Tajuk 3 (Kumpulan C)

4,874 views

Published on

SC2/HCMM/12b

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,874
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
55
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tajuk 3 (Kumpulan C)

 1. 1. Orang-orang perseorangan menggunakan bendera peribadi :- Keturunan Sultan hingga ke piut. Keturunan Wazir hingga ke cicit. Keturunan Chateria hingga ke cucu. Keturunan Pehin hingga ke pengarah.Bendera-bendera ini telah di reka bentuk dengan lambang diraja mengikut kesesuaiannya dan mengikut darjat serta taraf gelaran masing-masing.
 2. 2. .Lazimnya bendera-bendera kerabat diraja ini dimuatkan dengan lambng diraja,mahkota,panji-panji,tongkat ajai dan payung.Umumnya bendera kerabat diraja mengikut Sultan, Cuma di kandungannya dikurangkn.Lambang diraja ini hanya digunakan oleh orang yang tertentu saja, yang ditentukan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah. Sultan Raja Isteri, Pengiran Isteri, atau isteri-isteri yang lain. Begawan Sultan Duli Pengiran Muda Mahkota. Duli Pengiran Perdana Wazir. Puteri-puteri Gahara Sultan.
 3. 3. Biasanya kerabat diraja mempunyai tanah warna yang khusus. Kuning untuk Sultan. Putin untuk Pengiran PerdanaWazir & Pengiran Bendahara. Hijau untuk Pengiran Di-Gadong. Hitam untuk Pengiran Temenggong. Ungu untuk kepala Cheteria & Cheteria IIII. Jingga untuk Cheteria 8 . Biru untuk Cheteria 16 . Merah Jambu untuk Cheteria 32 . Kuning untuk tepi sebelah atas dan bawah serta merah di tenggah untuk Pehin-pehin Menteri.
 4. 4. Jabatan-jabatan Negara Brunei Darussalam biasanya mengibarkan bendera kebangsaan pada hari bekerja dan hari kebesaraan Negara atau hari beristiadat Negara.Bendera jabatan-jabatan berpakaian seragam akan mengibarkan bendera masing-masing disamping bendera Kebangsaan dan terdapat lambang-lambang pada jabatan berkenaan mengandungi sebuah lambing kerajaan serta beberapa benda lain mencerminkan tugas atau bidangnya
 5. 5.  Jabatan-jabatan berpakaian seragam seperti :- Jabatan Polis Diraja Brunei. Jabatan Kastam. Jabatan Ekses Diraja. Jabatan Penjara Jabatan Perhutanan. Jabatan Perkhidmatan Bomba.
 6. 6.  Masjid-masjid di Negara Brunei Darussalm mempunyai tiga jenis bendera yang dikibarkan diperkaranganang. Bendera hijau akan dinaikkn dan dikibarkan pada tiap-tiap hari, Bendera hitam pada hari khamis bersama bendera hijau , Bendera puteh akan di naikkn dan dikibarkan pada hari jumaat bersama bendera hijau dan hitam. Ketiga-tiga bendera ini akan dinaikkn pada hari jumaat kerana pada hari jumaat merupakan hari yang mulia sekali dalam seminggu di sisi Agama Islam. Ketiga2 bendera masjid ini mempunyai reka bentuk yang sama.
 7. 7. 1)Bulan sabit berwarna putih (Warnanya kuning sekiranya tanah benderanya putih) terletak di sebelah kiri.2) Kalimah ‘’ALLAH’’ di atas tanduk bulan sabit.3)Kalimah ‘’LA ILAHA ILALLAHU MUHAMMAD RASULLAH’’ yang terletak dalam lingkung bulan sabit.4) Lambang kerajaan berwarna merah terletak di sebelah kanan bendera.5) Lambang Kerajaan ini dilingkaran disebelah bawah dan dikirinya dengan kalimah ‘’UD KHULUHA BISALAAMIN AMININ’’
 8. 8. Lagu kebangsaan Negara Brunei Darussalam bertajuk Allah Peliharakan Sultan(Jawi: ) Senikatanya ditulis oleh Pengiran Haji Mohamed Yusuf bin Pengiran Abdul Rahim and pencipta lagunya ialah Haji Awang Besar bin Sagap pada tahun1947. Ya Allah lanjutkanlah usia Kebawah Duli Yang Maha Mulia Adil berdaulat menaungi nusa Memimpin rakyat kekal bahagia Hidup sentosa Negara dan Sultan Ilahi selamatkan Brunei Darussalam.
 9. 9. Lagu kebangsaan berupakan Doa kepada Allah Subhanahu Wata’ala supaya Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam dilanjutkan usia untuk memerintah dengan adil sebagai raja yang berdaulat yang menaungi nusa (negara) serta kekal memimpin rakyat dengan bahagian dan supaya baginda dan negara saling hidup sentosa dan semoga Negara Brunei Darussalm diselamatkan Allah Subhanahu Wata’ala.
 10. 10. Done By :-MalekAlimanHj faizWillieAmryHazmanShallahudin

×