Pasoptism

6,287 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,287
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pasoptism

 1. 1. Epoca PasoptistaUn proiect realizat de Dumitriu Bogdan, Gal Teodor, Rupa Alexandru si Mandita Theodor
 2. 2. Pasoptismul in RomaniaCaracterizata prinr-o puternicamanifestare a constiinteinationale in toate provinciileromanesti, perioada fixata cuaproximatie 1830-1860delimiteaza o epoca distincta inevolutia istorica a literaturiiromane, numita in mod curentepoca pasoptista.Termenul de pasoptismdesemneaza miscareademocratica si revolutionaracare precede, in Tarile Romane,Revolutia de la 1848 sipregateste Unirea Principatelor,in 1859.
 3. 3. Revolutia din 1848 Revoluția de la 1848 a fost o revoltă naționalistă a burgheziei europene desfășurată în anii 1848 - 1849, îndreptată împotriva ordinii încă supranaționale stabilite de Congresul de la Viena (1814 - 1815). Această amplă mișcare a debutat în Palermo, Italia, la 12 ianuarie 1848.
 4. 4. Revolutia din 1848În Moldova, mișcarearevoluționară a avut un caracterpașnic, ea mai fiind denumităîn epocă și revolta poeților șis-a concretizat printr-o petițieîn martie 1848 și printr-unprogram în august 1848.Petiția cuprindea 16 de puncteși a fost redactată, de catreVasile Alecsandri, la o întrunirea tinerilor revoluționarimoldoveni care a avut loc lahotelul Petersburg din Iași, cuștirea domnitorului MihailSturdza, în data de 27 martie.
 5. 5. Revolutia din 1848 În Țara Românească, revoluția s-a bucurat de mai mult succes decât în Moldova, deoarece tinerii revoluționari munteni, spre deosebire de cei moldoveni, au încercat traducerea ideilor în fapte. În acest scop i-au atras în tabăra lor pe intelectualii mai de seamă din acea vreme, precum și o parte a administrației și armatei.
 6. 6. Revolutia din 1848În Transilvania mișcarearomânească a avut un caracterpreponderent național. O partedin români au aderat larevoluția burgheză maghiară.Burgezia maghiarărevoluționară, care a pus pepicioare o armată bineorganizată, a căutat să-șiimpună controlul asupraîntregului Ardeal.În acest context au fostreprimate toate mișcările deîmpotrivire ale românilor,sașilor și ungurilor rămașifideli Casei de Habsburg.
 7. 7. Unirea Principatelor Romane Unirea Principatelor Române cunoscută ca Unirea Principatelor (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX- lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
 8. 8. Reforma Invatamantului Alexandru Ioan Cuza a facutcel mai mare pas pentru sistemul deinvatamant romanesc, reformainvatamantului. Aceasta consta inintroducerea alfabetului latin siorganizarea invatamantului in formade astazi. Invatamantul primar aveasa devina gratuit si obligatoriu iar infiecare sat urma sa se deschida cate oscoala iar pentru invatamantulsuperior, universitatiile de la Iasi siBucuresti maresc domeniul dediscipline avand acum si domeniiprecum medicina, fizica simatematica.
 9. 9. Reforma Invatamantului Domeniie artistice se dezvolta prin infiintarea primelor societati precum Societatea Filarmonica si Asociatia Literara a Romaniei. Acestea impreuna cu Ion Heliade-Radulescu si Gheorghe Asachi infiinteaza teatre cu repertoriu romanesc si pun accent pe valorile folclorului romanesc.
 10. 10. Cultura in Perioada Pasoptista Teatrul Teatrul a capatat o mareimportanta fiind unul dintre celemaieficiente mijloace de promovare alevalorilor positive de conduita simoralitate, de educatie estetica siperfectionarea limbii. In 1833, Ion Campineanuimpreuna cu Ion Heliade-Radulescuinfiinteaza „SocietateaFilarmonica”, asociatie al cărei teldeclarat era încurajarea dramaturgieinationale.
 11. 11. Cultura in Perioada Pasoptista Presa Catre sfarsitul sec. al XVIII-lea si inceputul sec. al XIX- lea s-au facut multe incercari de a crea o presa in limba romana mai ales in Ardeal. Adevaratul inceput al presei romanesti este legat de numele lui I. Heliade Radulescu si Gheorghe Asachi, si are loc in 1829. In 8 aprilie apare la Bucuresti "Curierul romanesc“.
 12. 12. Cultura in Perioada Pasoptista Presa La 1 iunie, la Iasi,dupa 3 numere ale uneifoi volante intitulate"Novitale de la armie",gazeta "Albinaromaneasca“. "Curierul" si "Albina"reflecta prima etapa apresei romanesti, cuimensele merite aleoricarei opere depionierat.
 13. 13. Cultura in Perioada Pasoptista Presa In Iulie-septembrie 1838 apare "Alauta romaneasca" sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. In 1840, Mihail Kogalniceanu initiaza "Dacia literara", aceasta fiind suprimata dupa numai trei numere.
 14. 14. Carol Davila Carol Davila, penumele adevăratCarlos AntonioFrancesco D’Avila afost un medic sifarmacist român, deorigine franceză,născut în Italia, custudii în Germania siFranta.
 15. 15. Carol Davila Construieste, din aproape în aproape, un sistem medical care functionează si organizează serviciul sanitar militar si civil. În 1855 înfiintează o scoală de felceri iar în 1856 o scoală secundară de chirurgie cu program scolar teoretic-liceal si sanitar- militar. Când adversarii filorusi fac demersuri pentru închiderea scolii, Davila se adresează guvernului francez, care se obligă să o mentină pe cheltuiala lui. Abia atunci caimacamul Alexandru Dimitrie Ghica dă un opis domnesc pentru mentinerea tinerei institutii, pe care Davila o transformă curând în “Scoala natională de medicină si farmacie". După 10 ani, în 1869 înfiintează Facultatea de Medicină.
 16. 16. Carol Davila Face parte din caracterele mariale secolului si încercă să formezecaracter si la elevii lui. Elevii săisunt trimisi la marile facultăti dinEuropa, si se întorc doctori înmedicină. La solicitarea Ministerului deRăzboi, Constantin Brâncusi aexecutat un bust din bronz algeneralului Carol Davila, pentru afi amplasată în curtea SpitaluluiMilitar Central.

×