Zadatak broj 16_prezentacija

144 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
144
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zadatak broj 16_prezentacija

 1. 1. Техничко и информатичко образовање 7. разред
 2. 2.  Код мотора СУС се процес сагоревања одвија у самом мотору.  Потенцијална енергија се претвара у механички рад.  Предности су то што су лаке и једноставне конструкције и погодно коришћење горива.
 3. 3.  ОТО мотори или бензински мотори  Дизел мотори  Гасне турбине  Млазни пропулзори  Ракетни пропулзори
 4. 4. Топлотне машине код којих се сагоревање горива врши у цилиндру мотора. Нашли су примену код возила, бродова, на железници... Могу се израђивати као: Стабилни или покретни Малих или великих снага.
 5. 5.  ОТО мотори или бензински мотори – смеша ваздуха и горива ствара се у карбуратору  Дизел мотори – гориво се убризгава у цилиндар у коме се нлази сабијени ваздух
 6. 6.  Двотактни  Четворотактни Клипни СУС мотори као гориво користе деривате нафте и то бензин код ОТО мотора, а дизел-уље за дизел моторе.
 7. 7. Раде у четири радна такта: Усисавање – усисни вентил је отворен, издувни затворен, Сабијање – оба вентила су затворена, клип сабија смесу, Сагоревање – искра свећице пали смесу, а гасови се шире потискујући клип, Издувавање – издувни вентил је отворен, а усисни затворен.
 8. 8. 1. такт-усисавање 2. такт-сабијање 3. такт-сагоревање 4. такт-издувавање
 9. 9. http://sr.wikipedia.org/wiki/Motor_sa_unutra%C5%A1njim_sagorevanjem
 10. 10. Сва четири радна процеса, који и овде чине радни циклус, обављају у два хода или такта клипа. По својој конструкцији слични су четворотактним бензинским моторима, само што немају вентиле и брегасто вратило. Једноставне су конструкције па су погодни за мање снаге и користе се код мотоцикла, тестере, чамаца.
 11. 11. Принцип рада изгледа овако: 1. такт – усисавање и сабијање, 2. такт – сагоревање и издувавање. Анимацију рада двотактног мотора можете погледати на: http://www.youtube.com/watch?v=Gzw82o4yLCk
 12. 12.  Слични су четворотактним бензинским моторима.  Немају карбуратор ни уређај за паљење већ само пумпу за убризгавање горива под притиском.  Паљење се остварује када се гориво убризга у претходно сабијен ваздух који је загрејан због високог притиска.
 13. 13. http://www.youtube.com/watch?v=qDG6hwpou80 – анимација дизел- мотора
 14. 14. За обављање мханичког рада користе се гасови добијени сагоревањем у самој турбини, или горива. Једноставне су конструкције, нема удара ни хлађења, али троше више горива од клипних мотора СУС (што им је недостатак). Користе се за погон бродова, аутомобила...
 15. 15. Остварују кретање на принципу реакције млаза сагорелих гасова, а по конструкцији су у облику шупље цеви-пропулзора. Примењују се за погон авиона и ракета јер достижу веома велике брзине.
 16. 16. То су млазни пропулзори који кисеоник за сагоревање не узимају из ваздуха већ га носе са собом. Принцип рада ракетних пропулзора сличан је раду млазних пропулзора.
 17. 17. Невена Обреновић 813/2011

×