Roma

396 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
396
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
72
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Roma

 1. 1. ROMA Basat en la presentació de M. J. VERCHERIES PRÍNCEP DE GIRONA CURS 2009/2010
 2. 2. La fundació de RomaLa llegenda diu que la ciutat deRoma va ser fundada per dos germansbessons anomenats Rómul i Rem, quevan ser criats per una lloba.Ròmul i Rem eren descendents d’Enees, un heroi de Troia. Ròmul,segons la mateixa llegenda, va ser elprimer rei de Roma.
 3. 3. les etapes de la història de RomaLes etapes de la història de Romasón tres:1. La monarquia(753 aC-509aC)2. La república ( 509 aC- 27 aC)3. L’ imperi ( 27 aC – 476 dC )
 4. 4. LA MONARQUIA ROMANADurant LA MONARQUIA, els primerssegles de la seva història, Roma eragovernada per un REI que tot i tenir unpoder absolut, s’ajudava d’un SENAT,on hi havia els representants de lesfamílies més importants: ELS PATRICIS
 5. 5. Les institucions principals de la RepúblicaL’any 509 a.C. una revolta va eliminar l’últim monarca i Roma es vaconvertir en una República. La república tenia tres institucionsprincipals:Els comicis: eassemblees de ciutadans rimans per votar les lleis itriar els magistrats.Les magistratures governaven la ciutat. Els més importants erenels anomenats CÒNOSLS ELS ESCLAUSEl senat format per 300 antics magistrats patricis. Era la Els pobles que van intentar resistir-se alsinstitució que dirigia la política exterior i establia lleis. romans van ser castigats durament.Els ciutadans romans es dividien en dos grups socials amb drets Els seus habitants van ser consideratsmolt diferents: presoners de guerra i, per tant, convertits enEls patricis eren minoria, aristòcrates, propietaris de terres i ramat, esclaus.governaven la ciutat.Els plebeus, grup més nombrós, pagesos, artesans, comerciants. Aquests no tenien cap mena de dret i depenienNo eren propietaris, ni tampoc drets polítics. dels seus amosEl govern aristocràtic dels patricis governava defensant només elsseus interessos. Els plebeus pagaven impostos i formaven part del’exèrcit. Durant molts anys van lluitar per aconseguir els mateixosdrets i ho van aconseguir mitjançant el tribú de la pleb i la Llei deles Dotze Taules.La República romana era més una oligarquia que no pas unademocràcia.
 6. 6. La formació de l’Imperi romà
 7. 7. L’expansió de Roma Roma va conquerir enormes territoris, la seva expansió es va fer en diverses etapes: -Entre el 500 i el 250 a. C Roma es va apoderar de la Península Itàlica. - Entre el 264 i el 146 a. C Roma es va enfrontar a Cartago en les anomenades Guerres Púniques i es va estendre pel Mediterrani Occidental. - Entre els segles II a. C i I d. C van conquerir Grècia i el Mediterrani Oriental, Hispània, la Gàl·lia i Britània. En els segles I i II va adquirir la seva màxima extenxió, des de les Illes Britàniques al nord, fins al desert del Sàhara al sud, i des de Mesopotàmia a l’ est fins a Hispània a l’ oest.
 8. 8. L’ època de l’ ImperiAmb la mort de Juli Cèsar, el seu fill Octavi es vaconvertir en l’home més poderós de Roma. L’any 27 a.C, el Senat li concedí el títol d’August “elegit pelsdéus”. Octavi August iniciarà un nou sistema degovern: l’Imperi. Concentrarà en la seva persona totsels poders civils i militars. Va ser anomenat emperadori pontífex màxim.El Senat, els magistrats i els comicis van continuarexistint, però només tenien un paper simbòlic.Els territoris de l’Imperi es van organitzar enprovíncies al capdavant s’hi col·locava un governador.Al llarg dels segles I i II d. C., l’Imperi va tenir lamàxima expansió i prosperitat. Aquesta època ésconeguda com pax romana.Al llarg dels segles II i III d. C., la difusió delcristianisme va anant agafant força a l’Imperi. Al segleIV, els cristians eren força nombrosos. l’Emperador August.
 9. 9. L’ organització territorial de l’ImperiLes provínciesL’Imperi romà, s’organitzava enprovínciesCada província estava sota la fermaautioritat d’ un governador i aquesthavia de pagar impostos a Roma.En els mapes podem veure quinesprovíncies podiem trobar a laPenínsula Ibèrica.Cal destacar la importància deTARRACO (Tarragona)
 10. 10. La caiguda de l’ imperi romà  Al principi del segle III, L ‘ Imperi Romà va entrar en crisi. • L’autoritat imperial s’afeblia a conseqüència de revoltes socials, cada vegada més freqüents, tant de pagesos com de militars, i es va estendre l’ anarquia. Les ciutats van der saquejades i la població va refugiar-se al camp. - Els caps militars van anar augmentant el seu poder - La producció agrícola va descendir - Descens de la producció minera - Descens de la producció artesana  L’ abandonament de les ciutats va provocar el col·lapse del comerç i abandonament de les vies de comunicació  A partir de l’any 395, Pel nord els germànics (ELS BÀRBARS) van invair-ne les fronteres i per l’ est els perses.  L’any 395 d.C. l’emperador Teodosi va dividir l’Imperi entre els seus fills Arcadi i Honori. A partir d’aquest moment va quedar dividit en Imperi Romà d’Occident i Imperi Romà d’Orient.’ Imperi es va dividir en dos : L’ Imperi romà d’ Occident i el de l’ Orient.
 11. 11. Altres aspectes de la societat romanaEls grups socialsLa societat romana estava dividida en dosgrups:Els ciutadans: homes lliures amb tots elsdrets.Els no ciutadans: Homes lliures: No tenien drets polítics.Esclaus: Pertanyien a una altra persona, si elseu amo els donava la libertat es convertien enlliberts.Dones: Sempre sota la tutela d’ un home.
 12. 12. Altres aspectes de la societat romanaL’ economia L ‘ agricultura era una activitat básica. Els conreus principals eren el blat, l’ olivera i la vinya. L ‘ artesania era una altra activitat económica important. Es desenvolupava a les ciutats, on hi havia els tallers en què treballàven els artesans. La mineria se centrava en la total explotació d’ or, plata, coure....i sal. El romans van establir un comerç molt intens dins i fora de l’ Imperi. Aquest comerç era posible perquè en tot l’ I mperi circulava una mateixa moneda i perquè hi havia una xarxa de calçades i ports molt intensa.
 13. 13. les ciutats romaneseren els centres principals de l’ ImperiEs van fundar nombroses ciutats.Roma era la capital i la resta de les ciutatsintentaven imitar la seva manera de viure i la sevaestructura.Tenien una planta rectangular.Hi havia una plaça central en què tenia lloc lavida política, social i cultural.Aquesta plaça s’ anomenava Fòrum. Al Fòrumestava porticat i tenia: un Capitoli, un Arc deTriomf, un mercat i la Cúria.Les ciutats romanes estaven equipades determes, teatres, fonts, claveguers....
 14. 14. El Fòrum RomàAl Fòrum estava porticat iconcentrava els edifics més importantsde la ciutat:El Capitoli, L’Arc de Triomf, El mercat La Cúria. A les ciutats romanes podíem trobar:  Temples, dedicats a les divinitats i la basílica. Edificis d’oci Amfiteatres on hi havien combats de gladiadors i d’altres espectacles Teatres on hi havien representacions teatrals Circs on s’ hi celebraven curses de quadrigues de cavalls, Termes o banys púbics.  Els monuments condecoratius servien per recordar fets importants o victòries: Arcs de triomf i les columnes.
 15. 15. La domus romanaEren les cases de les famílies riques ivivien en cases unifamiliars, eren d’una sola planta i les finestres nodonaven al carrer i les habitacionsestaven al voltant d’un pati central . Les insulae La població majoritària vivia en insulae, tenien diversos pisos, amb petits habitatges gairebé sense finestres. Eren d’un sol propietari i les llogava. Eren fetes de fusta i maons, tenien una sola escala i no tenien aigua corrent. Quan hi havien incendis era molt difícil escapar.
 16. 16. Les viles romanesEren grans explotacions agrícoles.Tenien una gran casa semblant a una domus, allàvivien els propietaris i els pagesos i els esclaus, i hihavien magatzems, bodegues, corrals, cavallerisses...Els cereals es molien en molins moguts per la força derucs o esclaus Els romans Van crear tècniques DE CONSTRUCCIÓ que encara fem servir avui en dia. Els edificis eren molt sòlids i van ser construïts amb dos nous materials: el ciment i el formigó. Tenien elements de construcció nous: l’ arc, la volta de canó i l’arc de mig punt. Les parets les pintaven amb pintures i els terres amb mosaics. Hi dibuixaven ocells, plantes, retrats...
 17. 17. Com vestien els romans?Els romans feien servir com a vestimenta com una túnica , escenyia a la cintura amb un cinturó de cuir. Utilitzaven sabates depell.Els ciutadans romans podien dur sobre la túnica una toga . Latoga, que portaven, s’ enrotllava al voltant del cos i s’aguantavasense utilitzar fermalls. Les dones vestien una túnica fins als peus anomenada estola .Sobre l’estola portaven, a vegades, un mantell que els hi cobria elcap i les espatlles, se’n diu vel. Les dones prestaven atenció alspentinats, com més complicats eren, volien dir que estava enmillor posició econòmica.
 18. 18. Els déus romansEls romans eren politeistes i creien principalment en Júpiter, Juno iMinerva, que formaven l’anomenada triada capitolina .Van construir temples. Els temples dedicats a la triada capitolinaque se’n deien Capitolis i estaven al Fòrum.Altres deus eren:El lars: els genis protectors de la llar.Els penats: els déus que asseguraven l’abastament de la casa.Els manes: els esperits dels avantpassats.En el temps d’August els emperadors eren considerats déus.Els romans eren molt tolerants i van adoptar com a propis elsdéus grecs. L’ any 380, l ‘ Emperador Teodosi va declarar el cristianisme l’ única religió oficial de l’ Imperi.Els sacerdots eren els encarregats de fer el culte religiós en elstemples.
 19. 19. EL LLATÍ: la llengua del romansEl dret romàEls romans van estendre entre els pobles dominats les seves lleis. El Dret romà continua sent la base de lesnostres lleis

×