Romànic

1,641 views
1,432 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,641
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
513
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Romànic

 1. 1. ART ROMÀNIC
 2. 2. ART ROMÀNIC Introducció Video “Les croades”
 3. 3. ART ROMÀNIC Durant l’edat mitjana, el cristianisme va ser la religió majoritària dels europeus i va crear una civilització comuna, la cristiandat. Entre els segles XI i XIII l’Europa cristiana va anar ampliant les seves fronteres. Pel nord i per l’est, es van cristianitzar pobles germànics i eslaus, i, pel sud, els regnes cristians hispànics van anar conquerint territori musulmà. – L’Església intervenia en gairebé tots els aspectes de la vida dels europeus: regulava els ritus, les tasques quotidianes, el calendari i,fins i tot, la vida privada.
 4. 4. ART ROMÀNIC
 5. 5. ART ROMÀNIC Tenia un gran poder social i econòmic, perquè una gran part de les terres eren propietat dels monestirs i dels bisbats. L’Església cobrava rendes als seus serfs, però, a més, tots els camperols li havien de pagar el delme, un impost que representava, inicialment, la desena part de la collita. També exercia una gran influència política. Els papes intervenien en els afers dels estats cristians, com les guerres, organitzaven els exèrcits de les croades i establien certs períodes durant els quals no es podia lluitar, anomenats Treva de Déu.
 6. 6. ART ROMÀNIC A partir del segle XI es va estendre per l’Europa occidental un nou estil artístic, anomenat romànic. La religiositat és la característica més important de l’art romànic; per això, els edificis més representatius són les esglésies, les catedrals i els monestirs, i es promou la recerca del sentit espiritual en l’escultura i la pintura. Una altra característica de l’art romànic és la utilització de símbols. Tot transmetia un missatge, des de la forma dels edificis fins als materials i la decoració.
 7. 7. ART ROMÀNIC
 8. 8. ART ROMÀNIC Els artistes eren considerats artesans, per això no en coneixem el nom de la majoria. Acostumaven a fer una vida itinerant, segons on tinguessin feina. L’objectiu principal de les obres d’art era provocar un acostament dels fidels a Déu.
 9. 9. ARQUITECTURA ROMÀNICA Els edificis romànics principals es construïen en pedra. Per suportar les cobertes de pedra, es van tornar a fer servir elements romans, com les voltes de canó i les cúpules. Les cobertes descansaven en arcs de mig punt i en columnes i pilars gruixuts, però com que pesaven molt es van fer servir murs molt gruixuts, contraforts i s’obrien poques finestres i petites. Això feia que els edificis tinguessin un aspecte molt compacte i amb poca llum a l’interior.
 10. 10. ART ROMÀNIC
 11. 11. ART ROMÀNIC
 12. 12. ARQUITECTURA ROMÀNICA Els temples acostumaven a tenir planta de creu llatina, per recordar la creu en què va morir Jesús. El braç llarg de la creu podia estar compost d’una o de diverses naus que acabaven en un absis. El braç més curt, perpendicular al llarg, s’anomena creuer o transsepte.
 13. 13. ART ROMÀNIC
 14. 14. ESCULTURA ROMÀNICA L’exterior i l’interior dels edificis romànics es decoraven amb escultures, que, a més de decorar, tenien una funció educativa i religiosa. Les escultures romàniques s’adaptaven a l’arquitectura i estaven pintades amb colors vius. Es decoraven especialment els capitells i les portalades de les esglésies i dels claustres.
 15. 15. ESCULTURA ROMÀNICA Destaquen les representacions de Crist en majestat i del judici final. També es feien talles de fusta de la Mare de Déu amb el Nen i del Crist Crucificat. Les figures humanes no eren naturalistes i es representaven de manera esquemàtica.
 16. 16. ART ROMÀNIC
 17. 17. ART ROMÀNIC
 18. 18. PINTURA ROMÀNICA Les pintures més importants es reservaven per a l’interior dels temples. La pintura romànica no és naturalista. Les figures es representaven de manera esquemàtica i en postures rígides. Els colors eren intensos i el contorn de les figures es perfilava amb una línia negra gruixuda. A més, alguns personatges es dibuixaven a una mida molt més gran, per destacar-ne la importància. Es pintaven sobretot temes religiosos i no hi apareixen paisatges de fons, perquè el que es buscava era destacar el missatge que comunicaven els personatges.
 19. 19. ART ROMÀNIC
 20. 20. PINTURA ROMÀNICA Els tipus de pintura romànica principals són: • La pintura mural, que se situa sobre els murs i en la qual es feia servir la tècnica del fresc. • La pintura sobre taula, que s’utilitzava per decorar la part frontal dels altars i per fer retaules petits. Es feia servir la tècnica del tremp. • Les miniatures, que eren pintures petites amb les quals s’il·lustraven llibres, com ara bíblies, còdexs i santorals.REALITZAR ACTIVITATS (apartat Per avaluar) Unitat 3 Presentació realitzada per: Alicia Santiago Text: Resum de llibrewebsantillana

×