Your SlideShare is downloading. ×
Márai-gondolatok
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Saving this for later?

Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Márai-gondolatok

443
views

Published on

Márai-gondolatok

Márai-gondolatok

Published in: Education

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
443
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Márai Sándor Füveskönyv cimü müvéből. Részletek,bölcsességek Zene:Mendelssohn -hegedüverseny. GyéJé 2011. Klikkelj !
 • 2. Először is arról,mi a célja ennek a könyvnek? Szeretné elmondani egy ember....,hogyan kell lakni,enni ,inni,aludni,betegnek lenni és egészségesnek maradni,szeretni és unatkozni,készülni a halálra, és megbékélni az élettel..........mert mindez eggyütt alakitja az emberi sorsot.
 • 3. Az igazi élmény egy ember számára ,elsősorban ,önmaga megismerése. Önmagunk megismerése a legnagyobb utazás.,a legfélelmetesebb fel- fedezés,a legtanulságosabb találkozás. Jellemünk megismerésével párhuzamosan ,meg kell ismerni testünk termé- szetét is.
 • 4. Az ember semmi más ,mint egyszerü alkatrésze a világnak. Az az áttekintés,melyet csak az élet múlása hoz meg,a legnagyobb elégtétel melyet az emberi és világi dolgok megismerése közben szerezhetünk.
 • 5. Mert vándor vagy ,minden nap tovább kell menned az úton, mely egyetlen célod, mely lelked megismerésére vezet. Ki szivét egyfajta nyugalomra ,alázatra tudja nevelni,ez már csaknem vigasztalás .és derü...........
 • 6. Tanulj szerénységet,örülj a szépségnek,s ne várj tőle mást ,mint amit adhat. .Az élet melegségét keresd másutt.,......................... a szépség hideg láng,nem lehet mellette melegedni.!.......... .
 • 7. Az élet ritmusáról tudatosan kell godoskodni.Nem elbizni magad semmiféle helyzetben.Mindig alakulni és változni,odasimulni és áldozni valamit,mindig adni amikor kapsz,mindig továbbadni amit szereztél,igy vagy úgy.
 • 8. Semmitől sem kell félni,soha ne félj kimondani azt ,amiről egész lelkeddel tudod ,hogy igaz....Letiporhatnak ,de meg nem győzhetnek,vádohatnak ,de meg nem hazutolhatnak,elvehetik életed ,de nem vehetik el -Igazségod-!
 • 9. .........Fáradt vagy élni? Igen,egy nap majd úgy érzed túlságos feladatra válalkoztál,mikor embernek születtél e földre. .De ez ........a,,túl,, ez a ,,sok,, adott -rangot és értelmet életednek. Mi lehetsz más ,mint fáradt? Ez volt a dolgod ,hogy élj és elfáradjál!
 • 10. Vannak gyógyithatatlanul sérült emberek,kiket a kapzsiság,a hiúság és az irigység oly mélyen megfertőzött, hogy nincs semmiféle mód rá megengesztelni beteg lelküket. Ezeket szánjad ,de kerüljed.
 • 11. Nincs emberi kapcsolat ,mely.....mélyebb lenne ,mint a barátság. Csak a barát nem önző ,........máskülömben nem barát, Csak a barát nem hiú,mert minden szépet és jót barátjának akar , nem önmagának. Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben,mint a szükszavú , megértő,türelmes és áldozatkész ,,BARÁTSÁG,,
 • 12. BOLDOSÁG,,-nincsen abban az értelemben ,mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli. Legtöbb ember egy életet tölt el azzal ,hogy .....módszeresen készül a boldogságra. S mikor eltelt az élet ,megtudják,hogy nem elég meg- szerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni közben ,és erről megfeledkeznek.
 • 13. Ha nagy csapás, ,vagy lelki fájdalom ér...,gondolj arra ,hogy ez természetes ,mert ember vagy,Tehát .......kedveseid meghalnak, barátaid elhagynak,s minden,amit gyüjtöttél,szerettél, elrepül., mint a por a szélviharban. Ember vagy ,tehát szenvedned kell,de a szenvedésed nem tart örökké ,éppen azért ,.....mert –ember –vagy.
 • 14. Ha csak teheted, élj mindig úgy ,hogy az emberi szellem remekmüveinek egyikét ,mindennap megszemléld. Ne múljon el egyetlen napod sem úgy ,hogy ne olvass néhány sort, mindennap halgass néhány ütem zenét,ne múljon el nap ,hogy nem nézegetted néhány percen át ,valamelyik festő egyik remekmüvét,Igy könnyen megtöltheted lelked az emberi tökéletesség boldog összhangjával.
 • 15. Sétálj sokat! Mindig egyedül kell sétálni.A séta az ember legelemibb életütemét fejezi ki.Aki sétál ,nem akar eljutni sehová,mert a séta célja soha nem más,mint a levegő,...és közvetlen érintkezés a világgal.
 • 16. Egy ember aki lassan elvegyül a tájjal,ütemesen átadja magát a természet nagy diszletei között,az örök valóságnak.A séta a teljes magány.! Aki sétál ,megszabadul munkájától,egyedül van a világgal ,lelkét és testét átadja az ősi elemeknek.A földön jársz és a csillagok alatt sétálsz!
 • 17. Végül is, tudnod kell, hogy mi volt a dolgod a földön. Létezésed egyetlen értelme a földön ,..hogy megismerjed az emberi és világi dolgok igaz természetét,az emberi és világi dolgok összetartozását, s méltányosan viselkedj akkor is,ha embertársaid méltatlanul visekednek ,,EZ VOLT DOLGOD A FÖLDÖN!!!!!NEM TÖBB!,,
 • 18. És szép hétvégét! A zenét halgathatod ,ameddig jól esik De meg is szakithatod..