Projecte maies 6è b

5,045 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,045
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
154
Actions
Shares
0
Downloads
31
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Projecte maies 6è b

 1. 1. AVALUACIÓ INICIALQUÈ SABEM? ARGUMENTACIÓ ELS MAIES VAN DIR Per la raó que sigui van predir que hi haurien 5 grans eres. S’han completat1 QUE N’HI HAURIA CINC 4 i la cinquena finalitza el 2012. ERES. UTILITZAVEN La música era molt diferent que la d’avui, tan els instruments, en els2 INSTRUMENTS DE ritmes, perquè es feia servir, diferent armonies. L’art està relacionat amb VENT. la natura. COINCIDEIXEN AMB Potser volien imitar a les muntanyes? Potser es van comunicar amb altres3 LES PIRÀMIDES cultures? Potser coneixien els egípcis? D’EGIPTE. UTILITZAVEN ELS CAPS Vam veure a una pel·lícula que es diu “Apocalypsis” que lluitaven a mort i4 DE LES PERSONES COM utiltzaven el cos dels enemics com a armes. Entre aquestes el cap per fer- ARMES. ho servir d’onda.
 2. 2. TENIEN EL CERVELL Feien coses que nosaltres no podem saber. Utilitzaven més capacitats5 MÉS DESENVOLUPAT. cerebrals que nosaltres. PARLAVEN EN UN Utilitzaven una llengua i llenguatge diferent a la nostra. Hi ha relacions6 IDIOMA DIFERENT QUE entre el llenguatge jeroglífic d’altres cultures. EL NOSTRE. EREN POLITEISTES7 (CREIEN EN MOLTS Tenien una religió i tots els déus estaven relacionats amb la natura. DÉUS DE LA NATURA). VAN SER ATACATS PELS Sabem quan els van atacar els espanyols, però no amb exactitud.8 ESPANYOLS. Van predir que això passaria. UTILITZAVEN ROBA Utilizaven una mena de “calçotets”. Vestien diferemt depenent de l’estatus9 DIFERENT A LA social. NOSTRA. VIVIEN A PROP DEL QUE10 Saben que estaven a prop de Mèxic (Península del Yucatán). AVUI ÉS CANCÚN.
 3. 3. PROPOSTA DE TEMES A TREBALLARNº TEMA ARGUMENTACIÓ 1 COSTUMS I SOCIETAT Organització – Càrrecs Cases – Alimentació – Comportament – Medi Ambient – Roba – 2 VIDA DELS MAIES Noms Materials que feien servir – Salut – Raça 3 RELIGIÓ Temples – Déus – Prediccions – Sacrificis Humans LLENGUATGE I Llengua – Números – Jeroglífics 4 ESCRIPTURA 5 ART Música – Escultura – Arquitectura – Dansa – Dibuix 6 ESPORTS Quins eren – Tradició – Semblances 7 SITUACIÓ GEOGRÀFICA On estaven – Com van créixer – On van emigrar – Perquè allà 8 LES GUERRES Tècniques de combat – Enemics i Amics – Armes – Soldats 9 DESCOBRIMENTS Invents – Aliments – Coses per la vida - Misteris10 CIVILITZACIÓ Orígen – Desenvolupament - Final
 4. 4. QUÈ VOLEM SABER???CONTINGUTS ARGUMENTACIÓ1 COSTUMS I SOCIETAT És necessari saber com estaven organitzats i els seus costums.2 VIDA DELS MAIES Comparar com vivien i com vivim avui per entendre’ls.3 RELIGIÓ Tot el que feia estava relacionat amb la religió. Perquè? LLENGUATGE I4 Com es podien entendre amb altres? ESCRIPTURA5 ART De quina manera explicaven la vida i la natura.6 ESPORTS A què jugaven? Algun esport actual prové d’aquella època?7 SITUACIÓ GEOGRÀFICA Perquè es van establir allà i no a un altre lloc? Té sentit?8 LES GUERRES Eren lluitadors? Es relacionaven utilitzant només la violència?9 DESCOBRIMENTS Què tenim avui que provingui dels maies? Hi ha misteris no resolts?10 CIVILITZACIÓ Com i perquè van aparèixer? Com i perquè van desaparèixer?
 5. 5. QUÈ i COM FAREM PER SABER-HO?PROPOSTES ARGUMENTACIÓ ORGANITZATIVA 1 COSTUMS I SOCIETAT Ens organitzarem en grups de dos o tres membres i cercarem la 2 VIDA DELS MAIES informació que ens cal utilitzant: INTERNET 3 RELIGIÓ LLIBRES DE CONSULTA LLENGUATGE I REVISTES D’INVESTIGACIÓ 4 ESCRIPTURA DVD VÍDEOS 5 ART MÚSICA 6 ESPORTS Portarem informació a l’aula. 7 SITUACIÓ GEOGRÀFICA Demanarem a mestres i famílies que ens aportin detalls respecte 8 LES GUERRES als temes proposats. 9 DESCOBRIMENTS10 CIVILITZACIÓ
 6. 6. QUÈ, QUI, COM? CONTINGUTS ÀREES PROCEDIMENTS EXPOSICIÓ(QUÈ VOLEM SABER?) (DE QUINA ÀREA ÉS?) (COM HO FAREM?) (COM HO EXPLICAREM?) EI i CI: Obra de teatreCOSTUMS I SOCIETAT MEDI CM i CS: Tallers i Mural EI i CI: Obra de teatreVIDA DELS MAIES ANGLÈS / MEDI CM: Recepta CS: MuralRELIGIÓ MEDI / CATALÀ INTERNET EI i CI: Obra de teatreLLENGUATGE I ESCRIPTURA CATALÀ / ANGLÉS / MATES ARTÍSTICA LLIBRES DE CONSULTA CM: Taller d’escriptura encriptada REVISTES CM i CS: Mural i recreació en volumART ARTÍSTICA / MEDI / MATES D’INVESTIGACIÓ d’un temple ED. FÍSICA / MATES / MEDI ANGLÈS / DVDESPORTS CM i CS: Gimcana ARTÍSTICA VÍDEOSSITUACIÓ GEOGRÀFICA MEDI MÚSICA CS: MuralLES GUERRES MEDI / ARTÍSTICA / MATES ED. FÍSICA CM i CS: Gimcana MEDI / MATES / ANGLÈS CATALÀ /DESCOBRIMENTS CM: Taller de fer crispetes ARTÍSTICA EI i CI: Obra de teatreCIVILITZACIÓ MEDI CS: Mural
 7. 7. CALENDARI DE TREBALL 1ª SETMANA (DEL 31 DE GENER AL 4 DE FEBRER) DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES Tria del tema Proposta Què, qui, com? Avaluació Inicial Proposta Portada (Presentació de Temes (Grups) Elecció Portada documents) 2ª SETMANA (DEL 7 DE FEBRER AL 11 DE FEBRER) DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES AvaluacióCerca d’informació Cerca d’informació Cerca d’informació Muntatge PWP Procés 3ª SETMANA (DEL 14 DE FEBRER AL 18 DE FEBRER) DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES Preparació Muntatge PWP Què ens falta? exposició 4ª SETMANA (DEL 21 DE FEBRER AL 25 DE FEBRER) DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES Preparació Preparació Exposicions Exposicions Valoració exposició exposició 5ª SETMANA (DEL 28 DE FEBRER AL 4 DE MARÇ) DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRESTaller d’escriptura Gimcana Festa de les Avaluació final maia Escola cultures
 8. 8. FITXA D’AVALUACIÓ GRUP SOCIETAT RESPOSTESQuin tema esteu fent? MedicinaQuina informació heu trobat? Plantes medicinals maies.Com us heu organitzat? Hem buscat informació i hem fet un powerpoint.Quins problemes heu tingut? Que no hem trobat la informació necessària.Com ho explicareu a la classe? Amb un powerpoint.Com ho explicareu a l’escola? Farem una gimcana amb dibuixos que amagarem i hauran de trobar.
 9. 9. FITXA D’AVALUACIÓGRUP VIDA MAIA RESPOSTESQuin tema esteu fent? La vida dels maies.Quina informació heu trobat? Hem trobat totes les preguntes que ens havíem fet. Entre nosaltres hem fet dos grups perquè erem molts. Entre els dosCom us heu organitzat? grups ens hem repartit les preguntes i cada grup les ha buscat.Quins problemes heu tingut? Alguns dies hem tingut problemes amb la gent que no treballava.Com ho explicareu a la classe? Farem un mural i ho explicarem.Com ho explicareu a l’escola? Farem una obra de teatre, una recepta maia i un mural explicatiu.
 10. 10. FITXA D’AVALUACIÓGRUP RELIGIÓ RESPOSTESQuin tema esteu fent? La religió maia. Quins déus tenien, els temples, les piràmides, sacrificis humans, lesQuina informació heu trobat? 5 eres i les 7 prediccions.Com us heu organitzat? Buscant informació a casa i fent un powerpoint a l’escola.Quins problemes heu tingut? A vegades es difícil baixar a la sala d’informàtica per treballar.Com ho explicareu a la classe? Explicar-ho a la classe amb un powerpoint i informació detallada.Com ho explicareu a l’escola? Farem una obra de teatre i encara ens falta pensar més idees.
 11. 11. FITXA D’AVALUACIÓGRUP LLENGUATGE RESPOSTESQuin tema esteu fent? Llengua i escriptura.Quina informació heu trobat? El tipus de lletres maies, la història de la seva escriptura, com feien els jeroglífics, quin sentit tenien.Com us heu organitzat? Un buscava informació i dos feien el mural mentres un altre feia un powerpoint.Quins problemes heu tingut? Que hi ha moltes diferències d’opinions i hi ha informació que no és real.Com ho explicareu a la classe? Amb un powerpoint, un mural i un taller.Com ho explicareu a l’escola? Farem tallers, explicacions i obres de teatre.
 12. 12. FITXA D’AVALUACIÓGRUP MATEMÀTIQUES RESPOSTESQuin tema esteu fent? Matemàtiques maies.Quina informació heu trobat? Els nombres maies, el sistema vigesimal, la multiplicació maia.Com us heu organitzat? Dues feien el powerpoint, i dues més feien un mural.Quins problemes heu tingut? No trobàvem gaire informació per fer el powerpoint.Com ho explicareu a la classe? Farem un mural i un powerpoint explicatiu.Com ho explicareu a l’escola? A través de tallers participatius i explicatius.
 13. 13. FITXA D’AVALUACIÓGRUP ART RESPOSTESQuin tema esteu fent? Art maia.Quina informació heu trobat? Hem trobat informació sobre la música i arquitectura maia. Una s’especialitzava més en el tema civilització i unes altres enCom us heu organitzat? l’artístic.Quins problemes heu tingut? Que no hi ha gaire informació sobre instruments musicals.Com ho explicareu a la classe? Mitjançant un powerpoint.Com ho explicareu a l’escola? Tallers plàstics i musicals amb instruments similars als de l’època.
 14. 14. FITXA D’AVALUACIÓGRUP CIVILITZACIÓ RESPOSTESQuin tema esteu fent? Civilització maia.Quina informació heu trobat? Quan i on va començar, com va ser que es van extingir i la seva fi.Com us heu organitzat? Una s’encarregava de buscar informació i les altres d’explicar-la.Quins problemes heu tingut? Que manca informació respecte al tema.Com ho explicareu a la classe? Mitjançant un powerpoint.Com ho explicareu a l’escola? Fent tallers i gimcanes.
 15. 15. FITXA D’AVALUACIÓGRUP ESPORTS RESPOSTESQuin tema esteu fent? Esports maies.Quina informació heu trobat? Com, on i amb què jugaven.Com us heu organitzat? Buscant informació i després posant-la en un powerpoint.Quins problemes heu tingut? Ens ha costat portar a terme el taller.Com ho explicareu a la classe? Amb un powerpoint.Com ho explicareu a l’escola? Farem partits dels esports maies.
 16. 16. FITXA D’AVALUACIÓGRUP GUERRA RESPOSTESQuin tema esteu fent? Guerra maia.Quina informació heu trobat? Què feien servir, quan van succeir i quins problemes tenien.Com us heu organitzat? Uns buscàvem informacions, altres fotos i després ho juntàvem tot.Quins problemes heu tingut? Que no trobàvem fotos i els temps s’esgotava.Com ho explicareu a la classe? Amb un powerpoint i una activitat.Com ho explicareu a l’escola? Activitats participatives.
 17. 17. FITXA D’AVALUACIÓGRUP DESCOBRIM RESPOSTESQuin tema esteu fent? Descobriments maies.Quina informació heu trobat? Mètode Milpa, la llegenda de les crispetes...Com us heu organitzat? Buscant la informació primer i després passant-la a l’ordinador.Quins problemes heu tingut? Que no hi havia gaire informació.Com ho explicareu a la classe? Amb un powerpoint i un guió.Com ho explicareu a l’escola? Farem una recepta amb un nois d’un altre grup.
 18. 18. FITXA D’AVALUACIÓGRUP SITUACIÓ RESPOSTESQuin tema esteu fent? Situació geogràfica.Quina informació heu trobat? On vivien, en quines ciutats, èpoques.... Visitant pàgines web hem trobat informació que després hem posatCom us heu organitzat? a les nostres fitxes.Quins problemes heu tingut? Que no sortia el que buscàvem.Com ho explicareu a la classe? Amb un powerpoint.Com ho explicareu a l’escola? Fent tallers participatius.
 19. 19. AVALUACIÓ FINALPREGUNTA ARGUMENTACIÓ GRUP VIDA MAIA COM HEM PARTICIPAT EN Hem buscat informació, aportat idees, organitzat tasques i feines a fer, i1 EL PROJECTE? explicat als companys i companyes tot el que hem trobat. COM HA ANAT EL Valorem molt positivament el projecte, ja que hem aprés a organitzar-nos2 PROJECTE? millor en equip, i a més, hem descobert moltes coses sobre el tema. QUINS PROBLEMES ENS A vegades ens ha costat poder tenir els espais necessaris per treballar, o3 HEM TROBAT? no trobàvem tota la informació necessària. Moltes coses relacionades amb els maies i la seva vida, així com moltes4 QUÈ HEM APRÈS? estratègies per buscar, gestionar i exposar la informació. Ho hem fet prou bé ja que ens hem organitzat nosaltres mateixos, i COM HEM TREBALLAT AMB5 mentres uns buscaven informació, altres la resumien, la posaven a EL GRUP? l’exposició o se la preparaven per explicar.6 NOTA QUE ENS POSARÌEM NOTABLE
 20. 20. VIDA MAIAEls maies vivien en diferentsllocs com: La península deYucatán, Chiapas, Tabasco iGuatemala.Els maies van descobrir elcalendari maia. Els maies vivienen casetes fetes de palapa, palma i fusta.També feien algunes festes tradicionals com les d’avui dia, que són: Diad’any nou, Setmana Santa i Carnaval.Més tard, van aconseguir tenir diners per comprar coses o intercanviar. Els maies també tenien els seus menjars, però els principals eren: les crispetes i el cacau. Els maies es vestien amb coses moltsemblants a nosaltres com: Els homes amb calçotets anomenats patí i lesdones amb huipil i faldilla. També alguns portaven barrets, diademas,turbants i gorres.
 21. 21. CIVILITZACIÓ MAIAA l’Amèrica precolombinaexistien tres grans civilitzacionsde pobles indígenes.Entre els segles III i X es vaviure l’època d’esplendor delsmaies. Vivien a les selves deGuatemala i parlaven la llengua maia. Aquest poble era molt savi, teniagrans coneixements d’aritmètica i astronomia, i va desenvolupar unsistema d’escriptura amb més de 700 jeroglífics.Més tard, al segle XV, els asteques van crear un enorme imperi quecomprenia tot el centre i el sud del que avui és Mèxic. La llengua d’aquestpoble era el nàhuatl. Els asteques tenien coneixement astronòmics i vanser grans arquitectes i escultors. En canvi el seu sistema d’escriptura eraforça rudimentari.Un altre gran poble indígena va ser el dels inques. L’imperi inca s’estenia afinal del segle XV des del sud de Colòmbia fins al centre de Xile. L’idiomaoficial de l’imperi era el quítxua. Els inques van destacar en arquitecturaja que van construir grans edificis, calçades i ponts, però no tenienescriptura.
 22. 22. SOCIETAT MAIALa societat maia ja des del períodeclàssic (100 – 800 d.c.) estiguédividida en classes socials, a cada un delsgrups s’hi pertanyia per naixement.El cap d’esta (poder religiós, civil i militar) era el halach-uinic (l’homeveritable), era qui tenia el poder màxim de la ciutat (cal dir que els maiesno constituïen un estat unificat, sinò que s’organitzaven en ciutats-estatsindependents entre sí que controlaven un territori més o menys ampli).Després venia la casta privilegiada que eren els nobles de sang i elssacerdots (aquests a vegades exerciren de halach-uinic), també elsresponsables del comerç per tota l’àrea maia.Continuant amb l’estructura anem trobant els servidors de l’estat, quefeien possible el funcionament i manteniment d’aquest.Els treballadors especialitzats (tècnics de construcció, ceramistes,pintors, músics, servidors...), després els obrers no qualificats iagricultors, i finalment els esclaus (aquests darrers o bé havien comèsalgun delicte o bé eren fills d’esclaus o presoners de guerra).
 23. 23. SITUACIÓ GEOGRÀFICAEls maies vivien al Sud Oest de la Península del Yucatán. En total el poblemaia va tenir un territori amb més de 400.000 km2 (més o menys comFrança).La zona té un conjunt de paisatges de gran diversitat ecològica degut a laseva situació geogràfica.També làrea maia està dividida conceptualment en tres zones: La zona Nord que té loceà pacífic i els alts de Chiapas. La zona central amb Guatemala i el Salvador. I la zona Sud que la conformen les terres baixes del sud de lapenínsula del Yucatán.
 24. 24. LLENGUATGE I ESCRIPTURA MAIALa escriptura maia va ser inventada al1.549 a Mèxic.Els maies van desenvolupar el sistemad’escriptura més complet de tots elspobles indígenes americans. Amb ell vanescriure tot tipus de textos: de medicina,de botànica, d’història, de matemàtiques,d’astronomia...Es conserven, a més de les inscripcions, alguns còdexs:El Còdex de Dresden: escrit en el segle XIII. Contenen un tractatd’endevinació i d’astronomia.El Còdex de París: possiblement del segle XIII. Conté profecies iendevinacions.El Còdex de Madrid: Conté horòscops i almanacs.El Còdex Grolier: Molt malament conservat. Conté un calendari complet.Curiositats:Els maies escrivien i dibuixaven a les parets les dades com: els any quecomençaria la guerra,els naixements dels infants, els matrimonis... • El monjo Gaspar espanyol li va dir a un maia que dibuixi el alfabet però en Gaspar, veien el alfabet no li va trobar el significat i va ser sepultat , uns anys desprès va trobar el significat. • L’ 1945 el senyor Yuri Coloroso russ va sortir de la biblioteca Nacional amb un manual del cura robat.
 25. 25. NUMERACIÓ MAIAUtilitzaven un sistemade numeració vigesimal posicional. També tenienun signe perrepresentar el zero, i així poder realitzar operacions matemàtiques complexes.El punt té un valor numèric d1 i la ratlla de 5. Així podien comptar finsa 19. Perfer números més grans (igual quenosaltres per fer números majors de 9) haviende posar aquests signes en determinades posicions. Com que és un sistemavigesimal, és a dir, que considera el 20 com a unitat bàsica per al compte, cadaespai que s’avança en el nombre representa 20 vegades més que l’espai anterior.Això s’entén millor si ho comparem amb el sistema que fem servir nosaltres .El nostre és un sistema decimal, és a dir, que la nostra unitat bàsica de compteés el 10. Tenim, per tant, signes numèrics per explicar del fins 9. Si volemcomptar més enllà necessitem jugar amb les posicions i posar almenys dossignes numèrics, un en primera posició i un altre a segona. La primera posiciósón les unitats i la segona, com és un sistema decimal, representa 10 vegadesmés que la primera, és a dir les desenes. Així cinc nosaltres ho escrivim maig 25dunitats més 2 d’unitats per 10 (2x10 = 20).
 26. 26. RELIGIÓ MAIAAquesta cultura mesoamericana va seguir amb les tradicions de la seva religió des del3.000 a.c fins el segle X, i algunes d´aquestes tradicions es continuen explicant com ahistòries fantàstiques pels maies moderns.Per als maies els sacrificis ocupaven un lloc simbòlic molt important. El rei eraconsiderat una encarnació divina que, a més, dels seus privilegis temporals i materials,podia comunicar-se amb els déus.Déus Maies importants són : Déu Itzannà: Déu de la Sabíduria. Déu un Chaac: Déu del aigua. Déu del blat de moro: Déu del blat de moro. Déu de la mort: Déu de la mort.Temples més importants són : Temple del Sol. Temple de la Lluna.Les 7 prediccions són : Quant s’acabarà el món, el dia 22 de decembre de 2012. Eclipse de Sol 11 de agost de 1999. Una onada de calor a tot el planeta . Conseqüència de l’increment de la temperatura mundial. Què és formaria ara el nostre planeta. Que apereixeria un estel, un perill per a nosaltres. El sistema solar dóna una volta i amaneix en òrbites el·líptiques.
 27. 27. ART MAIAARQUITECTURA Les construccions maies es van fer bàsicament de pedra i fusta. Van fer tot tipus de construccions: palaus rectangulars i allargats, temples, fortificacions, banys de vapor etc.Es conserven piràmides importants que tenien els esglaons de pedra. A la partalta de les piràmides es posava el temple. Estaven decorades amb pinturesduna variada gamma de colors, i relleus. Alguns daquests són inscripcions delescriptura jeroglífica maia, encara no estàdesxifrada completament. Les construccions mésimportants daquesta època van ser Copán,Quiriguá, Pedres Negres, Palenque i Tikal.MÚSICALa música maia estava sempre basada en la naturalesa. A vegades la utilitzavenper a invocar els déus de la naturalesa abans de fer un sacrifici (humà o animal), i així, els maies pensaven que els déus els sentien i miraven com es feia el sacrifici i per això eren recompensats amb el que volien (pluja, sol, etc.) Els instruments maies, normalment eren de vent o percussió. Normalment només tenien una nota, o , com a màxim dos.
 28. 28. DESCOBRIMENTS MAIESQUIN ÉS EL MÉTODE MILPA? DE QUÈ TRACTA?És clar, com que vivien al mig de la selva i envoltatsde muntanyes, conrear la terra els era molt difícil.Però eren tan llestos que van idear un enginyós modede treballar la terra que van batejar com a milpa. La milpa consisteix a talar una zonad’arbres i a cremar-la. Després, les cendres serveixen com a fertilitzant de lesplantes que s’hi sembren, sobretot, cacau, mandioca, carbasses, mongetes i blat demoro. LA LLEGENDA DE LES CRISPETES! La llegenda diu que un raig va anar a parar sobre unes panotxes accidentalment i que els seus grans es van convertir en unes floretes blanques comestibles: les crispetes! Però allò que segurament va passar és que algunmaia va apropar una panotxa al foc.QUI ÉS IXCHEL?Ix Chel era la esposa de Itzam Ná. Su marido se hacía ver durante el día como diosdel sol y ella era la diosa luna. Fue la protectora de las parturientas y la inventora delArte del Tejido.A pesar de tener atributos tan simpáticos se la representaba como a una viejaenojada, rodeada por símbolos de destrucción y muerte: una serpiente en la cabeza yhuesos cruzados en su falda. Personifica al agua como elemento destructivo. Causa deinundaciones y otros desastres.
 29. 29. MEDICINA MAIAMEDICINAEls metges maies eren els sacerdots, que tenien coneixements avançats(comparats amb els dels altres maies).LES CURESHi ha diferents cures per exemple: els fruits i les plantes groguesserveixen per curar malalties relacionades amb la sang; i els fruits i lesplantes vermelles serveixen per curar malalties relacionades amb la sang iamb l’aparell circulatori.El cataplasma de farina de blat de moro serveix per curar edemes i dolorsreumàtics.Els maies supuraven ferides amb cabell humà.
 30. 30. ESPORTS MAIESEls esports maies eren el “Tlachtli” i “Voladores de Papantla”. TlachtliEl Tlachtli (joc de la pilota) és el més conegut de els dos, es juga amb elscolzes i els genolls. S’ha d’intentar ficar la pilota dins un aro de ferro. Elsjugadors varien però normaltment són 4 o 5. Voladores de PapantlaAquest esport és semblant al puenting. Normaltment 4 però dóna igual.Pujaven per un pal i a dalt n’hi havia una plataforma on es cordaven unacorda a la cintura i es tiraven cap avall, começaven a fer voltes i piruetes.El que aguantava més era elguanyador i el sacrificaven. Això eraun ritual i dansa maia.
 31. 31. LA GUERRA DELS MAIESDURADALa guerra maia va començar sobre el 700 a.c i va acabar entre el 2 d.c i el2003 alguns diuen una cosa i altres una altre però la més segura és 2 d.c. ARMES Les armes més utilitzades a la guerra maia eren: Cerbatana, llança, espasa de fusta, óssos d’animals, parts dels cossos de les persones i animals.MÉS INFORMACIÓEls maies feien molts sacrificis ja quepensaven que així els déus els ajudarien.El que feien era un dia de pluja osimplement en una guerra reçaven a propd’una església especial amb un forat quequan acabaven de reçar tiraven unapersona pel precipici o forat.
 32. 32. CATALÀ (VIDA MAIA) 1. Com es vestien els rics? I els pobres? 2. On vivien els maies? Digues quatre llocs on vivien. 3. Digues 3 festes tradicionals que feien els maies. 4. Utilitzaven els diners? 5. Per què canviaven el menjar? 6. Com es vestien les dones? I els homes? Dibuixa-ho.
 33. 33. MEDI i CATALÀ (CIVILITZACIÓ) Al 1250 a.c. va començar la civilització maia a Guatemala. Els maies es van extingir quan hi va haver una guerra pel territori on en van matar molts. També hi va haver fam i sequera als pobles maies i es va cremar tot el poble maia i llavors vanmorir moltes famílies maies. Activitat1. Quin any va néixer l’imperi maia? On?2. Per què es va acabar l’imperi maia?3. Busca més informació sobre la fi de l’imperi maia i explica-ho a la classe.
 34. 34. CATALÀ (CIVILITZACIÓ)A l’Amèrica precolombina existientres grans civilitzacions de poblesindígenes.Entre els segles III i X es va viurel’època d’esplendor dels maies. Vivien a les selves de Guatemala i parlavenla llengua maia. Aquest poble era molt savi, tenia grans coneixementsd’aritmètica i astronomia, i va desenvolupar un sistema d’escriptura ambmés de 700 jeroglífics.Més tard, al segle XV, els asteques van crear un enorme imperi quecomprenia tot el centre i el sud del que avui és Mèxic. La llengua d’aquestpoble era el nàhuatl. Els asteques tenien coneixement astronòmics i vanser grans arquitectes i escultors. En canvi el seu sistema d’escriptura eraforça rudimentari.Un altre gran poble indígena va ser el dels inques. L’imperi inca s’estenia afinal del segle XV des del sud de Colòmbia fins al centre de Xile. L’idiomaoficial de l’imperi era el quítxua. Els inques van destacar en arquitecturaja que van construir grans edificis, calçades i ponts, però no tenienescriptura.
 35. 35. Activitat1. Inventa un títol per al text anterior.2. Resumeix en poques línees el text anterior.3. Completa aquest quadre amb la informació del text.POBLE Maia Asteca IncaINDÍGENAON VIVIA?ÈPOCAD’ESPLENDORLLENGUACONEIXEMENTS4. Escriu a sota de les següents paraules del text la seva categoria gramatical, així com la funció que fan dins la frase. Un altre gran poble indígena va ser el dels inques
 36. 36. MEDI (SITUACIÓ)La civilització maia abans de la conquesta espanyola es trobava en els següentsterritoris: Mèxic. Guatemala. Belice. Honduras. El Salvador.En total el poble maia va tenir un territori amb més de 400.000 km2 (més omenys com França).
 37. 37. Activitat Pinta els territoris maies en el mapa mut dAmèrica Llatina. Després marca’n els assentaments més rellevants. Seguidament, marca i indica els països que actualment es troben a l’antic territori maia, així com les seves capitals.MAPA ÈPOCA MAIAMAPA ACTUAL
 38. 38. CATALÀ I MATES (LLENGUA I ESCRIPTURA) 1. Posa la teva lletra inicial i els teus anys en maia :2. Problema: Els nostres companys s’han oblidat el traductor de números maia, i no saben com s’escriu. Esbrina-ho i ajuda’ns: (41) (10) (189) (45)3. Respon les preguntes següents: o En quin any es va descobrir l’escriptura maia? I a on? o Quants nivells hi ha a la numeració maia? Quins?
 39. 39. 4. Tria la opció correcta : a. En Yuri Coroloso es un Finlandès que va robar un manual de cotxes? b. Yuri Coroloso es un Russ que va robar un manual d’un cura? c. El cantant famós Yuri Coroloso va robar el testament de Wald Disney?5. Encercla la resposta adequada: El monjo Gaspar per que va sepultar l’alfabet maia? A) Per que no li agradava. B) Per que estava brut i trencat. C) Per que no li trobava sentit.6. Fes aquesta multiplicació en maia: 15x3 7x13 8x3
 40. 40. MATES (ECONOMIA MAIA)La base de leconomia del poble maia era, per una banda, lexplotació dels recursos delbosc tropical humit (caça, pesca i recol.leció de fruits) i, per altra banda, lagriculturaorganitzada en unitats de cultiu. Les milpes eren aquestes unitats cultivades de blatde moro.
 41. 41. Activitat Mira els productes que cultivaven i fes un llistat comparatiu amb alguns que es cultiven aquí. Creus que tots els productes que tenim habitualment a casa són autòctons d’aquí?COMPARATIVA DE PRODUCTES AGRÍCOLESPRODUCTES MAIES PRODUCTES CATALANSBLAT DE MORO:És laliment bàsic de la població. En fan"tortillas" que juntament amb les llegumsi les hortalisses és la dieta bàsicacamperola.Pensaven que les divinitats havienaconseguit crear la humanitat cada copmés perfecta, gràcies al blat de moro . Elblat de moro era, a part de lalimentbàsic, la carn mateixa de la qual estavenfets els humans.CACAU:Neix a la selva nevulosa. Aliment delsdéus. Des de fa més de 2000 anys escultiva en el seu hàbitat natural entre elnordest de Guatemala i lAmazonas.És la base per la confecció de laxocolata. La beguda era popular abans delarribada dels espanyols, només es vaextendre entre els conqueridors algeneralitzar-se lús del sucre. En algunaocasió el cacao sutilitzà com a moneda
 42. 42. CIUTADANIA (RELIGIÓ)Déus Maies importants són : Déu Itzannà: Déu de la Sabíduria. Déu un Chaac: Déu del aigua. Déu del blat de moro: Déu del blat de moro. Déu de la mort: Déu de la mort.Temples més importants són : Temple del Sol. Temple de la Lluna.Les 7 prediccions són : Quant s’acabarà el món, el dia 22 de decembre de 2012. Eclipse de Sol 11 de agost de 1999. Una onada de calor a tot el planeta . Conseqüència de l’increment de la temperatura mundial. Què és formaria ara el nostre planeta. Que apereixeria un estel, un perill per a nosaltres. El sistema solar dóna una volta i amaneix en òrbites el·líptiques.
 43. 43. Activitat1. Subratlla els dos temples més importants : Temple del Sol Temple dels Boscos Temple del Riu Temple de la Lluna2. Encercla els quatre déus més importants : Déu Itzannà Déu del Blat de moro DéuTualoc Déu de la Mort Déu un Xac Déu Chicomecóatl3. Quina és la predicció numero 5? I la 3?
 44. 44. ED. ARTÍSTICA (ART I MÚSICA) 1. Quins tipus de construccions feien els maies? De què estaven fetes? 2. Què es posava a la part més alta de les piràmides? 3. Quines van ser algunes de les construccions més importants d’aquella època? 4. Com creus que els maies construïen les piràmides roca per roca? 5. Perquè els maies feien música? 6. De què estaven fets habitualment els instruments? 7. Quantes notes tenien? 8. Escolta una peça de música maia i explica a què t’ha recordat la música.
 45. 45. MEDI (DESCOBRIMENTS)1. Fes un dibuix de la deesa Ixchel.2. Si recordeu, al powerpoint surten els fills d’Ixchel. Quants té? Sabries dir els seus noms?3. On es troba el seu temple?4. A les imatges, amb quin animal se la representa? Dibuixa’l.
 46. 46. ED.FISICA (ESPORTS) 1. Com es jugava al “Tlachtli” i al “Voladores de Papantla”? 2. Amb què es juga? i on es jugava? 3. Digues 5 normes de “Tlachtli”? 4. Subratlla el material del que estava fet la pilota del “Tlachtli”? Cuir / Ferro/ Plàstic / Goma
 47. 47. 5. De quants metres era el pal de “Voladores de Papantla”?6. Digues que fan aquestes persones:7. Dibuixa objectes dels esport maies:
 48. 48. MEDI (GUERRA) 1. Digues algunes armes utilitzaven els maies normalment: 2. Quin any va començar la guerra maia? I quin any va acabar? Va començar l’any i va acabar l’any . 3. Explica amb les teves paraules tot el que sàpigues sobre els sacrificis maies (mínim 3 línies). Després fes un dibuix il·lustratiu.

×