Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

планета венера

478 views

Published on

Planet venice

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

планета венера

  1. 1. ПЛАНЕТА ВЕНЕРАИзработила : Јана Панчевска
  2. 2. СОДРЖИНА Венера во сончевиот систем Венера – планетата на љубовта Факти за планетата
  3. 3. ВЕНЕРА ВО СОНЧЕВИОТ СИСТЕМ Венера е втора планета по ред во сончевиот систем
  4. 4. ВЕНЕРА – ПЛАНЕТАТА НА ЉУБОВТА Името Венера доаѓа од името на Римската божица на љубовта - Венера. Многу од нејзините географски карактеристики го носат името на мистични и славни жени од историјата.Древните луѓе за Венера рекле дека е комета. За неа зборувале како за долгокоса, брадата и маѓепсана ѕвезда. Зборувале дека Венера зема форма на божица во својата убавина и во својот ужас, дека била огнен змеј кој ја нападнал Земјата.
  5. 5. ВЕНЕРА
  6. 6. ФАКТИ ЗА ПЛАНЕТАТА Венера е втората по близина планета до Сонцето и орбитира секои 224,7 земјини денови. По Месечината е вториот најсјаен објект кој може да се види на ноќното небо. Максималната видливост планетата ја има пред изгрејсонце и малку позајдисонцето. Затоа често се именува како утринска ѕвезда или ѕвезда вечерница. Венера се движи спротивно од правецот на кој се движат останатите планети од Сончевиот систем. Гледано од површината на Венера, Сонцето изгрева на запад, а заоѓа на исток. Хемијата на Венера ја крши постоечката теорија за формацијата на планетите. Горната атмосфера на Венера ја карактеризира екстремен ветар, побрз од ротацијата, а мирниот долен слој на атмосферата покажува постојани молњи. Планетата е покриена со сто илјади вулкани кои потполно ја измениле површината на планетата во поновиот геолошки период.

×