Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Universiteti për Biznes dhe Teknologji
Departamenti për Menaxhment, Biznes dhe Ekonomi
Punim seminarik
Tema:VPN(Virtual Pr...
VPN(Virtual Private Network)
VPN është shkurtesë për Virtual Private Network,është rrjetë private që i përket
një ose më s...
SI FUNKSIONON VPN TEKNOLOGJIA
 VPN klient software
 Siguria e rrjetes VPN
Llojet e rrjetave VPN
Ekzistojnë tri lloje të rrjeteve virtuale private (VPN)
• VPDN
Dy llojet e tjera të VPN-it janë VPN pikë-në-pikë
• Intranet
• Ekstranet
Sigura e rrjetave VPN
Një rrjetë VPN e dizajnuar si duhet përdorë disa metoda të sigurisë
për të mbrojtur të dhënat prej n...
Protokolet e përbashkëta të VPN-it
IPsec është një protokol i veçantë i cili mundëson përdorimin e funksioneve të avancuar...
 PPTP(Point-to-Point Tunneling Protocol) është një protokoll rrjeti
për lidhjen me VPN. Në PPTP protokoll,protokolli pikë...
Benificionet e VPN-it për një kompani
• Zgjërojë konektivitetin gjeografik
• Përmirësojë sigurinë
• Ulë koston operacional...
Mangësitë e VPN
Mungesa e Sigurisë
VPN trafiku bartet nëper infrastrukturën e rrjetit publik p.sh Internetit nëpër
rrjetin...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Vpn technologie

380 views

Published on

Internet technologie

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Vpn technologie

 1. 1. Universiteti për Biznes dhe Teknologji Departamenti për Menaxhment, Biznes dhe Ekonomi Punim seminarik Tema:VPN(Virtual Private Network) Lënda: Internet Technology Shkalla Master Prof: Dr.Sc. Zhilbert Tafa Punoi: Milot Bajrami Lirim Shabani Gynejt Bajra Janar/2015 Prishtinë
 2. 2. VPN(Virtual Private Network) VPN është shkurtesë për Virtual Private Network,është rrjetë private që i përket një ose më shumë kompanive, për komunikim të sigurt e cila krijohet duke shfrytëzuar rrjetin publik (Internetin) në të cilën përdoren metoda të ndryshme të enkriptimit dhe sigurisë. Dizajni i një rrjeti VPN
 3. 3. SI FUNKSIONON VPN TEKNOLOGJIA  VPN klient software  Siguria e rrjetes VPN
 4. 4. Llojet e rrjetave VPN Ekzistojnë tri lloje të rrjeteve virtuale private (VPN) • VPDN
 5. 5. Dy llojet e tjera të VPN-it janë VPN pikë-në-pikë • Intranet • Ekstranet
 6. 6. Sigura e rrjetave VPN Një rrjetë VPN e dizajnuar si duhet përdorë disa metoda të sigurisë për të mbrojtur të dhënat prej ndërhyrjeve, metoda e sigurisë janë: • Firewall-ët • Enkriptimin • Protokolet e përbashkëta të VPN-it
 7. 7. Protokolet e përbashkëta të VPN-it IPsec është një protokol i veçantë i cili mundëson përdorimin e funksioneve të avancuara të sigurisë siç janë algoritme të më të avancuara të enkriptimit dhe autentikimë kompleks. Diagrami i IPsec protokolit
 8. 8.  PPTP(Point-to-Point Tunneling Protocol) është një protokoll rrjeti për lidhjen me VPN. Në PPTP protokoll,protokolli pikë-për-pikë (PPP) është e kombinuar me TCP / IP protokollin, i cili siguron lidhjen e internetit.  Protoklli SSL (Secure Sockets Layer) vendos një lidhje të koduar në mes të një server dhe një klient-zakonisht përmes një faqe të interneti ose e-mail-i
 9. 9. Benificionet e VPN-it për një kompani • Zgjërojë konektivitetin gjeografik • Përmirësojë sigurinë • Ulë koston operacionale në krahasim me WAN lidhjet tradicionale • Zvogëlojë kohën e transitit dhe koston e transportit për shfrytëzuesit në largësi • Përmirësojë produktivitetin • Thjeshtësojë topologjinë e rrjetës • Ofrojë mundësinë për rrjetëzim global • Ofrojë mundësi për rrjetëzim broadband • Mundësojë kthim më të shpejtë të investimit se sa WAN rrjetat tradicionale
 10. 10. Mangësitë e VPN Mungesa e Sigurisë VPN trafiku bartet nëper infrastrukturën e rrjetit publik p.sh Internetit nëpër rrjetin e ISP-së qe d.m.th qarkullimi i shënimeve të kompanisë nëpër linjë. Edhe pse ekzistojn mënyra të ndryshmë teknologjike për sigurimin e të dhënave si (implementimi i enkriptimit) ,niveli shqetësimit per siguri është mjaft i lartë sepse shenimet gjat transferimit janë të pambrojtura nga hakerët. Përdorimi i VPN per momentin ende kërkon një njohuri të thellë të sigurimit të infrastrukturës të rrjetit publik.

×