Mjedisi ne rajonin tone.

12,423 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
12,423
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
80
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mjedisi ne rajonin tone.

  1. 1. . Mjedisi ne rajonin toneProjekt ne :QytetariTe tregojme domosdoshmerine qe ka mjedisi ne jeten enjeriut ,te pershkruaj domosdoshmerine e burimeve temjedisit per njeriun dhe te vleresojme mjedisin ne rajonintone.Punoi:Irini Kuci1/14/2013
  2. 2. Mjedisi eshte teresia e faktoreve natyrore e njerezore.Te gjithe gjallesat ndikojnene zhvillimin e mjedisit, si dhe vete mjedisi ndikon te gjallesat.Mjedisi dhe njerezitkane nje lidhje reciproke.Ne e perdorim mjedisin per te marre nga ai disa burimete paperpunuara, qe ndihmojne ne zhvilllimin tone, por ,gjuthashtu mjedisi nasherben edhe per te larguar shume mbetje qe ne i ‘prodhojme’.Per te jetuar dheruajtur ekzistencen tone ne kemi nevoje per oksigjen,temperature teqendrueshme dhe uje te paster.Ne jetojme ne nje bote ku cdo gje eshte e lidhur sinje zinxhir,te gjitha jane te lidhura me njera –tjetren.Mjedisi eshte nje term medisa komponente: Te gjitha peisazhet qe funksionojne si sisteme natyrore pa nderhyrje te medha te njeriut,qe permbledhin te gjitha bimet,kafshet,shkembijte dhe fenomenet natyrore qe ndodhin brenda kufirit te tyre. Burimet natyrore universal dhe fenomenet fizike,qe nuk kane kufij te percaktuar,si:ajri ,uji dhe klima ,ashtu si dhe energjia,rrezatimi qe nuk e kane origjinen nga veprimtaria e njeriut.Cfare jane burimet natyrore?Burimet natyrore jane lende qe gjenden ne natyre ne formen e tyre natyrore.Atokane vlera ne kete forme te pandryshuar ,sepse sherbejne si baze per te nxjerredicka tjeter te dobishme.Burimet natyrore perdoren nga njerezit per te plotesuarnevojat e tyre ne menyre te drejperdrejte dhe te terthorte.Njeriu e shfrytezonnatyren per gjithcka qe I nevojitet atij si edhe per nevoja jetike sic, eshte sigurimi Iushqimit,imobiljeve,i veshjes etj.Kategorite e burimeve natyrore.Burimet natyrore jane te ndara ne dy kategori:  Te riperteritshme te cilat jane ato burime qe zevendesohen me kalimin e kohes,Te tilla jane habitatet e peshqve dhe bimesia natyrore.
  3. 3.  Te peperteritshme sic jane ato burime ne nivel te kufizuar dhe nuk mund zevendesohen.Ne keto perfshihen lendet djegese dhe depozitat minerale si:minerali I hekurit dhe ai I floririt. Perse duhet t’I ruajme burimet natyrore? Ne duhet t’I ruajme keto burime pasi ato kane vlera biologjuke, ekonomike dhe clodhese, si dhe bukuri dhe rendesi natyrore per kulturat vendase.Per shembull nje lume mund te ofroje uje per perdorim ne bujqesi,mund te jete nje habitat per peshqit dhe gjenerator elektriciteti per nje fabrike.Nese fermeret dhe fabrikar e perdorin ate ne mase te medhr nuk do te jete me habitat per peshqit. Si duhet t’I ruajme burimet natyrore? Ruajtja e burimeve natyrare ku perfshihen:bimet ,kafshet, mineralet, toka, uji I paster dhe lendet djegese natyrore sic eshte:qymyri, nafta dhe gazi natyror,behet me nje shumellojshmeri metodash,si:ulja e konsumit te burimeve,mbrojtja e tyre nga kontaminimi dhe ndotja, riperdorimi ose riciklimi I burimeve,atehere kur eshte e mundur si dhe mbrojtja dhe ruajtja e plote e burimeve.Disa forma jane: Ruajtja e pyjeve:Pyjet ofrojne banese per nje shumellojshmeri bimesh dhe kafshesh. Ruajtja e tokes:Toka eshte e rendesishme pasi eshte burimi I prodhimit bujqesor dhe industrial. Ruajtja e ujerave:Burimet e pastra te ujit jane jetike per njeriun. Ruajtja e energjise:Energjia perdoret per transportin ngrohjen,ftohjen,ndricimin dhe per prodhimin industrial. Nje nga problemet kresore te mjedisit ne rajonin tone eshte Ndotja. Ndotja e mjedisit eshte demtimi i mjedisit me material qe ndikojne ne shendetin tone.Disa lloje te ndotjesh jane:
  4. 4. Ndotja e ajrit.Ndotja e ujerave.Ndotja akustike.Mbeturinat e demshme.Mbeturinat e ngurta.Ndotja e tokes.Shaqet e ndotjes se mjedisit tone jane:Mos ndergjegjesimi I popullsise per te mbajtur nje ambjent sa me tepaster .Njohurite e pakta qe kane I bejne te mos dine se pasojat mete medha do ti kene vete njerezit .Mbeturinat dhe detergjentet qe Ihedhin ne dete ata I marrin perseri nepermjet ujit te pijshem .Kyproblem eshte hasur edhe ne rrethin tim ,ai I Delvines ne te cilin ujinuk eshte me i pijshem dhe njerezit nuk e konsumojne me ate .Pasojat me te rendesishme jane : Demtimi I ekosistemeve:Ekosistemet perbrejne pjesen me kryesore te mjedisit tone.Ato rritin nivelin e ujit dhe te cilesise se ajrit,ofrojnr habitate per bimet dhe per kafshet. Ndikimi te shendeti I njeriut :Njerezit qe jetojne ne qytete te medha kane me shume problem shendetesoreme frymemarrjen,dhe zemren. Kostoja ekonomike:Per te rikuperuar disa deme te medha te cilat do te duhet t’I paguajne qytetaret. Problem shoqerore:Njerezit e varfer mund te jetojne ne lagje me pak te pastra,ne krahasim me njerezit e pasur.Per me teper ata mund te jetojne afer fabrikave te medha te cilat demtojne mjedisin me mbeturinat e tyre.

×