Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Roma ciutat romana.pdf

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 24 Ad

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Roma ciutat romana.pdf

 1. 1. ROMA La civilització romana
 2. 2. L’origen de Roma s’associa a una llegenda divina, com la de Grècia. El seu origen s’ubica ja al s.X a.C.
 3. 3. Al S.VII la península itàlica es dividia en diversos pobles: Etruscs al nord. Llatins i Sabins al centre. Grecs al sud i a l’illa de Sicília (Magna Grècia).
 4. 4. Els llatins es situaven al centre i es dedicaven a l’agricultura i la ramaderia. Com eren pressionats per altres pobles, es traslladaren a les muntanyes Albanes i funden la ciutat d’Alba Longa. També s’estableixen als pujols a prop del riu Tíber, on fundaran la ciutat de Roma.
 5. 5. LA LLEGENDA DE ROMA Segons la llegenda romana, al terreny que ara és Roma, governaven Amuli i Numitor. Amuli fa fora a Numitor i als seus fills i es queda amb la filla: Reasilvia. Els bessons, Rómul i Rem, fills del déu Mart i Reasilvia, són abandonats al riu Tíber. Una lloba els salvarà i els cuidarà i alimentarà. Després seran cuidats per un pastor i la seva dona. L’any 753 a.C fundaran un poblat que serà l’origen de Roma, enmig de 7 pujols a la vora del riu Tíber. https://www.youtube.com/watch? time_continue=8&v=-8lGCTFGEJs &feature=emb_title
 6. 6. Entre els segles VI a. C i II d.C es construirà la civilització romana i el seu gran imperi.
 7. 7. Es basaven en el naixement i en la riquesa de la família. 1. CIUTADANS Persones lliures que no havien esdevingut mai esclaus. Tenien drets i deures en funció de la classe social a la qual pertanyien: LA SOCIETAT ROMANA
 8. 8. PATRICIS Descendents famílies fundadores de la ciutat. Representen aristocràcia romana. Privilegis: econòmics, polítics, socials… Propietaris terres Participen en política.
 9. 9. PLEBEUS Descendents primeres famílies romanes, provinents de la resta del Laci. Al principi no tenien drets ni deures. No tenen accès a la política ni a la religió, ni podien casar-se amb patricis. Aconsegueixen amb el temps igualar-se amb els patricis. Eren camperols, artesans, comerciants i rpopietaris de petites parcel·les.
 10. 10. Els plebeus al s.V a.C aconseguiran tenir un representant que defensara els seus interessos: EL TRIBÚ DE LA PLEBS. Representant de la plebs que aconseguirà donar drets als plebeus com l’accès a les magistratures i al Senat.
 11. 11. CLIENTS Plebeus que es posaven sota la protecció d’un patrici (patronus). Cada matí li rendeixen obediència i respecte a casa seva. A canvi el patrici li dona diners i aliments per ell i la seva família. En funció dels clients que tenien els patricis, eren escollits a les eleccions.
 12. 12. 2. ESCLAUS No tenen cap llibertat ni drets. Presoners de guerra o fills d’esclaus. Propietat de l’amo. Es compraven/venien als mercats de les ciutats. Podien obtenir la llibertat si l’amo volia, o comprant-la i passaven a ser lliberts. Els seus fills eren ja ciutadans, no esclaus.
 13. 13. 3. ESTRANGERS Són persones lliures però no eren considerats ciutadans, així que no tenien drets.
 14. 14. 4. DONES Tant si eren patricies/plebees depenen de l’home (pare/marit). Funció principal: dedicar-se a les feines domèstiques. Només poden participar a l’àmbit social com a sacerdotesses. Dones riques tenen més llibertat: Poden anar a banquets amb els seus marits, poden passejar per fer la compra.
 15. 15. PATER FAMILIAS La família era Molt important a Roma. Institució bàsica. Pare o Pater familias pren decisions que afecten a la família. Gran autoritat: concerta matrimonis i accepta o rebutja fills.
 16. 16. Fills eren reconeguts pel Pater Familias si aquest els agafava i els aixecava en braços un cop li havien dipositat als peus. Els rebutjats eren abandonats a la columna Lactària, situada prop del temple de la Pietat. Alguns eren recollits com esclaus, d’altres adoptats.
 17. 17. La societat romana era urbana. Imperi organitzat a partir de les ciutats. Ciutat - centre polític, econòmic i cultural. Roma- Ciutat més important i capital imperi. LES CIUTATS ROMANES https://www.youtube.com/watch? v=ISdcpaTVMWA
 18. 18. CARACTERÍSTIQUES CIUTAT Estructura en quadrícula. Basada en campaments militars romans. Envoltades per muralles. Dos carrers principals: a) Cardo: anava en sentit nord-sud. b) Decumanus: carrer perpendicular al Cardo.
 19. 19. Al centre de la ciutat es situava el fòrum. El fòrum era la plaça on hi havien els edificis públics i on desenvolupa el comerç. Edifici públic més important: Basílica.
 20. 20. Carrers empedrats, disposaven de voreres i desguasos. L’aigua arribava a les ciutats per mitjà dels aqüeductes.
 21. 21. Als barris populars s’extenien les insulae, edificis d’apartaments de cinc o sis plantes de lloguer. Feta de materials barats. Viuen persones de classe mitjana.
 22. 22. Els nobles resideixen als domus, cases àmplies amb un pati central.

×