La civilització Romana

7,323 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,323
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
983
Actions
Shares
0
Downloads
49
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La civilització Romana

 1. 1. La civilització romana<br />M. J. VERCHER<br />IES PRÍNCEP DE GIRONA <br />CURS 2009/2010<br />
 2. 2. Índex<br />Situa en un mapa la capital de la civilització romana i el seu mar.<br />En quins segles l ‘ Imperi romà va adquirir la seva màxima extensió?<br />Qui eren els esclaus?<br />Què era el Dret romà?<br />Quina era la llengua del romans?<br />Com s’ organitzàvem territorialment?<br />Qui era l’ autoritat de cada província?<br />Quines són les etapes de la història de Roma?<br />Qui governava en la monarquia romana?<br />Explica’ns la fundació de Roma.<br />Quines eren les institucions principals de la república?<br />Qui era la màxima autoritat en l’ època de l’ imperi?<br />Anomena’ n un.<br />Explica’ns la caiguda de l’ Imperi romà.<br />Com estava dividida la societat romana?<br />En què consistia l’ economia romana?<br />Com eren les ciutats romanes?<br />Explica els elements d’ un Fòrum romà.<br />Quines són les innovacions de les construccions dels romans?<br />Anomena edificis importants de les seves construccions.<br />Com vestien els romans?<br />Què era la domus romana?<br />Què eren les vil·les?<br />Què eren les insulae?<br />Quins eren els déus romans?<br />Quin emperador va declarar el cristianisme l’ única religió de l’ Imperi romà? <br />
 3. 3. 1.Situa en un mapa la capital de la civilització romana i el seu mar.<br />
 4. 4. 2.En quins segles l ‘ Imperi romà va adquirir la seva màxima extensió?<br /><ul><li>La formació de l’ Imperiromà va ser un procésllarg.
 5. 5. En elssegles I i II va adquirir la sevamàximaextenxió, des de les Illes Britàniques al nord, fins al desert del Sàhara al sud, i des de Mesopotàmia a l’ estfins a Hispània a l’ oest.</li></li></ul><li>3. Qui eren els esclaus?<br /><ul><li>Elspobles que van intentar resistir-se alsromansvan ser castigatsdurament.
 6. 6. Elsseushabitants van ser consideratspresoners de guerra i, per tant, convertits en esclaus.</li></li></ul><li>4. Què era el Dret romà?<br /><ul><li>Elsromans van estendre entre elspoblesdominats les seveslleis: El DretRomà.</li></li></ul><li>5. Quina era la llengua del romans?<br /><ul><li>La sevallengua va ser el llatí.</li></li></ul><li>6. Com s’ organitzàvem territorialment?<br /><ul><li>S’ organitzaven en províncies.</li></li></ul><li>7. Qui era l’ autoritat de cada província?<br /><ul><li>Cada provínciaestavasota la fermaautioritat d’ un governadori havia de pagar impostos a Roma.</li></li></ul><li>8.Quines són les etapes de la història de Roma?<br /><ul><li>Les etapes de la història de Roma són tres:</li></ul>La monarquia(753 aC-509aC)<br />La república ( 509 aC- 27 aC)<br />L’ imperi ( 27 aC – 476 dC )<br />
 7. 7. 9. Quigovernava en la monarquia romana?<br /><ul><li>Durantelsprimerssegles de la sevahistòria, Roma va ser governada per un reiescollitpelsrepresentants de les famíliesmésimportatns de la ciutat: elspatricis</li></li></ul><li>10. Explica la fundació de Roma<br /><ul><li>La llegendadiu que la ciutat de Roma va ser fundada per dos germansbessonsanomenatsRómul i Rem, que van ser criats per una lloba. Ròmul i Rem eren descendents d’ Enees, un heroi de Troia. Ròmul,segons la mateixallegenda, va ser el primer rei de Roma. </li></li></ul><li>11. Quines eren les institucionsprincipals de la República?<br />La república tenia tres institucionsprincipals: <br /><ul><li>Elscomiciseren assemblees en què es reunienelsciutadansromans per votar les lleis i triar elsmagistrats.
 8. 8. Les magistratureseren elsdiferentscàrrecs del govern.
 9. 9. El senatera la institució que dirigia la política exterior i establialleis. </li></li></ul><li>12. Qui era la màximaautoritat en l’ època de l’ Imperi?<br /><ul><li>La màximaautoritat de Roma va ser l ‘emperador.</li></li></ul><li>13. Anomena’n un.<br /><ul><li>Entre altres: l’emperadorAugust.</li></li></ul><li>14. Explican´s la caiguda de l’ imperiromà<br /><ul><li>Al principi del segle III, L ‘ Imperi</li></ul>Romà va entrar en crisi. Es van produirrevoltessocials, tant de pagesoscom de militars, i es va estendre l’ anarquia. Les ciutats van dersaquejades i la població va refugiar-se al camp. <br /><ul><li>L’ abandonament de les ciutats va provocar el col·lapse del comerç.
 10. 10. Elsemperadors van anarperdent el poder,perquèeerenincapaços de resoldreaquestsproblemes.
 11. 11. Pelnordelsgermànics van invair-ne les fronters i per l’ estelsperses.
 12. 12. L’ any 395 l’ Imperi es va dividir en dos : L’ Imperiromà d’ Occident i el de l’ Orient.</li></li></ul><li>15. Comestava dividida la societat romana?<br />La societat romana estava dividida en dos grups:<br /><ul><li>Elsciutadans: homeslliuresambtotselsdrets.
 13. 13. Els no ciutadans:
 14. 14. Homeslliures: Noteniendretspolítics.
 15. 15. Esclaus: Pertanyien a una altra persona, si el seu amo elsdonava la libertat es convertien en lliberts.
 16. 16. Dones: Sempre sota la tutela d’ un home.</li></li></ul><li>16. En quèconsistia l’ economia romana? <br /><ul><li>L ‘ agricultura era una activitat básica. Els conreus principals eren el blat, l’ olivera i la vinya.
 17. 17. L ‘ artesania era una altraactivitat económica important. Es desenvolupava a les ciutats, on hi havia els tallers en quètreballàven els artesans.
 18. 18. La mineria se centrava en la total explotació d’ or, plata, coure....i sal.
 19. 19. El romans van establir un comerçmoltintensdins i fora de l’ Imperi. Aquestcomerç era posible perquè en tot l’ I mpericirculava una mateixa moneda i perquèhihavia una xarxa de calçades i portsmolt intensa. </li></li></ul><li>17. Com eren les ciutats romanes?<br /><ul><li>Les ciutats eren els centres principals de l’ Imperi
 20. 20. Es van fundar nombrosesciutats.
 21. 21. Roma era la capital i la resta de les ciutatsintentaven imitar la seva manera de viure i la seva estructura.
 22. 22. Tenien una planta rectangular.
 23. 23. Hihavia una plaça central en què tenia lloc la vida política, social i cultural.
 24. 24. Aquestaplaça s’ anomenavaFòrum. Al Fòrumestavaporticat i tenia: un Capitoli, un Arc de Triomf, un mercat i la Cúria.
 25. 25. Les ciutats romanes estavenequipades de termes, teatres, fonts, claveguers.... </li></ul> <br />
 26. 26. 18. Què tenia un FòrumRomà?<br /><ul><li>Al Fòrumestavaporticat i tenia:
 27. 27. un Capitoli,
 28. 28. un Arc de Triomf,
 29. 29. un mercat i
 30. 30. la Cúria.</li></li></ul><li>19. Quinessón les innovacions de les construccions romanes?<br /><ul><li>Els romans tenien unes construccions excel·lents.
 31. 31. Hi van crear tècniques que encara fem servir avui en dia.
 32. 32. Els edificis eren molt sòlids i van ser construïts amb dos nous materials: el ciment i el formigó.
 33. 33. Tenien elements de construcció nous: l’ arc, la volta de canó i l’arc de mig punt.
 34. 34. Les parets les pintaven amb pintures i els terres amb mosaics. Hi dibuixaven ocells, plantes, retrats... </li></li></ul><li>20. Anomenaedificisimportants de les sevesconstruccions<br /><ul><li>Els romans van fer grans obres arquitectòniques.
 35. 35. Els edificis més importants es concentraven al Fòrum.
 36. 36. Hi havien temples, dedicats a les divinitats i la basílica.
 37. 37. Els edificis d’oci eren els mes nombrosos.
 38. 38. Els amfiteatres on hi havien combats de gladiadors
 39. 39. Els teatres on hi havien representacions teatrals
 40. 40. Els circs on s’ hi celebraven curses de quadrigues de cavalls,
 41. 41. Les termes o banys púbics.
 42. 42. Els monuments condecoratiusservien per recordar fets importants o victòries, com els arcs de triomf i les columnes. </li></li></ul><li>21. Comvestienelsromans?<br /><ul><li>Els romans feien servir com a vestimenta com una túnica , es cenyia a la cintura amb un cinturó de cuir. Utilitzaven sabates de pell. </li></ul>Els ciutadans romans podien dur sobre la túnica una toga . La toga, que portaven, s’ enrotllava al voltant del cos i s’aguantava sense utilitzar fermalls.<br /><ul><li> Les dones vestien una túnica fins als peus anomenada estola . Sobre l’estola portaven, a vegades, un mantell que els hi cobria el cap i les espatlles, se’n diu vel. Les dones prestaven atenció als pentinats, com més complicats eren, volien dir que estava en millor posició econòmica. </li></li></ul><li>22. Què era la domus romana?<br /><ul><li>Eren les cases de les famílies riques i vivien en cases unifamiliars, eren d’ una sola planta i les finestres no donaven al carrer i les habitacions estaven al voltant d’un pati central . </li></li></ul><li>23. Quèern les viles romanes?<br /><ul><li>Eren grans explotacions agrícoles.
 43. 43. Tenien una gran casa semblant a una domus, allà vivien els propietaris i els pagesos i els esclaus, i hi havien magatzems, bodegues, corrals, cavallerisses... Els cereals es molien en molins moguts per la força de rucs o esclaus</li></li></ul><li>24. Què eren les insulae?<br /><ul><li>La població majoritària vivia en insulae, tenien diversos pisos, amb petits habitatges gairebé sense finestres.
 44. 44. Eren d’un sol propietari i les llogava.
 45. 45. Eren fetes de fusta i maons, tenien una sola escala i no tenien aigua corrent. Quan hi havien incendis era molt difícil escapar. </li></li></ul><li>25. Qui eren elsdéusromans?<br /><ul><li>Els romans eren politeistes i creien principalment en Júpiter, Juno i Minerva, i tots tres formaven la triada capitolina .
 46. 46. Van construir temples i els temples dedicats a la triada capitolina que se’n deia Capitoli i estava al fòrum.
 47. 47. El lars eren els genis protectors de la llar.
 48. 48. Els penats eren els déus que asseguraven l’abastament de la casa.
 49. 49. Els manes els esperits dels avantpassats.
 50. 50. En el temps d’August els emperadors eren considerats déus. Els romans eren molt tolerants i van agafar els déus grecs. Els sacerdots eren els encarregats de fer el culte religiós en els temples. </li></li></ul><li>26. Quin emperador va declarar el cristianime l’ ´nica religió de l’ I mperiromà?<br /><ul><li>L’ any 380, l ‘ Emperador Teodosi va declarar el cristianisme l’ única religió oficial de l’ Imperi. </li>

×