Power Art RomàNic

1,504 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,504
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Power Art RomàNic

 1. 1. ART ROMÀNIC
 2. 2. La renovació política, cultural i artística que es va produir l'any 1000 amb l'aparició dels primers estats nacionals, l'ascenció d'una burgesia incipient, el gran creixement demogràfic i l'expansió del cristianisme gràcies als ordres monàstics reformadors, van tenir un paper fonamental en la formació de l'art romànic.
 3. 3. No obstant això, cal cercar les bases en els segles anteriors, en aquell llarg període de canvis i innovacions que va transformar Europa des de la caiguda de l'Imperi romà (expansió del cristianisme, invasions germàniques i escandinaves, pervivència del món clàssic gràcies a Bizanci i la penetració del món musulmà a través de la península Ibèrica).
 4. 4. Tots aquests factors van permetre la formació d'un art capaç d'atorgar una certa unitat cultural a la major part del continent europeu, basat en uns principis filosòfics, el neoplasticisme, segons els quals la realitat visible no és més que un engany que impedeix de veure l'autèntica essència de les coses. En aquella època, aquesta ideologia va tenir grans repercussions en l'expressió artística, més interessada a expressar que no pas a imitar.
 5. 5. El romànic apareix a Llombardia, amb l'aparició d'una arquitectura senzilla inspirada en l'art bizantí. A finals del segle XI, a França va sorgir el “romànic francès”, influït per l'art germànic, que més tard (segleXII) es va difondre per tot Europa.
 6. 6. ELS INICIS DE L'ART ROMÀNIC La difusió del cristianisme com a religió dominant va tenir una influència decisiva en l'àmbit artístic i, més concretament, en la formació de l'art romànic, en el qual també van confluir el llegat bizantí i la penetració de l'art musulmà.
 7. 7. Amb l'aparició del romànic, un art bàsicament constructiu que va integrar en l'edifici i les altres disciplines artístiques, va sorgir per primera vegada un estil unitari a tot Europa, si bé durant el període inicial de desenvolupament, el “primer romànic” (segles X i XI) es va limitar al nord de la península Ibèrica, la Llombardia i el sud de França.
 8. 8. CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS: ● Primer corrent artístic unitari, d'àmbit europeu, l'evolució del qual es vincula a la difusió del cristianisme i a la renovació política i cultural d'Europa. ● S'inicia a mitjan segle X i evoluciona fins al s.XII. ● Art bàsicament constructiu, sobretot esglésies. ● Arc de mig punt. ● Decoració escultòrica en els capitells, claustres... ● En pintura domina la rigidesa, rica policromia, simetria. ● En arts decoratives destaquen les miniatures.
 9. 9. Monestir de Sant Pere de Rodes (Port de la Selva)
 10. 10. Església Sana Maria, Oviedo
 11. 11. Sant Ponç de Corbera
 12. 12. Santa Maria d'Ovarra (Ribagorça)
 13. 13. Sant Climent de Taüll
 14. 14. Sant Climent de Taüll
 15. 15. Arc de mig punt
 16. 16. Finestra d'arc de mig punt
 17. 17. Monestir de Poblet
 18. 18. Monestir de Santes Creus
 19. 19. Claustre de la Catedral de Girona
 20. 20. Claustre del Monestir de Sant Cugat
 21. 21. Detall d'una escultura localitzada a l'interior de l'antic monestir de Sant Salvador de Breda (la Selva)
 22. 22. Imatge de la Mare de Déu de Montserrat, de talla policromada (finals segle XII)
 23. 23. Imatge romànica de la Mare de Déu de la Seu d'Urgell, dita popularment la Mare de Déu d'Andorra (Alt Urgell)
 24. 24. Grup del davallament de Santa Maria de Taüll, format per Josep d'Arimatea i Jesucrist. Estil romànic, conservat al MNAC
 25. 25. Capitell romànic recol·locat al claustre del monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà). Representació d'un grup de monjos
 26. 26. Capitell del monestir de Santa Maria de l'Estany (Bages) L'escena representa el Sant Sopar
 27. 27. Detall d'un frontal d'altar pintat, procedent de Santa Maria de Cardet i conservat al MNAC, que mostra la imatge de la mare de Déu i el Nen envoltats pels tetramorfs i de la Nativitat
 28. 28. Pintures murals de l'absis de l'església romànica de Santa Maria de Taüll
 29. 29. EL TEMPLE ROMÀNIC El temple romànic, construït com un edifici funcional destinat a acollir els fidels per a la celebració de la litúrgia, va tenir a la vegada una clara funció simbòlica com “La casa del Senyor” i representació de la perfecció divina. Això s'observa en l'ordenació estricta dels diversos elements arquitectònics que el componen: proporcions, orientació, etc., que mantenen una correspondència evident amb el cos humà, la creació més perfecte de Déu.
 30. 30. Els models que es van establir durant el primer romànic van configurar l'edifici característic del romànic ple: un temple de 3 o 5 naus amb un creuer ampli, acabades en una girola o corredor que envolta la part posterior del presbiteri per permetre que els fidels puguin circular còmodament i venerar les relíquies sense interrompre els oficis. A més amb una capçalera tripartida, la tribuna sobre les naus laterals i la façana flanquejada per dues torres.
 31. 31. Si bé en el primer romànic la coberta interior solia ser de fusta, aviat es va optar per la volta de canó i, més tard, per la volta d'aresta. L'envoltament va suposar també la substitució de les delicades columnes per uns pilars robustos cruciformes, decorats amb columnetes adossades, sobre els quals descansaven els arcs.

×