Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ik wou dat ik

twee
1

hondjes was
dan kon ik samen spelen

Voorproefje van geplande publicatie

Aranka Reeuwijk-Willems
2

“Via verschillende wegen kwam ik erachter dat ik mijn
tweelingbroer ben verloren, nog voordat ik ben geboren.
Ik heb mi...
Dit boek bevat de levensverhalen van negen mensen
die aan de basis van hun leven hetzelfde trauma
hebben meegemaakt; ze he...
inleiding

4
WTS (Womb Twin
Survivor), VTS (Vanish Twin
Syndrom), alleengeboren
tweeling, Early Twinloss,
Womb Twin, TwinT...
Maar ineens werd voor mijzelf duidelijk waar die innerlijke onrust vandaan kwam,
waarom ik mij soms zomaar van het ene op ...
Aanraking
Aan de ene kant zijn er alleengeboren tweelingen die het liefst de hele dag door
aangeraakt worden. Sommigen sto...
voorgeboortelijk verlies
van tweelinghelft.
effect op je energiestroom
Alleengeboren tweelingen hebben over het algemeen m...
relatie met een
alleengeboren tweeling
De invloed van een persoonlijk verlies zo vroeg in iemands leven heeft een
grote im...
“Eigenlijk zou het me niets kunnen schelen
als er iets met mij zou gebeuren,
vervelend voor mijn partner en kinderen,
maar...
inhoud
Voorwoord
Inleiding
Deel één: Mijn eigen verhaal en dat van acht anderen
Voorwoord
Inleiding
1
Anders dan anderen
2...
www.bdbcoaching.nl
www.linkedin.com/in/arankareeuwijk
www.facebook.com/bdbcoaching

Aranka Reeuwijk (1968)
Getrouwd en moe...
12

In deze publicatie hebben we gebruik gemaakt van een mogelijke impressie van een
oerquasar, omringd door gasnevels, st...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ik wou dat ik twee hondjes was door Aranka Reeuwijk-Willems

2,346 views

Published on

Dit boek bevat de levensverhalen van negen mensen die aan de basis van hun leven hetzelfde trauma hebben meegemaakt; ze hebben hun tweelinghelft voorgeboortelijk verloren. Ieder heeft op zijn of haar eigen wijze een zoektocht afgelegd naar iets waarvan ze niet wisten dat ze het ooit verloren hadden. Een zoektocht naar de verklaring van diverse klachten, naar de oorsprong van gevoelens van leegte, schuldgevoel en een onvervulbaar verlangen naar heelheid.

Published in: Education
 • More about womb twin survivors on our various web sites - in Engliah, but it may help. There are books, movies, poetry. articles, and lots of stories!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Ik wou dat ik twee hondjes was door Aranka Reeuwijk-Willems

 1. 1. ik wou dat ik twee 1 hondjes was dan kon ik samen spelen Voorproefje van geplande publicatie Aranka Reeuwijk-Willems
 2. 2. 2 “Via verschillende wegen kwam ik erachter dat ik mijn tweelingbroer ben verloren, nog voordat ik ben geboren. Ik heb mij nooit gerealiseerd dat dit me is overkomen en wat de impact hiervan op mijn leven is. Nu ik het weet, zijn veel van de vragen die ik had beantwoord, heb ik rust gevonden en kan ik eindelijk mijn eigen leven gaan leiden.”
 3. 3. Dit boek bevat de levensverhalen van negen mensen die aan de basis van hun leven hetzelfde trauma hebben meegemaakt; ze hebben hun tweelinghelft voorgeboortelijk verloren. Ieder heeft op zijn of haar eigen wijze een zoektocht afgelegd naar iets waarvan ze niet wisten dat ze het ooit verloren hadden. Een zoektocht naar de verklaring van diverse klachten, naar de oorsprong van gevoelens van leegte, schuldgevoel en een onvervulbaar verlangen naar heelheid. 3 Eén op de tien mensen begint als twee- of meerling. Veel meer mensen zijn samen met een broer of zus aan de reis van hun leven begonnen, maar hebben deze spijtig genoeg alleen moeten afmaken. Dit brengt veel verwarring met zich mee. Ben je je niet bewust van dit verlies, dan zul je blijven zoeken naar antwoorden op allerlei vragen die je hebt en die ironisch genoeg nooit vinden op de plekken waar je ze zoekt. Dit boek is bedoeld om je bewust te maken van het bestaan van dit fenomeen. Het bestaat uit twee delen, waarbij ik hoop dat ik jou als lezer in het eerste deel van het boek kan boeien met mijn persoonlijke verhaal. Daarnaast heb ik nog acht andere mensen bereid gevonden hun bijzondere verhaal te delen. Na deze persoonlijke levensverhalen volgt in deel twee meer achtergrondinformatie met opdrachten en oefeningen. Niet bedoeld als vervanging van therapie, maar om jezelf beter te leren kennen. En te snappen waarom je altijd de dingen hebt gedaan zoals je ze hebt gedaan. Als je daar inzicht in krijgt, heb je de keus ze voortaan anders te gaan doen. Zoals jij het wilt! En hopelijk kun je dan de rust vinden waar je onbewust naarstig naar op zoek bent.
 4. 4. inleiding 4 WTS (Womb Twin Survivor), VTS (Vanish Twin Syndrom), alleengeboren tweeling, Early Twinloss, Womb Twin, TwinTwin Transfusion, halve tweeling… Allemaal termen voor eenzelfde drama. In het Engels zijn er diverse namen en afkortingen voor dit verschijnsel; in het Nederlands was er nog niet echt een naam voor. Ik heb die althans niet kunnen vinden. Daarom heb ik ervoor gekozen in dit boek met name de term ‘alleengeboren tweeling’ te gebruiken, omdat ik dat een mooie omschrijving vind. Altijd en eeuwig ben ik zoekende geweest en heb ik geprobeerd met van alles en nog wat de leegte die ik mijn hele leven voelde op te vullen. Constant een gevoel van eenzaamheid, maar niet weten wat ik werkelijk miste. Steeds meerdere dingen tegelijk doen, van alles opstarten omdat het voelde dat dít het was, maar niets echt afmaken. Voortdurend een innerlijke onrust die niet te stillen leek, hoezeer ik ook mijn best deed. En altijd op zoek naar een maatje, een zoektocht die was gedoemd te mislukken. De vragen naar het grote waarom van dit alles, kreeg ik niet beantwoord terwijl ik er naarstig naar op zoek bleef gaan. En zo rende ik maar door terwijl ik dacht aardig goed bezig te zijn. Het besef dat ik ooit een tweelingbroer heb gehad, maar dat hij nooit is geboren, bleek een grotere impact te hebben op mijn leven dan ik aanvankelijk had verwacht. Het was voor mij in eerste instantie niet meer dan een gegeven. Ik wist nog niet hoe dit gebeuren, achteraf gezien, mijn hele leven heeft beïnvloed.
 5. 5. Maar ineens werd voor mijzelf duidelijk waar die innerlijke onrust vandaan kwam, waarom ik mij soms zomaar van het ene op het andere moment zo alleen kon voelen en een altijd wel ergens sluimerend schuldgevoel had. En waarom ik altijd vreemde verbanden leg, want op die manier ben ik gekomen waar ik nu ben. De grote lijn zien en tegelijk details (kunnen) koppelen aan elkaar is mijn grote kracht. 2012 was voor mij het jaar van de waarheid. Een jaar waarin ik mijn eigen leven in een rollercoaster heb mogen leven, van de ene emotie naar de andere emotie. Dieper en dieper kwam ik uit bij mijn eigen gevoel met bijbehorende pijnen en angsten. Hoe diep kan een mens gaan, hoeveel kan een mens aan, dacht ik op dat moment wel eens. Heel diep, meer dan je voor mogelijk houdt. Ik voelde dat dit een weg was die ik op moest gaan, ook al had ik geen idee waar het toe zou leiden. Ik liet het op mij afkomen en vertrouwde erop dat er, op wat voor manier dan ook, goed voor mij gezorgd werd. typerende kenmerken voor alleengeboren tweelingen 5 Eenzaamheid Een veel voorkomend basisgevoel bij alleengeboren tweeling is de eenzaamheid. Zelfs met veel mensen om je heen, onder vrienden of te midden van je gezin met broers en zussen, kun je je eenzaam en onbegrepen voelen. Je ouders lijken vaak niet de juiste te zijn, ze hadden anders moeten zijn. En zeker je zussen en broers: ze zijn wel lief, maar ergens voelen ze toch niet als de juiste. Er klopt iets niet, ook niet met je vrienden en je partner. Vriendschappen Veel alleengeboren tweelingen zoeken naar innige contacten in hun omgeving en maken het anderen en zichzelf hiermee moeilijk. Iemand die een alleengeboren tweeling is, wil het liefst alles samen doen! Alleen zo intens en zo vaak is voor andere mensen niet haalbaar, wat op den duur spanningen oplevert in vriendschappen. Die ander vertegenwoordigt onbewust de rol van je verloren tweelinghelft, je bent als alleengeboren tweeling op zoek in je vrienden naar dat wat je ooit verloren hebt. Weinig kracht en energie hebben Veel alleengeboren tweelingen hebben niet genoeg zelfvertrouwen om vol energie en daadkracht door het leven te gaan. Een aantal kan zelfs het leven niet ten volle (be)leven omdat de ander zo vreselijk gemist wordt en de eenzaamheid erg groot is. Weer anderen kunnen geen kracht en energie opbrengen omdat zij niet werkelijk willen leven, zij leven als het ware dichter bij de dood. Een vierde groep heeft geen vertrouwen in de eigen lichaamskracht. Vaak vermijden deze personen elke vorm van krachtinspanning.
 6. 6. Aanraking Aan de ene kant zijn er alleengeboren tweelingen die het liefst de hele dag door aangeraakt worden. Sommigen storten zich van het ene seksuele avontuur in het andere, op zoek naar de ander. Anderen zoeken hun heil in een beroep als fysiotherapeut/ masseur of kapper, zodat ze beroepsmatig ‘mensen kunnen aanraken’. Of ze laten zich zelf regelmatig masseren. Aan de andere kant kan aanraking heel veel angst oproepen. Deze angst komt door het contact dat heeft plaatsgevonden op het moment dat de ander niet meer in leven was. Elke aanraking is vanaf dat moment heel naar en eng. Groot verlangen naar de ander Sommige alleengeboren tweelingen zijn zo diep met hun tweelingbroer of zus verbonden dat ze naar de dood verlangen omdat ze dan weer samen zijn. Ernstige ongelukken of ziekten die ze ternauwernood overleven, zijn soms het gevolg. Anderen hebben de neiging om grote risico’s te nemen, waarbij ze zich wagen aan extreme sporten. In het boek staan nog meer kenmerken beschreven die specifiek zijn voor mensen die een tweelingbroer of zus voorgeboortelijk verloren hebben. 6 “Ik voel me altijd wel ergens schuldig ik had beter mijn best moeten doen, of iets juist niet moeten doen.” over, “Ik voel me vaak zo leeg en zo alleen, ik vraag me af of ik daar ooit nog overheen kom.” ”Ik wist niet dat het mogelijk was iemand die ik nooit bewust heb gekend zo intens te missen.”
 7. 7. voorgeboortelijk verlies van tweelinghelft. effect op je energiestroom Alleengeboren tweelingen hebben over het algemeen moeite om werkelijk op aarde te zijn; alsof ze met één voet hier en met de andere voet nog ‘daar’ zijn. Het helingsproces dat je aangaat, heeft te maken met bestaansrecht, er werkelijk mogen zijn, gronden/aarden, je thuis voelen (in je lichaam maar ook in je eigen huis), financiën. Het overwinnen van de angst om het leven werkelijk te leven, terwijl je alle recht hebt om te zijn wie JIJ bent en te hebben waar je recht op hebt. Lichamelijk zie je over het algemeen een verhoogde spanning en een lichaam dat moeite heeft zich vloeiend te bewegen. De lichaamsdelen worden soms als losse onderdelen ervaren. Op een bepaalde manier is er zelfs een zeker wantrouwen naar het eigen lichaam toe, omdat het niet altijd doet wat de persoon zelf wil. De energiestroom heeft de neiging naar boven toe te stromen, alsof het naar het hoofd toe getrokken wordt. Op die manier is er weinig tot geen contact met de aarde onder de voeten. Oefening Om dit energiegebied te verbeteren, kun je je laten masseren om goed contact met je lichaam te krijgen. Maar ook ademtherapie waarbij je leert goed naar je buik/bekken te ademen kan helpen beter contact met je lichaam te krijgen. Dansen (stampen), wandelen, boetseren, tuinieren, sporten, yoga; allemaal bezigheden die je helpen met aarden. Verwelkom jezelf op aarde. Voeten op de aarde. Opdrachten die hier bij horen • Kijk eens goed naar jezelf en dan vooral hoe je voeten, benen en onderrug zijn gevormd. Sta je wel stevig met twee benen op de grond, of meer op één been? • Zorg dat je je thuis voelt. Vaak zie je dat je zoekende bent en nergens echt rust kunt vinden. Maak het gezellig voor jezelf zodat je huis ook werkelijk als jouw huis gaat aanvoelen. Vaak is het rommelig. Je hebt de neiging om allemaal spul letjes om je heen te verzamelen. Probeer orde te scheppen om je heen. Kun je dit niet zelf? Vraag een vriend(in) om je te helpen of neem een professionele organizer in de hand. Een opgeruimd huis voelt al snel ‘gezellig’ en als een werkelijk thuis. • Je financiën (op orde brengen). Alleengeboren tweelingen hebben een haatliefde verhouding met geld. Het lijkt dan ook als water door je vingers te stromen. Belangrijk is hier meer grip op te krijgen. En lukt dit je niet alleen, vraag hulp! 7
 8. 8. relatie met een alleengeboren tweeling De invloed van een persoonlijk verlies zo vroeg in iemands leven heeft een grote impact op relaties en je liefdesleven en speelt een belangrijke rol bij de partnerkeuze. Iemand die zijn tweelingbroer of -zus in een zo’n vroeg stadium heeft verloren, is tot in het diepst van zijn ziel gekwetst en getraumatiseerd en projecteert dit onbewuste verlies altijd op (toekomstige) relaties. Intimiteit In relaties zie je dikwijls dat schuldgevoelens tegenover de partner een rol spelen. Sommige alleengeboren tweelingen voelen zich schuldig ten opzichte van hun partner als zij succesvoller in het leven zijn. Alsof zij ten koste van hun partner dit bereiken. 8 Veel alleengeboren tweelingen zoeken vol verlangen naar een nabijheid van de ander. Ze hebben deze subtiele ervaringen met hun tweelinghelft in hun lichaam en hart opgeslagen, zonder zelf precies te begrijpen hoe die gevoelens daar gekomen zijn. Zodra een alleengeboren tweeling een liefdespartner tegen het lijf loopt, worden lichaam en hart herinnerd aan de intimiteit met de tweelinghelft toen die nog leefde. En zonder zich daar bewust van te zijn, willen ze vervolgens met hun partner opnieuw dit versmeltende samenzijn beleven. Liever alleen Sommige alleengeboren tweelingen worden einzelgänger en laten intimiteit voor de rest van hun leven niet meer toe. De herinneringen aan het verlies van de ander en het verdriet dat ze hierdoor hebben opgelopen, is te groot. Daarnaast hebben velen een angst voor aanraking. Door aanrakingen worden zij immers herinnerd aan de overleden tweelinghelft. In plaats van intimiteit toe te laten, trekken ze zich liever helemaal terug.
 9. 9. “Eigenlijk zou het me niets kunnen schelen als er iets met mij zou gebeuren, vervelend voor mijn partner en kinderen, maar voor mij maakt het niks uit.” Broer-zus relaties Partnerrelaties zie je na verloop van tijd vrijwel altijd over gaan in broer-zus relaties. De alleengeboren tweeling die zo ontzettend (onbewust) een maatje mist, zoekt deze in de partner. En dit maatje waar ze zo naarstig naar op zoek zijn, deze broer of zus, daar zouden ze andere dingen mee gedaan hebben in dit leven dan met de partner met wie ze getrouwd zijn of samenzijn. Bindingsangst Geen enkele partner kan tippen aan een overleden tweelinghelft. En hoe groot de wens voor een maatje voor het leven ook is, de zelfsabotage steekt hier geheid de kop op. Het verlangen naar een perfecte partner mag dan groot zijn, tegelijkertijd zullen ze er alles aan doen om de partner, hun maatje, van zich af te stoten. Gevoelens van desillusie zijn vaak het gevolg van het feit dat hun partner niet kan geven wat ze nodig hebben en hieruit voortkomend blijft er altijd een gevoel van onrust aanwezig. Maar als ze zichzelf oprecht zouden vragen wat ze nog meer nodig hebben, dan is het lastig hier een antwoord op te geven. Onzekerheid Voor alleengeboren tweelingen is het heel belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Immers, verlaten worden door je tweelinghelft heeft zijn sporen nagelaten. Onzekerheid op dit vlak is niet bevorderlijk voor hun relatie. De kans dat ze zich gevoelsmatig terugtrekken voor hun partner is groot. Want, zolang ze hun hart niet voor 100 procent geven, kunnen ze ook niet volledig pijn gedaan worden. En zo leven ze teruggetrokken en kan de relatie niet optimaal groeien. 9
 10. 10. inhoud Voorwoord Inleiding Deel één: Mijn eigen verhaal en dat van acht anderen Voorwoord Inleiding 1 Anders dan anderen 2 Hoe mijn ziektocht begon 3 Chronisch moe, kwaaltjes… 4 Verbonden met anderen 5 Niet kunnen kiezen en andere kenmerken 6 Mijn hart volgen / Persoonlijke ontwikkeling 7 Heling / Persoonlijke ontwikkeling 8 Destructief versus Constructief 9 Loopbaan 10 Afronding 11 Verhalen van anderen 10 Deel twee: Werkboek 1 Eén op de tien mensen is een tweeling 2 Typerende kenmerken voor alleengeboren tweelingen 3 Voorgeboortelijk verlies van tweelinghelft. Effect op je energiestroom 4 Rouwverwerking 5 Familiesystemen 6 Verschillende uitingsvormen 7 De dood van je tweelinghelft 8 De kracht van ons hart 9 Hoe werkt ons brein? 10 Vitamine B12 en de relatie met alleengeboren tweelingen 11 Relaties met een alleengeboren tweeling 12 PTSS 13 Informatie voor ouders en opvoeders van alleengeboren tweelingen Nawoord Dankwoord Literatuurlijst / Bronvermeldingen Websites
 11. 11. www.bdbcoaching.nl www.linkedin.com/in/arankareeuwijk www.facebook.com/bdbcoaching Aranka Reeuwijk (1968) Getrouwd en moeder van twee kinderen. In 1992 ben ik mijn loopbaan gestart als fysiotherapeut waarna ik na 20 jaar een overstap gemaakt heb naar coaching en training bij burnout en stresspreventie. In mijn dagelijks werk maak ik graag het onzichtbare zichtbaar en breng ik balans tussen denken en voelen in iemands leven (terug). Voor meer informatie check mijn website, linkedin of facebookpagina. 11
 12. 12. 12 In deze publicatie hebben we gebruik gemaakt van een mogelijke impressie van een oerquasar, omringd door gasnevels, stof, sterren en vroege sterclusters. Credit: NASA/ESA/ESO/Wolfram Freudling et al. (STECF) Vormgeving Magdalena A. Zielinska MOHINI VISIONS

×