15 mythes rondom harde schijven - waar of niet waar?

10,752 views

Published on

De harde schijf is een van de meest fragiele onderdelen van onze computer. Toch vertrouwen we gedachteloos en zonder paniekaanvallen onze belangrijkste documenten, foto’s en andere bestanden aan het kastje toe. Rondom harde schijven en SSD’s bestaan veel mythes die betrekking hebben op opslagruimte, crashgevoeligheid en herstelmogelijkheden. In dit artikel geven we antwoord op vijftien vragen.

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
10,752
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,616
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

15 mythes rondom harde schijven - waar of niet waar?

 1. 1. 15 mythes rondom harde schijven Waar, onwaar of plausibel?
 2. 2. De harde schijf is een van de meest fragiele onderdelen van onze computer. Toch vertrouwen we gedachteloos en zonder paniekaanvallen onze belangrijkste documenten, foto’s en andere bestanden aan het kastje toe. Rondom harde schijven en SSD’s bestaan veel mythes die betrekking hebben op opslagruimte, crashgevoeligheid en herstelmogelijkheden. In dit artikel geven we antwoord op vijftien vragen. Inleiding
 3. 3. 01 “Verwijderde bestanden zijn eenvoudig terug te halen” - WAAR Zodra je een bestand verwijdert via Windows Verkenner en vervolgens de prullenbak leegt, is het bestand eenvoudig terug te halen. Het enige dat je nodig hebt, is het juiste gereedschap, bijvoorbeeld Recuva (www.piriform.com) of Undelete 360 (www.undelete360.com). Wat gebeurt er? Zodra je een bestand verwijdert, wordt het daadwerkelijke bestand niet gewist. De schijfruimte wordt vrijgegeven om opnieuw te gebruiken. Bij een schijf met een aanzienlijke opslagcapaciteit is de kans klein dat de bestandsruimte (snel) daadwerkelijk wordt overgeschreven. Om een bestand echt te vernietigen, heb je een hulpprogramma nodig als Hard Wipe (www.hardwipe.com). Hierbij wordt het bestand meerdere keren grondig overschreven.
 4. 4. 02 “Een RAID-oplossing is altijd veiliger dan één harde schijf” – NIET WAAR Bij RAID worden meerdere schijven gebruikt. Veiligheid en snelheid zijn afhankelijk van het type RAID-opstelling. RAID-0 (striping) en RAID-1 (mirroring) zijn bekend voor thuisgebruik. RAID-0 geeft de beste prestaties omdat een bestand wordt verdeeld over twee schijven. De totale opslagcapaciteit is gelijk aan de optelsom van de schijven. Een groot nadeel van RAID-0: bij een defect aan één van de schijven ben je alles kwijt. Bij RAID-1 wordt een bestand gelijktijdig op twee schijven bewaard. Hierbij ben je veilig tegen uitval van één van de harde schijven. De schijfruimte van een RAID-1 oplossing is gelijk aan de kleinste schijf die je gebruikt.
 5. 5. 03 “Formatteren is beter dan snel formatteren” - WAAR Tijdens het formatteren van een opslagmedium krijg je vaak de keuze uit ‘formatteren’ of ‘snel formatteren’. De eerste optie duurt aanzienlijk langer, maar heeft wel de voorkeur. Beschadigde stukjes opslagcapaciteit (bad sectors) worden beter in kaart gebracht. Beschadigingen kunnen ook naderhand optreden door fysieke- of softwarematige storingen. Bij vage computerproblemen is het aan te raden om de schijf te onderzoeken. Open Windows Verkenner, klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt controleren en kies Eigenschappen / Extra / Nu controleren. Plaats een vinkje bij Beschadigde sectoren zoeken en repareren en bevestig met Starten.
 6. 6. 04 “Mijn harde schijf bestaat uit één schijf” – NIET WAAR De fysieke afmetingen van de behuizing van je harde schijven voldoet aan een standaard (bijvoorbeeld 2,5- en 3,5-inch), maar intern zijn niet alle merken/typen hetzelfde. Een harde schijf wordt soms vergeleken met een LP op een platenspeler. Hierbij is de LP het opslagmedium (platter genoemd) en de platenspeler-naald de lees/schrijfkop (head genoemd). Die vergelijking gaat gedeeltelijk op. De meeste harde schijven bestaan namelijk uit meerdere platters die boven elkaar draaien met dezelfde snelheid, bijvoorbeeld 5400 rpm of 7200 rpm (omwentelingen per minuut, hoger is sneller). Een arm beweegt de heads langs beide kanten van de platters, terwijl de heads gegevens opzoeken of juist wegschrijven.
 7. 7. 05 “Een harde schijf is meestal kleiner dan verwacht” - WAAR Er zijn veel redenen waarom een harde schijf een kleinere omvang aangeeft dan verwacht. Een gedeelte van de oorzaak ligt bij verschillende interpretaties van eenheden/grootheden (MB’s, GB’s en TB’s). In de praktijk is een schijf vaak onderverdeeld in meerdere stukken (partities). Laptop- en pc-fabrikanten installeren een alternatieve opstartpartitie om het systeem te herstellen en een grotere herstelpartitie. Hierop staat een image van het besturingssysteem waarmee je de computer kunt terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Een derde boosdoener die stilletjes schijfruimte verbruikt heet ‘overhead’. Veel kleine bestanden nemen in praktijk net wat meer ruimte in, waardoor er minder schijfruimte beschikbaar is/lijkt.
 8. 8. 06 “Een laptopschijf is volledig schokbestendig” – NIET WAAR Een laptopschijf is fysiek kleiner dan een gewone harde schijf en hebben de reputatie dat ze beter tegen een stootje kunnen. De veiligheidsmechanismes van een laptopschijf kunnen de lees/schrijfkoppen snel parkeren, bijvoorbeeld als er een onverwachte beweging wordt geconstateerd, maar het blijft fragiel opslagmedium. Bij een snelle harde schijf (7200 rpm) draait het opslagmedium met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. Tel hierbij op dat de lees/schrijfkop met een voor het oog nauwelijks waarneembare afstand boven deze draaiende delen zweeft. Vooral in ingeschakelde toestand is een harde schijf dus zeer kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.
 9. 9. 07 “Een externe usb2.0-schijf kan sneller zijn dan een externe usb3.0-schijf” - WAAR De snelheid van een externe harde schijf is slechts gedeeltelijk afhankelijk van de interface waarmee de schijf verbonden wordt met de computer. Bekende aansluitmethoden zijn usb 2.0, usb 3.0, Firewire en Thunderbolt. De snelheid van de harde schijf in de behuizing van de externe schijf overschaduwt in veel gevallen de snelheid van de interface. Hierdoor kan in de praktijk een harde schijf op 7200 rpm via usb 2.0 sneller werken dan een harde schijf op 5400 rpm via usb 3.0. Benieuwd naar de prestaties van jouw (externe) schijf of ander opslagmedium? Probeer DiskMark (http://ct.link.idg.nl/dmk) of HD Tune (www.hdtune.com).
 10. 10. 08 “Windows start niet meer op, dus ik ben alles kwijt” – NIET WAAR Als Windows niet meer opstart, kan je jouw bestanden vaak nog veiligstellen. Het is belangrijk dat de harde schijf niet fysiek beschadigd is en je Windows niet opnieuw installeert. Je hebt een tweede computer nodig om de bestanden naartoe te kopiëren en het liefst ook een schijf-dockingstation met usb-aansluiting (vanaf twintig euro verkrijgbaar). Demonteer de harde schijf voorzichtig uit het systeem en plaats deze in het dock. Sluit deze aan op de tweede computer. Tijdens het openen/kopiëren van bestanden kan je problemen met bestandsrechten tegenkomen. Gebruik hiervoor Reset File Permissions (http://ct.link.idg.nl/rfp). Voor het kopiëren van grote hoeveelheden bestanden biedt Unstoppable Copier (http://ct.link.idg.nl/unc) het juiste gereedschap.
 11. 11. 09 “Defragmenteren maakt Windows 7/8 sneller” - PLAUSIBEL De vraag of het zinvol is om te defragmenteren maakt nog steeds veel discussie los. Het antwoord luidt: “Ja en Nee”. Na het defragmenteren van een Windows XP-computer met FAT32-schijfindeling is de kans groot dat je een prestatieverbetering merkt. Onder Windows 7/8 zijn de gevolgen van fragmentatie minder merkbaar en dus is het voordeel van defragmenteren klein. Dit geldt in het bijzonder voor externe schijven waarbij de interface naar het opslagmedium een grotere bottleneck is dan fragmentatie. Heb je een SSD? Dan is defragmenteren zinloos en zelfs af te raden omdat de vele lees/schrijfacties de ‘gezondheid’ van de SSD kunnen aantasten.
 12. 12. 10 “Ik kan een head crash zelf repareren” – NIET WAAR Dankzij YouTube zijn we allemaal automonteur, EHBO-specialist en keukenprins(es), maar er zijn grenzen. Er circuleren ook veel filmpjes over het vervangen van een lees/schrijf-kop na een head crash. De praktijk leert dat dit vrijwel altijd gedoemd is te mislukken. Allereerst is er de aanschaf van een identieke harde schijf voor reserve onderdelen. Identiek betekent niet hetzelfde merk- en typenummer. Er zijn meerdere revisies, jaartallen van fabricage en andere verborgen variabelen. Dan komt de ‘operatie’, want daar is de reparatie het beste mee te vergelijken. In de praktijk is dit voor de meest handige knutselaar een brug te ver. Is jouw data echt onmisbaar? Neem contact op met een dataherstelbedrijf voor professioneel herstel.
 13. 13. 11 “Een externe schijf is een veilig opslagmedium voor back-ups” – PLAUSIBEL Een externe harde schijf is voor thuisgebruik een ideaal opslagmedium vanwege de zeeën aan opslagruimte, hoge snelheid en lage aanschafprijs. De manier hoe we omspringen met de externe opslag maakt een externe schijf kwetsbaar. Een goede back-up wordt bewaard op een ándere locatie dan de computer. Dit om dataverlies door brand, elektronische storingen of diefstal te voorkomen. Ook vergeten we weleens dat een externe harde schijf een mechanisch apparaat is (gevoelig is voor beweging, schokken en vallen). Toch blijft het een goed opslagmedium voor back-ups, mits je er zorgvuldig mee omgaat. Gebruik de externe schijf nooit als hoofdopslag, want dat is Russische roulette met je onvervangbare foto’s en andere bestanden.
 14. 14. 12 “Een groene harde schijf is altijd energiezuinig” – NIET WAAR Eco- en groene harde schijven verbruiken minder energie dan harde schijven die geoptimaliseerd zijn voor hoge prestaties, maar hierbij hoort een kanttekening die meer van belang is: energiebeheer. Het gaat om het totale energieplaatje. Met Windows Energiebeheer kan je eenvoudig meer besparen door de time-out van harde schijf, beeldscherm en slaapstand naar jouw wensen aan te passen. Energiebeheer is bijzonder zinvol voor een NAS. Controleer de energie-instellingen en zorg er voor dat de netwerkopslag zichzelf bijvoorbeeld om 23:00 uur uitschakelt en om 8:00 uur weer inschakelt. Dit scheelt al snel 37% dat het apparaat niet aan staat.
 15. 15. 13 “Windows en Mac kunnen probleemloos samenwerken met dezelfde externe harde schijf” - WAAR Het bestandssysteem van een externe harde schijf is bepalend wat je er mee kunt doen en op welk apparaat je de schijf kunt gebruiken. Het standaard bestandssysteem van Windows heet NTFS en kan niet beschreven worden op een Mac. Het standaard bestandssysteem van een Mac heet HFS en wordt zonder hulpprogramma’s niet herkend in Windows. FAT32 werkt wel op beide besturingssystemen, maar bestanden mogen niet groter zijn dat 4 GB. Door de schijf opnieuw te formatteren (let op: de schijf wordt hiermee gewist!) in de exFAT-indeling, doorbreek je deze beperkingen. Open Windows Verkenner, klik rechts op je harde schijf, kies Formatteren en verander Bestandssysteem naar exFAT.
 16. 16. 14 “Een geformeerde schijf is leeg” – NIET WAAR Formatteren wordt gezien als iets desastreus: de schijf is leeg en gegevens zijn weg. Net als het verwijderen via de Windows Prullenbak niet hetzelfde is als bestanden vernietigen, geldt dit ook voor formatteren. Dit is goed nieuws als je bijvoorbeeld Linux Ubuntu probeert te installeren als multiboot en per ongeluk je Windows-schijf overschrijft. Voor nog geen twintig euro heb je met Lazesoft Data Recovery (www.lazesoft.com) een goede kans om bestanden te herstellen van een geformatteerde schijf. Wil je juist de complete schijfinhoud vernietigen? Maak een opstartbare cd/usb-stick met DBAN (www.dban.org) of Active KillDisk (www.killdisk.com) en veeg elk bitje van de schijf.
 17. 17. 15 “SSD vervangt de harde schijf in de toekomst” - PLAUSIBEL Met de lage prijs per GB en reusachtige opslagcapaciteit van harde schijven hebben SSD’s nog een flinke inhaalslag te maken om de ‘ouderwetse’ opslagtechniek te vervangen. Het ligt meer voor de hand dat de harde schijf uit onze thuisapparatuur zal verdwijnen. We slaan belangrijke gegevens steeds vaker op bij clouddiensten als Dropbox, SkyDrive, iCloud en SugarSync. Ook programma’s als Office 365, Spotify en e- mail verplaatsen naar de cloud. Als we de stormachtige opkomst van smartphones, tablets en laptops bekijken, wordt duidelijk dat de zeeën aan schijfruimte steeds minder belangrijk worden. De harde schijf is nog lang niet dood, maar toch roepen we voorzichtig: lang leve de SSD!
 18. 18. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie van Computer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meer informatie over abonnementen op onderstaande url.

×