SlideShare a Scribd company logo
Çeshtjet qe do te trajtohen:
• Ç’eshte riciklimi?
• 3R
• Proceset e riciklimit
• Llojet e materialeve te riciklueshme
• Ndarja e diferencuar
• Perfitimet nga riciklimi
• Riciklimi I letres
• Fakte rreth riciklimit te letres
• Konkluzione
• Rekomandime
Pozicioni I riciklimit në sistemin e qarkullimit të Mbetjeve
Riperdorimi, Reduktimi,
RICIKLIMI...jane 3 fjalet
me te rendesishme qe
ndihmojne natyren dhe
mjedisin ku jetojme.
ndryshe te quajtura 3R
3R
RICIKLIMI
• Riciklimi është proçesi i ripërpunimit të mbetjeve.
Kohët e fundit ky proces ka një zhvillim të gjërë në
shumë fusha industriale: të hekurit, drurit,
plastikës, të qelqit (për të përmendur këtu më të
rëndësishmet).
Procesi I riciklimit
Fabrikë
riciklimi
Pastrimi
thelbësor
Formimi i
topthave
Pëdorimi në
produkte të
reja
Qëndra
riciklimit
Copëtimi në
copa të imëta
Rezervuare
notimi
Shkrirja e copave
në lëng
Ndarja e diferencuar e mbetjeve
Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi
- Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it
- Kursen taksat
- Kursen harxhimin e energjinë me 2/3
- Zvogëlon ndotjen
- Mbron burimet tona të pamjaftueshme
- E bën botën një vënd të këndshëm për të jetuar
MATERIALET E RICIKLUESHME
PLASTIKE
Riciklimi i letres
• Procesi i riciklimit të letrës konsiston në përzierjen e letrës së
përdorur me ujë dhe kimikate për të shpërbërë materialin. Më pas
ajo copëtohet dhe nxehet për ta kthyer në fillesat e celulozës, një
lloj i materialeve bimore organike, kjo përzierje quhet brum. Më
tej filtrohet për të larguar çdo material plastik apo mbetje të
padëshiruara që mund të jenë ende në përzierje. Më tej ajo mund
të kthehet në letër të re. E njëjta fibër mund të riciklohet rreth 7
herë. Përdorimi i letrës së ricikluar është hallkë kyçe në mbylljen
e ciklit të riciklimit. Kjo është e rëndësishme për industrinë e
letrës, pasi 36% e mbetjeve përbëhet nga letra.
Produktet e riciklimit te letres
Produkte nga Gazetat
Produkte nga Revistat
Riciklim i kartonit
Mos e riciklo Ricikloje
o Letër e ngjyrosur
o Letër karboni
o Gazeta Revista
o Letra të shkëlqyeshme apo me
llustër
o Karton
o Etiketa plastike
o Kapëse letrash
o Ngjitës lidhjesh
o Letër kopjesh ose fotografish
Letër pa karbon
o Zarfe me dritare
o Çdo lloj letre me ngjitës (adeziv)
Çdo lloj letre natyrale të
ngjyrosur si:
o Letra shkrimi
o Letër makine shkrimi
o Letër të printuar
o Lidhëse letrash
o Zarfa pa dritare ose ngjitës
Fakte rreth riciklimit te letres
 500.000 pemë priten çdo javë për të shtypur gazetën
londineze "Sunday".
 75.000 pemë do të shpëtoheshin nëse do të riciklohej një
numër i vetëm i gazetës New York Times.
 700 çanta letre që mund të prodhohen nga lënda drusore e
një peme
 Mesatarisht 7 pemë në vit, konsumon çdo njeri në material
letër.
 Përafërisht 1 bilion pemë çohen dëm çdo vit në USA, nga
mosriciklimi i letrës.
Konkluzione
o Nevojitet nje ndergjegjesim dhe informim me I madh ne
lidhje me kete teme.
o Shqipëria është më e favorshme për realizimin e
proҫeseve të reduktimit ekologjik , prandaj duhet të
ndërgjegjësohemi të gjithë të japim kontributin tonë dhe
të kërkojmë mbështetje për realizimin e tyre.
o Te krijohen politika nxitese ne aspektin ekonomik per
riciklimin e letres.
Rekomandime
o Ndergjegjesimi te behet me ane te: fletëpalosjeve,
aktiviteteve, konkurseve nëpër shkolla lidhur me tema të
ndryshme mbi mjedisin apo piktura etj.
o Udhërrëfime për blerjen e produkteve të riciklueshme.
o Kërkesat për minimumin e mbajtjes së materialeve të
riciklueshme.
o Taksën nxitëse për produktet të ricikluara.
FALEMINDERIT 

More Related Content

What's hot

Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
Klarisa Klara
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
Esmer Alda
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
sidorelahalilaj113
 
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeFjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Alush Kryeziu
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
irida_2000
 
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe ShqipeProvimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Helio RAMOLLARI
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini
 
Lakimi emrit
Lakimi emrit Lakimi emrit
Lakimi emrit
Valmir Nuredini
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
ssuseree34b8
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
Melissa Cani
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
roberto1723
 

What's hot (20)

Mjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriu
 
Trupat gjeometrik
Trupat gjeometrikTrupat gjeometrik
Trupat gjeometrik
 
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
 
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditjeFjalia e përbërë me bashkërenditje
Fjalia e përbërë me bashkërenditje
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
 
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe ShqipeProvimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
 
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Letersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Projekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
 
Lakimi emrit
Lakimi emrit Lakimi emrit
Lakimi emrit
 
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
 
Projekt Matematike
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
gjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
 
Ndotja e ujit
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
 
Adoleshenca
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
 
Prodhimi i energjise
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjise
 

Similar to Riciklimi i letres

Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...Vilma Hoxha
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinaveornela rama
 
Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Diana Lamaj
 
Te reciklojme
Te reciklojmeTe reciklojme
Te reciklojme
Aberi Kajo
 
riciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdf
riciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdfriciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdf
riciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdf
isli5
 
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveWaste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveArdian Bytyqi
 

Similar to Riciklimi i letres (7)

Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre                    ...
Mbeturinat urbane dhe riciklimi i tyre ...
 
trajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinavetrajtimi ekologjik i mbeturinave
trajtimi ekologjik i mbeturinave
 
Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme Materialet e riciklueshme
Materialet e riciklueshme
 
Te reciklojme
Te reciklojmeTe reciklojme
Te reciklojme
 
Riciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinaveRiciklimi i mbeturinave
Riciklimi i mbeturinave
 
riciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdf
riciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdfriciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdf
riciklim-1403191ljiiiiii702-phpapp01.pdf
 
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - PlastmasaveWaste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
Waste Management Riciklimi i Masave Plastike - Plastmasave
 

Riciklimi i letres

 • 1.
 • 2. Çeshtjet qe do te trajtohen: • Ç’eshte riciklimi? • 3R • Proceset e riciklimit • Llojet e materialeve te riciklueshme • Ndarja e diferencuar • Perfitimet nga riciklimi • Riciklimi I letres • Fakte rreth riciklimit te letres • Konkluzione • Rekomandime
 • 3. Pozicioni I riciklimit në sistemin e qarkullimit të Mbetjeve Riperdorimi, Reduktimi, RICIKLIMI...jane 3 fjalet me te rendesishme qe ndihmojne natyren dhe mjedisin ku jetojme. ndryshe te quajtura 3R 3R
 • 4. RICIKLIMI • Riciklimi është proçesi i ripërpunimit të mbetjeve. Kohët e fundit ky proces ka një zhvillim të gjërë në shumë fusha industriale: të hekurit, drurit, plastikës, të qelqit (për të përmendur këtu më të rëndësishmet).
 • 5. Procesi I riciklimit Fabrikë riciklimi Pastrimi thelbësor Formimi i topthave Pëdorimi në produkte të reja Qëndra riciklimit Copëtimi në copa të imëta Rezervuare notimi Shkrirja e copave në lëng
 • 6. Ndarja e diferencuar e mbetjeve
 • 7. Përfitimet nga Riciklimi në përgjithësi - Zvogëlon nevojën për hapësira të landfilli‐it - Kursen taksat - Kursen harxhimin e energjinë me 2/3 - Zvogëlon ndotjen - Mbron burimet tona të pamjaftueshme - E bën botën një vënd të këndshëm për të jetuar
 • 9. Riciklimi i letres • Procesi i riciklimit të letrës konsiston në përzierjen e letrës së përdorur me ujë dhe kimikate për të shpërbërë materialin. Më pas ajo copëtohet dhe nxehet për ta kthyer në fillesat e celulozës, një lloj i materialeve bimore organike, kjo përzierje quhet brum. Më tej filtrohet për të larguar çdo material plastik apo mbetje të padëshiruara që mund të jenë ende në përzierje. Më tej ajo mund të kthehet në letër të re. E njëjta fibër mund të riciklohet rreth 7 herë. Përdorimi i letrës së ricikluar është hallkë kyçe në mbylljen e ciklit të riciklimit. Kjo është e rëndësishme për industrinë e letrës, pasi 36% e mbetjeve përbëhet nga letra.
 • 10.
 • 11. Produktet e riciklimit te letres Produkte nga Gazetat Produkte nga Revistat Riciklim i kartonit
 • 12. Mos e riciklo Ricikloje o Letër e ngjyrosur o Letër karboni o Gazeta Revista o Letra të shkëlqyeshme apo me llustër o Karton o Etiketa plastike o Kapëse letrash o Ngjitës lidhjesh o Letër kopjesh ose fotografish Letër pa karbon o Zarfe me dritare o Çdo lloj letre me ngjitës (adeziv) Çdo lloj letre natyrale të ngjyrosur si: o Letra shkrimi o Letër makine shkrimi o Letër të printuar o Lidhëse letrash o Zarfa pa dritare ose ngjitës
 • 13. Fakte rreth riciklimit te letres  500.000 pemë priten çdo javë për të shtypur gazetën londineze "Sunday".  75.000 pemë do të shpëtoheshin nëse do të riciklohej një numër i vetëm i gazetës New York Times.  700 çanta letre që mund të prodhohen nga lënda drusore e një peme  Mesatarisht 7 pemë në vit, konsumon çdo njeri në material letër.  Përafërisht 1 bilion pemë çohen dëm çdo vit në USA, nga mosriciklimi i letrës.
 • 14. Konkluzione o Nevojitet nje ndergjegjesim dhe informim me I madh ne lidhje me kete teme. o Shqipëria është më e favorshme për realizimin e proҫeseve të reduktimit ekologjik , prandaj duhet të ndërgjegjësohemi të gjithë të japim kontributin tonë dhe të kërkojmë mbështetje për realizimin e tyre. o Te krijohen politika nxitese ne aspektin ekonomik per riciklimin e letres.
 • 15. Rekomandime o Ndergjegjesimi te behet me ane te: fletëpalosjeve, aktiviteteve, konkurseve nëpër shkolla lidhur me tema të ndryshme mbi mjedisin apo piktura etj. o Udhërrëfime për blerjen e produkteve të riciklueshme. o Kërkesat për minimumin e mbajtjes së materialeve të riciklueshme. o Taksën nxitëse për produktet të ricikluara.