Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

0

Share

Download to read offline

Neptune

Download to read offline

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Neptune

  1. 1. НЕПТУН Ана Арсовска Милена Ѓорѓиевска ПерушескаFriday, 15 April 2011
  2. 2. Содржина Нептун - осмата планета Нептун - факти Четврта најголема планета Блиску до абсолутна нула Посетена еднаш Брзи ветровиFriday, 15 April 2011
  3. 3. Нептун - осмата планета Осмата и последната планета во нашиот сончев систем, името го добила по богот на морињата, Нептун. Овој гасовит џин, има атмосфера составена од Хелиум, Водород и Метан кој ја дава сината боја на планетата.Friday, 15 April 2011
  4. 4. Нептун - факти Маса - Далечина од сонцето - 1024000000000000000000 4504300000 километри 00000 килограми. Радиус - 24746 километри. Гравитацијата е многу слична на земјината.Friday, 15 April 2011
  5. 5. Четврта најголема планета Оваа планета е четврта по големина во соларниот систем но најмала од гасовитите џинови. Иако е помала од Уран, Нептун има поголема маса и со тоа е погуста.Friday, 15 April 2011
  6. 6. Блиску до абсолутна нула Нептун е најстудената планета во соларниот систем, со -221.4 Целзиусови степени. Месечината на Нептун - Тритон (најголемата од тринаесет) - е уште постудена, со -235 Целзиусови степени.Friday, 15 April 2011
  7. 7. Посетена еднаш НАСА досега има испратено само еден вселенски брод до Нептун: Бродот Voyager 2, кој донесе фасцинантни фотографии од оваа планета. НАСА сеуште нема планови да испрати нов брод.Friday, 15 April 2011
  8. 8. Брзи ветрови Мислите дека ураган е страшен? Не сте биле на Нептун. Таму ветровите дуваат со брзина од над 2000 км/час. Брзината на ветровите на волку студена планета е сеуште необјаснета.Friday, 15 April 2011

Views

Total views

428

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

46

Actions

Downloads

3

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×