Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Το βιβλίο των θεών

124,003 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Το βιβλίο των θεών

 1. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φέτος στα πλαίσια της Ευέλικτης ζώνης ασχοληθήκαμε με το πολιτιστικόπρόγραμμα ¨Οι 12 θεοί του Ολύμπου¨. Στο μάθημα της Ιστορίας είχαμε μιλήσειγια τους θεούς, θέλαμε όμως να μάθουμε περισσότερα.΄ Ετσι χωριστήκαμε σε έξι ομάδες για να μελετήσουμε καλύτερα τους θεούς.Γράψαμε την ιστορία τους, ποιήματα, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες, χαϊκού,διαφημίσεις, λίμερικ, κρυπτόλεξα, αινίγματα και πολλά άλλα. Στα εικαστικά ζωγραφίσαμε τις μορφές των θεών, σχεδιάσαμε τον Όλυμποκαι το παλάτι των θεών και τοποθετήσαμε τους θεούς. Επιπλέον το κάθε παιδίκατασκεύασε με πηλό το δικό του θεό για την έκθεση χειροτεχνίας. Γνωρίσαμε τόσο καλά την ιστορία και το χαρακτήρα των θεών καιαποφασίσαμε να τους υποδυθούμε στη θεατρική παράσταση <<Η κρουαζιέρα τωνθεών>>. Σε όλη τη διάρκεια της πραγματοποίησης των δραστηριοτήτων το ενδιαφέρονμας ήταν μεγάλο και μάθαμε να συνεργαζόμαστε, να συζητάμε και να παίρνουμεαποφάσεις από κοινού.
 2. 2. Ο ΔΙΑΣ Ο Δίας ήταν ο κορυφαίος θεός του Πανθέου των Ολυμπίων και ο υπέρτατοςθεός των αρχαίων Ελλήνων. Επόπτευε και κυβερνούσε τον κόσμο. Ήταν πατέραςθεών και ανθρώπων. Προστάτευε τους ξένους, τους όρκους, την πόλη, το σπίτικαι φρόντιζε για την ευημερία του. Ηταν αυτός που προνοούσε για τα πάντα. Ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, εγγονός του Ουρανού και της Γης. Αδέλφιατου ήταν η Ήρα, ο Ποσειδώνας, ο Πλούτωνας, η Εστία και η Δήμητρα. Οπατέρας του κατάπινε όσα παιδιά γεννούσε η Ρέα, γιατί φοβόταν μήπως κάποιοαπό τα παιδιά του θα του έπαιρνε το θρόνο. Η Ρέα λοιπόν κατάλαβε πως μόνο μεπονηριά μπορούσε να σώσει το παιδί που τώρα είχε στα σπλάχνα της. Μόλιςκατάλαβε την ώρα της , σπαργάνωσε μια πέτρα και την έδωσε στον Κρόνο. Αυτόςαμέσως την κατάπιε κι εκείνη έτρεξε στην Κρήτη και γέννησε το Δία πάνω στοβουνό Δίκτη ή στο βουνό Ίδη. Μεγάλωσε με το γάλα μιας κατσίκας, τηςΑμάλθειας. Οι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας ήταν αρχηγός θεών και ανθρώπων, ανώτεροςκαι ισχυρότερος από όλους. Οι άλλοι θεοί ήταν κατώτεροι από αυτόν και στηφυσική δύναμη και στο αξίωμα. Κανείς δεν είχε δικαίωμα να του αντιταχθεί.Εξουσίαζε και όλα τα φυσικά φαινόμενα. Η βροντή, η αστραπή και ο κεραυνόςήταν τα όπλα του. Πίστευαν ότι αυτός ρύθμιζε τις τύχες των ανθρώπων και τονσυνέδεαν με όλες τις εκδηλώσεις της ανθρώπινης ζωής. Μόνο ένα πράγμα ήτανδυνατότερο και πάνω από αυτόν: η Μοίρα, που κανένας δεν μπορούσε να ξεφύγειαπό τους νόμους της. Η λατρεία του Δία ήταν εξαπλωμένη σε όλη την Ελλάδα. Τον λάτρευαν κυρίωςστις υψηλές κορυφές των βουνών, πράγμα που δείχνει τη σχέση του με ταουράνια φαινόμενα. Σημαντικός τόπος λατρείας του ήταν στη Δωδώνη, όπουγινόταν συνδυασμός με τη μαντική. Επίσης η Ολυμπία ήταν χώρος αφιερωμένοςσ αυτόν και οι Ολυμπιακοί αγώνες τελούνταν προς τιμήν του. Το ίδιο και ταΝέμεα στη Νεμέα.
 3. 3. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΔΥΝΑΤΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ Ακροστιχίδα με ορισμούς 1. Δ _ _ _ _ _ 2. Ι _ _ _ _ _ _ _ _ 3. Α _ _ _ _ _ _ 4. Σ _ _ _ _ _ _1. Έχει πολύ .............2. Έχει μεγάλη ............ να πετάει τον κεραυνό.3. Μια απο τις γυναίκες του Δία.4. Ημίθεος γιος του, αντίστροφα.
 4. 4. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 4 2 1 1 3 4 3 2 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ1. Σύμβολό του ήταν................2. Κάθεται στο.........................3. Ζηλιάρα και γυναίκα του.......4. Είχε το παλάτι του στον ..........................ΚΑΘΕΤΑ1. Κρατάει στα χέρια του........2. Ο πατέρας του είναι ο ....................3. Η μητέρα του είναι η .......................4. Μεγάλωσε με το γάλα μιας ..................
 5. 5. ΠΟΙΗΜΑΟ Δίας ο τρομερός και ισχυρόςκυβερνούσε από ψηλάόλους τους Θεούς. και τους ανθρώπους χαμηλά. Ο Δίας με το αστροπελέκι μάζευε τα σύννεφα και με θυμό έστελνε τη βροχή και αστραπές στη γη. Αρχηγός δυνατός, ανθρώπων και θεών. Τα πάντα κατευθύνει ο Δίας ο γνωστός. ΛΙΜΕΡΙΚΟ Δίας ο θεός είναι τρομερός,πάντα δυνατός και πολύ καλός.Στο ένα χέρι κεραυνό στο άλλο αετό,τον κόσμο κυβερνά με το καλό και το κακό.Δία δυνατούλη είσαι τρομερός.ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΘέλετε να μάθετε πώς τους πάντες να εξουσιάζετε;Τότε μπείτε στο www dias.gr ή τηλεφωνήστε στο 698565265
 6. 6. ΔΙΑΛΟΓΟΣΠαιδιά: Γεια σου Δία ισχυρέ!Δίας: Γεια σας πιαδιά! Γιατί ήρθατε στον Όλυμπο;Παιδιά : Ήρθαμε να σε γνωρίσουμε από κοντά. Είναι αλήθεια ότι είσαι οπατέρας όλων των Θεών και των ανθρώπων;Δίας : Φυσικά! Εγώ είμαι ο κορυφαίος από όλους τους Θεούς, κανένας δενμπορεί να μου αντισταθεί. Γνωρίζω τα πάντα.Παιδιά: Με ποιο τρόπο τους εξουσιάζεις;Δίας: Τα όπλα μου είναι η αστραπή, η βροντή και ο κεραυνός.Παιδιά: Ποιο είναι το σύμβολό σου;Δίας: Είναι ο αετός που τον έχω πάντα στο πλευρό μου.Παιδιά: Είναι αλήθεια ότι έχεις πολλές γυναίκες;Δίας: Η σύζυγός μου είναι η Ήρα κι άλλες γυναίκες.Παιδιά: Έχεις πολλά παιδιά;Δίας: Ναι! Έχω πολλά παιδιά θνητά και αθάνατα με την Ήρα, τον Ήφαιστο καιτον Άρη. Έχω επίσης τον ήρωα Ηρακλή και τους Θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη.
 7. 7. Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Ο Απόλλωνας ήταν ο ιδανικός θεός, όμορφος, δυνατός, έξυπνος με αγάπη γιατις καλές τέχνες. Ήταν η προσωποποίηση του ηλιακού φωτός. Αντιπροσώπευε τιςκαλές τέχνες, τη μουσική και την ποίηση, που τόσο πολύ λάτρεψαν καικαλλιέργησαν οι αρχαίοι Έλληνες.Ήταν και θεός της μαντικής Ήταν γιος του Δία και της Λητώς, δίδυμος αδερφός της Άρτεμης και γεννήθηκεστη Δήλο κάτω από ένα φοίνικα. Μόλις γεννήθηκε ο θεός, ένα χρυσό φωςπλημμύρισε τη Δήλο. Σαν παράνομο παιδί του Δία έγινε αντικείμενο ζήλιας τηςθεάς Ήρας. Αυτή, λοιπόν, συνεννοήθηκε με τη Γη να μην επιτρέψει τη Λητώ ναγεννήσει τα παιδιά της. Ο Ποσειδώνας όμως βοήθησε τη Λητώ κάνοντας νασταματήσει το νησί Δήλος που μέχρι τώρα έπλεε πάνω στα κύματα. Μετά απότην τεράστια ταλαιπωρία της η Λητώ κατάφερε να γεννήσει, πρώτα την Άρτεμηκαι μετά τον Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας μόλις γεννήθηκε έτρεξε πάνω στον Όλυμπο για να πάρει την ευχήτου παντοδύναμου πατέρα του, αλλά και για να γνωρίσει τους υπόλοιπους θεούς.Ο Δίας καλοδέχτηκε το γιο του και του πρόσφερε πάρα πολλά πλούσια καιπανέμορφα δώρα. Του χάρισε μια λύρα που ο Απόλλωνας την αγαπούσε πολύ καικάθε φορά που έπαιζε, με τη μουσική του μάγευε θεούς και ανθρώπους· επιπλέονένα πανώριο άρμα ζεμένο με εφτά ολόλευκους κύκνους που μετέφεραν το θεό σεόποιο σημείο της γης ή του ουρανού επιθυμούσε. Όταν ερωτεύτηκε την Δάφνη, την κόρη του θεού ποταμού Πηνειού τηςΘεσσαλίας αυτή έτρεχε μακριά στο δάσος μη θέλοντας να τον παντρευτεί.Πέρασαν μερόνυχτα με τον Θεό να την κυνηγάει και να καταφέρνει τελικά να τηνπλησιάσει αρκετά, όμως τότε η Νύμφη παρακάλεσε τον πατέρα της να τη σώσεικαι εκείνος την λυπήθηκε κα την μεταμόρφωσε στο ομώνυμο φυτό.Απογοητευμένος και απαρηγόρητος ο θεός έκοψε ένα κλαδί με φύλλα της πουκάποτε ήταν τα μαλλιά της και το φόρεσε στο κεφάλι του και η Δάφνη έγινε τοιερό του δέντρο. Τα ιερά ζώα τα αφιερωμένα στον Απόλλωνα ήταν ο λύκος και το ελάφι. Από ταπουλιά ο κύκνος, ο γύπας και το κοράκι που από το πέταγμά τους έπαιρνανχρησμούς. Τέλος, από τα θαλάσσια ζώα το δελφίνι, που το όνομά του θύμιζε τουςΔελφούς, το κυριότερο ιερό του Απόλλωνα.
 8. 8. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΟΛΟΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΕΡΟΣ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΣ ΩΡΑΙΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΑΚΑΚΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣΑκροστιχίδα με ορισμούς1.Α _ _ _ _ _2.Π _ _ _ _ _ _ _ _ _3.Ο _ _ _ _ _ _4.Λ _ _ _5.Λ _ _ _ _ _ _ _6.Ω _ _ _7.Ν _ _ _ _ _8.Α _ _ _ _ _ _ _9.Σ _ _ _ _ _ _1 Ήταν δίδυμος αδερφός της.2. Αυτός βοήθησε να γεννηθεί ο Απόλλωνας και η Άρτεμη.3. Το_ των Δελφών.(αντίστροφα)4. Το σύμβολό του...5. Ήταν ο πιο___ από τους θεούς6. Ήταν η μητέρα του (αντίστροφα)7. Εκεί ήταν το μαντείο του (αντίστροφα)8. Στους Δελφούς σκότωσε έναν (αντίστροφα)9. Φορούσε στο κεφάλι του...
 9. 9. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 2 4 3 12 3 5 1 4 5Οριζόντια 1 Ήταν αδερφός της Άρτεμης 2 Εκεί ήταν το μαντείο του Απόλλωνα (αντίστροφα) 3 Ο Απόλλωνας ήταν γιος του... 4 Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της... 5 Σκότωσε το δράκοντα ....Κάθετα 1 Την αγαπούσε ο Απόλλωνας 2 Ήταν η ιέρεια του Απόλλωνα 3 Ήταν μητέρα του Απόλλωνα 4 Εκεί γεννήθηκε ο Απόλλωνας 5 Ο Απόλλωνας φορούσε στο κεφάλι του δάφνινο...
 10. 10. Λίμερικ Ο Απόλλωνας ο καλός που είναι και μελωδικός, έχασε τη λύρα του και τον έπιασε η τρέλα του!!! Ο Απόλλωνας ο τυχερός. Ποίημα Ο Απόλλωνας ο μελωδικός της μαντικής θεός θέλει μια λύρα ν αγοράσει σε κατάστημα μουσικής να φτάσει. Καθώς πήγαινε εκεί βλέπει τη Δάφνη την καλή. Θαμπώνεται απ την ομορφιά της και θέλει να τον αγαπάει η καρδιά της. Η Δάφνη τρομαγμένη τη μαμά της να τη σώσει περιμένει η Δάφνη απ τον φόβο της παγώνει σε φυτό η μαμά της τη μεταμορφώνει. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΩΔΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑΕλάτε στη σχολή μουσικής του Απόλλωνα. Στην πόλη μας είναι το καλύτερο!Σε μια εβδομάδα θα έχετε μάθει να παίζετε μουσική με όλα τα όργανα!Αν θέλετε μπείτε στο http:www.απόλλωνας.grΒάλτε κλήρωση και αν κερδίσετε,θα μπείτε δωρεάν στη σχολή μουσικής.Σας περιμένουμε!!!
 11. 11. ΔΙΑΛΟΓΟΣΠαιδιά:Γεια σου θεέ ΑπόλλωναΑπόλλωνας: Γεια σας παιδιά. Γιατί ήρθατε εδώ;Παιδιά: Ήρθαμε για να σε γνωρίσουμε από κοντά και να σου κάνουμε μερικέςερωτήσεις.Απόλλωνας: Τι ερωτήσεις θέλετε να κάνετε;Παιδιά: Τι θεός είσαι;Απόλλωνας: Είμαι θεός της μαντικής, της μουσικής και του φωτός.Παιδιά: Είσαι καλός μάντης;Απόλλωνας: Ναι, είμαι.Παιδιά:Μπορείς να μας πεις το μέλλον μας.Απόλλωνας:Ναι, θα ας το πω. Θα τελειώσετε όλοι την Γ τάξη με Α.Παιδιά:Σ΄ όλους τα ίδια λες.Απόλλωνας: Ναι, είστε πολύ καλά παιδιά και δε θέλω να σας δυσαρεστήσω.Άλλωστε είδα τη χριστουγεννιάτικη γιορτή που κάνατε και μου άρεσε πολύ. Σανθεός της μουσικής που είμαι εκτιμώ την προσπάθεια αυτή.Παιδιά: Δώσε μας και μια συμβουλή σαν σοφός που είσαι.Απόλλωνας: Να είστε καλά παιδιά με αγάπη στην καρδιά και του αληθινού θεούτο φως να σας είναι βοηθός.
 12. 12. Ο ΑΡΗΣ Ο Άρης ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Ήταν ψηλός,όμορφος και πάντακουβαλούσε πάνω του τα άρματα του πολέμου. Μάχεται πάνοπλος, πότε πεζόςκαι πότε πάνω σε φλογερό άρμα που το σέρνουν τέσσερα άλογα. Όταν πολεμούσε τον βοηθούσαν οι δυο του γιοι, ο Φόβος και ο Δείμος. Πιστήτου βοηθός ήταν η Έριδα, που πάντα σκαρφιζόταν κάτι για να κάνει τους θνητούςνα μάλώνουν μεταξύ τους. Όλοι οι Ολύμπιοι θεοί τον αντιπαθούσαν και τον απέφευγαν, εκτός από απότην Αφροδίτη που μαγεύτηκε από την ομορφιά του. Τον μισούσαν και ποτέ δενμπόρεσαν να καταλάβουν πώς ήταν δυνατόν να νιώθει ευχαριστημένος ότανέβλεπε να κυλά ανθρώπινο αίμα και να καίγονται πόλεις που με τόσο κόπο είχανκτιστεί. Μα κι οι άνθρωποι κατά βάθος δε συμπαθούσαν τον πολεμόχαρο θεό, γιαυτό δεν του αφιέρωσαν μεγαλόπρεπους ναούς και ιερά, όπως έκαναν στουςάλλους Ολύμπιους. Ο Άρης παρά τη δύναμη και την αγριάδα του, ταπεινώθηκε πολλές φορές. Ότανβρισκόταν αντιμέτωπος με την Αθηνά, τη θεά με το κοφτερό μυαλό και τη βαθιάγνώση της τέχνης του πολέμου, έφευγε πάντα ηττημένος και ταπεινωμένος Οι αμαζόνες, οι περίφημες πολεμίστριες, ήταν κόρες του Άρη. Κάποτε πουκατέλαβαν την Αθήνα, στα χρόνια που βασιλιάς ήταν ο Θησέας, πρόσφερανθυσία στον πατέρα τους πάνω στο λόφο ο οποίος από τότε πήρε το όνομα τουΆρη. Σύμβολα του Άρη ήταν το σπαθί, το δόρυ, ο πυρσός και οι γύπες που έτρωγανμετά τις μάχες τα σώματα των σκοτωμένων. Ιερό άνθος του είναι η παπαρούνα,ιερό χρώμα του το κόκκινο.
 13. 13. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΡΩΜΑΛΕΟΣ ΗΡΩΙΚΟΣ ΣΩΜΑΤΩΔΗΣΑκροστιχίδα με ορισμούς 1. Α _ _ _ _ _ 2. _ Ρ _ _ _ 3. Η _ _ 4. Σ _ _ _ _ _ΟΡΙΣΜΟΙ 1.Ένα από τα όπλα του. 2.Από όλα τα μέρη τον λάτρεψαν στη........... 3.Μητέρα του Άρη. 4.Ο ένας του γιος. (αντίστροφα)
 14. 14. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 5 3 2 1 4 5 1 2 4 3 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ1.Ο Άρης ήταν γιος του .....2. Ένα από τα όπλα του.3.Γιος του Άρη.4.Ο Άρης ήταν ο θεός του......5.Σε κάθε του ταξίδι έπαιρνε μαζί του τα........ ΚΑΘΕΤΑ1.Πιστή βοηθός του ήταν η .....2.Μητέρα του Αρη.3.Ιερό άνθος του η ...4.Υποτιθέμενες κόρες του Άρη ήταν οι φιλοπόλεμες......5. Συχνά ερχόταν αντιμέτωπος με την....
 15. 15. ΛΙΜΕΡΙΚ Ο Άρης ο θεός που είναι και πολύ δυνατός φόρεσε πανοπλοία ξεκινώντας για την Τροία. Ο πολεμοχαρής ο Άρης ο θεός. ΠΟΙΗΜΑ Ο Άρης ο τρομερός θεός της ειρήνης ο εχθρός τον πόλεμο τον αγαπά καθόλου δεν πονά. Επίσης ήταν και μαχητικός σύμβολα του το δόρυ και ο πυρσός. Ήταν άγριος θεός πολεμοχαρής και προκλητικός. Γιος της Ήρας και του Δία σκόρπιζε παντού κακία. Στην Αφροδίτη πώς ναντισταθεί καθώς αυτό του κόστισε πολύ. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο Άρης πουλά ασπίδες και κοφτερά σπαθιά, κατάστημα θα κάνει στη γη με μεταλλικά.Αν θέλετε τα προβλήματα σαν τον Άρη να τα ξεπερνάτε,ελάτε στο κατάστημα, θα βρείτε εκεί πολλά.Επικοινωνήστε στην ιστοσελίδα του www.Aris.com !!
 16. 16. ΔιάλογοςΠαιδιά: Γεια σου φοβερέ και παντοδύναμε θεέ Άρη, αρχηγέ του πολέμου!!!!!!!!Άρης: Γεια σας και σε σαςΠαιδιά: Πώς και κατέβηκες στον δικό μας τον πλανήτη;Άρης: Είμαι εναντίον της ειρήνης, τον πόλεμο τον αγαπώ και έτσι ήρθα ναπολεμήσω εδώ!Στέφανος: Μα, επιτέλους θεέ Άρη, πως γίνεται να σε ευχαριστεί όταν κυλάανθρώπινο αίμα ή όταν οι άνθρωποι της γης καθημερινά πεθαίνουνολοένα και περισσότερο;Άρης : Ο πόλεμος είναι η δουλειά μου και πάντα θα πολεμώ πάνω στα άρματατου πολέμου.Φωτεινή: Οι άνθρωποι, εδώ στη γη, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Σε αυτή τηνπροσπάθεια εσύ σίγουρα θα μπορούσες να μας βοηθήσεις, με την ισχυρήσου δύναμη ως θεός. Τι λες , θα το κάνεις αυτό για τη γη;Άρης: Παιδιά κάποιοι αγαπούν την ειρήνη όμως και κάποιοι άλλοι τον πόλεμο.Εγώ προτιμώ τον πόλεμο.Δημήτρης Χ : Έχεις άδικο. Ρώτα και τον Διόνυσο, τον θεό του γλεντιού και τησοφή Αθηνά.Μαρία: Το να ζεις ειρηνικά, όπως μας είπε και ο Δημήτρης, αποτελεί δικαίωμακαι υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον!Άρης: Με καθυστερείτε! Ότι και να λέτε δεν σας ακούω!Παιδιά: Εμείς όμως θεέ Άρη πάντα θα προσπαθούμε να σου αλλάξουμε γνώμηγια το καλύτερο!
 17. 17. Ο ΕΡΜΗΣ O Ερμής είναι ένας από τους πιο περίεργους, πιο προικισμένους, αλλά και πιολαοφιλείς Ολύμπιους θεούς. Γιος του Δία και της Μαίας, οδηγός και συνοδηγόςζωντανών και νεκρών, κήρυκας και αγγελιοφόρος των θεών, προστάτης τωννέων, των βοσκών, των αθλητών και των κλεπτών. Η μητέρα του τον γέννησε πάνω στο βουνό Κυλλήνη της Αρκαδίας. Από τηστιγμή της γέννησής του φάνηκε πόσο πονηρός ήταν. Γιατί μωρό ακόμη στασπάργανα, έκλεψε τις πενήντα αγελάδες του Απόλλωνα από την Πιερία. ΟΑπόλλωνας θύμωσε πολύ και ο Ερμής θέλησε να τον εξευμενίσει. Κατασκεύασελοιπόν μια λύρα- την πρώτη στον κόσμο- και την χάρισε στο θεό. Για το κυρίωςμέρος της λύρας χρησιμοποίησε όστρακο χελώνας και για τις εφτά χορδές τηςέντερα προβάτου. Με αυτό το μύθο φαίνεται η σχέση του Ερμή με τη μουσική.Από τότε τα δύο αδέλφια είναι αγαπημένα. Ο Ερμής, πετώντας πάνω από στεριέςκαι θάλασσες από τη μια μεταφέρει τις βουλήσεις του κι από την άλλη τουαναγγέλλει ειδήσεις και περιστατικά. Σαν ακούραστος δρομέας και σαν γρήγοροςαγγελιοφόρος προθυμοποιείται πάντα να προσφέρει τις υπηρεσίες τουμεταφέροντας κυρίως επιθυμίες θεών. Τα πέδιλά του τον βοηθούν να πετάει καινα διασχίζει τα ουράνια με καταπληκτικές ταχύτητες, Πρόκειται ίσως για την πιο συμπαθητική θεότητα του ελληνικού δωδεκάθεου,καθώς συνδυάζει αρχικά πολύ έντονα τα ανθρώπινα με τα θεϊκά στοιχεία, αλλάκαι γιατί θεωρείται ουσιαστικά ο πρώτος δάσκαλος του ανθρώπινου γένους,Εκείνος είναι που εισήγαγε τα γράμματα και τις επιστήμες στην ανθρωπότητα,δίδαξε τη χρήση της διάνοιας και μάλιστα υπάρχουν μύθοι πoυ αποδίδουν σεαυτόν τη μετάδοση της γνώσης της φωτιάς στους ανθρώπους. Είναι από τιςθεότητες που δραστηριοποιούνται και τη Νύχτα και έχει πολύ καλή σχέση με τηνΣελήνη, Σύμβολά του είναι το κηρύκειο, έμβλημα των γοργόφτερων αγγελιαφόρων, καιτα φτερωτά σανδάλια.
 18. 18. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣΡΩΜΑΛΕΟΣΜΟΝΑΔΙΚΟΣΗΡΕΜΟΣΣΟΒΑΡΟΣΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΟΥΣ 1.Ε _ _ _ _ _ _ _ 2. _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ρ _ _ 3. Μ _ _ _ 4. Η _ _ _ _ 5. Σ _ _ _ _ _ _ _ ΟΡΙΣΜΟΙ 1. Ο Ερμής ...... τα γράμματα. 2. Ήταν ..... των θεών 3. Μητέρα του ήταν η .. 4. Μιλούσε με μεγάλη ......(αντίστροφα) 5. Φορούσε χρυσά .....
 19. 19. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 1 1 2 4 2 3 4 3 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1)Ήταν γιος του Δία και της..... 2) Ο Ερμής κρατούσε...... 3) Τα φορούσε ο Ερμής στα πόδια του για να μεταφέρει τιςπαραγγελίες του Δία4) Επειδή συνόδευε τις ψυχές στον Άδη λεγόταν ... ΚΑΘΕΤΑ1) Ήταν ο ... των θεών2) Ήταν προστάτης των ...3) Χάρισε στον Απόλλωνα μια....4) Γεννήθηκε στο βουνό......
 20. 20. ΛΙΜΕΡΙΚ Ο Ερμής ο ξακουστός που είναι και ψυχοπομπός τις παραγγελίες του Δία οδηγεί στον Άδη κάτω στη στιγμή ο Θεός Έρμης ο πονηρός. Ποίημα Ο Ερμής είναι φτερωτός και πολύ πονηρός πάνω από τη γη πετάει φτερωτά σανδάλια φοράει Ο προστάτης των κλεφτών και των τυχερών παιχνιδιών από τους δώδεκα θεούς αυτός συνοδεύει τους νεκρούς. Το κηρύκειο κρατά κάθε μέρα που περνά. Ο καλύτερος απ΄ τους αγγελιοφόρους στέλνει παντού πολλούς φόρους. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΤα ταχυδρομεία <<Ερμής>> Θέλετε να στείλετε ένα γράμμα στη στιγμή, παραγγείλετε τα ταχυδρομεία << Ερμής >> Τηλ.231065890 <<Τα καλύτερα ταχυδρομεία >>
 21. 21. ΔΙΑΛΟΓΟΣΠαιδιά: Γεια, θεέ Ερμή.Ερμής: Γεια σας, παιδιά.Παιδιά: Ερμή θα σου κάνουμε κάποιες ερωτήσεις.Ερμής: Εντάξει.Φαίδωνας: Δεν κουράζεσαι να στέλνεις τους νεκρούς στον Άδη;Ερμής: Κουράζομαι, αλλά τι να κάνω, η δουλειά μου είναι.Έλια:Τι δουλειά θα έκανες εάν ήσουν άνθρωπος;Ερμής:Ταχυδρόμος ή γονδολιέρης.Αντώνης:Νομίζεις ότι είσαιξεχωριστός επειδή μπορείς και πετάς;Ερμής:Νομίζω πως κάθε θεός έχει μια ξεχωριστή ικανότητα.Παιδιά:Είναι πιο εύκολο να πετάς ή να περπατάς;Ερμής:Φυσικά, να πετάς.Παιδιά:Γεια, θεέ Ερμή.Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.Ερμής:Κι εγώ σας ευχαριστώ. Συνεχίστε το βιβλίο σας.
 22. 22. ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ο Ήφαιστος ήταν ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας. Η ασχήμια τουπολλές φορές προκαλούσε τα γέλια και τις κοροϊδίες των υπόλοιπων θεών,πράγμα που τον πίκραινε πάρα πολύ. Ο Ήφαιστος ήταν γιος του Δία και της Ήρας. Σχετικά με τα πρώτα χρόνια τηςζωής του και την αναπηρία που αντιμετώπιζε στο πόδι του, δίνονται πολλές καιποικίλες εξηγήσεις.Ήταν μια μέρα, όπως πολλές άλλες, που το θεϊκό ζευγάρι οΔίας και η Ήρα μάλωναν. Ο καημένος ο Ήφαιστος σ΄ αυτόν τον τρικούβερτοκαβγά πήρε το μέρος της μητέρας του. Ο πατέρας του τότε, θολωμένος καθώς ήταν από την οργή του, άρπαξε τονάσχημο γιο του και τον πέταξε μ όλη του τη δύναμη κάτω από τον Όλυμπο. ΟΉφαιστος μια ολόκληρη μέρα στροβιλιζόταν στην ατμόσφαιρα και τελικάκατέληξε με ορμή πάνω στη Λήμνο. Το σώμα του βρόντηξε σε κάποια βράχια τουνησιού και από τότε ο Ήφαιστος κουτσάθηκε για όλη του τη ζωή. Ο Ήφαιστος ήταν ο θεϊκός σιδηρουργός. Κατασκεύαζε όπλα, παλάτια,κοσμήματα, όλα περίτεχνα και σπουδαία.Το παλάτι του στον Όλυμπο ολόχρυσομε πολύτιμους λίθους στολισμένο. Ο Όμηρος μας πληροφορεί ότι ο θεϊκόςσιδηρουργός εκεί μέσα περνούσε όλη του τη μέρα και με τα εργαλεία του, τοσφυρί, το αμόνι και το φυσερό μαστόρευε συνέχεια. Το εργαστήρι του ήτανπλήρως εξοπλισμένο. Έκαιγαν συγχρόνως είκοσι καμίνια που με τη διαταγή τουθεού. δυνάμωναν τις φλόγες τους και σκορπούσαν τόση θερμότητα, όσηχρειαζόταν ο μάστορας για να επεξεργαστεί το χαλκό, το ασήμι και το χρυσάφι. Τα δώρα του στους θεούς ασύλληπτης έμπνευσης και ομορφιάς. Αυτός δώρισεστον Δία την αιγίδα και το σκήπτρο του, στη Δήμητρα το δρεπάνι, στονΑπόλλωνα και την Άρτεμη τα χρυσά τους βέλη. Στον ήλιο χάρισε το λαμπρό τουάρμα με το οποίο διέσχιζε αδιάκοπα τον ουρανό και στον Διόνυσο ένα ολόχρυσοκύπελο.Στη φιλάρεσκη Αφροδίτη, τη γυναίκα του, χάρισε εξαιρετικά περιδέραιακαι άλλα κοσμήματα από πολύτιμα πετράδια, όπως επίσης και ένα μαλαματένιοκαθρεφτάκι που δεν το αποχωριζόταν ποτέ. Ο Ήφαιστος ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φωτιάς, πουτόσο βοήθησε το ανθρώπινο γένος στα πρώτα του στάδια, με τη μεσολάβησηβέβαια του Προμηθέα. Γι αυτό όλοι οι τεχνίτες και ιδιαίτερα οι σιδηρουργοί τονθεωρούσαν προστάτη τους. Σύμβολά του ήταν το σφυρί, το αμόνι και η λαβίδα. Προς τιμήν τουγιορτάζονταν τα Ηφαίστεια.
 23. 23. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΗΡΕΜΟΣ ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΑΣΧΗΜΟΣ ΙΚΑΝΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΟΣ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΟΥΣ 1. Η _ _ _ _ _ _ _ _ 2. Φ _ _ _ _ _ 3. Α _ _ _ _ _ _ 4. Ι _ _ _ _ _ _ _ _ 5. Σ _ _ _ _ 6. Τ _ _ _ _ 7. Ο _ _ _ _ _ 8. Σ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ορισμοί1.Προς τιμή του γιορτάζονταν τα ...2.Ήταν θεός της ....3. Ξεχώριζε για την .... του4. Είχε μεγάλη ...5. Χρήσιμο εργαλείο του6. Έφτιαχνε κοσμήματα με ...7. Είχε το παλάτι του στον ...8. Ήταν πολύ καλός στη ...
 24. 24. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 3 11 2 4 3 2 4 Οριζόντια 1.Ήταν ο θεός της... 2.Ήταν πολύ ... 3.Έφτιαχνε πολλά... 4.Είχε το εργαστήρι του στη.. Κάθετα 1.Πατέρας του ήταν... 2.Μητέρα του ήταν η ... 3.Κρατούσε στα χέρια του έναν... 4.Ήταν πολύ καλός .....
 25. 25. Λίμερικ Ο Ήφαιστος ο σιδηρουργός επίσης και κουτσός κάνει θρόνους φοβερούς σαν να είναι από ναούς. Ο Ήφαιστος ο φωτεινός. ΠΟΙΗΜΑ Ο Ήφαιστος είμαι εγώ ναούς ωραίους φτιάχνω μόνο εγώ τα μπράτσα μου είναι από ελατήριο λες και ήρθα από το γυμναστήριο. Παλάτια φτιάχνω λαμπερά με τα εργαλεία μου τα χρυσά. Σαν να ήμουν ειδικός των τεχνιτών ο θεός. Είμαι και κουτσός της πατρίδας μου ο θεός. Πώς να φτιάχνουν δείχνω σ΄όλους παλάτια,σπίτια και ναούς. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΘέλετε να γίνετε σιδηρουργοί και τεχνίτες σαν τον Ήφαιστο;Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας στο www.Hfaistos.grΕκεί θα βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία και τις περίφημεςσκέψεις του.Σας χάλασε η πολυθρόνα σας και θέλετε χρυσή ή και απλή,αλλά να είναι και γερή;Καλέστε στον αριθμό 2310473711, που θα σας απαντήσει οΉφαιστος για να του δώσετε πληροφορίες για το σπίτι σας.Τότε θα έρθει και θα σας φτιάξει όχι μόνο μια παλιά πολυθρόνα,αλλά και πολλά πράγματα ακόμα.
 26. 26. ΔιάλογοςΣτέλιος: Γεια σου θεέ Ήφαιστε. Μπορείς να μου φτιάξεις ένα από τα ωραίαπαλάτια σου;Ηφαιστος: Μα φυσικά μπορώ.Περίμενε δύο λεπτά και είναι έτοιμο.Παυλίνα: Πώς νιώθεις πού κατέβηκες στη γη;Ήφαιστος: Τέλεια!Νίκος: Κάθε πότε πηγαίνεις στο εργαστήρι σου;Ήφαιστος: Πηγαίνω όταν μου λέει ο Δίας,αλλά αυτές τις μέρες πηγαίνω πολύσυχνά.Στέλιος :Δεν κουράζεσαι με τόση δουλειά;Ήφαιστος: Βάζω στόχο για να γίνει το καλύτερο όσο χρόνο κι αν μου πάρει.Παυλίνα: Σε ποιους κάνεις τους ναούς και τα παλάτια;Ήφαιστος: Σε όποιους μου το ζητήσουν, εκτός αν δε θέλει ο Δίας.Νίκος: Με ποιο τρόπο φτιάχνεις τα δημιουργήματά σου;Ήφαιστος: Με τα χρυσά εργαλεία μου και τη φαντασία του κόσμου.Στέλιος: Πάντα ήρεμος είσαι και δε νευριάζεις;Ήφαιστος: Νευριάζω σπάνια. Εκτός αν μου καταστρέφουν τα δημιουργήματάμου.Παυλίνα: Πώς αντιδράς όταν σου λένε να κάνεις κάτι που δε θέλεις;Ήφαιστος: Νευριάζω, αλλά συγκρατιέμαι.Νίκος: Τι τρως και τι πίνεις στον Όλυμπο;Ήφαιστος: Όλοι οι θεοί τρώμε αμβροσία και πίνουμε νέκταρ.Παιδιά: Γεια σου θεέ. Σ΄ευχαριστούμε.Ήφαιστος: Αντίο, παιδιά.
 27. 27. ΔΙΟΝΥΣΟΣ Στην ελληνική μυθολογία, εκτός από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, πουθεωρούνταν οι σημαντικότεροι, υπήρχαν και άλλοι θεοί που δεν κατοικούσαν στοθεϊκό αυτό βουνό. Ένας απ αυτούς ήταν και ο θεός Διόνυσος. Ο πιο νέος, αλλάκαι ο πιο δημοφιλής από τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων, προστάτης τωνγονιμοποιών δυνάμεων και της αμπέλου, η προσωποποίηση της ξεγνοιασιάς καιτου κεφιού. Ήταν ο πιο πρόσχαρος από τους θεούς και από τους πιο αγαπητούς στουςανθρώπους. Τους πρόσφερε το αμπέλι και το κρασί. Ήταν γιος του Δία και τηςΣεμέλης της κόρης του Κάδμου, βασιλιά της Θήβας. Ο εύθυμος θεός ταξίδευεσυνέχεια κι επισκεπτόταν πολλές χώρες και πολιτείες για να μάθει στουςανθρώπους πώς να καλλιεργούν τα κλήματα και πώς να φτιάχνουν από τουςκαρπούς τους το κρασί. Και βέβαια, ως θεός της χαράς και του κεφιού, δενταξίδευε μόνος του. Τον ακολουθούσε ένα πολύβουο πλήθος. Στο πλήθος αυτόέβλεπες γυναίκες που χόρευαν με έξαλλο τρόπο, τις Μαινάδες, όπως λέγονταν,και παράξενα όντα που ήταν άνθρωποι και ζώα μαζί. Αυτούς τους έλεγανΣάτυρους και Σιληνούς. Το υπέροχο ποτό που κερνούσε ο θεός σκόρπιζε παντού το κέφι. Έκανε τουςανθρώπους να ξεχνούν τις στενοχώριες τους και να ζωγραφίζεται στα πρόσωπάτους το χαμόγελο. Όπου περνούσε ξεκινούσε τρικούβερτο γλέντι και δενακούγονταν άλλο τίποτα παρά οι εύθυμοι ήχοι των μουσικών οργάνων και ταζωηρά τραγούδια. Η λατρεία του Διόνυσου ήταν πολύ διαδομένη στην Ελλάδα και πολλέςπόλεις ισχυρίζονται ότι ο Διόνυσος ξεκίνησε την περιπλάνησή του απ` αυτές.Προς τιμή του γίνονταν πολλές γιορτές. Στη γη οι άνθρωποι τον ευχαριστούσανγια το θεϊκό δώρο του και για την ξενοιασιά που απλόχερα τους μοίραζε. Οιγιορτές που γίνονταν προς τιμή του ήταν ένα αδιάκοπο γλέντι, όπου όλοιμεθούσαν και τραγουδούσαν. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσαν ναεπικοινωνήσουν με τον αγαπητό τους θεό. Ο Διόνυσος είχε ως σύμβολα τα δυνατότερα ζώα, όπως το λιοντάρι, την τίγρη,τον ταύρο και από τα φυτά την άμπελο, τον κισσό, τα ρόδα.
 28. 28. ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΟΜΟΡΦΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟΣ ΟΡΕΞΑΤΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΟΣΑκροστιχίδα με ορισμούς Δ___ Ι_ _ _ _ Ο______ Ν____ Υ______ Σ_____ Ο____ Σ______ ΟΡΙΣΜΟΙ1.Αρχηγός των θεών.2.Βγαίνει από το σταφύλι(αντίστροφα)3.Εκεί ζουν οι θεοί4.Απο εκεί έκλεψε την Αριάδνη5.Έκλεψε την ... κόρη του Μίνωα6.Μητέρα του Διόνυσου7.Αλλιώς το κρασί 8.Ο καρπός του αμπελιού
 29. 29. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ 4 2 1 3 1 2 43 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ 1. Προς τιμή του Διόνυσου τελούνταν τα ... 2. Σκορπούσε παντού το .. 3. Σύμβολό του ο ... 4. Δίδαξε στους ανθρώπους να καλλιεργούν τα ... ΚΑΘΕΤΑ 1. Μητέρα του Διόνυσου 2. Αγαπούσε το ... 3. Τον ακολουθούσαν οι ... 4. Του άρεσαν τα γλέντια και οι ...
 30. 30. Λίμερικ Ο Διόνυσος ο καλός που ναι και πολύ γλυκός. Πήγε στο αμπέλι για να βγάλει κρασί σαν μέλι. Ο Διόνυσος ο πονηρός. Ποίημα Η γιορτή του Διόνυσου Στα αρχαία τα χρόνια τα παλιά έπαιζαν όλα τα παιδιά. Γλένταγαν και τραγουδούσαν κι όλοι τους καλοπερνούσαν. Στου Διονύσου την αυλή έγινε τρελή γιορτή. Για να τιμήσουν τον θεό έστησαν τρελό χορό Ήπιαν πολύ κρασί γέλασαν και οι σοβαροί. Χόρευαν ολονυχτί στου Διόνυσου τη γιορτή. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΔιόνυσος το καλύτερο μαγαζί. Έχει τα πιο καλά κρασιά και σταφύλια .Μπορείτε κιόλας να κάνετε γλέντια για όλες τις περιπτώσεις.Ο Διόνυσος μπορεί να έρθει στο σπίτι σας να σας μάθει πώς ναφτιάχνετε το κρασί, να οργώνετε το αμπέλι και να σας μάθει νακάνετε τέλεια πάρτι.Τηλ. 2310302667!!!!
 31. 31. ΔιάλογοςΠαιδιά: Γεια σου, όμορφε Διόνυσε.Διόνυσος: Γεια σας, παιδιά! Τι σας φέρνει στο παλάτι μου;Παιδιά: Ήρθαμε να σου κάνουμε κάποιες ερωτήσεις!Μάρθα: Για να φτιάξουμε ένα βιβλίο.Διόνυσος: Ωραία ! Ρωτήστε με ότι θέλετε!Γιώργος:Ποιοι είναι οι γονείς σου;Διόνυσος:Οι γονείς μου είναι ο θεός Δίας και η θνητή Σεμέλη!Νεκτάριος:Τι θέση έχεις στον Όλυμπο;Διόνυσος: Είμαι στα παρακλάδια!Μάρθα:Τι πίνετε στον Όλυμπο;Διόνυσος:Πίνουμε νέκταρ!Ανθή:Τι τρώτε;Διόνυσος:Τρώμε αμβροσία.Νεκτάριος:Γιατί οι άνθρωποι σε λατρεύουν;Διόνυσος: Γιατί είμαι πολύ διασκεδαστικός.Γιώργος:Πόσα είδη κρασιών υπάρχουν;Διόνυσος:Υπάρχουν τρία είδη κρασιών.Μάρθα:Ευχαριστούμε.
 32. 32. ΗΡΑ Κατά την ελληνική μυθολογία η Ήρα ήταν σύζυγος του Δία, κόρη του Κρόνουκαι της Ρέας. Ήταν η θεά του γάμου και προστάτιδα των γυναικών. Ζήλευε τονάνδρα της, Δία για τις απιστίες του προς αυτή και πολλές φορές εκδικήθηκε τιςγυναίκες με τις οποίες την απατούσε. Συχνά η Ήρα περιγραφόταν ή απεικονιζόταν κρατώντας σκήπτρο ως σύμβολοκυριαρχίας ή έχοντας στα χέρια της ρόδι (σύμβολο γονιμότητας). Άλλα γνωστάσύμβολα της Ήρας ήταν το παγώνι, ο κούκος (που συμβολιζε τον ερχομό τηςάνοιξης) και διάφορα λουλούδια και φυτά (που συμβόλιζαν την ευλογία τηςφύσης). Επιπλέον προς τιμήν της Ήρας γινόταν γιορτές σε πολλές πόλεις της αρχαίαςΕλλάδας που ονομαζόταν Ηραία . Τα λαμπρότερα Ηραία γινόταν στο Άργος, στηΣάμο και στην Ολυμπία . Οι ναοί προς τιμήν της Ηρας είχαν το όνομα Ηραίον. Τοπιο σημαντικό Ηραίον στον Ελλαδικό χώρο είναι το Ηραίον της Σάμου. Ήταν πολύ εκδικητική,ζηλιάρα και αλαζονική και δεν παραδεχόταν καμία πιοόμορφη από αυτήν. Μισούσε θανάσιμα τον ημίθεο Ηρακλή, με τον λόγο πωςήταν γιος του θεού Δία και της θνητής Αλκμήνης . Επίσης θέλησε να σκοτώσειτον Ηρακλή για να τιμωρήσει των Δία για τις απιστίες του και τον συγχώρησεμόνο όταν αυτός ανέβηκε στον Όλυμπο σαν θεός. Τέλος βοήθησε τον Ιάσονα να περάσει τις Συμπληγάδες πέτρες επειδή καιαυτός στο παρελθόν την είχε βοηθήσει όταν νευριασμένη από τον Δία,περπατούσε μεταμορφωμένη σε γριά και ο Ιάσονας την πήρε στην πλάτη του γιανα την βοηθήσει.
 33. 33. ΧΑΙΚΟΥ Αρχηγός όλων η Ήρα η θεά τον Δία κυνηγά. Η Ήρα η τρανή που κυβερνά τη γη στον Όλυμπο ζει. Θεά του γάμου ζηλεύει παράφορα και εκδικείται. ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟΒρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με την ΉραΤ Σ Ω Ρ Π Ε Ν Μ Δ ΗΠ Ζ Ρ Ε Α Υ Η Φ Η ΡΟ Ι Κ Ο Γ Ε Ν Ε Ι ΑΣ Χ Ο Ε Ο Π Λ Α Ρ ΕΑ Η Γ Ε Ν Δ Ρ Τ Ρ ΟΓ Ρ Ο Δ Ι Α Ε Λ Η ΛΖ Σ Φ Ψ Χ Ε Ψ Α Ο ΥΥ Ζ Μ Ρ Ν Λ Ω Γ Σ ΜΟ Η Ρ Α Ι Α Ρ Ω Π ΠΛ Λ Α Ν Β Ι Μ Ρ Κ ΟΒ Ι Ι Κ Λ Ε Ρ Ν Μ ΣΛ Α Κ Ι Θ Υ Κ Π Β ΠΕ Ρ Χ Σ Κ Η Π Τ Ρ ΟΒ Α Ω Π Μ Α Υ Υ Ι ΖΜ Ι Σ Υ Θ Γ Λ Ο Ε Φ
 34. 34. ΠΟΙΗΜΑΤις γυναίκες προστατεύεικαι τον γάμο τον λατρεύει.Η Ήρα η θεάπου τον κόσμο κυβερνάΉρα , γυναίκα του Δία ,κακία δεν δέχεται ούτε αστείατις άλλες θεές τις μαλώνειτον εαυτό της πάντα εξυψώνει. Θεά των γυναικών προστάτιδα των νοικοκυριών τον γάμο αγαπά την απιστία πολεμά. Ζηλιάρα θεά την οικία την αγαπά, την κοροϊδία πολεμά είναι η Ήρα η θεά. Όταν η Ήρα θυμώνει το αίμα του Δία παγώνει, ζηλιάρα και τρανή η Ήρα η φοβερή. Η θεότητα αυτή που στον Όλυμπο ζει ποτέ τον θυμό της δεν τον συγκρατεί παγώνι στο χέρι της κρατείτην Αθηνά δε συμπαθεί.
 35. 35. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η Ήρα σαν θεά του ουρανού από τον Όλυμπο ψηλά ετοιμάζει το δελτίοκαιρού. Εάν τύχει το site της να επισκεφθείτε να είστε σίγουροι πως δε θα βραχείτε. Ρίξτε μια ματιά στο www . hra . com - Θέλετε να έχετε έναν αρμονικό γάμο ! - Θέλετε η σχέση σας να είναι ζηλευτή ! - Ονειρεύεστε τον ιδανικό σύζυγο ! - Επιθυμείτε να βρείτε στο πρόσωπο του συντρόφου σας, τον ήρωα σας ; Ένας τρόπος υπάρχει. ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ ΗΡΑ Ψάχνουμε και εντοπίζουμε για εσάς τον ιδανικό φίλο , σύντροφο , ταίρι . Εμπιστευθείτε μας για να πραγματοπιήσουμε το όνειρό σας . ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Πιστεύουμε πως η Ήρα , εάν κατέβαινε στη γη η δουλειά της θα ήτανπρωθυπουργός.Το λέμε αυτό , επειδή η Ήρα ήταν βασίλισσα του κόσμου. Νομίζουμε πως αυτότης ταιριάζει .Η θεά Ήρα εάν ήταν θνητή θα μπορούσε να ήταν μια πετυχημένη σύμβουλοςγάμου για τα παντρεμένα ζευγάρια που έχουν προβλήματα μεταξύ τους .Κι αυτό γιατί η Ήρα ήταν η θεά που προστάτευε τον γάμο και την οικογένεια .Η θεά Ήρα θα μπορούσε σίγουρα να ήταν μια άριστη δικηγόρος . Εύστροφη ,ψύχραιμη , δίκαιη , γεμάτη αυτοπεποίθηση. Με έντονη την αίσθηση τηςπροστασίας των γυναικών και του γάμου χρησιμοποιεί την πειστικότητά της καιτα μέσα που διαθέτει για να πετύχει τους στόχους της.
 36. 36. ΑΘΗΝΑ Μια ξεχωριστή θέση μέσα στην ελληνική μυθολογία έχει η θεά Αθηνά ,γιατίξεχωριστή ήτα και η θέση, που κρατούσε στην ψυχή των αρχαίων Ελλήνων. Τηνσέβονταν και την αγαπούσαν. Γεννήθηκε πάνοπλη από το κεφάλι του Δία,πάλλοντας το δόρυ. Γι’αυτό ονομάστηκε Παλλάς. Η Αθηνά έγινε το αγαπημένο παιδί του Δία. Πολέμησε δίπλα του στον αγώναεναντίων των γιγάντων κι αφού νίκησε τον γίγαντα Εγκέλαδο, τον καταπλάκωσεκάτω από τη Σικελία. Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Ανέβηκαν λοιπόνστο βράχο της Ακρόπολης και ενώπιον των Αθηναίων αποφάσισαν ότι όποιοςπρόσφερε το ωραιότερο δώρο θα την αποκτούσε. Ο Ποσειδώνας χτύπησε σε μιαπλευρά του λόφου με την τρίαινα του και αμέσως ανέβλυσε ένα πηγάδι. Ο λαόςθαύμασε , άλλα το νερό ήταν αλμυρό σαν το νερό της θάλασσας, που κυρίευε οΠοσειδώνας κι έτσι δεν ήταν πολύ χρήσιμο. Το δώρο της Αθηνάς ήταν ένα δέντροελιάς, κάτι που ήταν καλύτερο, μιας και παρείχε στην πόλη τροφή, λάδι καιξυλεία. Έτσι, κέρδισε την μονομαχία η Αθηνά και ονόμασε την πόλη της Αθήνα. Μια γυναίκα που ονομαζόταν Αράχνη, καυχήθηκε κάποτε πως ήταν ανώτερηκι από την ίδια την Αθηνά, η οποία και την προκάλεσε σε μονομαχία. Η Αθηνάστο υφαντό της απεικόνισε τη διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την Αθήνα, ενώ ηΑράχνη περιγελούσε τα ερωτικά κατορθώματα των θεών του Ολύμπου.Οργισμένη η Αθηνά έσκισε το υφαντό της Αράχνης, ενώ η ίδια μην αντέχονταςτην ντροπή, κρεμάστηκε. Η Αθηνά τη λυπήθηκε και χαλάρωσε τη θηλιά από τολαιμό της, την τιμώρησε όμως και τη μεταμόρφωσε στο έντομο αράχνη. Προστάτευε όλους γενικά τους τεχνίτες και τους βιοτέχνες.
 37. 37. Χαϊκού Η Αθηνά σοφή στον Όλυμπο ζει τους ήρωες βοηθεί. Η Αθηνά πολεμική, εργατική την Αθήνα έχει. Απ’ το κεφάλι του Δία βγαίνει πάνοπλη η Αθηνά ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟΒρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με την Αθηνά Ε Ξ Υ Π Ν Η Τ Α Ρ Δ Ρ Υ Ε Ξ Ο Θ Τ Θ Σ Η Ε Λ Ι Α Ι Ρ Ε Δ Ο Κ Ρ Ρ Σ Γ Π Η Χ Α Φ Ο Α Σ Π Ι Δ Α Ν Τ Η Υ Α Σ Δ Φ Τ Ι Η Τ Ο Κ Φ Γ Ρ Τ Σ Λ Υ Δ Κ Ο Υ Φ Α Ν Τ Ι Κ Η Ε Υ Ω Θ Ρ Θ Π Υ Φ Η Ν Β Π Τ Θ Γ Η Η Ε Ο Τ Α Α Δ Ο Ρ Υ Ν Ξ Μ Ι Γ Ρ Ι Θ Λ Ο Μ Α Ο Μ Ι Δ Υ Ν Α Τ Η Κ Ρ Α Α Φ Ξ Σ Δ Λ Γ Η Φ Ο Ρ Τ Υ Ε Φ Ν Β Τ Η Ξ Γ
 38. 38. ΠοίημαΚόρη του Δία αγαπημένηκόρη σοφή και μυαλωμένη.Που κρατούσε την ασπίδακαι προστάτευε όλη την Αθήνα.Η Αθηνά είναι σοφήκαι τεχνίτρια φοβερήστην Αθήνα δώρο φέρνειμια ελιά ευλογημένη.Περικεφαλαία φοράειτην ασπίδα της κρατάειΜε το δόρυ πολεμάη τρομερή η Αθηνά.Η Αθηνά η δυνατήτον Ποσειδώνα προκαλεί σε μάχη φοβερή χωρίς επιστροφή.Η Αθηνά η σοφήστον Όλυμπο ζει.Στα χέρια κρατείκουκουβάγια σοφή.
 39. 39. Διαφήμιση Ελάτε στο μαγαζί «Η ΑΘΗΝΑ» και θα σας μάθουμε όποια τέχνη θέλετε. Τους δύο πρώτους μήνες δωρεάν. Θα μάθετε την τέχνη σας τόσο καλά όσο και η Αθηνά. Αν είστε πολεμιστές και θέλετε όπλα για τον πόλεμο ελάτε στα καταστήματα «Η ΑΘΗΝΑ» και θα πάρετε τα καλύτερα όπλα στον πλανήτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε στον πόλεμο!!! Επάγγελμα Πιστεύουμε ότι αν η Αθηνά κατέβαινε στη γη θα της ταίριαζε να ήταν δασκάλαγιατί είναι η θεά της σοφίας.Η Αθηνά αν κατέβαινε στη γη θα μπορούσε να διδάσκει τέχνες γιατί είναι η θεάτων τεχνών.
 40. 40. ΕΣΤΙΑ Ήταν η πρωτότοκη θυγατέρα του Κρόνου και της Ρέας, αδελφή του Δία, τουΠοσειδώνα και των άλλων θεών. Ήταν η θεά της εστίας κάθε σπιτιού, που στουςαρχαίους λαούς είχε ιερό χαρακτήρα. Γιατί η εστία ήταν το κέντρο τηςοικογένειας, εξυπηρετούσε τις καθημερινές ανάγκες και δεχόταν τις προσφορέςτης. Έγινε το σύμβολο της φιλοξενίας και του απαραβίαστου οικογενειακούασύλου. Παρ όλο που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η θεά εστία παρέμεινε σεόλη τη ζωή της παρθένα, έγινε προστάτρια της οικογένειας, της κατοικίας και τηςφιλοξενίας. Τη λάτρευαν σε κάθε σπίτι, γιατί πίστευαν ότι αυτή εφεύρε τηνκατοικία. Σε κάθε σπίτι, ακριβώς στο κέντρο, και σε σχήμα κυκλικό υπήρχε η εστία.Εκεί έκαιγε συνεχώς το ιερό πυρ.Κάθε βράδυ μετά την δουλειά, γύρω απ’ αυτήμαζεύονταν όλη η οικογένεια και συζήταγε τα προβλήματά της κι ήταν σα να τακουβέντιαζε και με την ίδια την θεά που τους κρατούσε συντροφιά ζεσταίνονταςτο βραδινό φαγητό. Κάθε πόλη βέβαια είχε την κοινή της εστία. Από κει έπαιρναν φωτιά όσοιεπρόκειτο να εκστρατεύσουν ή ν αποικίσουν, και μετέφεραν την ιερή αυτή φωτιάαπό τη μητρόπολη στη νέα πατρίδα. Αυτό έδειχνε το δεσμό που υπήρχε ανάμεσαστις δύο πόλεις. Στην τέχνη η Εστία εικονίζεται σαν μια παρθένα με μακρύ φόρεμα και πέπλο.Στο χέρι κρατά σκήπτρο, μια λυχνία ή πυρσό ή κλαδί με άνθη και καρπούς. Ημορφή της έτσι όπως την έφτιαχναν στα αγάλματα, είχε μια ξεχωριστή γλυκύτητακαι μια καλοσύνη ήταν πάντα χυμένη στα μάτια της.Στάθηκε πάντοτε η πιοταπεινή θεά, χωρίς να λέγονται γι’ αυτήν διάφορες ιστορίες, μιας κι η ζωή τηςήταν ήρεμη, χωρίς περιπέτειες, και λατρεύτηκε όσο λίγες θεές του Ολύμπου.
 41. 41. Χαϊκού Η θεά Εστία φυλάει το σπίτι που αγαπάμε. Η θεά Εστία είναι κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Η θεά Εστία είναι ευγενική και πολύ καλή. ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟΒρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με την Εστία Ε Σ Τ Ι Α Κ Τ Ο Φ Λ Π Α Ρ Θ Ε Ν Α Φ Ω Μ Σ Ε Ζ Γ Ο Τ Ψ Ζ Τ Ε Δ Κ Ι Ο Ν Ζ Α Μ Ι Δ Ξ Α Φ Ι Σ Α Ψ Ι Α Τ Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Α Η Τ Δ Θ Ο Α Ι Ρ Χ Η Λ Ε Ρ Υ Γ Κ Υ Τ Ξ Ω Β Χ Τ Θ Ε Ν Θ Υ Σ Ι Α Δ Λ Φ Ν Ε Β Β Χ Ο Τ Ω Ν Ι Ε Ψ Θ Ω Γ Β Α Σ Σ Π Ι Τ Ι Μ Π Χ Τ Γ Φ Τ Α Ρ Ε Ο Ο Σ Ε Ε Κ Υ Ζ Ι Θ Σ Θ Α Υ Λ Υ Χ Ν Ι Α Ν Υ Ε Λ
 42. 42. ΠΟΙΗΜΑΗ Εστία η τρομερή,είναι περιποιητικήτης αρέσει να καθαρίζει,το σπίτι να συγυρίζει.Πάντα η Εστία κάτι κάνειμέσα σε κάθε σπιτικό.Τίποτα δεν της ξεφεύγει,είναι καταπληκτικό. Της Εστίας της αρέσει το σπίτι να προσέχει. Τη δουλειά την καταφέρνει, τη ζημία τη συμμαζεύει . Είναι θεά αγαπητή, η Εστία η τρομερή. Ορκίστηκε παρθένα, να μείνει μια ζωή.
 43. 43. ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ Στην Εστία πάμε, σουτζουκάκια για να φάμε, στην Εστία να πας, αν θες νόστιμα να φας Εστία το θεϊκό φαγητό!!! Δεν μπορείτε άλλο την βρομιά; Πάρτε τηλέφωνο την Εστία στο 29738590 και θα σταματήσει οεφιάλτης του σπιτίου σας. Γιατί μόνο η Εστία μπορεί να κάνει τοσπίτι σας να λάμπει.Καθαρίζει τα πάντα όπως:κουζίνες,ντουλάπια,πατώματα ,τζάμια,αυλές.Το site μας στο διαδίκτυο είναι www Εστία.g.r. γιατί η Εστία είναι ησωτηρία σας.Θέλετε να ζεσταθείτε, στην Εστία ναρθείτε.Τα καλύτερα τζάκια.Βλέπεις Εστία, είναι καλό!
 44. 44. ΔΗΜΗΤΡΑ Η Δήμητρα ήταν η κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Αδερφή της Ήρας, τηςΕστίας, του Δία και του Ποσειδώνα. Η γέννησή της ακολούθησε την ίδια μοίραμε των αδερφών της. Ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά του μόλις γεννιόντου-σαν απόφόβο μην του πάρουν το θρόνο. Η Ρέα μην αντέχοντας άλλο να χάνει τα παιδιάτης, βοήθησε τον μικρότερο τον Δία, να εκθρονίσει τον Κρόνο με ένα τέχνασμακαι να ελευθερώσει τα αδέρφια του από την κοιλιά του πατέρα τους. Η Δήμητρα και η κόρη της η Περσεφόνη ήταν οι κεντρικοί χαρακτήρες σταΕλευσίνια μυστήρια και πιθανότατα ήταν θεότητες που λατρευόντουσαν πριν απότο Δωδεκάθεο. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δύο θεότητες συγχέονται ή θεωρούνταιμια θεά με δύο πρόσωπα. Η αρπαγή της Περσεφόνης από Πλούτωνα τον θεό του Άδη, είχε ωςαποτέλεσμα τον μαρασμό της Δήμητρας. Εγκατέλειψε τον Όλυμπο και άρχισε ναπεριπλανιέται μαυροφορεμένη και βουβή ανάμεσα στους ανθρώπους ψάχνονταςτην Περσεφόνη. Τα νιάτα και το κάλλος της αντικατέστησαν τα γκρίζα μαλλιάκαι το πένθος. Σύμβολα της Δήμητρας ήταν οι γερανοί, το στάχυ, ο νάρκισσος, η μυρτιά καιο κρόκος. Οι μέλισσες θεωρούνται ιερές της και στις θυσίες προς τιμήν τηςπροσέφεραν ταύρους , μοσχάρια και μέλι.
 45. 45. Χαϊκού Η Δήμητρα η φοβερή σπέρνει το σιτάρι όπου βρει. Η Δήμητρα η καλή από Ελληνική καταγωγή. Η Δήμητρα η δυνατή που είναι και πολύ σεβαστή. ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟΒρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με τη Δήμητρα Α Μ Λ Σ Ι Τ Α Ρ Ι Σ Κ Ω Ι Λ Π Τ Φ Χ Ζ Α Μ Ε Λ Ι Κ Ν Φ Η Ν Ξ Η Λ Β Γ Ε Δ Ι Ρ Ο Δ Μ Ε Λ Ι Σ Σ Ε Σ Λ Ξ Α Υ Γ Ι Μ Κ Η Τ Υ Λ Φ Σ Τ Α Χ Υ Υ Θ Μ Τ Β Ι Ρ Χ Ε Ξ Η Κ Π Ρ Η Ν Κ Γ Ε Ω Ρ Γ Ο Σ Φ Ι Ψ Ω Ξ Φ Η Ε Σ Τ Ω Α Κ Γ Κ Λ Κ Τ Ν Θ Σ Κ Ο Π Ε Ν Θ Ο Σ Π Ξ Σ Θ Ε Ν Α Μ Τ Μ Λ Ο Π Ε Ρ Σ Ε Φ Ο Ν Η Β Ν Α Ο Α Κ Φ Ρ Η Ω
 46. 46. ΠοίημαΤης Δήμητρας η κόρηείναι η Περσεφόνηκαι κάνουν τις καλύτερες γιορτέςαφιερωμένες σε αυτές.Θεά της γεωργίαςκαι έχει στο μυαλό,όλους τους ανθρώπουςκαι τον γεωργό.Η θεά η Δήμητρατους αγρότες βοηθάκαι τους λέει με χαράπολύ καλά τα κάνατε παιδιά.
 47. 47. ΔιαφήμισηΑν θέλετε να φυτρώνει στα χωράφια σας κάθε μήνα καλό σιτάρι,επισκεπτείτε τονέο κατάστημα ΔΗΜΗΤΡΑ και θα βρείτε τους καλύτερους σπόρουςσιταριού.Το κατάστημά μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη Βενιζέλου 15.Το site μας είναι:www.dimitra.gr Τηλ. 2310659400Θέλετε να περάσετε ένα αξέχαστο καλοκαίρι;Αν θέλετε,ελάτε στο βουνό των θεών,τον Όλυμπο!!!Ελάτε στο ξενοδοχείο "ΔΗΜΗΤΡΑ"και θα σας φιλοξενήσουμε στα υπέροχαδίκλινα δωμάτιά μας,θα γευτείτε το καταπληκτικό φαγητό του σεφ μας και θα απολαύσετε το τζακούζιμε μπουρμπουλήθρες και το υδρομασάζ.Εάν ενδιαφέρεστε καλέστε στον αριθμό του ξενοδοχείου μας:5937210485 καιεπισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.dihotel.grΕπάγγελμαΑν η θεά Δήμητρα ζούσε στη γη και ήταν θνητή θα της πήγαινε να γίνειέμπορος σιταριού.Η θέα Δήμητρα ξέρουμε όλοι πως είναι η θεά της γεωργίας γι΄ αυτό θατης ταίριαζε να γίνει υπουργός Γεωργίας.
 48. 48. ΑΦΡΟΔΙΤΗ Η θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Η πιο όμορφη από της θεές του Ολύμπου.Η θεά Αφροδίτη γεννήθηκε μέσα από τον αφρό από όπου και πήρε και το όνοματης. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στη δύναμη της Αφροδίτης, εκτός απότις τρεις ορκισμένες θεές, την Αθηνά, την Άρτεμη και την Εστία. Τα διασημότερα παιδιά της θεάς τα οποία απέκτησε από τον Άρη ήταν οΊμερος(πόθος) και ο Έρωτας οι οποίοι πάντα την συνόδευαν και ο Δείμος( τρόμος) και ο φόβος που πάντα συντρόφευαν τον πατέρα τους. Ακόμη είχε ωςσυνοδούς, τις χάριτες, την Ήβη, την Αρμονία, την πειθώ και τις Ώρες. Πάντως η λατρεία της φαίνεται ότι προέρχεται από την ανατολή και πέρασεστην Ελλάδα από την Κύπρο. Όπου περνούσε, προκαλούσε τον έρωτα. Θεοί καιάνθρωποι ζητούσαν την εύνοιά της. Ο Πάρης στην Αφροδίτη χάρισε το μήλο της ομορφιάς που έριξε η Έριδα.Αυτή, για να τον ανταμείψει, τον παρακίνησε να πάει στη Σπάρτη. Εκεί γνώρισετην ωραία Ελένη, την έκλεψε κι έτσι προκάλεσε τον Τρωικό πόλεμο.Άντρας της ήταν ο κουτσός θεός Ήφαιστος,
 49. 49. Χαϊκού Η Αφροδίτη είναι πολύ καλή και ομορφότατη. Η Αφροδίτη η ομορφότερη θεά του Ολύμπου. Του πόθου και του έρωτα Θεά είν’ η ομορφότερη. Από τον αφρό της θάλασσας βγήκες, Θεά μοναδική! ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟΒρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με την Αφροδίτη Ε Ν Ξ Φ Η Ζ Ν Ν Γ Χ Β Ρ Γ Ψ Η Η Γ Φ Δ Φ Ι Η Ω Φ Ξ Δ Μ Σ Ν Φ Φ Η Χ Τ Γ Σ Φ Η Κ Γ Ι Υ Α Θ Α Φ Ρ Ο Σ Τ Ξ Φ Θ Ν Φ Σ Φ Θ Υ Υ Μ Κ Θ Κ Ε Λ Η Φ Α Γ Η Ο Κ Ε Φ Μ Τ Μ Γ Δ Σ Μ Ξ Κ Α Φ Ο Κ Α Γ Η Ο Μ Μ Ξ Γ Ξ Ν Π Η Γ Ρ Φ Ξ Η Γ Μ Χ Η Ω Φ Φ Μ Ξ Λ Κ Η Η Χ Ψ Η Η Η Φ Α Ι Σ Τ Ο Σ Γ Γ Λ Η Γ Υ Β Ξ Γ Ω Γ Κ Ο Χ Υ Λ Ι Κ Κ Ω
 50. 50. ΠοίημαΗ Αφροδίτη όλους τους προκαλείμε την ομορφιά που έχεικανείς δεν μπορεί να της αντισταθείκαι από πίσω της τρέχει.Γεννήθηκε απ’τον αφρόη Αφροδίτη εδώτους Τρώες βοήθησεκι όλους μας ανησύχησε!Θεά της εξυπνάδας, της ομορφιάςκαι της πονηριάςπου τον Πάρη ξεγέλασεςκαι την Ελένη του έδωσες.
 51. 51. Επάγγελμα(1) Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς, αν ήταν θνητή και ζούσε σήμερα θαέκανε ένα επάγγελμα σχετικό με την ομορφιά και την περιποίηση των γυναικών.Πιστεύω ότι θα είχε ένα ινστιτούτο ομορφιάς.(2) Η Αφροδίτη αν έμενε στη γη πιστεύω πως θα ήτανε μοντέλο γιατί η Αφροδίτηείναι η θεά της ομορφιάς και αυτό της ταιριάζει. Διαφήμιση (1) Ινστιτούτο ομορφιάς «Αφροδίτη» Περιποίηση προσώπου και σώματος Τηλ. 2310 675 – 951(2) Ελάτε στο μαγαζί Αφροδίτη που πουλάει καλλυντικά, κρέμες και μπορείκιόλας να σας κάνει ένα πολύ φθηνό μασαζ,. Για περισσότερες πληροφορίεςμπείτε στο http://www.αφροδίτη.gr/(3) Κέντρο ομορφιάς «Αφροδίτη»Αν θέλετε να γίνετε όμορφες σαν την θεά επισκεφθείτε μας. Διαθέτουμεκαθαρισμό προσώπου, σάουνα και αρωματοθεραπεία. Σας περιμένουμε στο νέοχώρο μας με πολύ φθηνές τιμές.
 52. 52. ΑΡΤΕΜΗ Θεά του αρχαίου ελληνικού δωδεκάθεου, κόρη του Δία και της Λητούς. Δίδυμηαδερφή του Απόλλωνα και θεά του κυνηγιού. Γεννήθηκε συγχρόνως με τον Απόλλωνα στη Δήλο. Η θεά αυτή έχει ξεχωριστήθέση ανάμεσα στις θεές του Ολύμπου. Θεωρούνταν εξαιρετική κυνηγός καιπροστάτρια των ζώων. Έτρεχε στα βουνά και στα δάση της Αρκαδίας και τηςΛακωνίας με συνοδεία τις Νύμφες. Προστάτευε όλη την άγρια φύση, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα λιβάδια και ταχωράφια. Ήταν και προστάτρια της γονιμότητας της γης, αλλά και των τοκετών,των βρεφών και των μελλονύμφων. Σ αυτήν και στον Απόλλωνα αφιέρωναν οινέοι τα μαλλιά τους όταν γίνονταν άντρες. Σ αυτήν αφιέρωναν οι νέες ταπαιχνίδια τους πριν από το γάμο τους. Παράλληλα ήταν και θεά του ξαφνικού θανάτου των γυναικών την ώρα πουγεννούσαν. Αλλά και θεά του πολέμου τη θεωρούσαν, καθώς και θεά πουπροστάτευε την τήρηση των νόμων και των όρκων. Εξάλλου είχε και ιαματικές ιδιότητες, γιατί βοηθούσε τους αρρώστους ναγιατρευτούν.Η Άρτεμη λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα, π.χ. στην Αττική (ιδίωςστη Ραφήνα και τη Βραυρώνα), στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. Σύμβολά της ήταν η σελήνη, η ελιά, τα στάχυα, το λιοντάρι, ο πάνθηρας, τοελάφι, ο λαγός, το φίδι, η χελώνα και πολλά άλλα. Στα έργα τέχνης εικονίζεται σαν νέα και όμορφη, λεπτή, ευκίνητη, λυγερή καιμε γρήγορο βάδισμα. Άλλοτε φοράει μακρύ χιτώνα, συνήθως όμως κοντό.Κρατάει τόξο και φαρέτρα ή παρουσιάζεται με κάποιο από τα σύμβολά της.
 53. 53. Χαϊκού Η Άρτεμη η θεά του κυνηγιού, πηγαίνει στα δάση. Η θεά Άρτεμη κρατάει τόξο και βέλη στο δάσος. Η θεά Άρτεμη πηγαίνει στο δάσος με τα βέλη της. Στον Όλυμπο με τους θεούς την Άρτεμη θα δεις να τρέχει. Η Άρτεμη η θεά παρέα με τις νύμφες κυνηγά. ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟΒρείτε 10 λέξεις που έχουν σχέση με την Άρτεμη Ε Δ Φ Δ Ζ Φ Γ Δ Φ Σ Σ Λ Η Τ Ω Θ Υ Κ Γ Φ Θ Ε Α Υ Α Γ Ρ Ι Α Ε Δ Ζ Δ Φ Υ Σ Η Γ Η Δ Σ Β Τ Ρ Ι Υ Θ Λ Β Τ Δ Ο Ι Δ Υ Α Η Η Ε Υ Ε Τ Υ Λ Τ Φ Δ Γ Λ Δ Η Σ Ρ Σ Ο Δ Φ Η Ο Φ Δ Η Θ Φ Ξ Φ Σ Ξ Σ Υ Γ Λ Α Γ Ο Σ Η Κ Λ Δ Φ Ι Ο Λ Ι Η Ξ Φ Π Τ Δ Θ Ι Ξ Π Κ Ζ Η Ξ Ε Σ Η Υ Ι Τ Ξ Λ Υ Κ Θ Δ Γ Φ Γ Η Η Κ Γ Η Τ Ψ Τ Θ Ρ Θ Ε Υ Ξ Γ Δ
 54. 54. ΠοίημαΗ Άρτεμις του κυνηγιού θεάτα ζώα προστάτευε παλιά,μέσα στα δάση τριγυρνούσεκαι όλα τα ζώα αγαπούσε.Στον Όλυμπο ψηλάμένει η Άρτεμις η θεάπου στα δάση τρέχειακόμα κι όταν βρέχει.Ελάφια και ζώα στα όρητίποτα μη σας μέλειείναι η Άρτεμις κόρηπου με τα βέλη σας προστατεύει.
 55. 55. Διαφήμιση <<Η θεά Άρτεμη>>Επισκεπτείτε το site www.artemysekpedepsy.gr για να μάθετε να κάνετετοξοβολία και να πάρετε δωρεάν τόξα και βέλη.Σας περιμένουμε όλους στον ειδικό διαμορφωμένο πολύχωρο<<ΘΕΑΑΡΤΕΜΗ>>.Μάθετε τοξοβολία, ιππασία ή ταϊστε τα νεογέννητα ελαφάκια.Τηλεφωνήστε στο:(2310576773). Επάγγελμα Αν ζούσε σήμερα η θεά Άρτεμη θα ήταν αρχηγός των οικολόγων ή θαεργαζόταν σε ζωολογικούς κήπους και θα προστάτευε και θα φρόντιζε τα ζώα.Ακόμη θα ήταν εχθρός όλων των λαθροκυνηγών.
 56. 56. Αινίγματα για όλες τις θεές Περικεφαλαία φοράει και το δόρυ της κρατάει. Ποια είναι; Ιερό ελάφι έχει και στα δάση όλο τρέχει και τιμωρεί όλους όσους τα ζώα θέλουν να βλάψουν. Ποια είναι;Σκούπα, φαράσι, τηγάνι κρατάκαι το σπίτι λαμποκοπά.Ποια είναι; Από τον αφρό της θάλασσας γεννήθηκε γνωστή για την ομορφιά της και την πονηριά της, από όλες της θεές η ομορφότερη. Ποια είναι;Στον Όλυμπο ζει,σοφή καιτρομερή πολεμίστρια.Ποια είναι;
 57. 57. Σιτάρι κρατά στο χέρι της και αφού συμβουλεύει τους γεωργούς πάντα βοηθάει. Ποια είναι; Σκούπα κρατάει και το σπίτι καθαρίζει. Ποια είναι; Στα δάση πηγαίνει τα ζώα προστατεύει. Ποια είναι; Γιος της ο Έρωτας και άντρας της ο Ήφαιστος. Ποια είναι;Κόρη της η Περσεφόνηκαι αγαπάει την γεωργία.Ποια είναι; Σκότωσε το ιερό ελάφι της ο Αγαμέμνονας. Ποια είναι;
 58. 58. Το γάμο προστατεύεικαι πάντα θυμωμένη είναιμε το Δία.Ποια είναι; Ιερό ελάφι έχει και στα δάση τρέχει με ένα τόξο στο χέρι. Ποια είναι; Στο ένα χέρι της κρατάει δόρυ και στο άλλο ασπίδα Ποια είναι; Απ όλες ομορφότερη μ ασχημομούρη άντρα! Ποια είναι; Να είναι άσχημη δεν της αρέσει και ο Πάρης το μήλο σε αυτήν το έδωσε. Ποια είναι;
 59. 59. Ευχαριστώ θερμά τους μαθητές για την προσπάθεια που κατέβαλαν και την ψυχήπου έδωσαν για την πραγματοποίηση του προγράμματος και τη δημιουργία αυτούτου βιβλίου. Αγγελόπουλος Ιορδάνης Αγγέλου Στέφανος Αλμασίδης Φαίδων Αριστοβούλου Άννα Ιωαννίδης Στέλιος Καλαθά Στέλλα Καρμίρη Ελένη Καρτάλης Αντώνης Μαργιούλα Ανθή Μπζάκου Έλια Μπουλιώνης Γιώργος Παράσχος Νεκτάριος Πυξιάδου Ελπίδα Ρετζέπης Νίκος Σούλκου Μαρία Τόττας Δημήτρης Τσιολχά Παυλίνα Τσολακίδης Γιώργος Φίσερ Μαρία Φώτη Φωτεινή Χατζηπαναγιωτίδου Μάρθα Χατζησάββας Δημήτρης

×