Contentmanagement

333 views

Published on

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Contentmanagement

 1. 1. Contentmanagement door: Michel BleekerDeze presentatie is bedoeld om een organisatie (extra) te overtuigen van het nut van contentmanagement als specialisatie. Daarnaast kan het alsbasis dienen voor een cursus contentmanagement, of eventueel een cursus webschrijven.Het is opgezet als een luchtige en toegankelijke introductie, maar benoemt wel de essentials waar je als organisatie aan moet denken als je serieusmet webschrijven/contentmanagement aan de slag gaat.Heb je vragen over de presentatie, stuur me dan een mailtje: info@bd2.nl.
 2. 2. Mannen zijn de beste contentmanagers!Deze presentatie is gehouden in een zaal vol vrouwen. Genoeg reactie op de stelling én de foto derhalve. De stelling dat mannen de bestecontentmanagers zijn, is gebaseerd op het feit dat mannen zich het beste kunnen verplaatsen in de gemiddelde internetter. Dat wordt later in depresentatie uitgewerkt, met voorbeelden naar internetgebruik.De stelling dat mannen de beste contentmanagers zijn, is niet wetenschappelijk onderbouwd!Aanwezigen bij deze presentatie waren communicatiespecialisten met beperkte kennis van online communicatie.
 3. 3. Want dit zijn wijDit is de gemiddelde mens, zoals dat in maart 2011 bekend werd gemaakt door National Geographic (bron: http://www.nrcnext.nl/blog/2011/03/03/hier-is-ie-de-meest-gemiddelde-mens/). De gemiddelde mens is nou eenmaal een man. En dus kunnen mannen zich het besteverplaatsen in de gemiddelde mens (en “dus” de gemiddelde internetter).Nogmaals; dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is natuurlijk ook niet zo dat de gemiddelde mens per definitie de gemiddelde internetteris. Het is slechts ter onderbouwing van een luchtig verhaal over contentmanagement.
 4. 4. Mannen...
 5. 5. ...hebben maar een half woord nodigDeze sheet gaat over het scannen van een internetpagina. Net als dat mannen een selectief gehoor hebben, zoals in het plaatje, zo scant eeninternetter ook voornamelijk naar woorden waar hij naar op zoek is.Om je pagina daarom effectief te maken, verwerk je de zoek- danwel scanwoorden op de juiste plaatsen. Je verwerkt ze in koppen, maakt ze bold,zet ze in bulletlists, enz.
 6. 6. Mannen zijn praktischDeze sheet gaat over het beperken van ruis. Ieder woord dat je gebruikt op je pagina moet raak zijn. Voorkom dat ruis op kan treden.Wanneer je een bepaald gedrag nastreeft op je pagina, zorg dan voor een directieve tekst (“doe dit”, “kom naar”). Maar zorg dan uiteraard wel datde boodschap zeer duidelijk is. Een verwarde internetter kan rare dingen doen. Hij kan je site verlaten omdat-ie iets niet snapt, maar hij kan ookop je site blijven en enorm gefrustreerd raken dat iets ‘m niet lukt. Dat is misschien nog wel erger!
 7. 7. Mannen houden van klikkenOp de foto zie je Ad Bos, de klokkenluider in de bouwfraudezaak. Hij ‘klikte’ dus over de praktijken in de bouwwereld.Internetters houden ook van klikken. Plaats je een link op je pagina, dan is de kans groot dat gebruikers ook op de link gaan klikken. Ongeacht ofze al op de pagina zitten waar ze eigenlijk moeten zijn. Als ze al scannend een link zien die ook maar in de verte zou kunnen voldoen aan hunzoekwens, dan klikken ze erop.Funest voor je conversie, als je bezoeker zijn (en jouw) doel niet bereikt doordat-ie op een irrelevante link heeft geklikt.
 8. 8. Mannen vallen met de deur in huisOp de foto zie je het personage ‘Kramer’ uit de serie Seinfeld. In die serie valt-ie altijd letterlijk de deur binnen.Internetcommunicatie werkt hetzelfde. Storm de kamer binnen en zeg meteen wat de bedoeling is. Geen fraaie, beschrijvende, inleidingen omvervolgens ergens verderop in de alinea (of erger nog; verderop op de pagina) to the point te komen.Verkoop je een gordijn? Begin dan vooral niet met “Kent u dat? Als u zomers thuis komt na het werk, dan is uw kamer ontzettend warm doordat dezon erop heeft gestaan. Met gordijnen van XYZ heeft u dat probleem niet, omdat ze door hun speciale coating het licht doorlaten, maar de warmtebuiten houden”.Je tekst moet direct raak zijn, dus begin direct met wat de gordijnen voor je gebruiker betekenen. Bijvoorbeeld: “Met XYZ-gordijnen houdt u uwkamer koel”, “XYZ-gordijnen houden uw kamer koel”, of iets soortgelijks; al naar gelang de schrijfstijl die je verder in je communicatie aanhoudt.
 9. 9. En mannen houden van opruimenZoals je ziet houden mannen ook van opruimen. Dat is wat een contentmanager ook moet doen, nadat hij zijn eerste tekst heeft gemaakt.Opschonen van zijn eigen tekst.Overbodige woorden of zelfs hele zinnen schrappen. Bedenk je dat met name veel bijvoeglijke naamwoorden zonder pardon te schrappen zijn. Hetheeft vaak geen enkel nut te vertellen dat iets goed, voortreffelijk, groot of klein is. Vaak maken we ons schuldig aan subjectiviteit. Een gebruikeroordeelt zelf wel of iets goed of groot is.Als je het toch al wil gebruiken, gebruik het dan in de kortste variant. Dus gebruik niet het tenenkrommende “Dit gerecht maakt u op eenvoudigewijze klaar”, maar “Dit gerecht maakt u makkelijk klaar”, of beter nog: “Dit is een makkelijk recept”.
 10. 10. Waar gaat het om? ContentmanagementTot zover de raakvlakken met mannen. Tijd om je toehoorders te wijzen op het belang van goed contentmanagement.
 11. 11. TENT CON VERSIE TROLEContent is pas goede content als je jezelf doelen stelt. Stel je doelen aan je pagina, dan kan je conversie berekenen. Conversiedoelen kan je zelfstellen: van duur op een pagina, tot het afronden van een bestelling.Met goede content heb je ook controle over je bezoeker. Door jouw content zo in te delen, kan je je gebruiker krijgen waar je ‘m hebben wilt.
 12. 12. Stel jezelf de vraagEen mooie of goede pagina (of site) maken, is nooit een doel op zich. Stel jezelf dus altijd de vraag wat je gebruiker moet doen als-ie ‘klaar’ is opde pagina die je zojuist hebt gemaakt.Vrijwel altijd is er een volgende stap te bedenken die je een gebruiker aan kan bieden. Heb je een pagina met productinformatie, dan is het doelduidelijk. Dan moet je gebruiker iets gaan kopen. Heeft je gebruiker iets gekocht, dan kan je ‘m wellicht (nog een keer) verleiden om zich in teschrijven voor de nieuwsbrief. Of om ‘m iets te laten delen op Facebook. Enz.Stel je voor dat je bezoeker een weg helemaal uitgereden is en bij een T-splitsing uitkomt. Hij kan blijven staan waar-ie staat, maar hij kan ooklinks- of rechtsaf. De vraag die je jezelf moet stellen, is dus: “En nu?”
 13. 13. Geen keuze is geen optie!Stel je jezelf de “En nu?”-vraag niet, dan gaat je gebruiker gewoon rechtdoor op de T-splitsing waar we het in de vorige slide over hadden. Met allegevolgen van dien.Hij zal ergens gaan klikken waar het niet de bedoeling is, waardoor jij je conversiedoelstelling niet haalt.
 14. 14. Stel je doelen • Voor iedere site • Voor ieder segment van je site • Voor iedere pagina • Voor iedere zin • Voor ieder woord • Voor iedere pixelDaarom: voordat je begint aan een site, een segment, een pagina of een zin; bedenk je dat je een doel moet gaan behalen. Alles moet bijdragendaar aan. Informatie over een ingewikkelde ziekte bied je anders aan dan het boeken van een reis.
 15. 15. Een goede tekst schrijven • is niet genoeg • Streep • Kort in • Activeer • Positiveer • Maak persoonlijk • Maak het beeldend • Concretiseer • Maak gebruik van: • Koppen, lijstjes, cijfers • Google • Ogen en mond • Collega’s • EindredactieDaarom is het schrijven van een goede tekst niet voldoende. Zorg dat je tekst minimaal voldoet aan bovenstaande handvatten, maar denk bovenalALTIJD aan je doelen.Maak ook vooral gebruik van anderen. Laat je tekst bijvoorbeeld nog even lezen door je collega. Die kan net die vervelende spelfout eruit halen,waar jij inmiddels al 20 keer overheen heb gelezen.Gebruik ook je ogen. Kijk eens door de wimpers bijvoorbeeld. Je moet dan kunnen zien of je een goed scanbare pagina hebt gemaakt en je kanzelfs al een beeld krijgen van waar de pagina over zou moeten gaan. En gebruik je mond. Lees je tekst hardop. Internettaal is spreektaal. Struikel jeover eigen, prachtige, creatieve volzin als je ‘m uitspreekt? Dan is je tekst niet goed genoeg.Heb je een eindredacteur? Gebruik hem of haar. De eindredacteur is eindverantwoordelijk voor de tekst die uiteindelijk op het web verschijnt. Hij ofzij heeft ook vaak een breder perspectief, en kan jouw pagina toetsen aan pagina’s die door anderen zijn gemaakt (of zelfs totaal anderecommunicatie-uitingen).
 16. 16. EindredactieEindredacteuren zijn niet eng. Ze willen ook niet met de eer van jouw tekst strijken. En de correcties die zij uitvoeren, zijn niet omdat ze zoeigenwijs zijn. Echt niet.Een goede eindredacteur bewaakt onder andere huis- en schrijfstijl en consistentie. Ook zal hij of zij toetsen of jouw pagina voldoet aan de(site)doelstellingen.
 17. 17. Bedankt! Meer weten over contentmanagement of internetcommunicatie? Michel Bleeker info@bd2.nlNeem vooral contact op als je meer wil weten of contentmanagement of internetcommunicatie. Ik heb ruime ervaring in contentmanagement enwebredactie bij en voor verschillende (inter)nationale A-merken.Klop ook vooral aan voor een cursus ‘schrijven voor het web’ of een introductie ‘schrijven voor zoekmachines’.Mail: info@bd.nl

×