Addicció a Internet i les xarxes socials

2,534 views

Published on

Estudi sobre l' addicció a Internet i les xarxes socials. Definició d' addicció, factors de risc, patologies relacionades, signes d' alarma.
Perfil de pertinença a una xarxa social.
Prevenció i tractament de l' addicció.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,534
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
374
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Addicció a Internet i les xarxes socials

 1. 1. L’addicció a Internet i les xarxes socials. Competències TIC en Psicologia Consultor: Jose Antonio Ortiz Murcia Grup: Addicció a la xarxa Alumnes: Carme Barceló Suau Olga Caballero Arquillo Eva Gallego Mellado
 2. 2. Índex Objectius Mapa Conceptual Definició i riscs en els adolescents Evolució i perfil pertinença xarxes socials Prevenció i tractament:o Estratègies de prevencióo Estratègies de tractament Conclusions.
 3. 3. Objectius Definir l addicció a Internet i les seves característiques. Analitzar l evolució i la població de risc. Estudiar l addicció en els joves: Xarxes socials. Conèixer el perfil de pertinença a les xarxes socials. Conèixer el diagnòstic de l’ addicció: Factors de risc, patologies prèvies, signes d alarma i tests. Estratègies de prevenció i alternatives terapèutiques. Establir conclusions.
 4. 4. Pèrdua control internauta Síndrome AbstinènciaMapa Conceptual Dependència Interferència vida normal Característiques 1.Connectar-se és plaent. Contingut 2.Pensament recurrent en Internet. inapropiat 3.Conducta més freqüent. Negació de la conducta. 4.Desig intens, malestar sense connexió. Evolució 5.Conseqüències negatives. Manté conducta. Riscos 6.Frustació, intolerància. No pot deixar-ho. Pèrdua intimitat 7.Agravament conducta. 8.Episodi de crisi. Demana ajuda. Identitat fictícia Adolescència Xarxes socials Assetjament Addicció a Internet Factors de risc Comunicar-se Motius Patologies relacionades pertinença Diagnòstic Diversió Signes d’ alarma Tests de valoració Recerca treball Limitació hores Internet Publicitar negocis Prevenció Fomentar relacions, activitats i esports Estimular comunicació i diàleg Al principi abstinència Tractament Després exposició gradual Sempre re-educació conducta
 5. 5. Definició i riscs en els adolescents Addicció a Internet i Xarxes socials:La persona realitza un ús abusiu que la distorsiona a nivell personal, familiar i/o professional.Es deteriora el control de la conducta i es manifesta amb símptomes cognitius, conductuals ifisiològics. Riscos en l’ adolescent:Les TIC poden passar de mitjà a fi.Creació de falsa identitat.Distanciament del contacte personal, aïllament.Distorsió del món real, desinterès per altres activitats.Continguts inadequats (pornografia, foment trastorns alimentaris, violència).Assetjament, pèrdua d intimitat, confusió dels àmbits públic i privat.Foment de conductes histriòniques i narcisistes.Baix rendiment.Sedentarisme, obesitat.
 6. 6. Evolució i perfil pertinença xarxes socials Xarxes distribuïdes per gènere % de pertinença a les xarxes socials 90 80 80 Facebook 60 70 Messenger 40 60 20 Youtube 0 50 Facebook Tuenti Messenger Youtube Tuenti Foros Skype Twitter Fotolog/… 40 Blogs Flickr Badoo % Usuaris mostra Myspace Skype Sónico LinkedIn 30 Xing/NeuronaPercentatge (%) 20 Twitter 10 Badoo 0 Altres Homes Dones Usuaris segons edat i xarxes socials 600 500 400 300 16-18 anys 200 19-25 anys 100 26-35 anys 0 36 i més anys
 7. 7. Diagnòstic de l’ addicció Factors de risc: Patologies relacionades: Vulnerabilitat psicològica a) Físiques Ser adolescent, facilitat d accés i coneixement d’ Internet Cansament Avorriment i falta de relacions, objectius. Debilitació del sistema immunitari Intolerància als estímuls desagradables físics i psíquics. Deteriorament de la salut Falta d habilitats en la vida real. b) Psicològiques Timidesa. Aïllament social. Depressió, ansietat. Carència d´afecte. Baixa autoestima. Canvis d humor, irritabilitat. Estat de consciència alterat Insatisfacció amb la vida Incapacitat per desconnectar-se. Viure amb estrès. Trastorns mentals previs. c) Socials Solitud, aïllament de lentorn Problemes amb la parella. Disminució del cercle social Ser addicte a substàncies o altres conductes. Abandonament costums de la vida diària Evasió dels problemes reals Signes d’ alarma: Augment de la freqüència de connexió a Internet Augment de la intensitat de connexió a Internet Alt grau d interferència en les relacions familiars, socials i laborals.
 8. 8. Prevenció i tractament Estratègies de Prevenció ● Limitar lús pactant les hores de connexió. ● Fomentar la relació amb altres persones. ● Potenciar aficions que no tinguin res a veure amb laddicció (cinema, lectura, caminar) ● Estimular lesport i activitats en equip. ● Estimular la comunicació i el diàleg amb la família i lentorn. Estratègies de tractament ● Presa de consciència de l‘ addicció i identificació daquesta com un problema. ● Voler abandonar realment l‘ addicció, ser sincers quan apareixen recaigudes i saber demanar ajuda. ● Establir unes pautes clares de com i quan utilitzarem la xarxa, ocupar el temps amb activitats alternatives (canvi dhàbits). ● Controlar la conducta: Abstinència, exposició parcial i exposició gradual. ● Demanar ajuda professional, resoldre sols el problema és complicat.
 9. 9. Conclusions ● Actualment, Internet és essencial a les nostres vides. ● Laddicció a la xarxa gairebé sempre apareix sense que ens nadonem, amb una pèrdua de control de les hores de connexió. ● Les persones que la pateixen solen ser psicològicament vulnerables a les addiccions. ● És freqüent la negació de lexistència del problema. ● En els adolescents aquesta addicció fa que la xarxa sigui el centre de les seves vides, deixant de banda les altres activitats. ● Importància de la vida virtual en detriment de la real. ● És un trastorn molt perillós ja que és molt complicat fer un diagnòstic precoç degut a la manca de signes visibles al principi i a la negació de la conducta problema per part de la persona que pateix laddicció.

×