soal-soal bahasa inggris
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share

soal-soal bahasa inggris

  • 10,056 views
Uploaded on

 

  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
10,056
On Slideshare
10,055
From Embeds
1
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
870
Comments
0
Likes
3

Embeds 1

http://www.pdfhunter.com 1

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. KATA PENGANTARSesuai dengan Peraturan Menteri Pendidikan Nasional Republik Indonesia nomor 75 tahun 2009tentang Ujian Nasional SMP/MTs, SMPLB, SMA/MAN, SMALB, dan SMK. Ujian Nasional tahunpelajaran 2009/2010 akan dilaksanakan pada minggu keempat bulan Maret 2010. Sehubungan denganhal tersebut Direktorat Pembinaan Sekolah Menengah Pertama, Direktorat Jenderal ManajemenPendidikan Dasar dan Menengah, Departemen Pendidikan Nasional berupaya untuk meningkatkanmutu pendidikan dengan menerbitkan “Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP”. Materitersebut dapat digunakan sebagai sumber belajar bagi siswa SMP atau yang sederajat termasuk siswaSMP Terbuka dalam mempersiapkan diri menghadapi ujian nasional.Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP ini berisi tentang Standar Kompetensi Lulusan(SKL) beserta penjabarannya, soal-soal esensial dan sulit dengan kunci jawaban besertapembahasannya yang mengacu pada indikator masing-masing SKL. Secara berurutan dibahas untukmata pelajaran Matematika, IPA (Fisika dan Biologi), Bahasa Indonesia dan Bahasa Inggris.Semoga Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP ini bermanfaat bagi guru, siswa SMP atauyang sederajat termasuk siswa SMP Terbuka sehingga diharapkan dapat mempersiapkan siswa dalammenghadapi ujian nasional tahun pelajaran 2009/2010 dengan hasil yang memuaskan.Kami menyadari bahwa Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP ini masih banyakkekurangannya. Kritik dan saran yang membangun dari semua pihak sangat kami harapkan. Direktur Pembinaan Sekolah Menengah Pertama Didik Suhardi, SH., M.Si NIP. 19631203 198303 1 004 i
  • 2. DAFTAR ISIKATA PENGANTAR................................................................................................................. iDAFTAR ISI................................................................................................................................. iiBAGIAN PERTAMAPendahuluan....................................................................................................................................... 1BAGIAN KEDUAPERSIAPAN RENCANA TOT TPK BAHASA INGGRIS PROP UN RENDAH SMPTAHUN 2009/2010………………………………………………………………………………… 7BAGIAN KETIGAPaket 1 Contoh Soal dan Pembahasan…………………………………………………………….. 15BAGIAN KEEMPATPaket 2 Contoh Soal dan Pembahasan…………………………………………………………….. 45BAGIAN KELIMAPaket 3 Contoh Soal dan Pembahasan……………………………………………………………. 75 ii
  • 3. PENDAHULUANA. Latar Belakang Kemampuan sekolah dalam mengelola pembelajaran sangat bervariasi – sebagian mampu mengelolanya dengan baik, sementara lainnya kurang baik. Sekolah yang mampu mengelola pembelajarannya dengan baik akan menghasilkan lulusan yang bermutu dan sebaliknya. Di samping pengelolaan pembelajaran, perbedaan kemampuan akademik awal siswa juga berpengaruh pada mutu lulusan. Masih banyak siswa yang kemampuan akademik awalnya di bawah rata-rata yang dipersyaratkan. Hal ini terjadi antara lain pada siswa SMP Terbuka dan/atau siswa SMP reguler yang berada di daerah yang sulit terjangkau dan/atau terbatas sumber daya pendidikannya. Siswa-siswa pada sekolah tersebut memerlukan dukungan yang lebih agar dapat mencapai prestasi belajar yang memuaskan. Peraturan Menteri Pendidikan Nasional Nomor 75 Tahun 2009 Tentang Ujian Nasional tidak membedakan standar kelulusan siswa SMP baik yang sekolah pada SMP reguler maupun SMP Terbuka tanpa memandang letak geografis dan kelayakan sumber daya pendidikannya. Hal ini dapat menyulitkan siswa yang kurang beruntung yang bersekolah pada SMP yang terbatas dalam hal guru dan sarana/prasarana dan bertempat di daerah terpencil dalam mengikuti ujian nasional. Untuk memfasilitasi siswa mempersiapkan dirinya menghadapi Ujian Nasional terutama pada sekolah-sekolah tersebut, diperlukan strategi pembelajaran yang lebih mengarahkan pada penguasaan materi yang terdapat pada Kisi-kisi Ujian Nasional Tahun 2009/2010 yang terlampir pada Permendiknas nomor 75 tahun 2009. Strategi yang dimaksud tersebut antara lain berupa penyediaan bahan pengayaan belajar yang berisi penjelasan singkat mengenai kisi-kisi UN tahun 2009/2010, contoh-contoh soal setara UN sesuai dengan kisi-kisi, jawaban, dan pembahasan masing-masing soal untuk semua mata pelajaran yang diujikan dalam Ujian Nasional 2009/2010. Sehubungan dengan hal tersebut Direktorat Pembinaan SMP telah menyusun bahan pengayaan yang dimaksud untuk selanjutnya dikirimkan ke sekolah (SMP dan yang sederajat termasuk siswa SMP Terbuka) untuk kemudian dapat digunakan oleh sekolah mempersiapkan siswa kelas IX menghadapi ujian nasional dan ujian sekolah. 1
  • 4. B. Acuan yang Digunakan Bahan pengayaan ini disusun berdasarkan pada: 1. Kisi-kisi Ujian Nasional yang tertuang dalam Permendiknas nomor 75 Tahun 2009 tentang Ujian Nasional tahun 2009/2010 2. Standar Isi (Permen Diknas Nomor 22 Tahun 2006) 3. Standar Kompetensi Lulusan (Permen Diknas Nomor 23 Tahun 2006)C. Lingkup Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP meliputi mata pelajaran Matematika, IPA (Fisika dan Biologi), Bahasa Indonesia, dan Bahasa Inggris dan dikembangkan dari kisi-kisi Ujian Nasional 2009/2010 yang tercantum dalam Permendiknas nomor 75 Tahun 2009.D. Sistematika Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP berisi kisi-kisi Ujian Nasional 2009/2010 beserta penjabarannya dan contoh soal-soal esensial dengan kunci jawaban beserta pembahasannya yang mengacu pada masing-masing kemampuan yang diuji yang dapat digunakan oleh guru untuk mempersiapkan siswa SMP dan yang sederajat termasuk siswa SMP Terbuka dalam menghadapi ujian nasional tahun pelajaran 2009/2010. Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP ini terdiri dari 4 bagian dengan sistematika sebagai berikut: 1. Bagian Pertama, berisi pendahuluan yang memuat latar belakang, acuan yang digunakan, lingkup materi, sistematika, dan cara menggunakan materi pengayaan pembelajaran bagi siswa SMP. 2. Bagian Kedua, berisi kajian kisi-kisi Ujian Nasional 2009/2010 Permendiknas nomor 75 tahun 2009 berupa penjabaran kisi-kisi ke dalam indikator sebagai dasar penyusunan soal-soal latihan. 3. Bagian Ketiga, berisi 3 paket soal esensial dengan kunci jawaban beserta pembahasannya. 4. Bagian Keempat, penutup. 2
  • 5. E. Penggunaan Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP Materi Pengayaan Pembelajaran Bagi Siswa SMP dapat dimanfaatkan oleh guru untuk pengayaan pembelajaran di SMP dan yang sederajat termasuk SMP Terbuka. Langkah-langkah yang harus dilakukan oleh guru dalam memanfaatkan materi pengayaan pembelajaran bagi siswa SMP ini sebagai berikut: 1. Pelajari keseluruhan materi ini secara seksama. 2. Telaah apakah materi tersebut sebenarnya telah dikuasai oleh sebagian besar siswa SMP atau belum. 3. Kelompokkan hasil telaah tersebut, sehingga diketahui mana materi yang masih diperlukan untuk program pengayaan dan perbaikan dan mana yang sudah tidak diperlukan lagi. 4. Melaksanakan program pengayaan dan perbaikan untuk materi yang belum dikuasai siswa.F. Pengembangan Soal-soal Latihan Untuk memperkaya materi pengayaan pembelajaran bagi siswa SMP ini, guru diharapkan dapat mengembangkan soal-soal latihan sendiri. Belum semua kemampuan yang diuji yang terdapat pada kisi-kisi Ujian Nasional 2009/2010 dituangkan ke dalam bentuk soal-soal. Soal-soal latihan yang ada pada bahan pengayaan ini baru dituangkan dari kemampuan-kemampuan yang esensial. Oleh karena itu sebaiknya guru mengembangkan soal-soal latihan untuk kemampuan- kemampuan yang soalnya belum dicontohkan pada bahan pengayaan ini agar siswa mendapatkan pengalaman yang lebih luas sehingga menjadi siap untuk menghadapi ujian nasional tahun pelajaran 2009/2010. 3
  • 6. KAJIAN PERMENDIKNAS NOMOR 75 TAHUN 2009 TENTANG KISI-KISI UJIAN NASIONAL TAHUN 2009/2010 Standar KompetensiNo Jenis teks Kemampuan yang Diuji Uraian Kemampuan yang Diuji Indikator (Alternatif) Lulusan1 Reading (membaca) Caution Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. memahami makna dalam 1. Gambaran umum utama dari suatu teks wacana tertulis pendek 2. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. baik teks fungsional tersurat maupun esai sederhana 3. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berbentuk deskriptif berdasarkan clue(s) berupa (descriptive, procedure, kata/kalimat dalam suatu teks maupun report) dan 4. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata dalam teks. naratif (narrative dan kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata dalam teks. recount) dalam konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonym kata dalam teks. kehidupan sehari-hari. suatu teks Menentukan definisi kata dalam teks. Greeting card Menentukan : Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat meru Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat pakan makna dari kata/frasa/kali Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks mat tetentu dalam suatu teks Menentukan antonim kata Menentukan definisi kata Short message Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 7
  • 7. 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kataInvitation Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 1. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 2. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 3. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 4. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 5. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kataAnnouncement Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kataDescriptive Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. 8
  • 8. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kataRecount Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kataProcedure Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks.Narrative 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kata Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. 9
  • 9. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kataLabel Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks.Report 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kata Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kataAdvertisement Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 10
  • 10. 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kata Letter Menentukan: Gambaran umum merupakan ide Menentukan topik teks. 1. Gambaran umum utama dari suatu teks 2. Pikiran utama Ide utama suatu paragraf Menentukan ide utama suatu paragraph dalam teks 3. Informasi rinci Informasi yang tertera dalam teks Menentukan informasi rinci dalam teks. tersurat 4. Informasi tersirat Informasi yang disimpulkan Menentukan informasi tersirat dalam teks. berdasarkan clue(s) berupa kata/kalimat dalam suatu teks 5. Rujukan kata Kata yang diganti oleh kata ganti Menentukan rujukan kata dalam teks terentu dalam teks 6. Makna Makna kata/frasa/kalimat Menentukan makna kata berdasar konteks kata/frasa/kalimat merupakan makna dari Menentukan sinonim kata berdasarkan konteks kata/frasa/kalimat tetentu dalam Menentukan antonim kata suatu teks Menentukan definisi kata2 Writing (menulis) Report Melengkapi teks Teks yang kata-kata tertentu seperti Melengkapi teks rumpang dengan kata benda, kata Mengungkapkan makna rumpang kata benda, kata kerja, kata sifat, dll kerja, kata sifat, dll yang tepat. secara tertulis teks dihilangkan. fungsinal pendek dan Menentukan susunan Kalimat yang kata-katanya diacak Menyusun kata-kata acak menjadi kalimat yang berarti esai sederhana berbentuk kata yang menjadi deskriptif (descriptive, kalimat yang berarti procedure, maupun Menentukan susunan Paragraf yang kalimat-kalimatnya Menyusun kalimat-kalimat acak menjadi paragraph report) dan naratif kalimat menjadi diacak yang padu (narrative dan recount) paragraph yang padu dalam konteks kehidupan sehari-hari. 11
  • 11. PAKET I CONTOH SOAL DAN PEMBAHASAN BAHASA INGGRIS SMP/MTS Read the text and answer question 1.1. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna “CAUTION” • Indikator Soal : Disajikan satu teks CAUTION, siswa dapat menentukan makna tersirat yang ada pada tersebut. • Soal : • What does the above caution mean? A. Children are playing games around the place. B. Children are not allowed to play around the area. C. It is the place for children to play around here. D. You have to be careful because children are playing there. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Caution di atas dimaksudkan untuk memberi peringatan kepada orang agar berhat-hati karena ada anak-anak yang sedang bermain. Hal ini diketahui dari kata “live” dan “playing” Observe the opicture to answer question number 2 PARKING PARKING BY BY PERMIT ONLY PERMIT ONLY 15
  • 12. 2. • Kemampuan yang diuji : Informasi rinci tersurat dari “CAUTION” • Indikator Soal : Disajikan satu teks CAUTION, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat yang ada pada teks tersebut. • Soal : The notice means that…. A. the parking lot is only meant for visitors B. only people having permission can park their car at the parking lot C. the visitors are permitted to leave their vehicle at the parking lot D. people must take the parking tickets before entering the parking lot • Kunci Jawaban : B • Pembahasan : Jawaban yang tepat adalah B, karena hanya orang yang telah mendapatkan ijin yang boleh parkir di tempat parkir.Kata kunci “Permit only” Read this text and answer questions 3 and 4 . Bandung, January 1st, 2010 Dear Lusi, This card comes with living wishes especially for you. To wish you lots of happiness today and all year through. Happy New Year 2010. Love Susan3. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata. • Indikator : Disajikan satu GREETING CARD, siswa dapat menentukan makna kata yang terdapat dalam teks tersebut. • Soal : The word “wish” in the text nearly means …. A. see B. look C. hope D. want • Kunci Jawaban : C • Pembahasan : Kata wishes (wish) yang terdapat pada kalimat This card comes with living wishes … Yang paling tepat adalah “hope”. 16
  • 13. 4. • Kemampuan yang diuji : Menentukan Tujuan Text • Indikator : Disajikan satu teks fungsional pendek berbentuk GREETING CARD, siswa dapat menentukan tujuan text tsb • Soal: The purpose of the text above is…. A. to remind someone about New Year B. to greet someone for the New Year C. to inform everyone about New Year D. to invite someone to a New Year Celebration • Kunci Jawaban : B • Pembahasan: Tujuan dari teks tersebut adalah mengucapkan selamat tahun baru; kata kunci’’ Happy New Year 2010’’ Read the text below and answer question 5 and 6. To: Dona Please forward to others, there is no scout meeting this week since Mr Brown hasn’t come yet from Egypt. It’s cancelled until he is back. Sender Riry +628975645. • Kemampuan yang diuji : Menemukan Informasi Rinci • Indikator : Disajikan satu teks fungsional pendek berbentuk MESSAGE, siswa dapat menentukan informasi rinci dari text tersebut • Soal : The scout meeting is cancelled because of Mr Brown’s…. A. absence B. meeting C. coming D. information • Kunci Jawaban : A • Pembahasan : Scout meeting ditunda karena ketidakhadiran Mr Brown. Kata kunci’’Mr Brown hasn’t come yet from Egypt”. 17
  • 14. 6. • Kemampuan yang diuji : Menemukan rujukan kata • Indikator : Disajikan satu kalimat yang memuat rujukan kata tertentu, siswa dapat, menentukan rujukan kata tersebut • Soal: ‘’Please forward to others…” The word others refers to … A. Dona and Riri B. Riry and Mr Brown C. Mr. Brown and Dona D. scout members • Kunci Jawaban : D • Pembahsan : Kata others dimaksudkan untuk anggota pramuka yang lain selain Dona, rapat itu untuk anggota pramuki. Read this text and answer questions 7 and 8. 18
  • 15. 7. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci. • Indikator : Disajikan sebuah Greeting Card, siswa dapat menentukan informasi rinci dari “INVITATION CARD” tersebut • Soal : The party will be held … A. in the morning B. in the evening C. in the afternoon D. at night • Kunci Jawaban : C • Pembahasan: Kelly Madison’birthday party akan dilaksanakan pada siang hari, kata kunci: “Saturday, June 22nd at 12.30 p.m”.8. • Kemampuan yang diuji : Menentukan tujuan Text • Indikator : Disajikan satu INVITATION CARD, siswa dapat menentukan tujuan teks tersebut • Soal: The purpose of the text above is …. A. to forbid someone to come to Kelly Madison’s birthday party B. to invite someone to attend Kelly Madison’s birthday party C. to inform everyone about a birthday party D. to remind someone to celebrate a birthday • Kunci Jawaban : B • Pembahasan: Tujuan dari teks tersebut adalah inviting people untuk merayakan ulang tahun Kelly Madison. Kata kuncinya adalah “you’re invited to” Read the following text to answer questions 9 and 10. ANNOUNCEMENT To: All students of Junior High School 1 Jetis. To celebrate the National Education Day the students Board Organization will hold some interesting programs. They are English Speech Contest, English Story Telling contest and Wall Magazine Competition. The programs will be held on January, 4 th , 2010, 8 am – 1 p.m. All classes must take part in the programs and should report their participation to their own teachers. 19
  • 16. 9. • Kemampuan yang diuji : Menemukan informasi tersirat • Indikator : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan infomasi tersirat dari teks tersebut • Soal: Who is in charge of the program? A. Student. B. Teacher. C. Mrs. Erika. D. Student organization. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan: Semua jawaban yang terdapat pada option di atas salah kecuali jawaban C. Hal ini terdapat pada kalimat terakhir dari announcement tersebut.10. • Kemampuan yang diuji : Menentukan gambaran umum • Indikator : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan gambaran umum dari teks tersebut. • Soal : The text is about …. A. Programs to celebrate the National Education Day B. explaining special programs in January C. inviting students to come to school in January D. informing some programs on Jan 4th, 2010 • Kunci Jawaban : A • Pembahasan Tujuan dari teks di atas adalah menginformasikan program yang akan dilaksanakan dalam rangka memperingati hari Pendidikan Nasional Read the following announcement and answer questions 11 to 12. SCHOOL ANNOUNCEMENT FRIDAY January 25TH, 2010 There will be a girls’ basketball short meeting right after school this afternoon in the school library. The meeting is expected to last around 45 minutes and finish by 5. Every member needs to be present in this important meeting. Should anyone unable to attend the meeting, find Mr. Elder for permission and further details about the agenda. Looking forward to seeing you all in the meeting. 20
  • 17. 11. • Kemampuan yang diuji : Menemukan informasi tersirat • Indikator : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan informasi tersirat dari text tersebut. • Soal : When will the meeting start? A. Around 4.05 p.m. B. At about 4.15 p.m C. At 4.50 p.m D. At 5.00 p.m • Kunci Jawaban : B • Pembahasan : Jawaban B, karena“The meeting is expected to last around 45 minutes and finish by 5”12. • Kemampuan yang diuji : Menemukan informasi rinci tersurat • Indikator : Disajikan sebuah teks ANNOUNCEMENT, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari teks tersebut. • Soal : What should a student do if she is not able to attend the meeting? A. Go home. B. Go to the library. C. Ask for permission from Mr. Elder. D. Let the class teacher know about her absence. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan : Kalimat yang menyatakan bahwa yang tidak bisa ikut meeting harap menghubungi Mr. Elder adalah “Should anyone unable to attend the meeting, find Mr. Elder for permission…” Read the following text to answer questions 13 to 16. Bees are flying insects closely related to wasps and ants, and are known for their role in pollination and for producing honey and beeswax. There are nearly 20,000 known species of bees in nine recognized families though many are undescribed and the actual number is probably higher. They are found on every continent except Antarctica, in every habitat on the planet that contains insect-pollinated flowering plants. Bees have a long proboscis (a complex "tongue") that enables them to obtain the nectar from flowers. They have antennae almost universally made up of 13 segments in males and 12 in females, as is typical for the super family. Bees all have two pairs of wings, the hind pair being the smaller of the two; in a very few species, one sex or caste has relatively short wings that make flight difficult or impossible, but none are wingless. The smallest bee is Trigona minima, a stingless bee whose workers are about 2.1 mm (5/64") long. The largest bee in the world is Megachile pluto, a leafcutter bee whose females can attain a length of 39 mm (1.5"). Members of the family Halictidae, or sweat bees, are the most common type of bee in the Northern Hemisphere, though they 21 are small and often mistaken for wasps or flies.
  • 18. 13. • Kemampuan yang diuji : Menentukan gambaran umum Indikator : Disajikan satu teks deskriptif, siswa dapat menentukan gambaran umum dari teks REPORT tersebut. • Soal : A. What is the ÐÏÎÍ2222222222P2222@ò Bees are flying insects closely related to wasps and ants, and are known for their role in pollination and for producing honey and beeswax. There are nearly 20,000 known species of bees in nine recognized families though many are undescribed and the actual number is probably higher. They are found on every continent except Antarctica, in every habitat on the planet that contains insect-pollinated flowering plants. Bees have a long proboscis (a complex "tongue") that enables them to obtain the nectar from flowers. They have antennae almost universally made up of 13 segments in males and 12 in females, as is typical for the super family. Bees all have two pairs of wings, the hind pair being the smaller of the two; in a very few species, one sex or caste has relatively short wings that make flight difficult or impossible, but none are wingless. The smallest bee is Trigona minima, a stingless bee whose workers are about 2.1 mm (5/64") long. The largest bee in the world is Megachile pluto, a leafcutter bee whose females can attain a length of 39 mm (1.5"). Members of the family Halictidae, or sweat bees, are the most common type of bee in the Northern Hemisphere, though they are small and often mistaken for wasps or flies. 22
  • 19. 23ÿ23 2323232323 2323232323 23"23232323 23223232323 23B2 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 32323232323232323232323232323232323232323232 323232323232323232323ragraf yang ditentukan • Soal : A. What is the mÿ23 23m232323232323e232323 232323USER- 3D23232323232323232323232323232323232323232323232323SYSTEM2 323232323232323232323232323232323232323232323232323232323232323232 3232323232323232323232323232323232323232323232323Es only live with insect-flowering plants. • Kunci Jawaban : B • Pembahasan: Kesimpulan dari paragaf 1 adalah menjelaskan tentang bees dan termasuk ke dalam flying insects.15. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat Indikator : Disajikan satu teks DESKRIPTIF, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat yang ada pada text tersebut. • Soal : Which of the following sentences is one of the physical appearances of the bees? A. None has wings. B. It has 13 antennae. C. Its length is 39 mm. D. Its tongue is complex. • Kunci Jawaban: D • Pembahasan: Jawaban paling tepat adalah D. Hal ini diambil dari kalimat pertama pada paragraph ke 2 yang menyatakan Bees have a long proboscis (a complex "tongue") that … 23
  • 20. 16. • Kemampuan yang diuji : Menentukan rujukan Kata Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks DESKRIPTIF yang disediakan, siswa dapat menentukan rujukan kata tertentu dalam kalimat tersebut. • Soal : “They are found on every continent except Antarctica,…” The word “they” refers to … . A. ants B. bees C. insects D. flying insects • Kunci Jawaban : B • Pembahasan : Kata they merujuk kata bees yang terdapat pada kalimat sebelumnya yatu there yang meryjuk pada kata bees. Read the following text and answer questions 17 to 20. The weather was very clear. I and my family decided to go camping last holiday. Father prepared the tent and other equipment. Mother prepared the cooking and eating utensils. I took my fishing rod and my brother brought his sport equipment. When everything was ready, we left for the camping site in countryside. . There were many campers when we arrived at the camping site. Unfortunately, the good location near the river had been occupied by other campers so we had to look for another place. Finally,, we found a good place little bit further. It was near the big tree. After setting up the tent, my father and I went fishing. We joined other people sitting on the rock near the river. In the evening, father made a fire. Mother cooked the fish we caught. I could say that it was the best fish I had ever tasted. Sleeping in the tent was a very wonderful experience. I woke up early in the morning. I felt fresh. Then I accompanied my brother playing ball. In the afternoon, we came back home.17. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator : Disajikan satu teks RECOUNT, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari teks tersebut • Soal : Where did the writer and his family set up their tent? A. Near the river. B. Near the big tree. C. At the back of the river. D. Far away from other campers. • Kunci Jawaban : B • Pembahasan 24
  • 21. Jawaban diambil dari kalimat “Finally we found a good place little bit further. It was near the big tree”18. • Kemampuan yang diuji : Menentukan tujuan Text • Indikator : Disajikan satu teks RECOUNT, siswa dapat menentukan tujuan teks tersebut • Soal : What is the purpose of the text above? A. To describe a camping site. B. To give instruction how to set up the tent. C. To retell the writer’s past camping experience . D. To inform people the new camping site. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan Tujuan penulisan teks recount adalah untuk menceritakan pengalaman tentang kamping. Oleh karena itu jawaban yang paling tepat adalah C.19. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi tersirat • Indikator : Disajikan satu teks RECOUNT, siswa dapat menentukan informasi tersirat dalam teks tersebut • Soal : What is the writer and his father’s hobby? A. Camping. B. Cooking. C. Fishing. D. Playing ball. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan : Jawaban ini diambil dari kalimat yang terdapat dalam text yaitu, “After setting up the tent, I and my father went fishing”.20. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna Kata • Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks RECOUNT yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam kalimat tersebut. • Soal : “…the river had been occupied by…” The underlined word is similar in meaning to… A. inhabited B. authorized C. bought D. grabbed • Kunci Jawaban : A • Pembahasan : Makna kata yang tepat untuk kata occupied adalah inhibited (ditempati). 25
  • 22. Read the following text and answer questions 21 to 24. MAKING CANDLES Making coloured and scented candles is really quick and simple. Whats more, youll save so much money. If making candle is easy, why do you ever buy one from a shop? What you need in making candle are wax, moulds, wick, dye discs, essential oils, and a double boiler. All these materials are available from craft shops. Or if you do not want to buy them, you can improvise with an old saucepan, Pyrex jug, or even a sturdy can, in a pot of water. After providing the materials, follow this p2626 26262626instruction in making candles! First of all, melt the wax. All wax has a flash point, so to prevent it bursting into flames; you must melt it in a double boiler, with water in the bottom of the pan. Then, prepare the mould with the wick. Thread the wick through the mould and make sure that you leave a good few centimeters sticking out of the hole in the bottom. After that, add the scent. If you want a scented candle, add a few drops of essential oil to the melted wax. You can use any essential oil you like, as long as it doesnt contain water. Next step, pour the wax into the mould. Try and tip the wax into the mould quickly, all in one go, to minimize spillage and air bubbles. Then, release the bubbles and top it up. Releasing the air bubbles will eventually make the candle sink, so you will need to top it up with more melted wax. Finally, remove it from the mould. After four or five hours, the candle can be taken out of its mould. Your candle is now ready for display. Remember, you must always leave it for a day before lighting it. Source: www.channel4.com/4homes/design-style/how-to-guides/how-to-make- candles-intro-09-04-21_p_1.html21. • Kemampuan yang diuji : Menentukan pikiran utama. • Indikator : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan pikiran utama dalam paragraf tertentu dalam teks tersebut. • Soal : What does paragraph one tell us about? A. The steps in making candles. B. The materials we need in making candles. C. The goal of the text in making candles. D. The way to make candles. • Kunci Jawaban : B • Pembahasan: 26
  • 23. Pada paragraph pertama menjelaskan bahan-bahan (materials) yang seharusnya dipersiapkan dalam membuat lilin.22. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dalam teks tersebut. • Soal : What should you do after melting the wax? A. Pour the melting wax into the mould. B. Remove the melting wax from the mould. C. Prepare the mould with the wick. D. Release the bubbles and top it up. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan: Pada step 1 adalah melt the wick dan langkah berikutnya (step 2) adalah prepare the mould with the wick.23. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci • Indikator : Disajikan satu teks PROCEDURE, siswa dapat menentukan informasi rinci yang terapat pada teks yang sama • Soal Where can you buy the materials for making candle? A. At the handicraft shop. B. At the super market. C. At the stall. D. At the craft shop. • Kunci Jawaban : D • Pembahasan Kalimat pendukung untuk menjawab pertanyaan ini terdapat pada All these materials are available from craft shops. Jadi jawaban yang paling tepat adalah D24. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna Kata • Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks PROCEDURE yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam teks yang sama • Soal : “…, so to prevent it bursting into flames you …” The word “bursting” means … A. exploding B. melting C. satisfying 27
  • 24. D. becoming• Kunci jawaban : A• Pembahasan: Makna kata (synonym) yang paling tepat untuk kata bursting yaitu exploding Read the following text and answer questions 25 to 28. THE SMARTEST PARROT Once upon time, a man had a wonderful parrot. There was no other parrot like it. The parrot could say every word, except one word. The parrot would not say the name of the place where it was born. The name of the place was Catano. The man felt excited having the smartest parrot but he could not understand why the parrot would not say Catano. The man tried to teach the bird to say Catano, however the bird did not say the word. At first, the man was very nice to the bird but then he got very angry. “You stupid bird!” pointed the man towas very clear. I and my familysay the word? camping last holiday. Father The weather the parrot. “Why can’t you decided to go Say Catano! Or I will kill you” the man said angrily. Although prepared the to teach, the parrot prepared the tent and other equipment. Motherhe tried hardcooking and eating utensils. I took my fishing rod and my brother brought his sport equipment. When everything was ready, we woul2828 for the camping site in countryside. left 28„2828282828r2828282828¸f282828i2828 28282828 282828”282828282828 282828(2828282828Service Pack . There were many campers when we arrived at the camping site. Unfortunately, the good 22 location near the river had been occupied by other campers so we had to look for another 8282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828 setting up place. Finally,, we found a good place little bit further. It was near the big tree. After 2828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282 the river. the tent, my father and I went fishing. We joined other people sitting on the rock near In the evening, father made a fire. Mother cooked the fish we caught. I could say that it 8282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828 was the best fish I had ever tasted. Sleeping in the tent was a very wonderful experience. I 28282828282828282828282828282828282828282828 woke up early in the morning. I felt fresh. Then I accompanied my brother playing ball. 28ÿÿþ282828282828J28282828 back home. In the afternoon, we came 28¤28 28282 8282 8282 82828282828282828282828282828282828282828282828282828282828USER- 3D28282828282828282828282828282828282828282828282828Fany2828y2 8282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828 2828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282 8282828282828282828282828282828282828282828282828[System Process28System28282828282828282828SMSS.EXE2 828282828282828CSRSS.EXE28282828282828WINLOGON.EXE28282828SER VICES.EXE28282828LSASS.EXE28282828282828SVCHOST.EXE2828282828S VCHOST.EXE2828282828SVCHOST.EXE2828282828SVCHOST.EXE2828282 828SVCHOST.EXE2828282828SPOOLSV.EXE2828282828SCHED.EXE282828 28282828MDM.EXE282828282828282828RTPSvc.exe282828282828SVCHOST. EXE2828282828EXPLORER.EXE28282828GrooveMonitor.e28PDVDServ.exe28 282828SMdRTP.EXE282828282828CTFMON.EXE282828282828MSIEXEC.EX E2828282828IEXPLORE.EXE28282828IEXPLORE.EXE28282828MSIEXEC.E XE2828282828RUNDLL32.EXE2828282828282828282828282828282828282828 2828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282 8282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828 2828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282828282 28
  • 25. 929292929292929292929292929929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929292929R2929e man was very nice to the bird but then he got very angry.“You stupid bird!” pointed the man to the parrot. “Why can’t you say the word? Say Catano!26. • Kemampuan yang diuji : Menentukan tujuan Text • Indikator : Disajikan satu teks naratif, siswa dapat menentukan tujuan teks tersebut. • Soal : What does the purpose of the text above? A. To describe the smartest parrot. B. To tell us how the smartest parrot is. C. To entertain the readers by telling about the smartest parrot. D. To describe in general the smartest parrot. • Kunci jawaban : C • Pembahasan: Tujuan text narrative adalah untuk menghibur (amuse/entertain the reader)27. • Kemampuan yang diuji : Menentukan pesan moral • Indikator : Disajikan satu teks NARATIF, siswa dapat menentukan pesan moral dari teks tersebut. • Soal : From the text we learn that … . A. we have to respect others B. we have to imitate others C. we are not allowed to force others to do something D. we must not have the feeling as higher creature than others • Kunci jawaban : C • Pembahasan: 29
  • 26. Cerita di atas menggambarkan bahwa kita tidak boleh memaksakan kehendak kepada orang lain, meskipun hanya seekor binatang. Jadi jawaban yang paling tepat adalah C28. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata. • Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks NARATIF yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam kalinat tersebut • Soal : “… the parrot was standing proudly and screaming at the last old chicken …” The word “proudly” nearly means … A. arrogantly B. bravely C. smugly D. humbly • Kunci Jawaban : A • Pembahasan : Arti kata yang paling tepat adalah arrogantly. Read the following text and answer questions 29 to 34. MILK CALCIUM Dietary Supplement 600 mg 100 Soft gels Supplement Facts Serving size : 1 soft gel Amount per 1 soft gel % Daily Value* Vitamin D 200 IU 50 Calcium (from milk) 600 mg 60 Zinc 15 mg * *Daily value has not been established Other ingredients: Gelatin, Glycerin, Purified Water Directions: As a dietary supplement, take one soft gel for adults daily. Manufactured for: EXP 04 27 10 NU-HEALTH PRODUCTS CO. LOT 2 75 61 Walnut, CA 91789 Made in U.S.A.29. • Kemampuan yang diuji : Menentukan gambaran umum text LABEL • Indikator : Disajikan satu teks LABEL, siswa dapat menentukan gambaran umum dari teks tersebut. • Soal : 30
  • 27. The label is telling us about … of a dietary supplement. A. the information B. the usage C. the materials D. the benefitsKunci 3131 31„3131313131r3131313131¸f313131i3131 31313131 The 313131”313131313131 313131(3131313131Service Pack last holiday. Father weather was very clear. I and my family decided to go camping prepared the tent and other equipment. Mother prepared the cooking and eating utensils. I took 23 my fishing rod and my brother brought his sport equipment. When everything was ready, we left for the 131313131313131313131313131313131313131313131313131313131313 camping site in countryside. . There131313131313131313131313131313131313131313131313131313131313 were many campers when we arrived at the camping site. Unfortunately, the good location near the river had been occupied by other campers so we had3131313131313 13131313131313131313131313131313131313131313131 to look for another place. Finally,, we found a good place little bit further. It was near the big tree. After setting up 131313131313131313131313131313131313131313131313131313131313 the tent, my father and I went fishing. We joined other people sitting on the rock near the river. 13131 31ÿÿþ313131313131J31313131 31¤31 In the evening, father made a fire. Mother cooked the fish we caught. I could say that it was the best fish I had ever tasted. Sleeping in the tent was a very wonderful experience. I 31313 woke up early in the morning. I felt fresh. Then I accompanied my brother playing ball. In the 1313 afternoon, we came back home. 1313 1313 1313 131313131313131313131313131313131313131313131313131USER- 3D31313131313131313131313131313131313131313131313131Fany3 131y31313131313131313131313131313131313131313131313131313131 313131313131313131313131313131313131313131313131313131313131 313131313131313131313131313131313131313131313131313131313131 31313131[System Process31System31313131313131313131SMSS.EXE3 131313131313131CSRSS.EXE31313131313131WINLOGON.EXE3131313 1S ERVICES.EXE31313131LSASS.EXE31313131313131SVCHOST.EX E3131313131SVCHOST.EXE3131313131SVCHOST.EXE3131313131S VCHOST.EXE3131313131SVCHOST.EXE3131313131SPOOLSV.EXE3 131313131SCHED.EXE31313131313131MDM.EXE31313131313131313 1RTPSvc.exe313131313131SVCHOST.EXE3131313131EXPLORER.EX E31313131GrooveMonitor.e31PDVDServ.exe31313131SMd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
  • 28. 232323232323232323232323232323232323232323232323232323232323 232323232323232323232323232323232323232323232323232323232323 232323232323232323232323232323232323232323232323232323232323 232323232323232323232323232323232323232323232323232323232323 23232323232323232323232323232323232323232323232323232323232323 23232323232R3232rti terdekat dari kata established adalah determined. Read the text below to answer questions 33 to 37. A cactus (plural: cacti) is any member of the plant family Cactaceae, native to the Americas. They are often used as ornamental plants, but some are also crop plants. Cacti are grown for protection of property from wild animals, as well as many other uses. Cacti are part of the plant order Caryophyllales, which also include members like beets, gypsophila, spinach, amaranth, tumbleweeds, carnations, rhubarb, buckwheat, plumbago, bougainvillea, chickweed and knotgrass. Cacti are unusual and distinctive plants, which are adapted to extremely arid and hot environments, showing a wide range of anatomical and physiological features which conserve water. Their stems have adapted to become photosynthetic and succulent, while the leaves have become the spines for which cacti are well known. Cacti come in a wide range of shapes and sizes. The tallest is Pachycereus33. pringlei, with a maximum recorded height of 19.2 m, and the smallest is Blossfeldia • Kemampuan yang diuji cm in diameter at maturity. Cactus tersurat are large, and like liliputiana, only about 1 : Menentukan informasi rinci flowers • Indikator : Disajikan satu teks report, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari text REPORT • Soal : Where can we find cacti mostly? A. In the jungle. B. On the beach. C. On the mountain. D. In the arid and hot region. • Kunci Jawaban : D • Pembahasan Jawaban D diambil dari kalimat … adapted to extremely arid and hot environments …”34. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator : Disajikan satu teks report, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari text tersebut • Soal : Why do cacti mostly bloom at night? A. Because their flowers are large. B. Since cacti are unusual and distinctive plants. C. Since cacti are pollinated by nocturnal insects. D. As the afternoon period is used for photosynthetic process. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan 32
  • 29. … as they are pollinated by nocturnal insects or small animals … adalah kalimat yang mendukung jawaban.35. • Kemampuan yang diuji : Menentukan gambaran umum • Indikator : Disajikan satu teks report, siswa dapat menentukan gambaran umum dari paragraph yang ditentukan. • Soal : What does the first paragraph tell us about? A. The members of cacti. B. The habitat of cacti. C. The use of cacti D. Types of cacti. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan: Paragraf 1 pada teks di atas dapat disimpulkan yaitu “the use of cacti”36. • Kemampuan yang diuji : Menentukan tujuan Text • Indikator : Disajikan satu teks REPORT, siswa dapat menentukan tujuan text tersebut. • Soal : The text is written to …. A. give information about American cacti B. explain physical feature of cacti C. describe cacti in general D. tell cacti ‘s life • Kunci Jawaban : C • Pembahasan Teks tersebut adalah text report yang bertujuan untuk mendeskripsikan secara umum.37. • Kemampuan yang diuji :Menentukan makna kata • Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari teks REPORT yang disediakan, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dalam teks tersebut • • Soal : “Cacti are unusual and distinctive plants, which …” The synonym of the word “distinctive” is … A. typical B. antique C. unique 33
  • 30. A. differe3434 34„3434343434r3434343434f343434343434i3434 34343434 343434”343434343434 343434(3434343434Servicefamily Cactaceae, native to the A cactus (plural: cacti) is any member of the plant Pack Americas. They are often used as ornamental plants, but some are also crop plants. 23 Cacti are grown for protection of property from wild animals, as well as many other 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 uses. 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 Cacti are part of the plant order Caryophyllales, which also include members like beets,343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434 gypsophila, spinach, amaranth, tumbleweeds, carnations, rhubarb, buckwheat, 43434343434343434343434343434343434343434343434 plumbago, bougainvillea, chickweed and knotgrass. 34ÿÿþ343434343434J34343434 34¤34 Cacti are unusual and distinctive plants, which are adapted to extremely arid and hot environments, showing a wide range of anatomical and physiological features 34343 which conserve water. Their stems have adapted to become photosynthetic and 4343 succulent, while the leaves have become the spines for which cacti are well known. 4343 43434343434343434343434343434343434343434343434343434343434USER- Cacti come in a wide range of shapes and sizes. The tallest is Pachycereus 3D34343434343434343434343434343434343434343434343434Fany3434y3 pringlei, with a maximum recorded height of 19.2 m, and the smallest is Blossfeldia liliputiana, only about 1 cm in diameter at maturity. Cactus 343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434 flowers are large, and like 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434[System Process34System34343434343434343434SMSS.EXE3 434343434343434CSRSS.EXE34343434343434WINLOGON.EXE34343434SE RVICES.EXE34343434LSASS.EXE34343434343434SVCHOST.EXE34343434 34SVCHOST.EXE3434343434SVCHOST.EXE3434343434SVCHOST.EXE343 4343434SVCHOST.EXE3434343434SPOOLSV.EXE3434343434SCHED.EXE34 343434343434MDM.EXE343434343434343434RTPSvc.exe343434343434SVC HOST.EXE3434343434USERINIT.EXE34343434EXPLORER.EXE34343434Gr ooveMonitor.e34LAUNCH~1.EXE34343434PDVDServ.exe34343434Language. exe34343434SMdRTP.EXE343434343434CTFMON.EXE343434343434PcSync 2.exe3434343434IDMan.exe34343434343434MSIEXEC.EXE343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343434343 4343434343434343434343434%34Xt the castle of white buffalo. B. To tell the people the breeding of the white buffalo.• Kunci jawaban : B• Pembahasan Tujuan dari suatu iklan adalah mempropagandakan kepada publik mengenai sesuatu. 34
  • 31. 41. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata • Indikator : Disajikan satu kalimat yang dicuplik dari advertisement, siswa dapat menentukan makna kata tertentu dari kalimat tersebut • Soal : “ … the pure white buffalo, odds of such birth …” The meaning of the word “pure” is … A. clear B. almost C. total D. holly • Kunci Jawaban : C • Pembahasan Kata yang paling mendekati dari arti kata pure adalah total. Read the letter below to answer questions 42 to 46. Dear Nan, We are having a great a holiday here on the Gold Coast. Yesterday we went to the Movie World. When we got up in the morning, it looked like rain. After a while the cloud disappeared. And it became a sunny day. We then decided to go to the Movie World. The first ride I went on was Lethal Weapon. Next I saw the Police Academy show. After that I had lunch as I was really hungry. Meanwhile, Mum and Kelly queued for the Batman ride. About one o’clock we got a light shower of rain but it cleared up soon after. We then went on all the other rides. It was a top day. See you when you get back.42. • Kemampuan yang diuji : Menentukan gambaran umum. • Indikator : Disajikan satu teks berbentuk LETTER, siswa dapat menentukan gambaran umum teks tersebut • Soal : What is the letter about? A. Sam’s holiday. B. The Gold Coast. 35
  • 32. C. The Movie World. D. The Shower of Rain. • Kunci Jawaban : A • Pembahasan Surat di atas dapat disimpulkan bahwa surat tersebut tentang Liburan Sam43. • Kemampuan yang diuji : Menentukan pikiran utama. • Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan pikiran utama dari teks tersebut. • Soal : What is the main idea of paragraph 3? A. The weather in Gold Coast. B. Police Academy Show. C. Sam’s activities in the Movie World. D. A great holiday in the Movie World. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan Kesimpulan dari paragraph 3 pada surat di atas adalah kegiatan yang dilakukan Sam di Movie World.44. • Kemampuan yang diuji : Menentukan Informasi rinci tersurat. • Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dari teks tersebut. • Soal : Where did Sam spend his holiday with his family? A. On the Gold Coast. B. In the Movie World. C. In Lethal Weapon. D. At the Police Academy. • Kunci Jawaban : A • Pembahasan Jawaban ini diambil dari kalimat We are having a great a holiday here on the Gold Coast45. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi tersirat. • Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan informasi tersirat dari teks tersebut. • Soal : What did they get at one o’clock? A. Lunch. B. Shower. C. A little rain. D. Batman ride. 36
  • 33. • Kunci Jawaban : C • Pembahasan Kunci jawaban yang tepat adalah C, karena tiba tiba ada hujan rintik-rintik.46. • Kemampuan yang diuji : Menentukan Rujukan kata. • Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan rujukan kata tertentu dari teks tersebut. • Soal : The word ‘we’ in the text refers to… A. Sam and Nan B. Sam and Mum C. Mum and Kelly D. Sam, Mum, and Kelly • Kunci Jawaban : D • Pembahasan Kata we pada surat di atas merujuk pada Sam, Mum and Kelly.47. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata. • Indikator : Disajikan satu surat, siswa dapat menentukan makna kata terntentu dalam surat tersebut. • Soal : The word queued in paragraph 3 means …… A. went on B. lined up C. sat down D. waited for • Kunci Jawaban : B • Pembahasan Makna kata yang tepat untuk kata queued adalah lined up (antri). For questions 48 to 51, choose the best words to complete the text. PLATYPUS Many people call platypus duckbill because this animal has a bill like duckbill. Platypus …(48) a native Tasmania and southern and eastern Australia. Platypus … (49) a flat tail and webbed feet. Its body length is 30 to 45 cm and covered with a thick and woolly layer of fur. Its bill is detecting prey and stirring up mud. Platypus eyes and head are small. It has no ears but has ability to sense sound and 37
  • 34. light. Platypus … (50) in streams, rivers, and lakes. Female platypus usually dig burrows in the streams or river banks. The burrows are blocked with soil to …(51) it from intruders and flooding. In the other hand, male platypus does not need any burrow to stay.48. • Kemampuan yang diuji : Melengkapi teks rumpang. • Indikator : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks rumpang tersebut • Soal : A. is B. are C. was D. were • Kunci Jawaban : A • Pembahasan Platypus adalah kata benda bentuk tunggal dan dalam bentuk present. Diketahui dari kalimat sebelumnya.49. • Kemampuan yang diuji : Melengkapi teks rumpang. • Indikator : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks rumpang tersebut • Soal : A. has B. had C. have D. having • Kunci Jawaban : A • Pembahasan Kalimat dalam bentuk the simple present tense dan untuk subject platypus, kata kerja yang tepat adalah has.50. • Kemampuan yang diuji : Melengkapi teks rumpang. • Indikator : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks rumpang tersebut • Soal : 38
  • 35. A. live B. lives C. lived D. living • Kunci Jawaban : B • Pembahasan Kalimat dalam bentuk the simple present tense dan untuk subject platypus, kata kerja yang tepat adalah lives51. • Kemampuan yang diuji : Melengkapi teks rumpang. • Indikator : Disajikan satu teks deskriptif dengan 4 rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks rumpang tersebut • Soal : A. protecting B. protected C. protects D. protect • Kunci Jawaban : D • Pembahasan Kata kerja yang tepat setelah to adalah kata kerja dasar. Maka kata kerja yang tepat adalah protect. For questions 52 to 54, choose the word closest in meaning to the underlined words. The piano is a musical instrument which is played by means of a keyboard. Widely used in Western music for solo performances (52), ensemble use, chamber music, and accompaniment, the piano is also very popular as an aid to composing and rehearsal. Pressing a key on the pianos keyboard causes a felt covered hammer to strike (53) steel strings. The hammers rebound, allowing the strings to continue vibrating at their resonant (54) frequency. These vibrations are transmitted through a bridge to a sounding board that couples the acoustic energy to the air so that it can be heard as sound. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata. • Indikator : Disajikan satu teks report dengan 3 kata digarisbawahi, siswa dapat menentukan makna kata tersebut. • Soal :52. A. plays B. shows C. stages D. exhibitions 39
  • 36. 53. A. beat B. switch C. pull D. crack54. A. soft B. audible C. echoing D. smooth • Kunci Jawaban : 52. B, 53. A, 54. C. • Pembahasan Jawaban-jawaban dari nomor 52-54 adalah kata kata” closest in meaning” dari kata- kata yang digaris bawahi yang ada pada teks di atas.55. • Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu. • Indikator : Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat yang padu. • Soal : Arrange the following jumbled words to make a good sentence. her class – in – diligent – Jessica – very – is – student – a 1 2 3 4 5 6 7 8 A. 4–6–8–5–3–7–2–1 B. 4–2–1–6–8–5–3–7 C. 2–1–4–6–8–5–7–3 D. 2–1–8–5–3–7–6–4 • Kunci Jawaban : A • Pembahasan Susunan kata yang tepat adalah Jessica is a very diligent student in her class. Jadi jawaban yang tepat adalah A.56. • Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu. • Indikator : Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat yang padu. • Soal : Arrange the following jumble words to make a good sentence. a phone call – her – there – for – was – the geography teacher – was teaching – while 1 2 3 4 5 6 7 8 A. 8 – 6 – 7 – 3 – 5 – 1 – 4-- 2 B. 8–2–7–6–5–4–3–1 C. 6–7–2–8–3–5–1–4 D. 3–5–1–4–6–8–2–7 • Kunci jawaban : A 40
  • 37. • Pembahasan Kalimat yang tepat untuk susunan kata di atas adalah :”While the geography teacher was teaching, there was a phone call for her”.57. • Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kata menjadi kalimat yang padu. • Indikator :Disajikan sekelompok kata acak, siswa dapat menyusun kata-kata acak tersebut menjadi kalimat yang padu. • Soal : Arrange the following jumble words to make a good sentence. Not to use – with – for water – be careful – the pump – except – other liquid 1 2 3 4 5 6 7 A. 5 – 4 – 1 – 7 – 2 – 3 – 6 B. 4 – 1 – 5 – 2 – 7 – 6 – 3 C. 7 – 4 – 6 – 5 – 2 –1 – 3 D. 4 – 1 – 7 – 2 – 5 – 3 – 6 • Kunci jawaban : B • Pembahasan Kalimat yang tepat untuk susunan kata di atas adalah :”Be careful not to use the pump with other liquid except for water.”58. • Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraf yang padu. • Indikator : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang padu. • Soal : Arrange the following sentences to make a good paragraph . 1. Jack had an accident a few days ago. 2. Jill went to the hospital too visit him. 3. He is still in the hospital now. 4. She is at the hospital now. 5. He had to go to hospital. A. 1-4-3-5-2 B. 1-3-5-4-2 C. 1-2-3-4-5 D. 1-5-3-2-4 • Kunci jawaban : D • Pembahasan Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah D. Jack kecelakaan, dia harus ke RS, dia masih di RS, Jill ke RS mengunjunginya dan sekarang masih di RS59. 41
  • 38. • Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraph yang padu. • Indikator : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang padu. • Soal : Arrange the following sentences to make a good paragraph. 1 Some of Lavisher’s other ideas were important too 2 He learned some very important facts about chemistry. 3 These are the same names we use today. 4 He also worked on a way to improve Frances banks and government. 5 He used science to improve farming. 6 And he gave names to many chemicals 7 Lavisher was a great man in many ways. 8 He helped to make taxes and money the same all over France A. 7-1-4-8-2-6-5-3 B. 7-2-6-3-1-5-4-8 C. 7-8-4-1-2-6-5-3 D. 7-5-6-3-1-4-8-2 • Kunci Jawaban : A • Pembahasan Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah A. hal ini diperkuat dengan kalimat utama dari kelompok kalimat tersebut adalah no 7 diikuti oleh kalimat pendukung lainnya yang paling dekat .60. • Kemampuan yang diuji : Menentukan susunan kalimat menjadi paragraph yang padu. • Indikator : Disajikan sekelompok kalimat acak, siswa dapat menyusun kalimat acak tersebut menjadi paragraf yang padu. • Soal : Arrange the following sentences to make a good paragraph 1. Nature’s recycling programme for water is called the water cycle. 2. Rain or snow eventually finds their way back to the ocean. 3. Water falls from the air as rain or snow. 4. Water goes from the ocean, lakes, and rivers into the air. 5. One of the things nature recycles is water. 6. Did you know that nature recycles too? 7. Maybe you recycle cans, glass, and paper. A. 7-6-5-4-3-2-1 B. 1-2-3-4-5-6-7 C. 5-6-3-4-7-1-2 D. 2-1-4-3-6-7-5 • Kunci jawaban : A • Pembahasan 42
  • 39. Urutan yang tepat untuk penyusunan kalimat menjadi sebuah paragraph adalah A,Kalimat yang paling umum adalah tentang recycles, lanjut dengan Nature jugamendaur ulang, salah satunya Water Recycle, kalimat kalimat yang lain merupakanpenduklung, dicari yang paling dekat. 43
  • 40. PAKET 2 CONTOH SOAL DAN PEMBAHASAN Read the text to answer questions 1 and 2 ARTICLES ARE CONSIDERED SOLD IF YOU BROKE THEM1. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator : Disajikan sebuah caution, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna dari caution tersebut dengan tepat. • Soal: What does the caution mean? A. The shop sells special broken articles. B. You dont have to buy articles that are broken. C. In this section you will only find broken articles. D. If you break any of the articles, you should pay for it. • Kunci jawaban :D • Pembahasan : Caution di atas untuk memberi peringatan kepada orang agar berhati-hati karena jika memecahkan barang meskipun tanpa disengaja maka harus membayarnya.2. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi tersirat • Indikator : Disajikan caution yang sama, dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari caution tersebut dengan tepat. • Soal: Where do you usually find this caution ? A. Library. B. Bookstore. C. Greengrocer. D. Department store. • Kunci jawaban :D • Pembahasan : Caution di atas dapat dijumpai di toko yang menjual barang pecah belah. Hal ini diketahui dari kata “articles” dan “broke”. 45
  • 41. Read the text to answer questions 3 and 4. .3. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator : Disajikan sebuah notice, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna dari notice tersebut dengan tepat. • Soal: What does the notice mean? A. You will have breakfast at 10. 00 am. B. The breakfast will be served at 10.00 am. C. You will have breakfast till 10.am. D. The breakfast will be served after 10.00 am. • Kunci jawaban :C • Pembahasan : Notice di atas lebih menekankan pada waktu untuk makan pagi yaitu “until 10.00 am”. Maka jawaban yang tepat adalah c.4. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi tersirat • Indikator : Disajikan notice yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari notice tersebut dengan tepat. • Soal: This kind of notice is found in … . A. café 46
  • 42. B. hotel C. hospital D. restaurant • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Notice di atas memberi pengumumam untuk makan pagi disajikan sampai jam 10, hal ini dijumpai di hotel. Read the text and answer questions 5 and 6. Dear Kartika Our sincere Congratulations on your success as The Best Washington City Journalist 2009. This will support you to write more articles. The manager and staff of Moonlight Publisher5. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator : Disajikan sebuah teks berupa kartu ucapan selamat atas keberhasilan seseorang, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaay tentang informasi rinci tersurat dengan tepat. • Soal: What does Kartika do? She is a … A. staff B. manager C. journalist D. publisher 47
  • 43. • Kunci jawaban :C • Pembahasan : Pada teks greeting card di atas ditujukan untuk Kartika dalam rangka sebagai “The best Washington city journalist..”, maka pekerjaan Kartika adalah sebagai seorang jurnalis.6. • Kemampuan yang diuji : Menentukan tujuan komunikatif teks • Indikator : Disajikan sebuah teks berupa kartu ucapan selamat yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyatentang tujuan komunikatif teks dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: The text is written in order to … A. congratulate Kartika on her success. B. inform people about the best journalist. C. tell people to congratulate Kartika. D. invite people to come to the Moonlight publisher. • Kunci jawaban :A • Pembahasan : Teks di atas untuk mengucapkan selamat pada Kartika atas keberhasilannya sebagai journalist terbaik. Hal ini dapat dilihat pada kalimat “ Congratulations on your success as The Best Washington City Journalist 2009.” Read the text and answer questions 7 and 8. Bram …. I just got a bad news. As you know Nita’s father is hospitalized. He passed away last night. Please forward this message to our friends. Sender Jack 0818997346707. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat 48
  • 44. • Indikator : Disajikan sebuah teks berupa pesan singkat tentang pemberitahuan berita duka, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Who just passed away? A. Jack’s father. B. Bram’s friend. C. Nita’s father. D. Writer’s father • Kunci Jawaban: C • Pembahasan: Pada kalimat “He passed away last night” , “He” merujuk pada Nita’s father. Maka jawaban yang tepat adalah c.8. • Kemampuan yang diuji : Menentukan rujukan kata. • Indikator : Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks pesan singkat yang sama yang salah satu kata ganti digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang rujukan kata dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “As you know Nita’s father is hospitalized.” The underlined word refers to … . A. Jack B. Bram C. Reader D. Nita’s father • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Pesan singkat ini dikirim oleh Jack dan ditujukan untuk Bram, maka kata ganti “you” dalam pesan singkat tersebut adalah “Bram”. 49
  • 45. Read the following text to answer questions 9 and 10. All Students of Grade 9 You are invited to: GRADUATION PARTY 2010 SMP NUSANTARA Day/Date : Saturday, the fifteenth of July two thousand and ten Time : 10 a.m. – 01 p.m. Venue : Art Room Pramesti Hotel Jl. Sudirman kav. 9 – 11 Bandung *Invitation card available at OSIS room.9. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator : Disajikan sebuah teks berupa undangan kegiatan di sekolah, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Where will the graduation party be held? A. At Osis room. B. On Sudirman street. C. At Nusantara school. D. At Art room Pramesti Hotel. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Lokasi pesta pada surat undangan di atas dapat dijumpai pada kalimat “Venue: Art room Pramesti Hotel”, maka jawaban yang tepat adalah d.10. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi tersirat • Indikator : Disajikan sebuah teks berupa undangan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat. 50
  • 46. • Soal: How long is the graduation party carried out? A. 2 hours. B. 3 hours. C. 9 hours. D 11 hours • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Lamanya pesta tersebut diselenggarakan dapat diketahui dari durasi waktu dari keterangan “Time: 10 a. m. – 01 p.m.”yaitu selama 3 jam, maka jawaban yang tepat adalah b. Read the following text to answer questions 11 to 13. ANNOUNCEMENT To : All Department Managers The meeting will be held to discuss the customer’s complaints. This afternoon Jan , 4th 2010 at 01 p.m. in the meeting room. Please bring the documents needed. Thank You Secretary Director11. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks berupa pengumuman di kantor, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: What will be discussed in the meeting? A. The customer’s order. 51
  • 47. B. The customer’s needed. C. The customer’s documents. D. The customer’s complaints. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Berdasarkan teks pengumuman di atas, pertemuan akan membicarakan tentang keluhan pelanggan, hal ini dapat dibaca pada kalimat: “ … the meeting to discuss the customer’s complaints”, maka jawaban yang tepat d.12. • Kemampuan yang diuji : Menentukan informasi tersirat • Indikator : Disajikan sebuah teks pengumuman yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Who will attend the meeting? A. Customers. B. All managers. C. Secretary director and all managers. D. Director, secretary and all managers. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Pengumuman di atas ditujukan untuk seluruh manajer dan yang membuat pengumuman sekertaris direktur atas perintah direktur, maka yang akan hadir pada pertemuan adalah option d.13. • Kemampuan yang diuji : Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator : Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks pengumuman yang sama yang salah satu katanya digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa/kalimat dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. 52
  • 48. • Soal: “… the meeting to discuss the customer’s complaints.” The underlined word means … . A. to speak with B. to say something C. to talk about D. to tell somebody • Kunci jawaban: C • Penbahasan: Makna yang tepat dari “to discuss” pada kutipan kalimat di atas adalah “to talk about”. Read the text to answer questions 14 to 17. SCOTLAND A lot of people think that Scotland is a part of England but this is untrue. Scotland is, in fact, a part of Great Britain. It is governed from London but in many ways it is a separate nation. It has its own capital city, Edinburgh, its own laws and its own stamps. It even has its own language, Gaelic, spoken now by only a few people on the islands. There are only about five million Scots, and most of them live in the southern half of country called ‘Lowlands’, where the major cities are situated. But most holiday visitors to Scotland go to the Highlands because of the high mountains and deep valleys, clean rivers and cold ‘lochs’. The Highlands are home to many rare birds and animals, like the golden eagle and the wildcat, which are found nowhere else in Britain. It is a lonely, wild and empty land. Only two per cent of the British population live there and the population is getting smaller all the time. There is very little work so most of the young people who are born there have to move south to find a job. Perhaps the Highlands of Scotland will become the last great wilderness of Europe.14. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum • Indikator: Disajikan sebuah teks deskriptif tentang sebuak kota/negara, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum dari teks tersebut dengan tepat. The text tells us about … . A. Scotland as a nation B. Highlanders in Scotland C. Rare animals in Scotland D. The population in Scotland 53
  • 49. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Teks deskriptif di atas mendeskripsikan Scotland sebagai sebuah negara bagian yang terpisah dari Great Britain, dapat dilihat pada paragraph pertama.15. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tertentu • Indikator: Disajikan sebuah teks deskriptif yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tertentu dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Why is the Highland going to be the last of the great wilderness of Europe? A. It’s a favorite place in Scotland. B. It’s home to rare birds and animals. C. It’s a lonely, wild, and empty land. D. It ‘s high mountain and deep valley. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Pada paragraph terakhir, kalimat ke tiga “It’s a lonely, wild, and empty land” yang menyebabkan Highland akan menjadi “the great wilderness of Europe”16. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks deskriptif yang sama yang salah satu katanya digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa/kalimat dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “… and deep valleys, clean rivers and cold lochs.” What does the underlined word mean? A. Lake B. River C. Valley D. Island • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Pada paragraph terakhir, kalimat pertama “… because of the high mountains and deep valleys, clean rivers and cold ‘lochs’.” Dari kata kunci ‘cold’ maka makna yang tepat adalah ‘lake’ dan pada kalimat tersebut sudah disebutkan keterangan tempat lainnya; ‘valley, river’ yang tidak mungkin diulang kembali.17. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata 54
  • 50. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks deskriptif yang sama yang salah satu kata ganti digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang rujukan kata dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “…the young people who are born there have to move south to find a job.” The word underlined refers to … . A. Europe B. Scotland C. Highlands D. Great Britain • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Kata ‘there’merujuk pada keterangan tempat ‘Highlands’, dapat dibaca pada kalimat- kalimat sebelumnya yang mendeskripsikan ‘highlands’. Read the text to answer questions 18 to 20. Elizabeth II, born on 21 st April 1926, is the eldest daughter of George VI and Elizabeth Bowes-Lyon. She married Philip Mountbatten, a distant cousin, in 1947. The pair has four children: Charles, Prince of Wales, Anne, Andrew and Edward. She is the first monarch to send her children to boarding schools in order to remove them from the ever-probing media. She has a strong sense of duty and diligence. Her knowledge of current situation and trends is up to date. She possesses a sense of humorous rarely exhibited in public where a dignified presence is her goal.18. • Kemampuan yang diuji: Menentukan tujuan komunikatif teks • Indikator: Disajikan sebuah teks deskriptif tentang orang terkenal, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang tujuan komunikatif dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: What is the purpose of the text? It is to … . A. Entertain the reader B. Inform on a successful person C. tell someone’s experience D. describe a particular person • Kunci jawaban: D 55
  • 51. • Pembahasan: Teks di atas adalah teks deskriptif, tujuan komunikatif teks tersebut adalah mendeskripsikan sesuatu yang khusus. Pada teks tersebut mendeskripsikan orang terkenal ‘Elizabeth’, maka jawaban yang tepat c.19. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat • Indikator: Disajikan sebuah teks deskriptif yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Anne is one of the … of George VI. A. Sisters B. Nieces C. daughters D. granddaughters • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Pada text di atas tertulis Elizabeth adalah anak perempuan dari George VI, dan Anne adalah anak perempuan dari Elizabeth, maka Anne adalah cucu perempuan dari George VI.20. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks deskriptif yang sama yang salah satu katanya digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa/kalimat dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “She possesses a sense of humorous rarely exhibited….” The underlined word means…. A. hidden B. found C. shown D. given • Kunci jawaban: C It was Sunday morning December 26 th 2004. The day that I would never forget forever. • Pembahasan: We went to the beach in Meulaboh, Aceh. Many people were there when I arrived. Makna ‘exhibited’ yang tepat secara konteks pada teks diwe were shocked by a violent When we were enjoying the beautiful sunrise, suddenly atas adalah ‘shown’. shake in the ground. Everybody in the beach was panic. We soon realized that it was a very big Read the text and answer questionsshortto 24. of time. earthquake although it struck in a very 21 period After that, we saw the water going on into the middle of the sea. No wonder if there were many kinds of fish left behind on the sand. We all seemed to be astonished by the view until we realized that there was a huge wave coming towards us and destroying everything in its way. 56 I didn’t realize what had happened until I found myself hanging on a branch of a tree.
  • 52. 21. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum • Indikator: Disajikan sebuah teks recount tentang kejadian di suatu daerah, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: The text mainly discusses … A. the story about terrible a earthquake B. the writer’s experience with a big earthquake C. the steps to avoid danger in your life D. the description of a beach in Meulaboh • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Teks di atas adalah teks recount yang menceritakan pengalaman seseorang, maka jawaban yang tepat adalah b.22. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pikiran utama • Indikator: Disajikan sebuah teks recount yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pikiran utama suatu paragraph dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: What is the main idea of the third paragraph? A. The writer saw many fish on the sand. B. The view of the beach was very exciting. C. The writer liked to see the wave in the sea. D. Tsunami occurred and destroyed everything. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Pikiran utama pada paragraph ketiga cluenya secara tersurat pada kalimat terakhir, terjadinya tsunami yang menghancurkan segala-galanya. 57
  • 53. 23. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks recount yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Everybody in the beach was panic because … A. the sun rose brightly B. there was an earthquake C. the beach was very enjoyable. D. there was an amazing view in the sea. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Pada teks di atas dijelaskan orang-orang panic pada kalimat ke 2 dan ke 3. ‘Everybody in the beach was panic. We soon realized that it was a very big earthquake’.24. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks recount yang sama yang salah satu kata digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa/kalimat kata dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “We all seemed to be astonished by … .” The underlined word has the same meaning with … A. panicked B. amazed C. delighted D. pleased • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Makna ‘astonished’ pada teks di atas sama artinya dengan amazed, hal ini dapat dibaca dari konteksnya pada kalimat ‘until we realized that there was a huge wave coming towards us and destroying everything in its way’. Maka makna yang tepat adalah b. Last weekend the girl scouts and the boy scouts of my school had their first fun camping outside the school. Read They text and answer05. 00 a.m. Aftertolong and thrilling drive they arrived at the village and found the left for Cikoneng at questions 25 a 28. a good camping site. “Let’s set up our tents there,” said the leader while pointing at a garden. Then, they started to work. In a short time the tents were ready and they put a small flag on the top of each tent. After that, some girl scouts made a fire while some others cooked their lunch. The boys were busy working. The lunch was ready at 03.00 and they immediately started to eat. After that, they took a little rest. 58 At 04.30 p.m the leader blew his whistle and all the girl scouts and the boy scouts gathered around to start their fun camping programs.
  • 54. 25. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat • Indikator: Disajikan sebuah teks recount tentang pengalaman seseorang, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat • Soal: When did the scouts begin their fun camping programs? A. At night. B. In the evening. C. In the morning. D. In the afternoon. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Pada paragraph terakhir tertera ‘At 04.30 p.m…. start their fun caming rograms?’ Pukul 04.30 p.m menunjukkan waktu in the afternoon.26. • Kemampuan yang diuji: menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks recount yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: The scouts set their tents up.… A. on the mountain B. beside the road 59
  • 55. C. at the garden D. in the valley • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Pada paragraph tiga, kalimat pertama “…said the leader while pointing at a garden.”,maka jawaban yang tepat adalah c.27. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata/frasa • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks recount yang sama yang salah satu kata ganti digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang rujukan kata ganti dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “… and some others cooked their lunch.” (paragraph 3 line 5) What does the underlined phrase refer to? A. The teachers. B. The girl scouts. C. The boy scouts D. The leader of scouts. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Mengacu pada kalimat “After that, some girl scouts made a fire while some others cooked their lunch.”, maka ‘some others’ mengacu pada girl scouts.28. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pikiran utama • Indikator: Disajikan sebuah teks recount yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pikiran utama suatu paragraf dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: What’s the main idea of the third paragraph? A. The scouts set up their tents. B. The scouts came to the camping site. C. The scouts prepared everything for camping. D. The scouts started their activities in camping site. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: 60
  • 56. Paragraph 3 menceritakan kegiatan peserta pramuka menyiapkan segala sesuatu untuk berkemah, maka pikiran utama yang tepat adalah c. Read the following text to answer questions 29 to 32. Crisp Roast Duck Ingredients: Ingredients: 1 long island duck 1 long island duck 2 cups boiling-hot water 2 cups boiling-hot water 1 tablespoon salt 1 tablespoon salt 1 teaspoon black pepper 1 teaspoon black pepper Steps: Steps: Put oven rack in the middle position and preheat oven to 200° C. Put oven rack in the middle position and preheat oven to 200° C. Rinse duck inside and out. Prick skin all over with a sharp fork. Rinse duck inside and out. Prick skin all over with a sharp fork. Pour boiling-hot water over duck (to tighten skin). Cool duck. Pour boiling-hot water over duck (to tighten skin). Cool duck. Rub duck inside and out with salt and pepper. Rub duck inside and out with salt and pepper. Roast duck, breast side up, until skin is brown and crisp, then remove from the oven. Roast duck, breast side up, until skin is brown and crisp, then remove from the oven.29. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum. • Indikator: Disajikan sebuah teks procedure tentang membuat sesuatu, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum dari teks tersebut dengan tepat • Soal: What’s the text about? A. The instructions to prepare crisp roast duck. B. What’s needed to make some food. C. The steps to make a delicious food. D. How to make crisp roast duck. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Teks di atas adalah teks prosedur, dari judulnya maka dapat diketahui teks tersebut tentang bagaimana cara membuat ‘crisp roast duck’, maka jawaban yang tepat untuk pertanyaan tersebut di atas adalah d.30. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks procedure yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. 61
  • 57. • Soal: What do we need to prick the skin of the duck? A. Salt. B. Black pepper. C. A sharp fork. D. Boiling-hot water. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Jawaban pertanyaan di atas dapat dibaca pada langkah kedua “Prick skin all over with a sharp fork.”, maka jawaban yang tepat adalah c.31. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks procedur yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: What do we do to tighten the skin of the duck? A. Rinse duck inside and outside. B. Prick skin all over with a sharp fork. C. Pour boiling-hot water over duck. D. Cool the duck. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Untuk menjawab pertanyaan di atas, dapat dibaca pada langkah ketiga “Pour boiling- hot water over duck (to tighten skin).”, maka jawaban yang tepat adalah c32. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks prosedur yang sama yang salah satu kata digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa/kalimat dari kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “Prick skin all over with a sharp fork.” What is the meaning of the underlined word? A. Make a small hole in something. 62
  • 58. B. Brush something on the surface. C. Put something on the body. D. Cut something into small pieces. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Makna dari kata kerja “Prick” dapat di ketahui dengan clue kata “ a sharp fork”,maka jawaban yang tepat adalah a Read the text to answer questions 33 to 36. Little Brother, Little Sister Maltreated by their stepmother, who was a witch, a little brother and sister fled into the woods. After running for a while, the brother said: Im so thirsty. Lets find a spring and have a drink. As the young boy bent down to drink, his sister heard a voice which said: Who drinks from me will turn into a fawn. it was the witch! Too late, the sister tried to prevent her brother from drinking. The young boy changed at once into a fawn. In tears, the little girl made a lead and collar out of her belt, and led the fawn off into the woods. There they found an abandoned cottage and lived together, far from any danger. One day, however, the king was hunting in the woods, and he spied the fawn, which could not resist the urge to wander away from the cottage. The king and his hunters chased the fawn all the way back home. There, the king followed it into the cottage, where he found a young girl stroking the frightened animal. She was so beautiful and gentle that the king fell in love with her at once. He asked her to be his wife, and his words caused the maiden to cry for joy. When one of her tears fell on the fawn, it changed back to her brother once more. Their goodness and love had overcome the witchs evil spell, and they lived safely and happily with the king for ever after. Taken from 366 and More Fairy Tales, 199033. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat • Indikator: Disajikan sebuah teks naratif fairy tale, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: 63
  • 59. Why did the brother and sister flee into the woods? Because …. A. they had been maltreated by their stepmother B. they had been treated well by their stepmother C. they wanted to leave home D. they felt very happy • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas dapat dibaca pada paragraph 1 kalimat pertama “Maltreated by their stepmother, who was a witch, a little brother and sister fled into the woods.” Dengan clue kata yang digaris bawahi, maka jawabannya adalah a.34. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata • Indikator: Disajikan sebuah kutipan kalimat yang kata gantinya digaris bawahi dari teks naratif fairy tale yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan rujukan kata ganti dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: “There, the king followed it into the cottage..” The word it refers to …. A. cottage B. fawn C. wood D. home • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas dapat mengacu pada kalimat sebelumnya “The king and his hunters chased the fawn all the way back home”35. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat • Indikator: Disajikan sebuah teks naratif fairy tale yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat. 64
  • 60. • Soal: What caused the young boy turn into a fawn? A. He left home into the woods. B. He found an abandoned cottage. C. He drank something and got cursed. D. He said something bad to his mother. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Jawaban untuk pertanyaan di atas terdapat pada paragraph 2 baris pertama dan kedua,yang disimpulkan dia berubah menjadi anak rusa setelah minum dan mendapat kutukan, maka jawaban yang tepat c36. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks naratif fairy tale yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: How did the fawn change back to be a young boy? A. When the King asked for his sister to marry with him. B. When one of his sister’s tear fell on the fawn. C. When the king chased the fawn back home. D. When his sister cried for joy. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas ditemui pada paragraph terakhir, kalimat “When one of her tears fell on the fawn, it changed back to her brother once more.”, maka jawaban yang tepat adalah b.37. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum • Indikator: Disajikan sebuah teks naratif cerita pendek, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: The text tells us about the queen …. A. was the most powerful queen in Arabia. B. was very proud of her beauty and riches. C. was very careful in deciding whom she would marry. D. was very satisfied with the food given by the sheiks. • Kunci jawaban: c 65
  • 61. • Pembahasan: Cerita di atas adalah cerita seorang ratu yang sangat hati-hati dalam mencari calon suami, maka jawaban yang tepat adalah c. Read the text and answer questions 38 to 40. • Maura, who liked to be thought of as the most beautiful and powerful queen of Arabia, had many suitors. One by one she Maura, who liked to be thought of as the most beautiful and powerful queen of Arabia, had many suitors. One by one she had discarded them, until her list was reduced to just three sheiks, all equally young and handsome, rich and strong. It was had discarded them, until her list was reduced to just three sheiks, all equally young and handsome, rich and strong. It was • very hard to decide who would be the best of them. very hard to decide who would be the best of them. One evening, Maura disguised herself and went to the camp of three sheiks, as they were about to have dinner, and One evening, Maura disguised herself and went to the camp of three sheiks, as they were about to have dinner, and • asked them for something to eat. asked them for something to eat. The first gave her some leftover food; the second gave her some unappetizing camel’s tails; the third sheik, who was The first gave her some leftover food; the second gave her some unappetizing camel’s tails; the third sheik, who was • called Hakim, offered her some of the most tender and tasty meat. After dinner, the disguised queen left the sheiks’ camp. called Hakim, offered her some of the most tender and tasty meat. After dinner, the disguised queen left the sheiks’ camp. The following day the queen invited the three sheiks to dinner at her palace. She ordered her servants to give each one The following day the queen invited the three sheiks to dinner at her palace. She ordered her servants to give each one exactly what they • given her the evening before. exactly what they had given her the evening before. had Hakim, who received a plate of delicious meat, refused to eat it if the other two could not share it with him, and this act Hakim, who received a plate of delicious meat, refused to eat it if the other two could not share it with him, and this act finally convinced Queen Maura that he was the man for her. finally convinced Queen Maura that he was the man for her. • “Without question, Hakim is the most generous of you,” she announced her choice to the sheiks. “So it is Hakim II will “Without question, Hakim is the most generous of you,” she announced her choice to the sheiks. “So it is Hakim will marry.” marry.” • • • • •38. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat • Indikator: Disajikan sebuah teks naratif cerita pendek yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: The queen ordered her servants to give the sheiks the same kind of food as that she got from them because she wanted …. A. to entertain her guest B. to test the sheik’s food C. to see the sheik’s reactions D. to repay the sheik’s kindness • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Pada paragraph 5 disimpulkan bahwa ratu akan mengujinya dengan melihat reaksi para sheik setelah dihidangkan dengan makanan yang sama yang diberikannya pada ratu.39. 66
  • 62. • Kemampuan yang diuji: Menentukan nilai-nilai moral yang terdapat pada cerita • Indikator: Disajikan sebuah teks naratif cerita pendek yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang nilai-nilai moral dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: What’s the moral value that you can learn from the story? A. Don’t look at someone from the appearance. B. We should make a party to decide something C. Don’t trust easily to someone who has given a valuable thing. D. We have to be careful in choosing the person to chase our life with. • Kunci jawaban: d • Pembahasan: Nilai moral dari cerita tersebut bahwa kita harus berhati-hati dalam memilih seseorang. Maka jawaban yang tepat adalah d.40. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks naratif yang sama yang salah satu kata ganti digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang rujukan kata ganti kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: PediaCare Long Acting Cough, Liquid, Grape “One by one she had discarded them,…” The wordml) 4 oz (120 ‘them’ refers to … . Package Details sheiks A. three Relieves Coughs up to 8 hours B. servants Non-Drowsy, Alcohol Free, Sugar Free Dextromethorphan HBr, oral solution, cough suppressant. C. Arabians PediaCare® Long-Acting Cough effectively relieves your childs cough symptoms for up to 8 hours without D. suitors drowsiness. Its alcohol-free, and its sweet grape flavor tastes great. Each teaspoonful contains: sodium 19 mg • Kunci jawaban: d PediaCare®. Recommended by Pediatricians. Trusted by Moms®. Indications: • Pembahasan: Pada kalimat sebelumnya,”… powerful queen of Arabia, had many suitors. Temporarily relieves cough associated with the common cold. One by one she had discarded them ..”, maka them merujuk pada suitors. Directions If needed, repeat dose every 6-8 hours. Do not exceed 4 doses in 24 hours • the text 6 to answer years - 2 41 and 42. Read Children and under 12questionsteaspoonfuls • Children 2 to under 6 years - 1 teaspoonful • Children under 2 years - consult a doctor Store in carton until contents are used. Store at 68° to 77° F. Do not use if the printed Pfizer band around cap is broken or missing. Warning Stop use and consult a doctor if cough persists for more than one week, tends to recur or is accompanied by fever, l 67 rash, or persistent headache. Keep out of reach of children. In case of overdose, get medical help or contact a Poison Control Center right
  • 63. 41. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks label sebuah produk obat, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat • Soal: The text is taken from the label of … produced by Pedia Care. A. antibacterial lotion B. fever medicine C. cough syrup D. antibiotic • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas dapat dibaca pada kalimat pertama dari label tersebut.42. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator: Disajikan sebuah teks label yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa/kalimat dari teks tersebut dengan tepat • Soal: “Pedia Care Long Acting Cough, Liquid, Grape.” 68
  • 64. The underlined word has the same meaning as…. A. fluid B. frozen C. gas D. hard • Kunci jawaban: a • Pembahasan: Makna yang sama untuk kata ‘liquid’ adalah ‘fluid’. Read the text to answer questions 43 to 45. An eclipse is an astronomical event that occurs when one celestial object moves into the shadow of another. The term is most often used to describe either a solar eclipse, when the Moons shadow crosses the Earths surface, or a lunar eclipse, when the Moon moves into the shadow of Earth. Eclipses may occur when the Earth and Moon are aligned with the Sun, and the shadow of one body cast by the Sun falls on the other. So at New Moon (or rather Dark Moon), when the Moon is in conjunction with the Sun, the Moon may pass in front of the Sun as seen from a narrow region on the surface of the Earth and cause a solar eclipse. At Full Moon, when the Moon is in opposition to the Sun, the Moon may pass through the shadow of the Earth, and a lunar eclipse is visible from the night half of the Earth. An eclipse does not happen at every New or Full Moon, because the plane of the orbit of the Moon around the Earth is tilted with respect to the plane of the orbit of the Earth around the Sun, so as seen from the Earth, when the Moon is nearest to the Sun (New Moon) or at largest distance (Full Moon), the three bodies usually are not exactly on the same line. 43. • Kemampuan yang diuji: menentukan informasi tersirat • Indikator: Disajikan sebuah teks report tentang gejala alam, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat • Soal: When does lunar eclipse happen? A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening. D. In the midday. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Jawaban pertanyaan di atas adalah kesimpulan dari paragraph 1 dan 2.44 • Kemampuan yang diuji: Menentukan pikiran utama 69
  • 65. • Indikator: Disajikan sebuah teks report yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pikiran utama suatu paragraf dari teks tersebut dengan t • Soal • What is the main idea of the third paragraph? A. We can see the surface of the Moon from the Earth. B. The Sun is the biggest planet in our solar system. C. An eclipse never happens at New or Full Moon. D. The Sun and the Moon rotate on the same line. • Kunci jawaban: c • Pembahasan: Pikiran utama paragraph 3, yaitu kalimat pertama dari paragraph tersebut.45. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks report yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat • Soal: What will happen if the Moons shadow crosses the Earths surface? There will be … A. a lunar eclipse B. solar eclipse C. new moon D. full moon • Kunci jawaban: b • Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas dapat dijumpai pada paragraph 1 dan 2 Read the text to answer questions 46 to 48. 70
  • 66. 46 • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum • Indikator: Disajikan sebuah teks sebuah iklan, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum dari teks tersebut dengan tepat • Soal: What is the text about? A. The benefits of a hotel in Bali. B. A description of a hotel in Bali. C. An information of a hotel in Bali. D. An advertisement of a hotel in Bali. • Kunci jawaban: d • Pembahasan: Teks di atas adalah sebuah iklan hotel di Bali, hal ini dapat dilihat pada kalimat pertama.47. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks sebuah iklan yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Where should you go if you want to get some meals? 71
  • 67. A. At Sun loungers and pavilion terrace. B. At the Laguna Pool Terrace. C. At a tropical oasis. D. At poolside. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Jawaban dari pertanyaan di atas dapat dijumpai pada paragraph 2 kalimat terakhir.48. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks iklan yang sama yang salah satu kata digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata/frasa/kalimat yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal “… and pavilion areas create ample space for …” The underlined word has same meaning with … . A. big B. wide C. large D. plenty • Kunci jawaban: d • Pembahasan: Secara kontekstual dapat dipahami makna ‘ample’ adalah ‘plenty’ yang berarti ‘banyak’ pada kalimat berikutnya yang menyebutkan beberapa ruang; ‘for leisure and regular program of water sports and activities is held everyday’. • Read The following text for questions 49 to 52. To : customerservice@nbdc.com From: candywright@canadamail.ca RE : Delivery status Date: January 6, 2010 On January 4, I sent a package from the U.S. to Canada. Your firm promises overnight delivery but the package sent on January 5 in the morning has still not arrived. Our trade fair takes place tomorrow morning at 9:10 a.m. My colleagues are setting up our booth this afternoon, and they need the package that contains our brochures and pricing information. Can you please investigate and get us our package on time (within 24-hours) as your advertisements promise? Thank you, 72 Candy Wright
  • 68. 49. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat • Indikator: Disajikan sebuah teks sebuah email, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: What is the sender’s e-mail address? A.customerservice@nbdc.com B.candywright@canadamail.ca C.deliverystatus@nbdc.com D.delivery@canadamail.ca • Kunci jawaban:b • Pembahasan: Pengirim email ini adalah Candy Wright maka alamat email dapat dilihat dari kata ‘From:….’50. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat • Indikator: Disajikan sebuah teks email yang sama, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi tersirat dari teks tersebut dengan tepat. • Soal: Why does Wright require the brochures today? A. She needs to fly to Canada. B. The career fair has already started. C. Her colleagues need the brochures for the next day. D. Her colleagues are leaving at 12:00 a.m. tomorrow. • Kunci jawaban: c • Pembahasan: Jawaban untuk soal diatas adalah simpulan dari paragraph 2 kalimat terakhir51. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks email yang sama yang salah satu kataganti digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang rujukan dari kata ganti yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “…and they need the package that contains … .” (paragraph 2). The word ‘they ‘ refers to …. A. my colleagues B. your colleagues C. Wright’s colleagues D. customer’s colleagues 73
  • 69. • Kunci jawaban: c • Pembahasan: Kata ganti ‘they’ merujuk pada kalimat sebelumnya “My colleagues are setting up our booth this afternoon” yang berarti ‘Wright’s colleagues’. 52. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang dikutip dari teks email yang sama yang salah satu kata digaris bawahi, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang makna kata yang digaris bawahi tersebut dengan tepat. • Soal: “Can you please investigate and …” (paragraph 3). The underlined word can be replaced by … . A. ask B. find C. examine D. look for • Kunci jawaban: c • Pembahasan: Makna kata yang tepat untuk ‘investigasi’ adalah ‘examine’. For numbers 53 to 55, choose the best options to complete the text A petrol car engine converts petrol into motion so that the car can move. The ..(53).. way to do that is to burn the petrol inside an engine. ..(54).., a car engine is an internal combustion engine - combustion takes place internally. Almost all cars currently use what is ..(55).. a four – stroke combustion cycle to convert petrol into motion. The four – stroke approach is also 53. known as the Otto cycle. Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks • Kemampuan yang diuji: • Indikator: Disajikan sebuah teks report dengan tiga rumpang yang masing-masing rumpang diberi nomor, siswa dapat menentukan kata sifat yang tepat untuk melengkapi teks tersebut. • Soal: A. easy B. easier C. easiest D. more easy • Kunci jawaban: c • Pembahasan: Kata sifat yang paling tepat untuk melengkapi teks di atas dalam bentuk superlative dari clue ‘The …’54. 74
  • 70. • Kemampuan yang diuji: Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks • Indikator: Disajikan sebuah teks report yang sama dengan tiga rumpang, siswa dapat menentukan kata penghubung yang tepat untuk melengkapi teks tersebut. • Soal: A. But B. However C. Although D. Therefore • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Kata penghubung yang tepat untuk melengkapi teks di atas ‘although’ secara konteks.55. • Kemampuan yang diuji: Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks • Indikator: Disajikan sebuah teks report yang sama dengan tiga, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks tersebut. • Soal: A. call B. calls C. called D. calling • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Kalimat yang harus dilengkapi adalah kalimat pasif, maka kata kerja yang tepat untuk melengkapinya adalah ‘called’ 21 Boulevard Avenue Sun Beach Perth 3140 For numbers 56 to 58, choose the best options to complete the text. December 22, 2009 Dear Shinta Im glad you are coming to Perth. There ..(56).. so many places you can visit and things you can do. On this occasion Id like to …(57)… you to have dinner with my family on Saturday. I hope you will come, thank you. …(58)… 75 Penny
  • 71. 56. Kemampuan yang diuji: Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks • • Indikator: Disajikan sebuah teks berupa surat dengan tiga rumpang yang masing-masing rumpang diberi nomor, siswa dapat menentukan kata kerja bantu yang tepat untuk melengkapi teks tersebut. • Soal: A. . is B. are C. was D. were • Kunci jawaban: b • Pembahasan: Jawaban yang tepat untuk melengkapi teks di atas adalah ‘are’, hal ini dapat dilihat dari kata ‘many places’57. • Kemampuan yang diuji: Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks • Indikator: Disajikan sebuah teks berupa surat yang sama dengan tiga rumpang, siswa dapat menentukan kata kerja yang tepat untuk melengkapi teks tersebut. • Soal: A. . see B. . come C. . visit D. invite • Kunci jawaban: d 76
  • 72. • Pembahasan: Jawaban yang tepat untuk melengkapi teks di atas adalah ‘invite’,hal ini dapat dibaca dari kalimat “… to have dinner with my family on Saturday. “ 58. • Kemampuan yang diuji: Menentukan kata yang tepat untuk melengkapi teks • Indikator: Disajikan sebuah teks berupa surat yang sama dengan tiga rumpang, siswa dapat menentukan kata penutup surat yang tepat untuk melengkapi teks tersebut. • Soal: A. Dear B. Sign C. Love D. Happily • Kunci jawaban: c • Pembahasan: Jawaban yang tepat sebagai kata penutup surat di atas adalah ‘love’,karena hubungan antara penulis surat dan penerima surat dekat/informal.59. • Kemampuan yang diuji: Menentukan susunan kata yang tepat untuk membuat kalimat • Indikator: Disajikan kata-kata acak dari sebuah ‘compound sentence’, siswa dapat menentukan susunan kata yang tepat menjadi kalimat tersebut. • Soal: For questions 59, choose the best arrangement of the words to make a good sentence. Is – but – beautiful – the girl – attitude – bad – has – she -- a 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A. 4 – 1 – 2 – 3 – 8 – 7 – 5 – 6 - 9 B. 4 – 1 – 8 – 3 – 2 – 7 – 6 – 5 - 9 C. 4 – 1 – 3 – 2 – 8 – 7 – 6 – 5 - 9 D. 4– 1 – 5 – 8 – 2 – 6 – 7 – 3 - 9 • Kunci jawaban: c • Pembahasan: Dalammembuat kalimat di mulai dengan subjek, dalam kalimat di atas dimulai dengan ‘the girl’, maka susunan yang tepat adalah c. 77
  • 73. 60.• Kemampuan yang diuji: Menentukan susunan kalimat yang tepat untuk membuat paragraph yang padu • Indikator: Disajikan kalimat-kalimat acak dari satu paragraph teks recount yang sederhana, siswa dapat menentukan susunannya yang tepat • Soal: Arrange these sentences into a good paragraph. We stayed at David and Della’s house. On Sunday we went on the scenic sky way. It has a big garden with a lot of colorful flowers and a tennis court. On Friday we went to the Blue mountains. We went to some antique shops, and I tried on some old hats. On Saturday we saw Three Sisters. We saw cockatoos having shower. A. 4 – 5 – 7 – 9 – 6 we10 – 1 – 2 – 3 – 8 In the afternoon – went home. B. 4 – 1 – 3 –went6 –scenic rail-way, it was scary. There we 9 – on 5 – 7 – 2 – 10 – 8 C. 4 – 7 – mummy and I 5 – 10 – 2 – 3with Della. Then 1 – 9 – 6 – went shopping – 8 D. 4 – 1 – 3 – 6 – 9 – 10 – 5 – 2 – 7 – 8 • Kunci jawaban: d • Pembahasan: Susunan kalimat yang tepat adalah d, hal ini dapat dilihat dari kronologi kejadiannya yang berurutan. 78
  • 74. 79
  • 75. PAKET 3 CONTOH SOAL DAN PEMBAHASAN BAHASA INGGRIS SMP/MTSRead the caution and answer questions 1 to 4.1. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indiktor: Disajikan sebuah pertanyaan tentang gambara umum isi teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: What is the caution about? A. The volcanoes and their effects. B. The danger of volcanic fumes. C. The women and their children’s health. D. The pregnant visitors of the mountain. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Dari kata-kata dalam caution seperti hazardous, life-threatening, avoid dapat diketahui bahwa text ini tentang bahaya dari gunung api dimana caution itu dipasang. Hal yang membahayakan itu berasal dari fumes (asap atau gas )yang berbahaya ( hazardous ) • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalm teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat yang tepat untuk melengkapinya. 75
  • 76. • Soal: Visitors with breathing problems are not allowed to visit the area because … A. the fumes can make them difficult to breathe B. the fumes can enter the human’s lung C. it is very tiring to climb the volcano D. certain people cannot breathe well • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Breathing problems dalam soal ini maksudnya orang yang menderita penyakit terkait dengan pernafasan seperti asma. Bagi orang-orang seperti ini menghirup bau yang ditimbulkan gunung api seperti bau blerang bisa membuat mereka tidak mampu bernafas secara wajar bahkan susah bernafas dan efek selanjutnya bisa menimbulkan kematian.2. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalm teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang informasi tersira dalam teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepst. • Soal: Where do you usually find such a caution? A. At all public places with non domestic visitors B. Any places visited by tourists. C. On all the mountains with few visitors D. At the volcanoes for tourist resorts • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Pertanyaan menanyakan informasi tersirat. Dari clue berupa kata seperti volcanic, bisa disimpulkan bahwa caution seperti ini biasa dijumpai di gunung api-gunung api khususnya yang juga berfungsi sebagai tempat wisata.3. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata sifat tertentu yang digaris bawahi, siswa dapat menentukan makna kata tersebut dengan tepat. 76
  • 77. • Soal: “…. are hazardous to your health ..” What does the underlined word in the sentence mean? A. Dreadful. B. Dangerous. C. Uneasy. D. Serious. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Berdasarkan konteks kalimat atau kata-kata lain seperti health=kesehatan, life-threatening= mengancam kehidupan, dan avoid= menghindari, bisa dipastikan bahwa makna kata hazardous sama dengan dangerous, bukan yang lain-lainnya. Read the text and answer questions 5 to 10. Dear Euis Chantika, Congratulations on your graduation from the Junior High School. I know how long and hard you have worked and studied. But, your dedication and perseverance has paid off, and your parents should be very happy. Besides, they must be very proud of your accomplishment. I wish you all the best in pursuing your ambitions to study in the best Senior High School in town. Keep setting your goals high and you can achieve what you are always dreaming. Well done! You will always be my inspiration. From your friend who misses you so much4. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Menentukan gambaran umum isi teks. The text above … . A. expresses one’s pleasure on Euis’s achievement 77
  • 78. B. invits Euis to attend a special school activity C. informs Euis about her ambitions to be the best D. reminds Euis of her good attitude in learning • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari bentuk teks dan kata congratulations dapat diketahui bahwa maksud penulis adalah untuk memberi ucapan selamat atas keberhasilan Euis. Dengan demikian teks di atas berisi tentang ungkapan kebahagiaan oran atas keberhasilan Euis. Jawaban yang paling tepat adalah A5. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang pokok pikiran suatu paragraph, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: What is the main idea of paragraph 2? A. Euis is very sure that she can study in the best school in town. B. Deny’s goal is to keep studying so he can be successful. C. Deny expresses his hope that Euis can study at the best school. D. People like Deny and Euis should be successful. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Dari arti kata-kata dalam paragraph dua dapat dikatakan bahwa apa yang ingin disampaikan adalah Deny menginginkan sahabatnya Euis sukses mencapai cita-cita belajar di sekolah favoritnya. Dengan demikian jawabannya adalah C.6. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dalam teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: • Who misses so much? 78
  • 79. A. Euis chantika does. B. Euis Chantika’s friends’ do. C. Euis Chantika’school does. D. Euis Chantika’friend does. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Untuk mendapatkan jawaban pertanyaan ini, kita harus mengecek kebenaran setiap jawaban dengan informasi yang ada di teks. Dari ke empat informasi itu jawaban D adalah jawaban yang salah atau incorrect berdasarkan teks. Jadi jawaban soal adalah D 7. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang informasi tersirat dalam teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: What is the possible relationship between Euis and the writer? A. Euis is his beloved sister. B. The writer is Euis’s brother. C. Both belong to a successful family. D. The writer is Euis’s special friend. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Dari kalimat who misses you so much, dapat disimpulkan bahwa Euis boleh jadi adalah teman khusus si penulis. Jawaban lainnya tidak didukung oleh clue-clue yang pas dalam teks. Jadi jawaban D yang paling tepat.8. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat ungkapan tertentu dalam teks, siswa dapat menentukan makna ungkapan tersebut dengan tepat. • Soal: 79
  • 80. The writer of the text said, “Well done”. The synonym of this expression is … . A. Take care! B. Good for you! C. How dare you! D. Good luck! • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Well done adalah ungkapan untuk memuji orang karena telah berhasil melakukan sesuatu dengan baik. Padanan ungkapan yang tepat untuk ini adalah Good for you. Ungkapan lainnya tidak cocok. Jadi jawaban yang benar adalah B.9. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata ganti tertentu siswa dapat menentukan kata yang tepat yang dirujuknya. • Soal: “Besides, they must be very proud of your accomplishment.” What does the word “they” in the sentence refer to? A. Deny’s friends. B. Euis’ parents. C. Deny and Euis. D. Euis’ classmates. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Arti kata they adalah mereka. Tentu saja yang dimaksud disini ayah dan ibu dari Euis sendiri, bukan yang lain-lainnya. Jadi jawaban yang benar adalah B. Read the text and answer questions 11 to 16. 80
  • 81. From : Mum To : All Dear folks, Mum‘ll be home at seven because I have to chair the staff meeting. Please don’t forget to do all your chores. Water the garden, feed the pets, and make your own beds after the naps. Please remind Daddy to prepare dinner for us as he promised to fix us grilled snapper and chicken soup. He’ll be home early at two today. Thanks a million and see you all soon. Much love, Mum• Mum Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks.• Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat melengkapinya dengan gambaran umum isi teks yang tepat.• Soal: The text is about … to her children. A. a mom’s love expression B. folks’ willingness C. father’s information D. a mother’s message• Kunci jawaban: D• Pembahasan: Dari isi teks jelas diketahui bahwa ada seorang ibu yang tidak bisa pulang sebagaimana biasanya, lalu ia menyampaikan 81
  • 82. pesan tentang hal-hal yang anak-anaknya harus lakukan di rumah. Dengan demikian teks di atas tentang pesan-pesan si Ibu pada anak-anaknya. Jawaban D paling tepat untuk soal di atas.10. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraf teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang pokok pikiran paragraf teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: What does the second paragraph tell you about? A. Children’s task to remind their father’s promise. B. Father’s job to cook for dinner for his family at home. C. Mother’s chores to do at home for her family D. The time when father returns from the office on that day. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari makna kalimat- kalimat dalam paragraph dua jelas yang menjadi topic pembicaraan diparagraf itu adalah tugas anak-anak untuk mengingatkan ayah mereka akan janjinya untuk memasak makanan malam bagi keluarganya. Dengan demikian jawaban yang tepat adalah A.11. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat melengkapinya dengan informasi rinci tersurat yang tepat. • Soal: The writer writes the text because she … A. needs her children’s help B. cannot cook for her family C. will come home late D. has to go with her husband • Kunci jawaban: C • Pembahasan: 82
  • 83. Si penulis harus memimpin suatu rapat di tempatnya bekerja sehingga ia baru bisa pulang pada jam tujuh. Dengan demikian ia menulis pesan itu karena ia akan pulang tidak seperti biasanya atau terlambat. Jadi jawaban yg paling tepat adalah C.12. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat melengkapinya dengan informasi tersirat yang tepat dalam teks. • Soal: The text shows that the writer’s husband … cook well. A. can B. won’t C. can’t D. has to • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari kalimat to prepare dinner for us as he promised to fix us grilled snapper and chicken soup, kita bisa menyimpulkan bahwa suami si penulis biasa memasak. Dengan demikian ia pasti bisa memasak dengan enak. Jadi jawaban A yang paling tepat.13. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata benda tertentu yang digaris bawahi, siswa dapat menentukan makna kata tersebut dengan tepat. • Soal: “Please don’t forget to do all your chores. “ What does the underlined word mean? A. Special cares. B. Routine tasks. C. School assignments. D. Job descriptions. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Setelah kata chores dalam teks ada kalimat yang menunjukkan pekerjaan- pekerjaan yang yang rutin dilakukan orang di rumah. Dengan demikian kata ini mestinya terkait dengan pekerjaan-pekerjaan tersebut. Arti kata yang tepat 83
  • 84. diambil dalam konteks ini adalah jawaban routine tasks. Jadi jawaban yang benar adalah B.14. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata ganti tertentu dalam teks, siswa dapat menentukan kata yang tepat yang dirujuknya. • Soal: “To : All …” What does the word “All” in the text refer to? A. The mother and father. B. The husband and wife. C. The writer’s children. D. All members of familly. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Arti kata all berarti semua. Tentu saja yang dimaksud di sini adalah seluruh anak-anak si penulis. Jadi jawaban C yang paling tepat. Read the text and answer questions 16 to 22. Dear Dr. Hambali Sahali, We would like to invite you and your staff to visit our school SMP Duta Bangsa, where we are engaged in an exciting service learning project. Service-learning is a teaching method that engages our students in solving problems within their school and communities as an integral part of their academic studies. It is hoped that students master important curriculum content by making meaningful connection between what they study and its real-life applications. Besides, students become more effective citizens through acts of kindness, community stewardship and civic action. This effort is made possible with support from Learn and Serve America, a program of the corporation for National and Community Service. May we suggest that you visit us on January 11, 2010 at 10 o’clock? This will give you an opportunity to see our program in action. We have also invited our community partners, members of the local media, and several families of students whom we serve. They are eager to talk to you about the importance of investing in service-learning activities in our local community. We have enclosed a one page profile of our program for your reference. I will contact your office within the next two weeks to follow-up on this invitation. Again, we do hope you can join us on this occasion. 84
  • 85. Thank you very much for your consideration. Sincerely, Andy Sehatapi15. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang tidak lengkap, siswa dapat melengkapinya dengan gambaran umum isi teks yang tepat. • Soal: The text above is about … . A. having a National and Community Service B. doing a program to promote better education C. informing someone about a special program D. inviting people to attend a school activity • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat menentukan bahwa teks di atas tentang mengundang seoseorang dan stafnya untuk menghadiri suatu acara yang diselenggarakan sekolah. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah D.16. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang pokok pikiran suatu paragraph, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: • What does the second paragraph of the text tell us about? 85
  • 86. A. The persons who have been invited. B. The purpose of service-learning project. C. The importance of local media in project. D. The opportunity to see a program in action. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Soal di atas menanyakan topic suatu paragraph. Dari kata-kata pada paragraph tersebut dapat diketahui bahwa paragraph tersebut tentang tujuan diadakannya kegiatan service learning project, bukan yang lainnya. Dengan demikian jawabannya adalah B.17. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat yang tepat untuk melengkapinya. • Soal: Dr. Sahali is supposed to come on January 11, 2010 to … the service learning project in action. A. enable him to watch B. get a special experience with C. open officially D. ask questions related to • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari teks terbaca bahwa mengapa Dr. Sahali diminta datang pada hari itu karena ia diharapkan dapat melihat program yang dilakukan sekolah itu sewaktu sedang berlangsung. Jadi jawaban A adalah jawaban yang paling tepat.18. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan informasi tersirat yang tepat untuk melengkapinya. • Soal: 86
  • 87. The text shows that Dr. Hambali Sahali is … A. new school principal B. government official C. teacher on duty D. next teacher • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Dari kata staff, dan office dalam teks di atas kita bisa menyimpulkan bahwa Dr. Sahali mestiya seorang pejabat pemerintahan, dan jawaban yang lainnya kurang didukung oleh clue. Jadi jawaban B yang paling tepat.19. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata kerja tertentu yang digaris bawahi, siswa dapat menentukan makna dari kata tersebut dengan tepat. • Soal: “ … and several families of students whom we serve.” What does the underlined word mean? A. Work for. B. Start doing. C. Spend time. D. Provide food. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Kata serve memiliki banyak arti misalnya memberi makanan, memulai suatu permaianan atau bekerja untk membantu orang lain. Dalam kalimat ini arti yang tepat adalah melakukan sesuatu untu keperluan orang lain. Maka makna kata tersebut yang tepat adalah pada jawaban A.20. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuatkata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dengan tepat. • Soal: “This will give you an opportunity to see our program in action.” (par. 3) What does the word “this” in the sentence refer to? A. The school cooperation. B. The principal’s program. 87
  • 88. C. The effort of the school. D. Dr. Sahali’s visiting time. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Arti kata this adalah ini. Tentu saja yang dimaksud kata ini adalah waktu kedatangan Dr. Sahali pada tanggal dan jam tersebut, bukan yang lain-lainnya. Jadi jawaban yang benar adalah D. Read the text and answer questions 23 to 28. INSTEAD TM Softcup TM Simply Loved by Ning Baizura INSTEAD TM Sofcup TM is an advanced menstrual care product that collects rather than absorbs menstrual fluid. It is the only sanitary care product that health professionals and gynecologists strongly recommend as the new standard for sanitary care.INSTEAD TM Softcup TM is cleared by the U.S FDA and has sold over 100 million units in America.INSTEAD TM Softcup TM is discreet and has neither strings nor wings. It is dioxin-free, latex-free and has no reported incidents of Toxic Shock Syndrome. INSTEAD TM Softcup TM can be worn for up to 12 hours, depending on the flow. Health Sciences Group Living a better lifeAvailable online at: www.sofcup-asia.com.21. 88
  • 89. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang gambaran umum isi teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: What does the text mainly tell you about? A. INSTEAD TM Softcup TM . B. Health Sciences Group. C. Toxic Shock Syndrome. D. Living a better life. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat menentukan bahwa teks di atas tentang suatu produk yang bermerek InsteadTM SoftcupTM. . Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah A.22. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat melengkapinya dengan pokok pikiran paragraph yang tepat. • Soal: • The second paragraph of the text tells you that InsteadTM SoftcupTM is .. . A. the best product for all people B. gynecologists for all women C. the only recomended sanitary care product D. the professionals in sanitary. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: 89
  • 90. Soal di atas menanyakan topic suatu paragraph. Dari kata-kata pada paragraph tersebut dapat diketahui bahwa paragraph ini menjelaskan tentang InsteadTM SoftcupTM sebagai satu-satunya product perawatan kebersihan. Dengan demikian jawabannya adalah C.23. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dalam teks. • Soal: The text shows that the … suggest women to use INSTEAD TM Softcup TM . A. all professionals B. some scientists C. all doctors D. gynecologists • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Bila dicek setiap jawaban di atas dengan informasi tentang produk ini, dapat diketahui bahwa jawaban A,B dan C salah. Hanya jawaban D yang tepat. Dengan demikian jawaban D adalah jawaban yang paling tepat.24. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan informasi tersirat yang tepat untuk melengkapinya • Soal: The text shows that the product is … to be worn by people. A. dangerous B. interesting 90
  • 91. C. safe D. hard • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Teks tersebut secara umum menggambarkan bahwa produk tersebut aman bagi wanita. Informasi ini diperoleh pada paragraph 225. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata kerja tertentu, siswa dapat menentukan makna kata yang tepat dari kata tersebut. • Soal: “INSTEAD TM Softcup TM is cleared by the U.S FDA and ….” What does the underlined word mean? A. consumed B. authorized C. ordered D. made • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Kata clear memiliki banyak arti misalnya mendapatkan, menyelesaikan, menghapus dan mendapat otorisasi. Dalam kalimat ini arti yang tepat adalah diberikan otorisasi. Maka makna kata tersebut yang tepat adalah pada jawaban B.26. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dalam teks dengan tepat. • Soal: “It is the only sanitary care product that health professionals and gynecologists strongly recommend…” What does the word “it” in the sentence refer to? A. The new standard. B. INSTEAD TM Softcup TM 91
  • 92. C. The menstrual fluid. D. The sanitary care. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Arti kata it adalah dia. Kata ganti ini mengganti kata benda produk yang bernama INSTEAD TM Softcup TM . Jadi jawaban yang benar adalah B. Read the letter and answer questions 29 to 34.Dear Aiping,I wanted to write to you today to say that I have moved to Malang. Mynew address is Taman Malang Indah, Blok A 10 No 17 Malang Jawa Timurand now I go to SMP Perdana the best junior high school in town.You know that we have shared a lot of ups and downs throughout thepast years at school and I am very happy to count you as my friend. Ialso want to say that I expect to see you quite often in the coming years.Iinvite you to visit me and my family whenever you have some free time.I also expect to visit you and your family and I will let you know well inadvance so we can plan to get together.I also wish you a success in your new school, and I hope you keep me upto date on what’s happening through email. Your friend, Wirdatul Amimy27. 92
  • 93. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat melengkapi pernyataan rumpang dengan gambaran umum isi teks dengan tepat. • Soal: The letter is meant to … Wirdatul Amimy. A. entertain B. congratulate C. greet D. invite • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Bila dibaca kita dapat mengetahui bahwa surat di atas dimaksudkan untuk mengundang Wirdatul. Jawaban lain kurang tepat. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah D.28. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan topic paragraph yang tepat ntuk melengkapinya. • Soal: The third paragraph of the text tells you about the writer’s … . A. intention to visit her friend B. family in her new address C. plan to continue her study D. ability to make a good plan • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Soal di atas menanyakan topic suatu paragraph. Dari kata-kata pada paragraph tersebut dapat diketahui bahwa paragraph ini menjelaskan tentang keinginan/ 93
  • 94. harapan penulis untuk dapat berkunjung ke rumah Aiping. Dengan demikian jawabannya adalah A.29. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Soal: Wirdatul asked Aiping to … to inform her anything. A. email B. phone C. visit D. write • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Bila di cek kebenaran setiap jawaban di atas berdasarkan isi teks, dapat diketahui bahwa hanya jawaban A yang benar. Dengan demikian jawaban soal ini adalah A.30. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan informasi tersirat yang tepat untuk melengkapinya. • Soal: The text shows that Aiping lives … now. A. next to Wirdtul’s parents B. near Wirdatul’s friend 94
  • 95. C. far from Malang D. around the city • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Dari kalimat I have moved to Malang now, bisa disimpulkan bahwa Aiping tinggal jauh dari kota Medan. Kata Medan tidak akan disebut bila Aiping juga tinggal di Medan. Jadi jawaban C yang paling tepat.31. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat ungkapan tertentu, siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang arti kata tersebut dengan tepat. • Soal: “We have shared a lot of ups and downs throughout the past years…” The phrase “ups and downs” in the sentence means having … . a. both good and bad fortune b. happiness and luck c. great and poor experiences d. easy and difficult time • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari kata shared, throughout the past years, dapat dipastikan jawaban yang paling mendekati adalah A, bukan yang lainnya. Maka makna kata tersebut yang tepat adalah pada jawaban B.32. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat ang memuat kaa ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dalam teks dengan tepat. • Soal: “ …. so we can plan to get together.” (paragraph 3) What does the word “we” in the sentence refer to? 95
  • 96. A. Aiping and her friends. B. Wirdatul and her parents. C. Wirdatul’s parents. D. Aiping and Wirdatul. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Arti kata we dalam konteks ini adalah kita bukan kami. Kata kita disini merjuk pada Wirdatul dan Aiping. Jadi jawaban yang paling benar adalah D.G. ANNOUNCEMENT Read the text and answer questions 35 to 40. 96
  • 97. JAKARTA GLOBAL JUNIOR HIGH SCHOOL We are delighted to announce the appointment of Mr Erick Viagio as our new football coach. Prior to his appointment with Jakarta Global JuniorHigh School, Mr Viagio was the coach of Junior Club Brazil. Mr Vaigio is highly experienced and has enjoyed an active role within the football clubs for children inBrazil. He has a strong understanding on how to make our football club the best in town.Mr Viagio, a Brazilian, speaks English and Indonesianas well as a couple of Chinese dialects. He spent fiveyears living and working in the cosmopolitan city ofJakarta and is extremely familiar with Indonesia’sdiverse culture and traditions. Principal, Jim Harrison33. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat melengkapi kalimat yang tidak lengkap dengan gambaran umum isi teks yang tepat.. • Soal: The text above tells you about Mr Viagio’s … as the new school football coach. A. ambition B. promise C. appointment D. experience • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengetahui bahwa pengumuman di atas berisi tentang pengangkatan seseorang menjadi pelatih sepak bola. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah D. 97
  • 98. 34. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban yang tepat untuk melengkapi pernyataan rumpang dengan pokok pikiran paragraph suatu teks. • Soal: The second paragraph of the text tells you Mr. Vaiagio’s…. A. current position B. previous job C. next carrier D. football team • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Soal di atas menanyakan topic suatu paragraph. Dari kata-kata pada paragraph tersebut dapat diketahui bahwa paragraph ini menjelaskan tentang pekerjaan yang dulu Bp. Viagio lakukan yaitu sebagai pelatih klub sepak bila Brazil. Dengan demikian jawaban peranyaan yang tepat adalah B.35. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dalam teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: How many foreign languages does Mr Viagio speak? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 • Kunci jawaban: C • Pembahasan: 98
  • 99. Dari teks diketahui bahwa bahasa Pak Viagio adalah bangsa brazil dan dia mampu berbahasa Inggris, Indonesia dan china. Dengan demikian bahasa asing yang ia kuasai berjumlah 3, tidak termasuk bahasa aslinya sendiri. Dengan demikian jawaban soal ini adalah C.36. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan informasi tersirat dalam teks yang tepat untuk melengkapinya. • Soal: The text shows that Mr. Viagio … A. used to avoid working with children B. likes children very much C. dislikes playing football with boys D. is not a Brazilian anymore now • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Untuk menjawab soal ini semua jawaban harus di kaji kebenarannya, baik yang tersurat maupun yang tersirat. Dari jawaban di atas hanya jawaban B yang benar; yang lainnya salah. Jadi jawaban B yang paling tepat.37. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat dari teks yang memuat kata benda tetentu, siswa dapat menentukan makna kata yang tepat dari kata tersebut. • Soal: “ …. and is extremely familiar with Indonesia’s diverse culture and traditions.” What does the underlined word mean? A. Attractive. B. Different 99
  • 100. C. Interesting D. Exclusive • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Dari pengetahuan orang tentang Indonesia dan kata culture and tradition, orang dapat menduga bahwa yang dimaksud kata diverse dalam kalimat ini adalah berbeda-beda. bukan yang lainnya. Maka makna kata tersebut yang tepat adalah pada jawaban B.38. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Soal: “He spent five years living and working in the cosmopolitan city …” (par. 4) What does the word “he” in the sentence refer to? A. Mr Viagio. B. The teacher. C. The principal. D. The writer. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Kata ’he’ mengacu kepada Mr Viagio, hal ini dapat dilihat dari kalimat sebelumnya. Read the text and answer questions 41 to 46. REALLY NEW FOR YOU! Dahlia Closet Freshener emits fresh fragrance throughout the room. How to use: Take out the camphor from plastic case, removetransparent cellophane wrapper and put into the plasticcase again. Hang it in the wardrobes, toilet or any other necessary place. Caution: Keep out of reach of children. 100
  • 101. 39. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum dengan tepat. • Soal: What is the text about? A. Really New For You. B. Fresh Wardrobes. C. Dahlia Closet Freshener. D. Cellophane Wrapper • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengeneralisir bahwa teks membahas tentang Dahlia Closet Freshener. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah C.40. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap tentang pokok pikiran suatu paragraph teks, siswa dapat menentukan jawaban yang tepat untuk melengapinya. • Soal: The second part of the text tells you about the way … the product. A. to make B. to use C. to sell D. to get 101
  • 102. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Bagian kedua dari teks jelas berisi tentang bagaimana orang semestinya memakai produk tersebut. Dengan demikian jawaban peranyaan yang tepat adalah B.41. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap tentang informasi rinci tersurat, siswa dapat menentukan jawaban yang tepat untuk melengapinya. • Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Soal: The text shows that the cellophane wrapper of camphor must be … before using. A. taken away B. wrapped C. crushed D. cut • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Dari teks diketahui bahwa produk tersebut dibungkus dan sebelum dipakai ia harus di sobek/ digunting dulu bungkusannya baru ditempatkan di wadahnya. Dengan demikian jawaban soal ini adalah D.42. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang informasi tersirat dalam teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: Which of the following places does not need this product based on the text? 102
  • 103. A. In the wardrobe. B. In the rest room. C. In the book cases. D. In the refrigerator. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Untuk menjawab soal ini semua jawaban harus di kaji kebenarannya, baik yang tersurat maupun yang tersirat. Dari jawaban di atas hanya jawaban D yang jelas-jelas tidak memerlukan produk ini karena sangat berbahaya; yang lainnya salah. Jadi jawaban D yang paling tepat.43. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang diambil dari teks, siswa dapat menentukan makna dari kalimat tersebut dengan tepat. • Soal: “Keep out of reach of children.” The sentence is meant … users. A. to warn B. to stop C. to offer D. to help • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Kalimat “Keep out of reach of children.” merupakan kalimat perintah yang maksudnya agar produk itu dijauhkan dari anak-anak. Anak-anak bisa saja tanpa sadar memakan produk itu dan ini membahayakan kesehatan MEREKA. Maka makna kata tersebut yang tepat adalah pada jawaban A.44. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang diambil dari teks yang memuat kata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dengan tepat. 103
  • 104. • Soal: “Hang it in the wardrobes, toilet or any other necessary place.” What does the word “It” in the sentence refer to? A. The toilet B. The wardrobe C. The plastic case. D. Dahlia Closet Freshener. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Arti kata it dalam konteks ini adalah dia – maksudnya produk tersebut, bukan yang lainnya. Jadi jawaban yang paling benar adalah A. Read the text and answer questions 47 to 52.Steve Irwin was known around the world as the enthusiastic crocodile hunter. His up-closeinteractions with dangerous animals, along with his Australian accent and catchword“Crickey”, made him an international celebrity, generating TV specials, board games, actionfigures and even a feature film “The Crocodile Hunter: Collision Course.”Irvin, who was born in 1962, grew up with wildlife all around him at his parents’ reptile parkin Queensland, Australia. An experienced crocodile trapper, he took over direction of thepark in 1991, naming it the Australia Zoo. With his wife, Terri Raines, from the UnitedStates, he created the TV show “The Crocodile Hunter” in 1992, which became an instant hiton American cable television. Irwin and his wife were soon regulars on TVs worldwide.Irvin’s shows included “CroFiles”(2000), “The Crocodile Hunter Diaries”(2002),“Confessions of the Crocodile Hunter’(2004) and “New Breed Vets”(2006)On September 4, 2006, Irvin was sadly killed by a stingray during a diving expedition on theGreat Barrier Reef, where he was filming a documentary. He left behind a wife and twochildren, Bindi and Robert. Bindi, his daughter, has starred in her own show, “Bindi theJungle Girl,” and says she wants to follow in her father’s footsteps.45. 104
  • 105. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat melengkapi pernyataan rumpang dengan gambara umum isi teks. • Soal: The text mostly discusses … . a. Terri Raines b. Bindi c. Robert d. Steve Irvin • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengeneralisir bahwa teks tentang Steve Irvin. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah D.46. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang pokok pikiran paragraph, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: What does paragraph 3 tell you about? A. The danger of reef. B. The Irvin’s death. C. The great expedition. D. Irvin’s children. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: 105
  • 106. Bila dibaca pararaf dua teks diatas, jelas berisi tentang kematian Irvin. Dengan demikian jawaban peranyaan yang tepat adalah B.47. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dalam teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: Which is the last TV show he created? A. The Crocodile Hunter. B. The Crocodile Hunter Diaries. C. New Breed Vets. D. Confessions of the Crocodile Hunter. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Dari teks terutama informasi tentang film yang dibuat berdasarkan tahun diketahui bahwa film terakhir Irvin adalah pada jawaban C. Dengan demikian jawaban soal ini adalah C.48. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan yang tidak lengkap, siswa dapat menentukan informasi tersirat yang tepat untuk melengkapinya. • Soal: In the last paragraph, the writer expresses his … for Irvin’s death. A. grief B. happiness C. appreciation D. curiosity • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari kata sadly dapat disimpulkan bahwa penulis teks ini merasa sangat sedih atas kematian Irvin hanya karena seekor ikan kecil. Jadi jawaban A yang paling tepat. 106
  • 107. 49. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Siswa dapat menentukan makna frasa yang tepat sesuai konteks. • Soal: “ …. he took over direction of the park in 1991, naming it the Australia Zoo.” What does the phrase “took over” mean? A. Bought. B. Hired. C. Led. D. Began. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Ada beberapa makna frasa took over. Namun dalam konteks kalimat di atas makna yang paling tepat adalah memimpin; sedangkan jawaban yang lain-lainnya kurang tepat. Jawaban C jadi yang paling tepat.50. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan kata yang dirujuk oleh sebuah kata ganti dalam teks dengan tepat. • Soal: “ …. and says she wants to follow in her father’s footsteps.” (last paragraph) What does the word “she” in the sentence refer to? A. Terry Raines. B. Bindi C. Robert’s daughter. D. Bindi’s friend. • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Arti kata she dalam konteks ini adalah dia – maksudnya puteri Irvin, bukan yang lainnya. Jadi jawaban yang paling benar adalah B. Read the text and answer questions 53 to 58. 107
  • 108. On July 20, 1969, the dream to visit the moon came true. Two American astronauts landed onthe moon. Their names were Neil Armstrong and Edwin Aldrin.The first thing the men discovered was that the moon is covered with gray dust. The dust isso thick that the men left footprints wherever they walked. Those were the first footprints anyliving thing had ever made on the moon. And they could stay there forever! There is no windor rain to wipe them away.The two astronauts walked on the moon for four hours. They picked up rocks for earthscientists to study. They dug up dirt to bring back to earth. They set up machines to find outthings scientists wanted to know. Then they climbed back into their moon-landing craft.Next day the landing-craft rockets roared as the two men blasted off from the moon. Theyjoined Michael Collins in the space ship that waited for them above the moon. Then theybegan the long trip back to earth.Behind them they left the craters, plains, and tall mountains of the moon. They left themachines they had set up. And they left footprints that may last forever.51. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum isi teks dengan tepat. • Soal: What is the text about? A. Two men who successfully landed on the moon. B. The moon -landing craft used by astronauts. C. People’s visits to the space through the moon. D. The craters, plains and mountains of the moon. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengatakan bahwa teks tentang dua orang (astronot) yang berhasil mendarat di Bulan, bukan hal lainnya. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah A.52. 108
  • 109. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pokok pikiran suatu paragraph dengan tepat. • Soal: What does the third paragraph tell you about? A. Taking a walk on the surface of the moon. B. Landing the first moon-landing craft. C. The astronauts’ activities on the moon. D. The research done by earth scientists. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Bila dibaca paragraf tiga teks di atas, jelas berisi tentang kegiatan astronot di bulan; bukan yang lainnya. Dengan demikian jawaban peranyaan yang tepat adalah C.53. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dalam teks yang tepat untuk melengkapi pernyataan rumpang yang diberikan. • Soal: Neil Armstrong’s footprints could stay forever on the moon because ... . A. they are made of hard rock of the moon B. they were set up by machines and strong dirt C. they were placed on the tall mountains of the moon D. there is no wind or rain to wipe them away • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Dari teks diketahui ada kalimat yang memberi alasan mengapa bekas tapak kaki Neil tidak bisa hilang yaitu karena tidak adanya angin atau hujan disana. Dengan demikian jawaban soal ini adalah D. 109
  • 110. 54. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan informasi tersirat dalam teks yang tepat untuk melengkapi pernyataan rumpang yang diberikan • Soal: Based on the text, it can be concluded that the situation in the moon is very … A. noisy B. quiet C. common D. crowded • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Dari kalimat seperti the moon is covered with gray dust dan There is no wind or rain to wipe them away, dapat disimpulkan bahwa suasana di bulan sangat sepi, tapi bisa mungkin sangat menarik, tidak biasa, dan yang pasti tidak crowded seperti suasana di bumi. Jadi jawaban yang paling tepat adalah B.55. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Siswa dapat menentukan makna kata suatu kata dalam kalimat dengan tepat. • Soal: “And they left footprints that may last forever.” What does the word “forever” mean? A. For all future time. B. In the near future. C. In the long run. D. For the time being. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: 110
  • 111. Dari sejumlah pilihan di atas, makna forever yang tepat adalah pada jawaban A yang artinya selamanya. Jawaban yang lain-lainnya kurang tepat. Jawaban A jadi yang paling tepat.56. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dalam teks. • Soal: “They joined … in the space ship that waited for them above the moon.” (par.4) What does the word “them” in the sentence refer to? A. Neil Amstrong and his three crews B. Edwin Aldrin and his Michael Collins C. Michael Collins and all his friends D. Neil Armstrong and Edwin Aldrin • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Arti kata them dalam konteks ini adalah mereka – hanya ada tiga orang yang melakukan perjalanan dalam misi ini. Karena Collins menunggu mereka, berari yang dimaksud tentu saja hanyalah Neil Armstrong dan Edwin Aldrin, bukan yang lainnya. Jadi jawaban yang paling benar adalah D. Read the text and answer questions 59 to 64.Fruits are a source of nourishing substances that keep us alive and healthy. For example, theycontain many vitamins, especially vitamins A and C, and many minerals, such as calcium,potassium, and zinc. They also provide fiber for a healthy digestive system and carbohydratesthat the body needs to make energy. They don’t have a lot of calories to make us fat.People use fruits for many things. We make juices from them. We cook bread and pie withthem. We make jams and jellies and sweets. We freeze them to eat later. We even makealcohol from fruit. Beer comes from grains, wine comes from grapes, and some brandies aremade from plums, apricots, or other fruits. 111
  • 112. But most of the time, we don’t do anything special with fruits. We eat them fresh, just as theyare!57. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum isi bacaan dengan tepat. • Soal: What is the text about? A. Vitamins. B. Energy. C. Fruits. D. Minerals. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengatakan bahwa teks tentang buah-buahan. Jawaban yang lainnya sangat khusus. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah C.58. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang pokok pikiran paragraph dengan tepat. • Soal: What is the main idea of the second paragraph? A. We make juice from fruits. B. People use fruits for many things. C. Some beer and brandies are made of fruits. D. We freeze fruits to eat whenever we need later. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Pertanyaan di atas mananyakan pokok pikiran paragraph dua. Bila dibaca paragraf dua teks diatas, jelas kalimat pertamanya merupakan pokok pkiran. Yang lainnya menjadi kalimat penjelas. Dengan demikian jawaban peranyaan yang tepat adalah A. 112
  • 113. 59. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang informasi rinci tersurat dalam teks dengan tepat. • Soal: Which substance do we need to have a healthy digestive system? A. Vitamins. B. Calories. C. Fiber. D. Carbohydrate. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Dari teks diketahui bahwa yang diperlukan untuk memiliki system pencernaan yang baik adalah dengan memakan makanan yang mengandung serat/ fibre. Dengan demikian jawaban soal ini adalah C.60. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Siswa dapat melengkapi pernyataan rumpang dengan informasi tersirat yang tepat. • Soal: People can be fat because they eat a lot of … . A. sweets B. poultry C. cereal D. avocado • Kunci jawaban: B • Pembahasan: 113
  • 114. Dari teks diketahui bahwa buah-buahan tidak membuat orang gemuk. Dari pilihan jawaban soal hanya jawaban D yang termasuk buah-buahan dan dengan demikian disimpulkan ia tidak membuat orang gemuk. Jadi jawaban yang paling tepat adalah B.61. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat/ ungkapan. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata kerja tertentu, siswa dapat menentukan makna dari kata tersebut dengan tepat. • Soal: “ We freeze them to eat later.” ( par.2 ) The word”freeze” in the sentence is similar in meaning to … . A. liquidate B. ice up C. preserve D. cool • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Agar makanan bisa dimakan nanti, orang menyimpan makanan itu dalam kulkas, sehingga makanan itu dilapisi es. Dengan demikian kita bisa menebak bahwa arti freeze sama dengan ice up. Bukan yang lainnya. Jawaban B jadi yang paling tepat.62. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dalam teks dengan tepat. • Soal: “We eat them fresh, just as they are!” (last paragraph) The word “they” in the sentence refer to? 114
  • 115. A. Fruits. B. Jams. C. Jellies. D. Sweets. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Arti kata them dalam konteks ini adalah mereka. tentu saja yang dimaksud adalah buah-buahan. Jadi jawaban yang tepat adalah A, bukan yang lainnya. Read the text to answer questions 65 to 70.A street sweeper was doing his job when he came across some money lying on the ground.He decided to use it to buy a surprise present for his little daughter. He bought a jar of honey,rushed home and left it on the table, so that his daughter would find it as soon as she camehome from school. But, alas, it was the flies that ate the honey.The sweeper was so angry that he went to ask the judge to give orders for the flies to bearrested and condemned to death.“You are absolutely right,” smiled they judge, “but as you will well understand, we cannotmobilize the army against these rascals. We shall see justice done in another way. Every timeyou see a fly, strike it down. I authorize you to execute them yourself. Furthermore, I demandpersonally that you do not allow even a single one of these thieving flies to escape.”“Yes, your honor. You can count on me,” the sweeper assured him.At that very moment, a fly decided to settle on the judge’s head and the sweeper did nothesitate: he raised his brush and brought it crashing down on the judge’s head. The guardswere about to arrest him, when the judge recovered and intervened. “Leave him be,” heordered, “he has taught me not to say foolish things to simpletons.”63. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan jawaban pertanyaan tentang gambaran umum isi teks dengan tepat. 115
  • 116. • Soal: What is the text about? A. The street sweeper and the judge. B. The flies and the rascals. C. The guards and their master. D. The court and the simpletons. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengatakan bahwa teks di atas bercerita tentang tukang sapu jalan dan sang hakim. Jawaban yang lainnya kurang tepat. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah A.64. • Kemampuan yang diuji: Menentukan pokok pikiran paragraph teks. • Indikator: Siswa dapat melengkapi pernyataan rumpang dengan pokok pikiran paragraph yang tepat. • Soal: The last paragraph of the text tells you about what the street sweeper … A. did to carry out the judge’s order B. liked doing during his real life C. made to buy honey for his daughter D. got as a result of his bad behavior • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Pertanyaan diatas mananyakan topic paragraph. Bila dibaca paragraf akhir teks di atas, jelas menceritakan apa yang penyapu jalan lakukan atas perintah sang hakim. Dengan demikian jawaban peranyaan yang tepat adalah A.65. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pertanyaan tentang informasi tersirat dalam teks, siswa dapat menentukan jawabannya dengan tepat. • Soal: 116
  • 117. What is the moral value of the story? A. There is no justice for foolish people. B. It is dangerous to talk to street sweepers. C. A judge should be careful with his or her orders. D. We must be careful with stupid persons in this life. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Dari teks diketahui bahwa orang sangat menjunjung tinggi keputusan hakim. Ucapan hakim harus jelas dan tegas hingga tidak disalahgunakan orang. Nilai moral cerita ini diantaranya hakim semestinya berhati-hati dengan omongannya terutama kepada orang awam. Jawaban yang cocok untuk soal ini adalah D, sedangkan yang lainnya kurang tepat.66. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat. • Indikator: Siswa dapat menentukan makna kata/frasa berdasarkan konteks kalimat ang diberikan. • Soal: “Yes, your honor. You can count on me,” the sweeper assured him. What does the phrase “count on” in the sentence mean? A. Get B. Ask C. Pay D. Trust. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Dari konteks kalimat jelas bahwa makna count on yang paling pas adalah percaya atau mengandalkan. Dengan demikian kita bisa menebak bahwa arti count on sama dengan trust. Bukan yang lainnya. Jawaban D menjadi yang paling tepat. 117
  • 118. 67. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dengan tepat dalam teks • Soal: “….so that his daughter would find it as soon as she came home from school.” What does the word “it” in the sentence refer to? A. The money. B. The fly. C. The honey. D. The jar. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Arti kata it dalam konteks ini adalah dia, tentu saja yang dimaksud adalah madu. Jadi jawaban yang tepat adalah C, bukan yang lainnya. Read the text and answer questions 71 to 75. Ingredients • 4 red potatoes • 1 tablespoon olive oil • 1 onion, chopped • 1 green bell pepper, seeded and chopped • 2 tablespoons olive oil • 1 teaspoon salt • 3/4 teaspoon paprika • 1/4 teaspoon ground black pepper • 1/4 cup chopped fresh parsley Equipment • Large skillet • Plate • Pot 118
  • 119. Method PREP TIME: 20 Min 1. Bring a large pot of salted water to a boil. Add COOK TIME: 25 Min potatoes and cook until tender but still firm, about 15 minutes. 2. Drain the potatoes and cut them into 1/2 inch cubes when they are already cool. 3. In a large skillet, heat 1 tablespoon olive oil over medium high heat. Add onion and green pepper. Cook about 5 minutes stirring often, until soft. Transfer to a plate and set aside. 4. Pour remaining 2 tablespoons of oil into the skillet and turn heat to medium-high. 5. Add potato cubes, salt, paprika and black pepper. Cook, stirring occasionally, until potatoes are browned about 10 minutes. 6. Stir in the onions, green peppers and parsley and cook for another minute. Serve hot.68. • Kemampuan yang diuji: Menentukan gambaran umum isi teks. • Indikator: Siswa dapat melengkapi kalimat rumpang dengan gambaran umum isi teks yang tepat. • Soal: The text tells you about…. A. the potatoes and their use B. how to make fried potatoes C. boiling potatoes in good ways D. someone’s experience in cooking • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Bila dibaca secara menyeluruh, maka kita dapat mengatakan bahwa teks di atas bercerita tentang cara membuat kentang goreng. Dengan demikian jawaban yang paling tepat adalah B.69. 119
  • 120. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi rinci tersurat dalam teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan informasi rinci tersurat dalam teks untuk melengkapi kalimat rumpang dengan tepat. • Soal: The text shows that … . A. It takes 25 minutes to cook the food well. B. You need 3 kinds of equipment to cook the meal. C. You are supposed to serve the meal when it is hot. D. The potatoes must be cut before they are getting cool. • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Untuk menjawab soal di atas, setiap jawaban harus dicek mana yang benar dan mana yang tidak berdasarkan isi teks. Dari teks diketahui bahwa yang tidak sesuai dengan isi teks adalah jawaban D. Jawaban lain benar menurut informasi yang ada dalam teks Dengan demikian jawaban soal ini adalah D.70. • Kemampuan yang diuji: Menentukan informasi tersirat dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah pernyataan rumpang tentang informasi tersirat siswa dapatenetukan jawaban yang tepat untuk melengkapinya. • Soal: It takes you … minutes to try the recipe until it is ready to be served? A. 45 B. 40 C. 25 D. 20 • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari teks diketahui bahwa untuk menyiapkan resep ini perlu 20 menit sedangkan untuk memasaknya perlu 25 menit. Jadi waktu yang diperlukan 120
  • 121. seluruhnya adalah 45 menit. Jawaban yang cocok untuk soal ini adalah A, sedangkan yang lainnya kurang tepat.71. • Kemampuan yang diuji: Menentukan makna kata/frasa/kalimat. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata kerja tertentu , siswa dapat menentukan maknanya dengan tepat. • Soal: “Transfer to a plate and set aside.” The word “transfer” in the sentence nearly means… A. bring B. move C. drain D. take • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Dari konteks kalimat jelas bahwa makna transfer yang paling pas adalah memindahkan. Yang lainnya kurang tepat. Jadi jawaban B yang paling tepat.72. • Kemampuan yang diuji: Menentukan rujukan kata dalam teks. • Indikator: Disajikan sebuah kalimat yang memuat kata ganti tertentu, siswa dapat menentukan kata yang dirujuknya dengan tepat. • Soal: “ Drain the potatoes and cut … when they are already cool.” What does the word “they” in the sentence refer to? A. The potatoes. B. The cubes. C. The utensils. D. The ingredients. • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Arti kata they dalam konteks ini adalah mereka, tentu saja yang dimaksud adalah kentang-kentang yang sudah dibentuk segi empat. Jadi jawaban yang tepat adalah C, bukan yang lainnya. 121
  • 122. For questions 75 to 81 choose the best words to complete the text. HOW FISH SWIM Most fish use their side, back, and tail fins for swimming. Fins (75) … movable, fanlike parts. A fish (76) … through the water by swinging its tail fins back and forth. A fish uses (77) ... other fins to steer (78) ... to stop. Sometimes the other fins also help it go fast through the water. Most fishes have bodies shaped like a torpedo. Their bodies are pointed at the head and at the tail. This streamlined body helps fish speed through water. Sailfish can swim as (79) … as 70 miles per hour (110 kilometers per hour). (80) … fish have unusual shapes. Rays have flat, disc-shaped bodies. Large fins like wings go out from a ray’s head. To swim, rays flap the fins. Most fish also have swim bladders. They fill their swim bladders (81) … air. Their air-filled swim bladders act like life jackets. They keep the fish from sinking to the bottom.73. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan bentuk to be yang tepat. • Soal: A. are B. were C. is D. was • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Dari konteks kalimat khususnya subjek kalimat berbentuk jamak (fins) maka kemungkinan to be yang dipakai adalah are dan were. Tapi karena yang dibicarakan suatu fakta yang merupakan kebenaran umum (simple presen tense), maka to be yang tepat dipakai adalah yang berbentuk simple present yaitu are. Jadi jawaban A yang paling tepat. 74. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan bentuk kata kerja yang tepat. 122
  • 123. • Soal: A. are moving B. move C. moved D. moves • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Dari teks secara umum jelas tenses yang dipakai dalam bentuk simple present tense. Demikian juga aturan ini berlaku untuk kata kerja pada kalimat nomor ini. Karena subjeknya orang ketiga tunggal maka jawaban yang benar adalah bentuk simple present tense dari kata kerja move yaitu moves, bukan yang lainnya. Jadi jawaban D yang paling tepat.75. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan possesseive adjective yang tepat. • Soal: A. their B. its C. it D. them • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan kata yang menunjukkan kepunyaan yang tepat dalam kalimat. Karena yang memiliki binatang jumlahnya tunggal maka yang dipakai adalah its, bukan yang lain. Jadi jawaban B yang paling tepat.76. 123
  • 124. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan kata penghubung setara . • Soal: A. nor B. but C. and D. or • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan kata penghubung antara dua kata. karena konteknya menunjukkan adanya hubungan tambahan maka yang tepat dipakai adalah penghubung and, bukan yang lain. Jadi jawaban C yang paling tepat.77. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan kata keterangan yang tepat. • Soal: A. slowly B. fast C. hurriedly D. hastily • Kunci jawaban: B • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan kata keterangan yang tepat. Dalam konteks ini keterangan yang tepat adalah dengan cepat yang memakai kata fast. Kata keterangan lainnya tidak cocok dipakai disini. Jadi jawaban B yang paling tepat.78. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan keterangan jumlah yang tepat. 124
  • 125. • Soal: A. Some B. Most C. All D. A little • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan kata keterangan jumlah. Dalam konteks ini keterangan yang tepat adalah beberapa (some), karena bentuk ikan yang aneh itu tidak banyak sejauh ini. Kata keterangan lain kurang tepat dipakai di kalimat ini. Jadi jawaban A yang paling benar.79. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan preposisi yang tepat. • Soal: A. in B. to C. near D. with • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan kata preposisi. Dalam konteks ini preposisi yang tepat adalah with. Preposisi lainnya tidak cocok. Jadi jawaban D yang paling benar. For questions 82 to 86 choose the best words to complete the letter. Dear Aunty, I … (82) a two-year-old male cat. He is a stray we allow into the house but he loves the outdoors. There is this other big cat in the neighborhood who is rather … (83) . My problem is … (84) a fight with the big cat, my cat returns home with bleeding scars. Sometimes I‘d wake up in the middle of the night to rescue him from a fight. Please tell … (85) how to end this problem. I … (86) want to give him away. Julia 125
  • 126. 80. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan bentuk kata kerja yg tepat. • Soal: A. will have B. am having C. had D. have • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Kalimat ini ingin menyatakan apa yang orang miliki saat ini sehingga kata kerja yang dipakai memakai bentuk simple present tense. Jadi kata yang tepat dipakai adalah have. Jadi jawaban soal ini adalah D.81. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan kata sifat yang tepat. • Soal: A. tame B. fierce C. big D. nice • Kunci jawaban: B • Pembahasan: 126
  • 127. Dari kata rather dan konteks kalimat lainnya jelas kata yang tepat di sini adalah fierce (galak). Kata sifat lain kurang cocok. Jadi jawaban B yang paling tepat.82. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan kata penghubung dengan tepat. • Soal: A. while B. when C. before D. After • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan kata kteterangan waktu. Dari konteks kalimat seharusnya dalam soal ini yang dipakai kata after. Kata lainnya tidak cocok. Jadi jawaban D yang paling tepat.83. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapat melengkapi teks rumpang dengan kata ganti yang tepat. • Soal: A. me B. I C. we D. he • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan kata ganti orang. Yang dibicarakan adalah si penulis sendiri. Karea posisinya pada objek, maka bentuk kata ganti yang tepat adalah A. Jadi jawaban A yang paling tepat.84. 127
  • 128. • Kemampuan yang diuji: Melengkapi teks rumpang. • Indikator: Siswa dapatmelengkapi teks rumpang dengan bentuk negatif yang tepat. • Soal: A. am not B. didn’t C. don’t D. doesn’t • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Yang diuji adalah penggunaan bentuk negatif suatu kalimat. Karena yang digunakan pada umumnya bentuk simple past tense dan subjek kalimatnya I, maka bentuk negative yang tepat adalah don’t. Yang lainnya tidak cocok. Jadi jawaban C yang paling tepat.85. • Kemampuan yang diuji: Menyusun kalimat- kalimat menjadi teks. • Indikator: Siswa dapat menentukan susunan kalimat- kalimat menjadi teks berbentuk deskriptif dengan tepat. • Soal: Arrange the following sentences into a good text. 1. They therefore beathe air but cannot survive on land. 2. Whales are sea-living mammals. 3. Some species are very large indeed and the blue whale is the largest animal to have lived on earth. 4. This is up to 30 cm in thickness and serves to conserve heat and body fluids. 5. The skin is smooth and shiny and beneath it lies a layer of fat (bubbler). 6. Superficially, the whale looks rather like a fish, but there are important differences in its external structure. A. 2- 1- 3- 6- 5- 4 B. 2- 3- 1- 5- 4- 6 C. 2- 6- 3- 5- 6- 4 D. 3- 2- 6- 5- 1- 4 128
  • 129. • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Jika ada soal yang meminta kita menyusun kalimat menjadi teks atau paragraph, maka ada hal-hal penting yang perlu kita perhatikan. Biasanya paragraph atau teks disusun berdasarkan pada suatu text organization atau bangunan teks/ paragraph yang diawali oleh kalimat utama. Kalimat ini selanjutnya dijelaskan atau diikuti oleh kalimat-kalimat penjelas. Untuk menunjukkan adanya hubungan antar kalimat itu dipakailah kata-kata yang membuat kalimat-kalimat tersebut menjadi padu. Misalnya penggunaan kata ganti, kata penghubung atau keterangan waktu atau kata-kata yang menyatakan urutan kegiatan. Pada soal di atas bila kita pelajari hubungan antar kalimatnya jelas kalimat 2 adalah kalimat yang dijelaskan oleh kalimat-kalimat lainnya sehingga posisinya berada di awal. Kalimat ini selanjutnya diikuti kalimat 1 sebagai penjelasnya. Selanjutnya diikuti kalimat 3 yang menjelaskan tentang desikripsi fisiknya. Kalimat ini selanjutnya dijelaskan lagi oleh kalimat 6. Perhatikan hubungan kalimat 4 dan 5. Kalimat 4 seharusnya menjelaskan atau menambah informasi kalimat 5, karena itu jangan sampai terbalik menyusunnya. Bila penyusunan dilakukan seperti petunjuk ini bisa dipastikan bahwa susunan yang tepat untuk soal di atas adalah susunan jawaban A.86. • Kemampuan yang diuji: Menyusun kalimat- kalimat menjadi paragraf. • Indikator: Siswa dapat menentukan susunan kalimat- kalimat menjadi paragraf yang padu. • Soal: 1. First, they are difficult to find. 2. They are only found in a few places in the world. 3. Diamonds are very expensive for several reasons. 4. And finally, they are very beautiful. 5. People use diamonds to cut other stones. 6. Second, they are useful. 7. They stay the same for millions of years. 8. Third, diamonds do not change. 129
  • 130. The best arrangement to make a good paragraph is … . A. 5- 3- 6- 2- 1- 4- 8- 7 B. 5- 3- 1- 2- 4- 6- 4- 7 C. 3- 1- 2- 6- 5- 8- 7- 4 D. 3- 2- 1- 5- 6- 4- 7- 4 • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Soal di atas lebih mudah dari soal sebelumnya karena ada terdapat kata-kata yang menyatakan urutan seperti first, second, dsb. Dengan memperhatikan urutan ini dan kalimat yang menjelaskan urutan tersebut, kita bisa menemukan jawaban yang benar. Jawaban yang paling tepat adalah C.87. • Kemampuan yang diuji: Menyusun kata-kata menjadi kalimat. • Indikator: Siswa dapat menentukan susunan kata-kata menjadi kalimat perintah yang tepat. • Soal: your – just – laptop – put – this case – inside – slide – and – your bag – it – into 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 A. 2- 4- 1- 3- 6- 5- 8- 7- 10- 11- 9 B. 4- 1- 6- 11- 3- 8- 7- 9- 10-2- 5 C. 7- 9- 11- 1- 3- 8- 2- 5- 6- 4- 10 D. 2-4- 6- 3- 1- 8- 5- 7- 11- 10- 9 • Kunci jawaban: A • Pembahasan: Untuk menjawab soal di atas, perlu terlebih dahulu memahami arti kata-katanya setelah itu pikirkan kemungkinan pola kalimat yang dipakai. Dari kata-kata yang ada, kalimat yang hendak dibuat adalah bentuk kalimat perintah. Dengan demikian kalimat mestinya diwawali oleh kata kerja atau yang menerangkannya. Cara menyusun kata-katanya dimulai dari dua kata, kemudian dari dua itu dicari lagi kata mana yang pas untuk melengkapinya, dan seterusnya. Dalam soal ada kata and, ini artinya ia menggabung dua kata/phrase menjadi satu. Dengan memperhatikan cara-cara ini akan diketemukan bahwa susunan kata yang tepat untu membuat kalimat perintah jatuh pada pilihan A. 130
  • 131. 88. • Kemampuan yang diuji: Menyusun kata-kata menjadi kalimat. • Indikator: Siswa dapat menentukan susunan kata-kata menjadi kalimat majemuk yang tepat. • Soal: but – she – must – soon – is – Melly – here – leave 1 2 3 4 5 6 7 8 A. 6- 7- 4- 1- 2- 5- 3- 8 B. 8- 6- 4- 1- 2- 7- 3- 5 C. 2- 5- 7- 1- 6- 3- 4- 8 D. 6- 5- 7- 1- 2- 3- 8- 4 • Kunci jawaban: D • Pembahasan: Untuk menjawab soal di atas, perlu terlebih dahulu memahami arti kata-katanya setelah itu pikirkan kemungkinan pola kalimat yang dipakai. Dari kata-kata yang ada, kalimat yang hendak dibuat adalah bentuk kalimat majemuk. Hal ini dapat diketahui dari penggunaan kata but dan ada dua subjek. Dengan demikian kita tinggal membuat kata-kata itu menjadi dua bagian kalimat. Setelah dua kalimat diketahui baru kita menempatkan but diantara kedua kalimat tersebut. Cara menyusun kata-katanya dimulai dari dua kata, kemudian dari dua itu dicari lagi kata mana yang pas untuk melengkapinya, dan seterusnya. Jawaban yang paling tepat adalah susunan kata pada jawaban D.89. • Kemampuan yang diuji: Menyusun kata-kata menjadi kalimat. • Indikator: Siswa dapat menentukan susunan kata-kata menjadi kalimat komplek yang tepat. • Soal: Lita – help – will – you – not - promise - to be- anymore – if – you - naughty 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 A. 1- 3- 11- 9 - 10- 6- 5- 4- 7- 8- 2 B. 1- 6 – 2 - 4- 9 - 5- 7- 10-3-8-11 C. 1- 3 - 2- 4- 9- 10- 6- 5- 7- 11- 8 131
  • 132. D. 1- 6 - 2- 4- 9- 6- 10- 7- 5- 11- 8 • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Untuk menjawab soal di atas, perlu terlebih dahulu memahami arti kata-katanya setelah itu pikirkan kemungkinan pola kalimat yang dipakai. Dari kata if, bisa dipastikan bahwa kalimat yang hendak dibuat adalah bentuk kalimat komplek. Dengan demikian kalimat mestinya diawali oleh induk kalimat diikuti oleh anak kalimatnya. Sekarang tinggal mencari susunan kalimat induk dan susunan anak kalimatnya. Cara menyusun kata-katanya dimulai dari dua kata, kemudian dari dua itu dicari lagi kata mana yang pas untuk melengkapinya, dan seterusnya. Dengan memperhatikan cara-cara ini akan diketemukan bahwa susunan kata yang tepat untu membuat kalimat komplek diatas ada pada pilihan C.90. • Kemampuan yang diuji: Menyusun kata-kata menjadi kalimat. • Indikator: Siswa dapat menentukan susunan kata-kata menjadi kalimat sederhana dengan tepat. • Soal: speaking - the student - the tree - very - good at - is - under 1 2 3 4 5 6 7 A. 2 – 6 – 7- 3 – 5 – 1 - 4 B. 2–1-7–3- 5–4-6 C. 2-7–3–6–4–5-1 D. 2–6–5–7–3–1-4 • Kunci jawaban: C • Pembahasan: Untuk menjawab soal di atas, perlu terlebih dahulu memahami arti kata-katanya setelah itu pikirkan kemungkinan pola kalimat yang dipakai. Dari kata-kata yang ada, bisa dipastikan bahwa kalimat yang hendak dibuat adalah bentuk kalimat sederhana, bukan majemuk atau komplek. Dengan demikian kalimat mestinya diwawali oleh subjek diikuti oleh predikat dan lain-lain bila ada. Sekarang tinggal 132
  • 133. mencari susunan kalimat sederhana tersebut. Dengan memperhatikan cara-cara iniakan diketemukan bahwa susunan kata yang tepat untu membuat kalimatsederhana di atas ada pada pilihan C. 133