Apakah masalah masalah yang akan timbul sekiranya tidak menggunakan unit piawai

42,278 views
41,454 views

Published on

especially for those who are in form 1 now.... this science note will probably helps you very well..

Published in: Education
7 Comments
10 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
42,278
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
30
Actions
Shares
0
Downloads
250
Comments
7
Likes
10
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Apakah masalah masalah yang akan timbul sekiranya tidak menggunakan unit piawai

  1. 1. BAHASKAN: APAKAH MASALAH-MASALAHYANG AKAN TIMBUL SEKIRANYA TIDAKMENGGUNAKAN UNIT PIAWAI MELALUIPELBAGaI BENTUK KOMUNIKASIDISEDIAKAN OLEH:• AISYAH NURAQILAH BINTI MAZLEE• NUR AIN BINTI TAZUL• NURUL AMIRA BINTI MOHD NIZAM
  2. 2. MASALAH-MASALAH YANG AKAN TIMBULSEKIRANYA UNIT PIAWAI TIDAK DIGUNAKAN
  3. 3. • Menimbulkan kekeliruan semasa pertukaran maklumat.Contohnya: semasa membeli barang di kedai runcit sesetengah negaramenggunakan kati dan tahil, manakala sesetengah yang lain pula menggunakanpaun dan auns.• Menyukarkan perdagangan antarabangsa atau urusanjual beliContohnya, ketika hendak membeli kain di negara luar, peniaga menggunakan unitmeter untuk mengukur manakala pembeli menggunakan unit ela.• Menimbulkan rasa tidak puas hati di antara pembeli danpenjual.Contohnya, ketika hendak menjual surat khabar lama, sekiranya jengkal digunakan,jengkal bagi setiap individu adalah berbeza. Oleh itu, ia akan menguntungkan satupihak sahaja.
  4. 4. • Menyukarkan komunikasi antara rakan sebayaContohnya, ketika menganggarkan jarak antara sekolah ke rumah, ada pelajaryang menggunakan unit batu, kilometer atau masa perjalanan.• Menghasilkan sukatan yang tidak tepat ketikapenyukatan dibuatContohnya, ketika membuat kek, sesetengah orang menggunakan auns bagimenyukat bahan.
  5. 5. BUKU TEKS M/S 28
  6. 6. UNIT PIAWAIKEPENTINGAN(STANDARD UNITS)
  7. 7. Penggunaan unit piawai (standard units) dalam pengukuran bolehmemudahkan komunikasi antarabangsa dan kehidupan seharian kita.Masalah mungkin timbul jika unit piawai tidak digunakan . Sebagaicontoh, harga sesuatu barang itu ditentukan berdasarkan berat atauisipadu barangan tersebut. Jika unit berat atau isipadu yang berbezadigunakan, ia akan menyebabkan kerumitan dalam meletakkan hargabarang tersebut.Satu kilogram unit piawai bagi jisim adalah kuantiti jirim dalam silinderaloi platinum-iridium.Oleh itu, apabila kita mengatakan sesuatu objek itu mempunyai jisim5kg, sebenarnya ia merujuk kepada jumlah jirim objek tersebut dalambentuk silinder piawai (standard cylinder).Sebelum Sistem Antarabangsa (International System, SI)diperkenalkan, sistem unit piawai yang digunakan adalah ‘foot-pound-second (EPS)’Dalam sistem unit ini, foot (kaki), pound (paun) dan second (saat)digunakan sebagai unit piawai untuk mengukur panjang, jisim danmasa.
  8. 8. Tujuan menggunakan unit piawaiDalam pengukuran
  9. 9. 1. Membolehkan pengukuran yang diambil oleh ahlisains yang berbeza supaya lebih laras2. Membolehkan pertukaran maklumat menjadi lebihmudah dan kurang mengelirukan3. Memperbaiki koordinasi antara ahli sains dari tempatyang berbeza4. Membolehkan analisis dan perbandingan data yangberbeza menjadi lebih mudah kerana unit yang samadigunakan5. Mengelakkan masalah yang berkaitan denganpenggunaan unit yang berbeza, seperti penukaranunit.
  10. 10. SEKIAN,, TERIMA KASIH ATASPERHATIAN ANDA SEMUA…JAZAKALLAHUKHAIRAN…

×