Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Preposicions conjuncions

10,966 views

Published on

 • siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Preposicions conjuncions

 1. 1. PREPOSICIONS CONJUNCIONS1- Copia i completa cada sintagma nominal amb la preposiciócorresponent: • sense, en, contra, amb, de •– la sala ___espera ___ l’estació– les pastilles ______ la tos– un viatge ____ tren– els pallassos _____fronteres– pa ______ oli– les plantes ______ flors2-Copia i completa, cada frase amb la preposició adequada: • per, de, segons, fins, des •Estic cansat ____esperar.El lladre va entrar _____la finestra.No ho va fer _______ que la mare es va enfadar._______ que vas arribar hem millorat molt.________ qui vingui, jo no vindré.Aquella ONG treballa _____ la pau.3-Busca les preposicions que hi ha en aquest fragment de la lectura imarca-lesL’eco de les seves passes va onejar per la casa de pedra. Fora, lluïa l’immenscel Blau de Mart, calorós i tranquil com les aigües càlides d’un mar fondo. Eldesert marcià es torrava com un prehistòric vas de fang: la calda creixia enonades tremoloses. Hi havia un coet petit al cim d’una muntanya que hi haviamolt a prop. En surten tot de grans petjades, fins a la porta de la casa de pedra4-Tria el grup de preposicions més adequat per a cada cas. • per a, cap a, fins a, des de •Vés ________ casa que jo ja vinc.Aquesta jaqueta és ______ la Mercè.Només m’esperaré _______ les dotze.Ho vaig veure _____ la meva finestra.
 2. 2. 5-Completa amb més d’un complement del nom els sintagmes nominalssegüents utilitzant preposicions :La taula de vidre del menjador de casa meva.El vestitEl gatLa cosina.6-Copia i completa amb la conjunció més adequada cada una d’aquestesfrases:Portarem tomàquets _____ enciams de l’hort.No sortirem al pati ______ plou.______ t’ho dic, t’enfadaràs!No és ____ blanc ____negre, és gris.7-Relaciona i copia en el teu quadern:Vindré a casa teva ni em donis el llibre.No m’agrada la carn quan m’agrada el peix.Voldria ajudar-te perquè no sé com fer-ho.Vindrà a casa i jugarem a cartes.Et deixaré el meu ordinador però el tingui arreglat-----8-Classifica en un quadre, els elements d’enllaç d’aquestes frasessegons si són preposicions o conjuncions.Per berenar menjarem pa amb oli i per sopar truita de patates o de carxofes.Si no pots caminar perquè et fa mal el peu, et portarem en el cotxe de la MariaNeus.
 3. 3. 9-Llegeix atentament aquestes dues frases:A. De seguida, aquell impertinent va tornar a trucar. La senyora Tet vaobrir la porta violentament.B. De seguida, aquell impertinent va tornar a trucar i la senyora Tet vaobrir la porta violentament.Hi ha diferents maneres de relacionar frases:– amb un signe de puntuació, com veiem en el cas A;– amb una conjunció, com veiem en el cas B.10-Escriu en el teu quadern quin tipus de relació hi ha entre les frases decada cas:a) Tira la pedra i amaga la mà.b) Va tornar a obrir el cotxe perquè tenia les claus de casa a dins.c) Espera’t aquí! Miraré si hi són.d) Me n’aniré, si no ve aviat.e) Arriba. Xuta. Fa gol.f) No llegeix ni escriu.11-Relaciona cada parell de frases de la manera que et sembli mésadequada:Ens hem d’afanyar/ farem tard.En Dídac no ho farà bé / més val que ho facis tu.S’ha endut la jaqueta /l’ha de planxar i rentar.No es troba mai bé / Em sembla que fa comèdia.Véns amb nosaltres / et quedes a casa?
 4. 4. 12- Com es relacionen les dues frases en cada cas?Estic malalt. No aniré a l’escola:Com que estic malalt, no aniré a l’escola:No aniré a l’escola perquè estic malalt:.Estic malalt i no aniré a l’escola:Estic malalt; doncs no aniré a l’escola:13-Ara llegeix aquest parell de frases i pensa com les relacionaries:En Pau menja una pizza. Fa un gol.Aquestes dues frases no les podem relacionar de cap manera, perquècada una expressa una idea diferent; són dues frases diferents.Digues els casos en què hi ha una relació entre les dues frasesAvui fa sol i vent. / Estendré la roba al terrat.L’avi cull les cireres. / Són madures.Corre la marató. / Està molt entrenada.Fas trampes. / No vull jugar més amb tu.14-Llegeix els casos de l’activitat anterior que has posat que tenen relaciói torna-les a escriure relacionant les dues frases amb una conjunció:.15-Copia i completa amb una preposició que et sembli adequada:M’agrada menjar pa ______oli.La caixa ____ fusta és ___ l’ Ariza.Per Nadal cada ovella ___ seu corral.
 5. 5. El meu cosí ___ Sevilla ha vingut ____ la seva amiga.Ha d’arribar___ les sis en punt.No ha fet res ___ tota la tarda.16-Transforma cada cas en dues frases relacionades amb una conjunció:Ahir no vaig venir .No vaig tenir temps.Vam sentir el telèfon. Ja érem al replà de l’escala.En Pere regava l’hort . L’Agnès collia fruita.Ja no queda fruita a la nevera .Demà n’aniré a comprar.17-Assenyala les preposicions que trobis en aquestes frases:– Va passar pel carrer Major.– Menja pa amb xocolata.– No vol res de res.– Va venir sense res a la motxilla.– En Hassan ve del Marroc.18-Completa aquestes frases amb una preposició:– Li vam regalar un llibre seu aniversari.– Agafa l’anorac que fa molt fred.– Caminen molt junts agafats la mà.– Per Nadal anirem Madrid a casa meu oncle.– Sembla una pilota rugbi.19-Completa aquestes frases amb preposicions o conjuncions, desprésclassifica-les en el quadre de més avall:Avui no em trobo bé ____em quedaré llit.Me n’aniré Palamós_____ comencin les vacances.
 6. 6. Ha vingut _____Salamanca _____aquí fa més bon temps.Aquesta motxilla _____pell és____ la Souquina _____aquella roba és ____ laWen.He comprat un jersei____ la Maria no l’hi va bé.Em fa por fer tard _____no ser-hi temps.20-Escriu parells de frases que es puguin relacionar amb les conjuncionsi, perquè,quan, però:

×