDING Tijdens het eerste NIMA Management Journey op 29 september j.l. gaf Professor Katleen De Stobbeleir van Vlerick Business School een verfrissende lezing over het thema: ‘Inclusive Leadership: Unlease your potential!’. De Stobbeleir is gespecialiseerd in het ontwikkelen van leiderschap op alle niveaus in de organisatie. Naast het doceren leidt ze het Vlerick Centre in Leadership and Coaching, dat onderzoek doet naar leiderschapstrends en coaching. In dit document vind je 10 lessen over wat ‘inclusief’ leiderschap betekent, gebaseerd op uitspraken van De Stobbeleir tijdens het NIMA event. Hartelijke groet, NIMA
 3. 3. #1 WERK NIET HARDER, MAAR ANDERS Van je organisatie een succes maken begint bij jezelf. Bekijk waar je nu staat en hoe je dit kan veranderen: zorg ervoor dat het onopgemerkt potentieel in je organisatie naar boven komt drijven om tot meer innovatie te komen.
 4. 4. #2 OMARM DIVERSITEIT Om te innoveren heb je diversiteit in je organisatie nodig. Als iedereen op dezelfde wijze naar dingen kijkt, wordt je organisatie zwakker. Diversiteit omarmen gaat niet over cijfermatige diversiteit, maar over alle perspectieven tegelijkertijd voor waar aan te nemen en niemand uit te sluiten. Organisaties die niets doen met diversiteit zijn 50% zwakker dan organisaties die dit omarmen.
 5. 5. #3 DOORBREEK BARRIÈRES Veel leiders lijden aan het ‘hero leadership’ syndroom; ze belichamen de waarden van het bedrijf en staan niet open voor andere meningen. Creatieve ideeën ontstaan als barrières worden doorbroken tussen afdelingen, geslacht, leeftijd maar ook tussen introverte en extraverte mensen.
 6. 6. #4 INCLUSIEF CONVERSEREN Je eigen perspectief is beperkt en kan verrijkt worden met andere perspectieven. In een inclusief klimaat stap je af van jouw perceptie van de werkelijkheid. Leer de kunst van het vragen stellen door niet vanuit de ‘wat-vraag’ te denken, maar de ‘waarom-vraag’. Als je met je gesprekspartner het ergens niet over eens bent, stel dan de vraag die begint met ‘ja, en…’ in plaats van ‘ja, maar…’ zodat je alle opties kan overwegen om tot een juiste beslissing te komen.
 7. 7. #5 STIMULEER AUTHENTICITEIT Authentiek gedrag ligt in het verlengde van je persoonlijkheid. Stimuleer mensen binnen de organisatie diverse aspecten van hun persoonlijkheid zoveel mogelijk naar voren te brengen. Kijk breder dan enkel werk, maar ook naar familie/vrienden en de behoefte van mensen hun maatschappelijke rol te vervullen.
 8. 8. #6 WERK AAN JE RELATIES, WORD EEN GEVER Aan je relaties werken betekent durven geven aan anderen. Er zijn drie stijlen mensen: gevers, nemers en matchers. In organisaties zijn gevers zowel het meest succesvol als het minst succesvol. Gevers zijn strategisch het meest effectief, maar alleen als ze slim omgaan met geven. [Boek Tip: Adam Grant: Give an Take]
 9. 9. #7 DOE AAN ‘REVERSE COACHING’ Volg de laatste trends en laat je [ook] inspireren en coachen door een jongere zodat je op de hoogte blijft van de laatste technologieën en trends onder een andere generatie.
 10. 10. #8 CREËER EEN OMGEVING WAAR MENSEN ZICHZELF KUNNEN ZIJN Alle medewerkers verdienen een kans om zichzelf te zijn. Creëer een omgeving waar mensen hun ‘eigen zelf’ mee kunnen nemen naar hun werk. Bijvoorbeeld door een plek te creëren waar ze hun hobby kunnen uitoefenen.
 11. 11. #9 IDENTIFICEER EN ACTEER OP EMOTIES Stel niet teveel vragen aan mensen die angstig zijn, maar sta naast de persoon en help hem/haar voor te bereiden en geef feedback. Stel vragen aan mensen die boos zijn [waarom-vraag] en geef mensen die droevig zijn ruimte door stil te zijn.
 12. 12. #10 MANAGE COMPETENTIES Kijk goed naar de competenties van de mensen binnen de organisatie. Beoordeel op de gewenste competenties en erken dat niet iedereen over alle gewenste competenties beschikt.
 13. 13. NIMA INCLUSIEF LEIDERSCHAP #1 WERK NIET HARDER, MAAR ANDERS #2 OMARM DIVERSITEIT #3 DOORBREEK BARRIÈRES #4 CONVERSEER INCLUSIEF #5 STIMULEER AUTHENTICITEIT #6 WORD EEN GEVER #7 DOE AAN ‘REVERSE COACHING’ #8 CREËER EEN OMGEVING WAAR MENSEN ZICHZELF KUNNEN ZIJN #9 IDENTIFICEER EN ACTEER OP EMOTIES #10 MANAGE COMPETENTIES
 14. 14. MEER INFORMATIE: C.TEGELAAR@NIMA.NL Deze samenvatting is mede mogelijk gemaakt door Energize.

×