Le ”Grand Tour”en Europe:
art, paysage, jardins,
créativité et innovation
Tours- Val de Loire,
17- 21 iunie 2013
Programul...
ACTIVITATE DE DISEMINARE
Beneficiar: prof. Eugenia- Georgiana Stoica
Școala Europeană București
TITLUL CURSULUI: Le ”Grand...
Ce a fost Comenius?
Comenius a fost prima componentă a Programului de Învăţare
pe Tot Parcursul Vieţii. Comenius a sprijii...
Cum am participat?










Etapele parcurse au fost următoarele:
accesarea site-ului llp-ro.ro- Comenius/
Formare c...
Cui se adresează acest curs?


Acest curs este conceput pentru profesori, educatori, formatori care doresc să ,,actualize...
Metodologie


Cursul alternează sesiuni teoretice, vizite, seminarii şi
activitati practice urmând tema « călătoriei » un...
Obiectivele cursului
Stagiul, bazat pe observare, acţiune, experimentare, cercetare a
avut drept obiective:
1.

actualizar...
Pregătirea
Instituţia organizatoare a pregătit, în
avans, un program detaliat şi a
furnizat toate informaţiile relevante
p...
Program




Săptămâna petrecută în Franța a presupus participarea la foarte multe
activități. Cursul a fost unul foarte ...


În ziua a II-a (Grand Tour- l’ art et la science), de dimineață, am fost invitați la
primărie unde am fost primiți de d...
A treia zi (Grand Tour - l’art et l’ histoire) a fost dedicată vizitării
Castelului Regal Amboise, a Castelului Clos- Lucé...
Ziua a IV-a (Le Grand Tour de Jardins ) a început cu vizita Castelului
Chaumont-sur- Loire și a Festivalului Grădinilor («...
În ultima zi (Le Grand Tour et la littérature), am definitivat carnetul de
călătorie în format electronic (scriere creativ...
Follow-up


Pe lângă toate acestea, am aflat și multe informații interesante de la fiecare participant la curs care ne-a
...
Concluzii




Principala finalitate a acestui curs a fost aceea de a lega firele comunicării între
subiect şi contextul ...


Călătoria pentru a descoperi miturile din Europa. Este nu numai o
călătorie mitică, ci mitul de origine, al popoarelor,...
Noutăți
Din 2014, Comisia Europeană a înlocuit programele vechi
cu Erasmus+. Proiectele de mobilitate sunt incluse în
ACȚI...
Cum se candidează?
Pasul 1: Pentru a beneficia de finanțare in programul Erasmus+ este nevoie
ca toți candidații să se înr...
Participarea mea la acest curs a fost posibilă datorită
finanțării obținute din partea Comisiei Europene, prin
intermediul...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Diseminare Proiect Comenius - ”Le Grand Tour en Europe...”, Tours, iunie 2013

461 views

Published on

Published in: Education, Travel, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
461
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Diseminare Proiect Comenius - ”Le Grand Tour en Europe...”, Tours, iunie 2013

 1. 1. Le ”Grand Tour”en Europe: art, paysage, jardins, créativité et innovation Tours- Val de Loire, 17- 21 iunie 2013 Programul ComeniusMobilități individuale de formare continuă
 2. 2. ACTIVITATE DE DISEMINARE Beneficiar: prof. Eugenia- Georgiana Stoica Școala Europeană București TITLUL CURSULUI: Le ”Grand Tour” en Europe: art, paysage, jardins, créativité, innovation PERIOADA: 7-21.06.2013 ORGANIZATOR: Associazione Laboratorio del cittadino Onlus, Castiglione del Lago, Italia FINANȚARE: Programul sectorial ComeniusMobilități individuale de formare continuă, prin ANPCDEFP (www.anpcdefp.ro), Programul de ,,Învățare pe tot Parcursul Vieții” (www.llp-ro.ro)
 3. 3. Ce a fost Comenius? Comenius a fost prima componentă a Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii. Comenius a sprijiit financiar realizarea de parteneriate şcolare, proiecte de formare a personalului didactic, reţele de parteneriat şcolar, precum si participarea la stagii de formare iniţială şi continuă pentru a creşte calitatea şi a consolida dimensiunea europeană în educaţie. Formare continuă pentru personalul implicat în educaţia şcolară: Acţiunea se adresează cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi are ca scop îmbunătăţirea calitaţii educaţiei şcolare prin participarea acestora la stagii de formare continuă. Aceste stagii s-au desfăşurat în altă ţară europeană decât aceea în care participantul îşi desfăşoară activitatea profesională. Astfel, participantul este încurajat să-şi îmbunătăţească cunoştinţele şi competenţele de predare şi să cunoască mai bine modul în care se realizează educaţia şcolară în Europa. Durata stagiilor de formare poate fi de 5 zile efective - 6 săptămani.
 4. 4. Cum am participat?      Etapele parcurse au fost următoarele: accesarea site-ului llp-ro.ro- Comenius/ Formare continuă pentru personalul implicat în educaţia şcolară/ Apelul Naţional 2013; căutarea cursului în Catalogul de cursuri; solicitarea participării la organizator; completarea formularului de candidatură; depunerea documentelor necesare la ANPCDEFP; aprobarea, contractarea finanţării; finanţarea: ANPCDEFP a aprobat un grant de 1800 euro; participarea la cursuri; realizarea Raportului final; diseminare
 5. 5. Cui se adresează acest curs?  Acest curs este conceput pentru profesori, educatori, formatori care doresc să ,,actualizeze” și să-și îmbunătățească profesia prin însușirea unei metode eficiente de cercetare- formare în cadrul tradiției europene a Marelui Tur.  Călătoria fizică devine o oportunitate pentru cea intelectuală şi emoţională. Deoarece multe personalități au lăsat în fiecare țară europeană urme prețioase ale geniului lor în artă, știință, literatură, aceste călătorii devin o oportunitate pentru descoperirea culturii europene/ naționale.  Cursul își propune să evidențieze legătura dintre sufletul locului și umanitate, dintre timp și istorie, dintre tradiții și identități care sunt contaminate de realitate.
 6. 6. Metodologie  Cursul alternează sesiuni teoretice, vizite, seminarii şi activitati practice urmând tema « călătoriei » un concept de foarte veche si nobilă traditie, care invită şi facilitează la "descoperirea" de frumuseţe în diferenţe printr-o abordare interculturală, spaţială şi temporală.  Activităţile variază de la istoria artei la literatură, botanică, de la istorie la tradițiile locale. Această metodă a condus la crearea unui parcurs didactic construit pe participare. Toţi participanţii vor putea aprecia, prin urmare, valoarea abordării pedagogice a unei metode de învățare net transversală în abordare, care educă privirea pentru a surprinde valorile pozitive ale interacţiunii culturale, exersând în același timp, producția de documentare și sensibilitate artistică pentru a stimula crearea de legături directe între indivizi şi teritorii.  Această metodă oferă cadrelor didactice un instrument important, atât în ​termeni de conţinut şi cunoştinţe, cât și în termeni de cunoaștere și salvare a patrimoniului cultural și de mediu, consolidând dezvoltarea de proiecte de parteneriat şi schimbul de practici comune în ceea ce priveşte protecţia peisajului european şi istoriile sale.
 7. 7. Obiectivele cursului Stagiul, bazat pe observare, acţiune, experimentare, cercetare a avut drept obiective: 1. actualizarea şi ameliorarea activităţii didactice a profesorilor prin achiziţionarea, în timpul unei săptămâni de studiu şi experimente, a unei metode educative eficiente de cercetare-acţiune-formare în cadrul tradiţiei europene a Marii Călătorii care a găsit în Italia unul dintre locurile privilegiate; 2. descoperirea călătoriei ca prilej de confruntare cu natura şi cultura locurilor şi peisajelor; 3. transformarea călătoriei fizice în una intelectuală şi afectivă pentru a povesti cu ajutorul imaginilor şi textelor o tulburătoare experienţă “transversală” în locuri cruciale ale omenirii.
 8. 8. Pregătirea Instituţia organizatoare a pregătit, în avans, un program detaliat şi a furnizat toate informaţiile relevante pentru pregătirea cursului: de dezvoltare, documentare şi raportare.  Au participat cadre didactice din mai multe țări europene: România, Italia, Spania, Slovenia și Suedia, atât prin programul sectorial Comenius, cât și prin Gruntvig. 
 9. 9. Program   Săptămâna petrecută în Franța a presupus participarea la foarte multe activități. Cursul a fost unul foarte compact; a cuprins exerciții, discuții în grup, lectură, vizite și reflecții. Organizatoarea cursului și asistenții dei, profesori de arte, ne-au ajutat să desfășurăm și să aprofundăm o mulțime de metode/ exerciții. Scopul acestora a fost de a da ne încredere în sine, de a ne dezvolta intuiția, dar și de a ne oferi buna dispoziție. Printre acestea se numără: prezentări PPT, conversația, brainstorming-ul, vizite, schimbul de idei și experiente, atelierele creative, jocul oglinzilor, activitățile în grup etc. Pe scurt, programul a fost următorul: În ziua întâi (Grand Tours en ville) au avut loc prezentarea cursului (prof. Mariella Morbidelli) și a participanților, atelierul Mandala (prof. Ioana Violet) și vizita ghidată a orașului Tours.
 10. 10.  În ziua a II-a (Grand Tour- l’ art et la science), de dimineață, am fost invitați la primărie unde am fost primiți de d-na Marie-Bernard Amirault, directoarea departamentului de Cultură și Relații Internaționale, iar după- amiaza am participat la o conferință a d-lui prof. Nicolas Terrasson, la Centrul de Studii Renascentiste de pe lângă Universitatea din Tours (« Léonard de Vinci : art, science et technique »), urmată de un atelier practic.
 11. 11. A treia zi (Grand Tour - l’art et l’ histoire) a fost dedicată vizitării Castelului Regal Amboise, a Castelului Clos- Lucé (ultima resedinta a lui Leonardo) și a Parcului Leonardo da Vinci, iar la sfârșitul zilei am participat la un atelier de scriere creativă (tema orbului).
 12. 12. Ziua a IV-a (Le Grand Tour de Jardins ) a început cu vizita Castelului Chaumont-sur- Loire și a Festivalului Grădinilor (« Jardins des sensations »). La final, am făcut câteva exerciții de autocunoștere și de cunoșterea celuilalt, precum și câteva aplicații pentru exprimarea emoțiilor.
 13. 13. În ultima zi (Le Grand Tour et la littérature), am definitivat carnetul de călătorie în format electronic (scriere creativă), am facut bilanțul activităților, evaluarea și am participat la festivitatea de primire a certificatelor. Aceasta s-a desfăsurat în aer liber, în mijlocul naturii pe care ne-am străduit să o descoperim în această săptămână. Dupăamiaza a fost dedicată descoperirilor personale; unii am vizitat Castelul Chenonceaux, alții au continuat vizitarea orașului, iar ceilalți au participat la vernisajul unei expoziții de fotografie la Castelul din Tours.
 14. 14. Follow-up  Pe lângă toate acestea, am aflat și multe informații interesante de la fiecare participant la curs care ne-a prezentat țara, orașul, școala și sistemul de învățământ pe care îl reprezintă. Stagiul de formare mi-a facilitat contactul direct cu alte sisteme educationale europene, compararea și integrarea în rândul lor și a sistemului nostru educațional, descoperirea și aplicarea acestei metode de cercetare- acțiune- formare cu rolul de descoperire și protejare a patrimoniului cultural și a mediului înconjurator, precum și stabilirea unor colaborări cu profesori din țările participante.  Participarea la acest stagiu mi-a oferit o serie de idei pentru activitățile mele viitoare. Astfel, pe lângă diseminarile pe care le voi face în rândul colegilor mei, voi iniția o serie de proiecte în care vor fi implicați direct elevii mei. Tematica acestora va fi călătoria-descoperirea-inovația, pornind de la realitatea înconjurătoare, continuând cu cea spirituală și cultural- istorică.  Stagiarii, după curs, vor putea difuza, prin activităţile lor de zi cu zi, metodologia învăţată, contribuind cu proiecte în reţea, la difuzarea şi protejarea imensului patrimoniul cultural european. Succesul voinței comune de a aborda de fiecare dată tematici științifice, literare și, în general, culturale comune, în mai multe țări europene, în speranța că de la pluralitatea de voci și perspective se degajă un tablou bogat și articulat al noii realități transnaționale în care noi trăim și din care facem parte, încercând să înțelegem, când aceasta e posibil, rădăcinile, evoluția și locurile, relaţiile şi diferenţele depind în mare parte de angajamentul nostru şi de calitatea relaţiilor noastre.
 15. 15. Concluzii   Principala finalitate a acestui curs a fost aceea de a lega firele comunicării între subiect şi contextul spațial-temporal de referinţă în pluralitatea de relații care unesc cei doi poli, pentru a reaprinde relaţiile dintre teritoriile şi cei care, pentru diverse motive (rezidenţi, turişti, vizitatori ocazionali) locuiesc acolo. Participanţii la aces curs, prin intermediul programului educaţional şi contacte făcute, au adâncit următoarele aspecte: - rădăcinile culturale ale Europei; - bogăţia patrimoniului cultural şi natural; - diversitatea tradiţiilor culturale europene.  Acest parcurs a utilizat instrumente pedagogice de formare practică, capabile să combine diferite teme şi cunoştinţe într-un proiect interdisciplinar şi transversal în raport cu patrimoniul cultural şi de mediu din Europa şi a dat naştere la experimentarea de noi forme de comunicare didactică, de predare.
 16. 16.  Călătoria pentru a descoperi miturile din Europa. Este nu numai o călătorie mitică, ci mitul de origine, al popoarelor, civilizaţiilor, neamurilor, limbilor şi a naţiunilor în sine. Noi trebuie să căutam și să cercetăm împreună pentru a oferi o nouă abordare a cunoştinţelor într-un proces de la simplu la complex, de la cunoscut la necunoscut, diferenţa creată prin mobilitate fiind elementul capabil să demonstreze de fiecare dată complexitatea lumii şi obiceiurilor sale. O noua perspectivă spre ţinuturile îndepărtate şi o nouă privire asupra fiecăruia însuși sunt inseparabile. A călători înseamnă a filtra și în aceasta constă funcția sa pedagogică.
 17. 17. Noutăți Din 2014, Comisia Europeană a înlocuit programele vechi cu Erasmus+. Proiectele de mobilitate sunt incluse în ACȚIUNEA CHEIE 1 (KA1)- PROIECTE DE MOBILITATE. Toate îndrumările necesare în vederea realizării unei candidaturi de succes sunt detaliate in Ghidul programului Erasmus+ pentru anul 2014, disponibil pe site-ul www.anpcdefp.ro, sectiunea Erasmus+. Puteți vizita și site-ul www.erasmusplus.ro. Obiectivele pe 2014 urmăresc creșterea volumului și calității mobilităților cu scop de învățare, creșterea volumului și calității mobilităților cu scop de învățare realizate înspre și dinspre țările participante; încurajarea participării persoanelor cu nevoi speciale, a persoanelor din zonele rurale în proiecte de mobilitate, a tinerilor cu oportunități reduse (în proiectele de tineret).
 18. 18. Cum se candidează? Pasul 1: Pentru a beneficia de finanțare in programul Erasmus+ este nevoie ca toți candidații să se înregistreze pentru obținerea unui “Cod de Identificare” într-un registru electronic unic la nivelul UE- Facilitate Unică de Înregistrare (Unique Registration Facility, URF), cod care va fi folosit în toate etapele proiectului, dar și în anii următori pentru o nouă candidatură. Înscrierea se face după ce se va consulta un manual special. Pasul 2: După înscrierea în URF și obținerea Codului de Identificare, candidații trebuie să completeze formularele electronice de candidatură și să le transmită on-line. Informații despre transmiterea candidaturii se regasesc în Ghidul programului, Partea C. Nu mai există un catalog de cursuri, astfel că fiecare candidat trebuie să se documenteze. Termen limită: 17.03.2014, termen unic pentru domeniile educație și formare profesională. Criteriile de eligibilitate, de excludere, de selecție, de acordare a grantului sunt detaliate în Ghidul programului, Partea B (referitoare la Actiunea KA1) și în Partea C. Reguli de finanțare se regăsesc in Ghidul programului, Partea B, Acțiunea KA1. Anunțarea rezultatelor se va face în maximum 4 luni de la termenul limită de trimitere a candidaturii.
 19. 19. Participarea mea la acest curs a fost posibilă datorită finanțării obținute din partea Comisiei Europene, prin intermediul Programului de Învătare pe tot parcursul vieții.  Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.  Multumesc pe această cale Comisiei Europene și Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, pentru oportunitățile oferite cadrelor didactice și îi invit pe toți colegii mei să aplice pentru bursele Comenius.  Prof. Georgiana Stoica Școala Europeană București

×