Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
• Lëndët djegëse janë substanca të cilat
gjatë djegies lirojnë nxehtësi ose formë
tjetër të energjisë. Burimet kryesore
ja...
• Njëlloj si qymyrguri nafta dhe gazi natyror
prejardhjen e kanë nga gjallesat. Në ndryshim
nga qymyrguri këto janë formua...
• Nafta është përzierje e
hidrokarbureve të ndryshme.
Nafta u formua nga bimët dhe
kafshët, të cilat para miliona
vjetësh ...
• Përbërësit kryesorë të
naftës janë hidrokarburet.
Kryesisht arenet, alkanet
dhe cikloalkanet. Në naftë
gjenden dhe kompo...
• Nafta e papërpunuar është lëng me ngjyrë
kafe në të zezë, por edhe me ngjyrë të çelët.
Është më e lehtë se uji dhe nuk t...
• Nafta nuk qëndron aty ku formohet por leviz neper
shtresat poroze te nentokes (rranore ose gëlqerore).
Nen nafte qëndron...
• Nafta nxirret nga thesllsitë e ndryshme të tokës. Ajo
del vetë në sipëfaqe të tokës, në formë curili, nëse
është nën sht...
• 2. Distilimi fraksional i naftës
• Distilim Fraksional quhet ndarja e një përzierje
komponimesh në thyesa distilimi , që...
• Qymyri është burim i energjisë që nuk
rigjenerohet. Supozohet se qymyri është
formuar para qindra miliona vjetësh nga
mb...
• Gjatë procesit të karbonizimit gradual të bimëve, u
lirua hidrogjeni dhe oksigjeni si dhe është rritur
përqindja e karbo...
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri

16,343 views

Published on

Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri
Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri

Published in: Science
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/2ZDZFYj ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2ZDZFYj ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Lëndët Djegëse Fosile - Nafta Qymyri

 1. 1. • Lëndët djegëse janë substanca të cilat gjatë djegies lirojnë nxehtësi ose formë tjetër të energjisë. Burimet kryesore janë : qymyri, gazi natyror, nafta. Këto quhen lëndë fosile dhe nuk munden të rigjenerohen. Nafta dhe gazi natyror plotësojnë 65 % të nevojave të përgjithshme, qymyri 25 % dhe energjia bërthamore 4 %.
 2. 2. • Njëlloj si qymyrguri nafta dhe gazi natyror prejardhjen e kanë nga gjallesat. Në ndryshim nga qymyrguri këto janë formuar nga gjallesa të vogla bimore dhe shtazore që janë depozituar përpara miliona vjetësh në fundin e deteve të cekëta. Aty në veprimin e mikroorganizmave të trysnisë së lartë dhe të temperaturës, lënda organikë është shndërruar në një përzierje të ndërlikuar substancash të tjera ku mbizotërojnë hidrokarburet.
 3. 3. • Nafta është përzierje e hidrokarbureve të ndryshme. Nafta u formua nga bimët dhe kafshët, të cilat para miliona vjetësh kanë jetuar në ujërat e deteve, të liqeneve dhe të oqeaneve. Mbetjet e tyre u grumbulluan në fundin e ujërave dhe me kalimin e kohës u mbuluan me rërë etj. Nxjerrja e naftës që është në detra ose në oqeane e nxjerr naftën në thellësi 10 km ose më shumë ose më pak.
 4. 4. • Përbërësit kryesorë të naftës janë hidrokarburet. Kryesisht arenet, alkanet dhe cikloalkanet. Në naftë gjenden dhe komponime që pëmbajnë okigjen, azot dhe squfur. Komponimet e azotit dhe squfurit i japin naftës erë jo të këndshme.
 5. 5. • Nafta e papërpunuar është lëng me ngjyrë kafe në të zezë, por edhe me ngjyrë të çelët. Është më e lehtë se uji dhe nuk tretet në të. Nuk ka pike vlimi të caktuar. Vetitë fizike të naftës varen nga pëbërja kimke e saj. Eshte perzierje e perbere qe formohet nga gjallesat e vogla bimore e shtazore qe janë shtresuar para miliona vitesh ne fund te deteve te ceketa.
 6. 6. • Nafta nuk qëndron aty ku formohet por leviz neper shtresat poroze te nentokes (rranore ose gëlqerore). Nen nafte qëndron uji kurse mbi te gazi natyror nen trysni te larte.
 7. 7. • Nafta nxirret nga thesllsitë e ndryshme të tokës. Ajo del vetë në sipëfaqe të tokës, në formë curili, nëse është nën shtypje të gazeve. Mirpo presioni i gazeve shpeshë here nuk është i mjaftueshëm, prandaj duhet ushtruar presion artificial nga jashtë. • Nafta kalonë nëpër tri faza : • 1. Pastrimi nga uji, nga rëra, dhe nga papastërtitë e tjera.Me ndihmën e tubave naftësjellës , të cisternave , kamionëve , të transportit hekurudhor ose të tankerëve , përcillet deri në Rafineri
 8. 8. • 2. Distilimi fraksional i naftës • Distilim Fraksional quhet ndarja e një përzierje komponimesh në thyesa distilimi , që vlojnë në kufij të caktuar të. Nëse nafta nxehet në temperaturë deri në 400 °C në kullat për distilim , atëherë ajo shndrrohet në gjende të gazte. • 3. Përpunimi I thellë I produkteve të përfituara nga distilimi fraksional me proces hidropastrimit, reformimit dhe krekingut.
 9. 9. • Qymyri është burim i energjisë që nuk rigjenerohet. Supozohet se qymyri është formuar para qindra miliona vjetësh nga mbetjet e bimëve të depozituara nën sipërfaqen e dheut dhe pjesërisht në ujërat e kënetave. Temperatura dhe shtypja e ushtruar nga lart e shtresave të limit, të dheut, në mungesë të oksigjenit ndihmojne procesin që mbetjet e bimëve të shndërrohen në ato që sot quhen qymyr.
 10. 10. • Gjatë procesit të karbonizimit gradual të bimëve, u lirua hidrogjeni dhe oksigjeni si dhe është rritur përqindja e karbonit. Sa më e gjatë të jetë koha e karbonizimit aq më cilësor është qymyri. • Qymyri është lëndë djegëse me ngjyrë të zezë ose ngjyrë kafeje, përbëhet kryesisht nga karbonit dhe sasia e nxehtësisë që lirohet gjatë djegies qymyri klasifikohet në katër lloje : linjiti, subitimunizoz, butiminoz dhe antracit.

×