Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Koffie – maak de juiste keus.
Onafhankelijk adviesbureau voor efficiënte en verantwoorde oplossingen binnen
    organis...
Bedrijven, instellingen en Horecabedrijven hebben één ding met elkaar gemeen:

Koffie vormt een factor van belang in de da...
Waar u op moet letten.
Deze presentatie is bestemd voor bedrijven, instellingen, overheden en
Horeca die meer willen weten...
Welke mogelijkheden zijn er?
Wanneer we spreken over het product “koffie” zijn er voor professioneel gebruik diverse
manie...
Mogelijkheden voor apparatuur?
 Om koffie, thee, cacao of andere warme dranken te kunnen bereiden is naast
 Het ingredient...
Mogelijkheden zijn er voor service?
 Apparatuur om koffie of thee te bereiden heeft onderhoud en verzorging nodig. Er zijn...
Mogelijkheden voor Financiering?
De investering in apparatuur voor de bereiding van koffie kan in sommige gevallen flink i...
Mogelijkheden voor MVO (Maatschappelijk
Verantwoord Ondernemen)?
 Steeds meer bedrijven kiezen ervoor in hun beleid een s...
Welke koffiesoorten zijn gewenst?
 Een greep uit de vele mogelijkheden (er zijn er wel 100):

 Café –Crème
 Espresso
 Filt...
Kostenbesparingen bij bedrijven,
instellingen en overheid.
Veel bedrijven zijn zich er niet van bewust hoeveel geld ze eig...
Conclusie
 Er zijn dus nogal wat punten die goed bekeken moeten worden alvorens tot actie over
 te gaan. Veel informatie k...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentatie Koffie Keuze

2,839 views

Published on

Presentatie die precies weergeeft waar je als bedrijf, kantoor of instelling op moet letten bij de aanschaf van koffie en koffie-apparatuur.

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentatie Koffie Keuze

 1. 1. Koffie – maak de juiste keus. Onafhankelijk adviesbureau voor efficiënte en verantwoorde oplossingen binnen organisaties op het gebied van de warme drankenvoorziening.
 2. 2. Bedrijven, instellingen en Horecabedrijven hebben één ding met elkaar gemeen: Koffie vormt een factor van belang in de dagelijkse routine. Waarom speelt koffie eigenlijk zo’n belangrijke rol in ons dagelijks werk? Het antwoord op deze vraag ligt in het feit dat de koffiebeleving zich afspeelt op het raakvlak tussen kosten/omzet enerzijds en emotie anderzijds. Voor Horeca geldt natuurlijk dat er geld verdiend moet worden met de verkoop van kopjes koffie. Voor bedrijven, instellingen en overheid is de koffievoorziening meestal alleen een kostenpost. Dat is een verschil. De overeenkomst is echter dat een uitstekende kop koffie leidt tot tevredenheid; of dat nu gasten zijn of medewerkers. Een ander belangrijk punt zijn de kosten. Deze moeten inzichtelijk gehouden worden en zo laag mogelijk zijn.
 3. 3. Waar u op moet letten. Deze presentatie is bestemd voor bedrijven, instellingen, overheden en Horeca die meer willen weten over wat er allemaal komt kijken bij het nemen van een beslissing inzake de koffie. Met koffie bedoel ik het gehele “concept” van ingredient tot en met de service op de apparatuur om die koffie mee te bereiden. Deze presentatie biedt u een overzicht van de zaken waarop u moet letten als een beslissing over de invulling van uw koffie voorziening moet worden genomen. Voor een nadere uitleg of vragen over bepaalde specifieke punten kunt u contact opnemen met “De Koffie Consultant”. Op de volgende slides zijn de belangrijkste zaken puntgewijs weergegeven.
 4. 4. Welke mogelijkheden zijn er? Wanneer we spreken over het product “koffie” zijn er voor professioneel gebruik diverse manieren van koffie bereiden. Hieruit dient een keus gemaakt te worden alvorens überhaupt met een leverancier in gesprek te gaan. Het moge duidelijk zijn dat iedere wijze van koffiebereiden voor- en nadelen heeft waar het gaat om kosten, smaak, uitstraling en snelheid. Liquid koffie : Koffie-siroop dat aangelengd wordt met heet water. Verse koffiebonen : Door deze te vermalen en in contact te brengen met heet water wordt koffie gezet. Voorgemalen Koffie : Door de gemalen koffie in contact te brengen met heet water wordt filterkoffie gezet. Fresh brew : Deze speciaal gemalen koffie wordt gebruikt om filterkoffie of specialiteitenkoffie zoals bijvoorbeeld “espresso” te bereiden. Instantkoffie : Met dit product wordt een instantproduct opgelost in heet water. Koffiepads : Per kop wordt een capsule gemalen koffie ingezet om 1 of 2 koppen koffie te bereiden.
 5. 5. Mogelijkheden voor apparatuur? Om koffie, thee, cacao of andere warme dranken te kunnen bereiden is naast Het ingredient zelf altijd een apparaat noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. De keuze is afhankelijk van het gebruiksdoel. In principe zijn er voor apparatuur twee keuzes mogelijk: • Volautomatische apparatuur • Zelfbediening of bediening? • Gratis verstrekking of is registratie/betaling gewenst? • Dagelijks onderhoud zoals bijvullen en reinigen: zelf doen of door een extern bedrijf laten uitvoeren? • Alleen kopjes of ook kannen koffie? • Halfautomatische apparatuur • Meest geschikt voor gebruik in de Horeca. Tegenwoordig kiezen bedrijven soms ook voor een halfautomatische espresso machine om bijvoorbeeld klanten een optimale kop koffie te kunnen voorzetten.
 6. 6. Mogelijkheden zijn er voor service? Apparatuur om koffie of thee te bereiden heeft onderhoud en verzorging nodig. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit binnen een bedrijf te regelen. • Full operational service • De leverancier van de ingredienten maakt de apparatuur iedere dag schoon, vult de koffie en eventueel andere producten bij en regelt ook het onderhoud van de apparatuur. Bij storingen regelen zij dat dit weer opgelost wordt. • Full service • Deze vorm van onderhoud is vooral gericht op de techniek van de machine. Middels een contract zorgt de leverancier van de apparatuur of het ingredient ervoor dat de machine goed onderhouden wordt en als er een storing optreedt regelt dezelfde partij dat dit snel weer opgelost wordt. • Preventief onderhoud in regie • De eigenaar van de apparatuur regelt zelf dat er periodiek een technicus gebeld wordt om de koffie-, thee-, cacao-, of soepapparatuur preventief te onderhouden. • Correctief onderhoud in regie • Bij storingen regelt de eigenaar van de apparatuur dat deze door een technicus weer gerepareerd wordt.
 7. 7. Mogelijkheden voor Financiering? De investering in apparatuur voor de bereiding van koffie kan in sommige gevallen flink in de papieren lopen. Een bedrijf, instelling of Horeca gelegenheid kan voor verschillende mogelijkheden kiezen dit te financieren. De volgende opties om over apparatuur te kunnen beschikken dienen zich aan. • Direct Betaling kan natuurlijk geschieden uit eigen middelen of middels een financiering van de bank. Het voordeel hiervan is dat eenvoudiger van koffieleverancier gewisseld kan worden. • Via de koffieleverancier Met de koffieleverancier wordt overeengekomen dat de apparatuur gebruikt mag worden zolang de ingredienten van die leverancier worden gebruikt. Hiervoor Wordt dan meestal wel huur in rekening gebracht. Naast huur zijn er talloze andere constructies in omloop. De ondernemer zal zich goed moeten orienteren op de mogelijkheden.
 8. 8. Mogelijkheden voor MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)? Steeds meer bedrijven kiezen ervoor in hun beleid een stuk maatschappelijke verantwoording te nemen. Dit kan van toepassing zijn op vele zaken binnen de onderneming (zie ook: www.mvonederland.nl). De koffievoorziening kan hier ook deel van uitmaken. We onderscheiden de volgende keurmerken*). • Fair Trade/Max Havelaar • EKO • UTZ • Rainforest Alliance *) Alleen de belangrijkste zijn hier genoemd. Niet ieder keurmerk staat voor dezelfde waarden. Zo is Fair Trade meer gericht op een eerlijke beloning en Rainforest houdt meer rekening met de natuur. Kijk voor meer info op www.dekoffieconsultant.nl/mvo.htm.
 9. 9. Welke koffiesoorten zijn gewenst? Een greep uit de vele mogelijkheden (er zijn er wel 100): Café –Crème Espresso Filterkoffie Ristretto Latte macchiato Macchiato Koffie verkeerd Cappuccino
 10. 10. Kostenbesparingen bij bedrijven, instellingen en overheid. Veel bedrijven zijn zich er niet van bewust hoeveel geld ze eigenlijk aan de verstrekking Van koffie, thee, cacao en andere warme dranken uitgeven. Hierdoor ligt er vaak geen focus op kostenbesparingen op dit terrein. Dit, terwijl op andere bedrijfskosten juist flink bezuinigd wordt. Vragen die men zich kan stellen: – Waardoor worden kosten beïnvloedt? – Wat kan er bespaard worden en wat zijn daar de gevolgen van? – Kan lekkere koffie en een lage(re) prijs samengaan? En hoe regel je dat dan? Voor de beantwoording van deze vragen kunt u “De Koffie Consultant” inschakelen. Op de website zijn enkele voorbeelden uit de praktijk weergegeven.
 11. 11. Conclusie Er zijn dus nogal wat punten die goed bekeken moeten worden alvorens tot actie over te gaan. Veel informatie kan gevonden worden op internet. Belangrijk bij het zoeken op internet is goed voor ogen te houden dat de meeste aanbieders slechts over een beperkt productaanbod beschikken. Hierdoor is het vaak lastig uit te zoeken wat in uw geval nu de juiste beslissing is. Ook het inwinnen van informatie over koffie van die leveranciers is om dezelfde reden vaak lastig. De energie die in het uitzoeken en inkopen van een goed koffieconcept wordt gestoken Verdient zich echter dubbel en dwars terug door tevreden medewerkers die dagelijks “proeven” dat hun werkgever hen verwent met goede koffie of thee. Uiteraard geldt dit voor een Horecagelegenheid met betrekking tot de gasten die zich gewaardeerd voelen doordat ze een goede kop koffie voorgezet krijgen. Voor meer info: www.dekoffieconsultant.nl

×