Poluarea 2

5,438 views

Published on

Proiect " DIversitate si interculturalitate"

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,438
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
617
Actions
Shares
0
Downloads
127
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Poluarea 2

 1. 1. Poluarea
 2. 2. CUPRINS Poluarea mediului Poluarea naturala si artificiala Poluarea apei Poluarea solului Poluarea aerului Protejarea mediului Poluarea in comuna
 3. 3. Poluarea mediuluiPoluarea reprezinta modificareacomponentelor naturale prin prezentaunor componente straine, numitepoluanti, ca urmare a activitatii omului,si care provoaca prin natura lor, princoncentratia în care se gasesc si printimpul cât actioneaza, efecte nociveasupra sanatatii, creeaza disconfort sauîmpiedica folosirea unor componente alemediului esentiale vietii.
 4. 4.  Cele mai des întâlnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferica). Aceste elemente de baza vietii omenesti se pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile iresponsabile ale fiintei omenesti. Solul, ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atât a celei de suprafata cât mai ales a celei subterane.
 5. 5.  Privita istoric, poluarea mediului a aparut odata cu omul, dar s-a dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane, ajungând astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnici, ale statelor si guvernelor, ale întregii populatii a pamântului. Aceasta, pentru ca primejdia reprezentata de poluare a crescut si creste neîncetat, impunând masuri urgente pe plan national si international, în spiritul ideilor pentru combaterea poluarii.
 6. 6.  Surselenaturale principale ale poluarii sunt eruptiile vulcanice, furtunile de praf, incendiile naturale ale padurilor si altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substante organice.
 7. 7. Poluarea naturala siartificiala  Poluarea naturala se datoreaza surselor de poluare naturale care se produce in urma interactiunii apei cu admosfera, cand are loc dizolvarea gazelor existente in acesta, cu litosfera, cand se produce dizolvarea rocilor solubile si cu organisme vii din apa.
 8. 8. Poluarea artificiala se datoreazasurselor de ape uzate de ori cefel, apelor meteorice,namolurilor, rezidurilor,navigatiei, etc.
 9. 9. Poluarea apei Apa este un factor de mediu indispensabil vietii. Ea îndeplineste în organism multiple functii, fara apa toate reactiile biologice devenind imposibile. Lipsa de apa sau consumul de apa poluata are multiple consecinte negative asupra omului si sanatatii sale.
 10. 10.  Poluarea apei curgatoare este de obicei invizibila deoarece agentii poluanti se dizolva in apa. Oricum , exista si exceptii cum ar fi detergentii care produc spuma ,sau titeiul si reziduurile netratate care plutesc la suprafata . Toti agentii poluanti pot fi detectati in laboratoare prin teste biochimice standardizate . Din aceste teste rezulta un nivel care determina gradul de extindere al poluarii si cel de puritate relativa a apei .
 11. 11. Sursa cu cel mai mare numarpotential de poluare esteagricultura , care in Anglia si TaraGalilor ocupa aproape 80% dintotalul uscatului . Reziduurilenetratate de la fermele zootehnicesunt imprastiate pe terenuri si oparte isi croiesc drum pana lacursurile de apa.
 12. 12.  Silvicultura si sistemele de imbunatatiri funciare cauzeaza si ele deversarea unor substante toxice in apele curgatoare , mai ales fier, aluminiu si cadmiu . Cu imbatranirea padurii , solul devine mai acid, iar in timpul ploilor torentiale cantitati mari de acid se preling pe pante ucigand flora si fauna din jur.
 13. 13. Poluarea solului Solul, ca si aerul si apa este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii. De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atât a celei de suprafata cât mai ales a celei subterane.
 14. 14.  Solul poate fi poluat : - direct prin deversari de deseuri pe terenuri urbane sau rurale, sau din ingrasaminte si pesticide aruncate pe terenurile agricole ; - indirect, prin depunerea agentilor poluanti ejectati initial in atmosfera, apa ploilor contaminate cu agenti poluanti “spalati” din atmosfera contaminata, transportul agentilor poluanti de catre vant de pe un loc pe altul, infiltrarea prin sol a apelor contaminate
 15. 15.  Nivelul contaminarii solului depinde si de regimul ploilor. Acestea spala in general atmosfera de agentii poluanti si ii depun pe sol, dar in acelasi timp spala si solul, ajutand la vehicularea agentilor poluanti spre emisari. Trebuie totusi amintit ca ploile favorizeaza si contaminarea in adancime a solului.
 16. 16. Poluarea aerului Polurea aerului poate sa afecteze regiunea superioara a admosferei numita stratosfera. Productia excesiva a compusilor care contin clor cum ar fi clorofluorocabonati (CFC) (compusi folositi pana acum in frigidere, aparate de aer conditionat si in fabricrea produselor de polistiren) a epuizat stratul de ozon stratosferic, creand o gaura deasupra Antarcticii care dureaza mai multe saptamani in fiecare an.
 17. 17.  Ca rezultat, expunerea la razele daunatoare ale Soarelui a afectat viata acvatica si terestra si ameninta sanatatea oamenilor din zonele nordice si sudice ale planetei. Se arunca anual in atmosfera milioane de tone de agenti poluanti. Numai in anul 1980 s-au aruncat 110 milioane t SOx, 59 milioane tone particule in suspensie, 69 milioane t NOx, 194 mil t CO2, 53 milioane t hidrocarburi. Efectele s-au manifestat asupra stǎrii de sanatate a populatiei, scaderii cantitatii si calitatii produselor agricole, edificiilor, resurselor de apa.
 18. 18.  Aerul este poluat de sistemul de incalzire a termocentralelor care arunca particule de fum, a fabricilor care elimina praf de ciment si gaze otravitoare care pot patrunde in plamanii oamenilor
 19. 19. Protejarea mediului Fiecare poate contribui la salvarea naturii, asigurand conditii de viata locuitorilor de maine ai Terrei. Trebuie sa fie o actiune comuna a tuturor pentru salvarea naturii, oprind poluarea industriala si indepartand pericolul contaminarii cu rezidurile aruncate.
 20. 20.  Trebuie sa intelegem, de exemplu, ca strada nu este cosul nostru de gunoi. Pentru aruncarea lui sunt amenajate locuri speciale. Stiinta de azi are cunostinte necesare pentru ca orice produs toxic sa fie transformat intr- unul folositor: fumul de carbune pentru brichete, praful de ciment pentru blocuri, sterilul minelor pentru caramizi. Plantarea de pomi fructiferi si copaci este o actiune care sporeste purificarea naturii datatoare de oxigen. In casele, apartamentele si gradinile noastre pot fi tinute diverse plante
 21. 21. Poluarea mediului incomuna  Exista poluare si in comuna Filipesti de Targ : poluarea apei, poluarea solului si poluarea aerului.  Apele din comuna au fost poluate datorita gunoaielor si rezidurilor menajere aruncate la intamplare in natura .
 22. 22.  10 fantani publice din satul Marginenii de Jos au fost poluate datorita secarii apei din fantani si contaminarii cu diferite bacterii . Solul este si el poluat cu gunoaie si reziduri greu degradabile, deseuri sau diferite reziduri toxice . Deasemenea si aerul este poluat din cauza gazelor de la tevile de esapament ale autoturismelor locuitorior .
 23. 23.  Scoala cu clasele I-VIII Marginenii de Jos a participat alaturi de un ONG la campania nationala de curatenie “Let’s Do It Romania” contribuind astfel la campania de educare la protectia mediului inconjurator.
 24. 24. Bibliografie http://www.referate10.ro/referate- ecologie/poluarea-mediului- inconjurator-7502.html http://www.ecomagazin.ro/protecti a-mediului-inconjurator/
 25. 25. Realizat de elevii:Stanciu Alexandra-clasa a VI-aCiuca Alexandru-clasa a V-aIvan Andreea-clasa a VI-aParnau Alexandra-clasa aV-aScoala cu clasele I-VIIIMarginenii de Jos
 26. 26. Noi planeta vom salva, Aerul nu-l polua!Ia aminte si invata, Sanatatea-i pretioasa.

×