Successfully reported this slideshow.

More Related Content

Related Audiobooks

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Preposicions conjuncions

  1. 1. PREPOSICIONS CONJUNCIONS 1- Copia i completa cada sintagma nominal amb la preposició corresponent: • sense, en, contra, amb, de • – la sala ___espera ___ l’estació – les pastilles ______ la tos – un viatge ____ tren – els pallassos _____fronteres – pa ______ oli – les plantes ______ flors 2-Copia i completa, cada frase amb la preposició adequada: • per, de, segons, fins, des • Estic cansat ____esperar. El lladre va entrar _____la finestra. No ho va fer _______ que la mare es va enfadar. _______ que vas arribar hem millorat molt. ________ qui vingui, jo no vindré. Aquella ONG treballa _____ la pau. 3-Busca les preposicions que hi ha en aquest fragment de la lectura i marca-les L’eco de les seves passes va onejar per la casa de pedra. Fora, lluïa l’immens cel Blau de Mart, calorós i tranquil com les aigües càlides d’un mar fondo. El desert marcià es torrava com un prehistòric vas de fang: la calda creixia en onades tremoloses. Hi havia un coet petit al cim d’una muntanya que hi havia molt a prop. En surten tot de grans petjades, fins a la porta de la casa de pedra 4-Tria el grup de preposicions més adequat per a cada cas. • per a, cap a, fins a, des de • Vés ________ casa que jo ja vinc. Aquesta jaqueta és ______ la Mercè. Només m’esperaré _______ les dotze. Ho vaig veure _____ la meva finestra.
  2. 2. 5-Completa amb més d’un complement del nom els sintagmes nominals següents utilitzant preposicions : La taula de vidre del menjador de casa meva. El vestit El gat La cosina . 6-Copia i completa amb la conjunció més adequada cada una d’aquestes frases: Portarem tomàquets _____ enciams de l’hort. No sortirem al pati ______ plou. ______ t’ho dic, t’enfadaràs! No és ____ blanc ____negre, és gris. 7-Relaciona i copia en el teu quadern: Vindré a casa teva ni em donis el llibre. No m’agrada la carn quan m’agrada el peix. Voldria ajudar-te perquè no sé com fer-ho. Vindrà a casa i jugarem a cartes. Et deixaré el meu ordinador però el tingui arreglat - - - - - 8-Classifica en un quadre, els elements d’enllaç d’aquestes frases segons si són preposicions o conjuncions. Per berenar menjarem pa amb oli i per sopar truita de patates o de carxofes. Si no pots caminar perquè et fa mal el peu, et portarem en el cotxe de la Maria Neus.
  3. 3. 9-Llegeix atentament aquestes dues frases: A. De seguida, aquell impertinent va tornar a trucar. La senyora Tet va obrir la porta violentament. B. De seguida, aquell impertinent va tornar a trucar i la senyora Tet va obrir la porta violentament. Hi ha diferents maneres de relacionar frases: – amb un signe de puntuació, com veiem en el cas A; – amb una conjunció, com veiem en el cas B. 10-Escriu en el teu quadern quin tipus de relació hi ha entre les frases de cada cas: a) Tira la pedra i amaga la mà. b) Va tornar a obrir el cotxe perquè tenia les claus de casa a dins. c) Espera’t aquí! Miraré si hi són. d) Me n’aniré, si no ve aviat. e) Arriba. Xuta. Fa gol. f) No llegeix ni escriu. 11-Relaciona cada parell de frases de la manera que et sembli més adequada: Ens hem d’afanyar/ farem tard. En Dídac no ho farà bé / més val que ho facis tu. S’ha endut la jaqueta /l’ha de planxar i rentar. No es troba mai bé / Em sembla que fa comèdia. Véns amb nosaltres / et quedes a casa?
  4. 4. 12- Com es relacionen les dues frases en cada cas? Estic malalt. No aniré a l’escola: Com que estic malalt, no aniré a l’escola: No aniré a l’escola perquè estic malalt:. Estic malalt i no aniré a l’escola: Estic malalt; doncs no aniré a l’escola: 13-Ara llegeix aquest parell de frases i pensa com les relacionaries: En Pau menja una pizza. Fa un gol. Aquestes dues frases no les podem relacionar de cap manera, perquè cada una expressa una idea diferent; són dues frases diferents. Digues els casos en què hi ha una relació entre les dues frases Avui fa sol i vent. / Estendré la roba al terrat. L’avi cull les cireres. / Són madures. Corre la marató. / Està molt entrenada. Fas trampes. / No vull jugar més amb tu. 14-Llegeix els casos de l’activitat anterior que has posat que tenen relació i torna-les a escriure relacionant les dues frases amb una conjunció: . 15-Copia i completa amb una preposició que et sembli adequada: M’agrada menjar pa ______oli. La caixa ____ fusta és ___ l’ Ariza. Per Nadal cada ovella ___ seu corral.
  5. 5. El meu cosí ___ Sevilla ha vingut ____ la seva amiga. Ha d’arribar___ les sis en punt. No ha fet res ___ tota la tarda. 16-Transforma cada cas en dues frases relacionades amb una conjunció: Ahir no vaig venir .No vaig tenir temps. Vam sentir el telèfon. Ja érem al replà de l’escala. En Pere regava l’hort . L’Agnès collia fruita. Ja no queda fruita a la nevera .Demà n’aniré a comprar. 17-Assenyala les preposicions que trobis en aquestes frases: – Va passar pel carrer Major. – Menja pa amb xocolata. – No vol res de res. – Va venir sense res a la motxilla. – En Hassan ve del Marroc. 18-Completa aquestes frases amb una preposició: – Li vam regalar un llibre seu aniversari. – Agafa l’anorac que fa molt fred. – Caminen molt junts agafats la mà. – Per Nadal anirem Madrid a casa meu oncle. – Sembla una pilota rugbi. 19-Completa aquestes frases amb preposicions o conjuncions, després classifica-les en el quadre de més avall: Avui no em trobo bé ____em quedaré llit. Me n’aniré Palamós_____ comencin les vacances.
  6. 6. Ha vingut _____Salamanca _____aquí fa més bon temps. Aquesta motxilla _____pell és____ la Souquina _____aquella roba és ____ la Wen. He comprat un jersei____ la Maria no l’hi va bé. Em fa por fer tard _____no ser-hi temps. 20-Escriu parells de frases que es puguin relacionar amb les conjuncions i, perquè,quan, però:

×