Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
MAHKAMAH AWAM
Mahkamah Awam  Menjalankan perbicaraan secara terbuka  Perbicaraan kes-kes boleh diikuti oleh orang ramai  selain ...
MAHKAMAH        PERSEKUTUAN  Merupakan otoriti kehakiman tertinggi (P121(2) PP)  Keputusannya mengikat semua...
Mahkamah Persekutuan ….         samb  Setiap prosiding Mahkamah Persekutuan  hendaklah didengar oleh tiga ha...
Bidang KuasaMahkamah Persekutuan • Mendengar rayuan  •  kes jenayah  •  kes sivil • Bidang kuasa ekslusif • Memberi na...
Bidang Kuasa    Mahkamah Persekutuan…     samb  Rayuan Jenayah (P121(2) PP)  mendengar dan menentukan rayuan...
Bidang Kuasa      Mahkamah Persekutuan…        samb  Rayuan Sivil (P121(2) PP)  rayuan terhadap keputu...
Bidang Kuasa     Mahkamah Persekutuan…         samb  Bidang Kuasa Eksklusif (Perkara 128(1) PP)  1. untuk ...
Bidang Kuasa      Mahkamah Persekutuan…      samb  Memberi Nasihat (Perkara 130 PP)  “Yang di-Pertuan Ago...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

6.4.1 mahkamah persekutuan

8,181 views

Published on

pengajian am kertas 1

Published in: Education

6.4.1 mahkamah persekutuan

 1. 1. MAHKAMAH AWAM
 2. 2. Mahkamah Awam Menjalankan perbicaraan secara terbuka Perbicaraan kes-kes boleh diikuti oleh orang ramai selain plaintif dan defenden PLAINTIF : pihak yg mendakwa DEFENDEN : orang atau pihak yg didakwa atau dituntut Mahkamah Atasan Mahkamah Rendah KES SIVIL : berkaitan dgn orang awam atau orang biasa; berkaitan dgn rakyat sbg orang perseorangan, berkaitan dgn yg bukan jenayah KES JENAYAH : kes berkaitan dengan perbuatan jahat spt membunuh, merompak, merogol, mencuri
 3. 3. MAHKAMAH PERSEKUTUAN Merupakan otoriti kehakiman tertinggi (P121(2) PP) Keputusannya mengikat semua mahkamah. Perkara 122(1) PP, Mahkamah Persekutuan terdiri daripada Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan, kedua-dua Hakim Besar Mahkamah Tinggi dan tujuh hakim lain. P122B PP, pelantikan hakim-hakim di atas, hendaklah dilakukan oleh YPDA yang bertindak atas nasihat PM setelah berunding dengan MRR.
 4. 4. Mahkamah Persekutuan …. samb Setiap prosiding Mahkamah Persekutuan hendaklah didengar oleh tiga hakim atau lebih yang bilangannya hendaklah ganjil. Mahkamah Persekutuan bersidang di Istana Kehakiman, Putrajaya.
 5. 5. Bidang KuasaMahkamah Persekutuan • Mendengar rayuan • kes jenayah • kes sivil • Bidang kuasa ekslusif • Memberi nasihat
 6. 6. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Rayuan Jenayah (P121(2) PP) mendengar dan menentukan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan dalam kes-kes jenayah yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi di dalam bidang kuasa asalnya. Rayuan boleh dibuat dari segi kesabitan kesalahan, hukuman atan pembebasan
 7. 7. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Rayuan Sivil (P121(2) PP) rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan boleh dibuat ke Mahkamah Persekutuan dengan kebenaran jika : (a) keputusan yang dibuat memberi kesan terhadap PP termasuk keesahan suatu undang-undang yang dibuat. (b) kes rayuan dari Mahkamah Tinggi. Rayuan dibuat dalam tempoh sebulan selepas tarikh keputusan dibuat.
 8. 8. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Bidang Kuasa Eksklusif (Perkara 128(1) PP) 1. untuk menentukan kesahihan dan kesahan undang-undang yang dibuat oleh Parlimen atau Dewan Negeri 2. Menyelesaikan pertikaian yang wujud atas apa- apa persoalan lain antara Negeri dengan Negeri atau antara Persekutuan dengan mana mana Negeri. 3. Membatalkan undang-undang yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan atau undang-undang yang berada di luar bidang kuasa Badan Perundangan.
 9. 9. Bidang Kuasa Mahkamah Persekutuan… samb Memberi Nasihat (Perkara 130 PP) “Yang di-Pertuan Agong boleh merujuk kepada Mahkamah Persekutuan untuk pendapatnya tentang kesan mana-mana peruntukan Perlembagaan ini yang telah berbangkit atau yang akan berbangkit, dan Mahkamah Persekutuan hendaklah mengumumkan pendapatnya tentang apa-apa soal yang dirujukkan sedemikian kepadanya itu di dalam mahkamah terbuka”.

×