15 tips voor kindveilig internet
Laat kinderen met een gerust hart online
Inleiding
Computers en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks
bestaan. Waar het voor ons nog tijd en ...
Geen garantie
Hoewel de tips enigszins helpen, is het nooit te voorkomen dat kwaadwillende of
ongepaste informatie je kind...
01 Duidelijke afspraken maken
Je kunt de computer dichttimmeren en alle beveiligingsmaatregelen nemen die er zijn,
maar ni...
02 Begeleide toegang iPad of iPhone
Kinderen weten wat ze met een iPad, iPhone en iPod touch kunnen doen. iOS 6 biedt
een ...
03 Filters in zoekmachines
Zoekmachines zijn ontzettend handig, ook kinderen maken er natuurlijk gebruik van om
iets op te...
04 Veiligheidsmodus op YouTube
YouTube is bij kinderen erg geliefd. Hoewel YouTube een dienst van Google is, dient een
ext...
05 Geen Google maar Koekel
Hoewel de filters op Google een hoop materiaal tegenhouden, is het geen garantie dat
er toch ve...
06 Kindvriendelijk account in Windows 8
In de voorgaande versies van Windows was Family Safety nog een losse feature, maar...
07 Accounts beheren in Windows 8
Een account te beheren kan via Configuratiescherm / Gebruikersaccounts en
Ouderlijk toezi...
08 Live Family Safety in Windows 7
Ook op voorgaande versies van Windows kan Family Safety worden gebruikt. Het zit
alleen...
09 Maxthon Kids Browser HD voor iPad
Maxthon Kids Browser HD is een browser voor de iPad. De browser is ontwikkeld voor
ki...
10 Ouderlijk toezicht op je router
Heeft je kind al een eigen computer, een iPod touch of PlayStation 3, dan kan je ook de...
11 DNS gebruiken (1)
Een DNS (Domain Name System) vertaalt de IP-adressen naar webadressen. Deze
kunnen we tijdens dit pro...
12 DNS gebruiken (2)
Ga naar https://dashboard.opendns.com en klik op het tabblad Settings. Je ziet daar je
publieke IP-ad...
13 MyBee
MyBee is een Nederlandstalige browser ontwikkeld door KPN, in samenwerking met
stichting Mijn kind Online (www.mi...
14 De spelcomputer kindvriendelijk instellen
Vaak wordt de spelcomputer bij het kindvriendelijk maken vergeten. Tegenwoord...
15 Beveilig de computer
Denk ook aan de beveiliging van je computer. Kwaadwillenden gebruiken bijvoorbeeld
een Trojaans pa...
Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie van
Computer!Totaal, het grootste computermagazine va...
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
15 tips voor kindveilig internet
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

15 tips voor kindveilig internet

10,719 views

Published on

Computers en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Waar het voor ons nog tijd en moeite kost om iets te leren, pikt een peuter het gemakkelijk en snel op. Ze groeien ermee op, maar zien de risico’s (nog) niet. Het is aan ons, volwassenen, om ze een verantwoorde opvoeding te geven waarin wij ze leren omgaan met deze technieken. In enkele gevallen, afhankelijk van de leeftijd, is het verstandig kinderen te behoeden voor bepaalde volwassenzaken. In de volgende vijftien tips lees je hoe je dat kunt doen.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
10,719
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5,526
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

15 tips voor kindveilig internet

 1. 1. 15 tips voor kindveilig internet Laat kinderen met een gerust hart online
 2. 2. Inleiding Computers en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Waar het voor ons nog tijd en moeite kost om iets te leren, pikt een peuter het gemakkelijk en snel op. Ze groeien ermee op, maar zien de risico’s (nog) niet. Het is aan ons, volwassenen, om ze een verantwoorde opvoeding te geven waarin wij ze leren omgaan met deze technieken. In enkele gevallen, afhankelijk van de leeftijd, is het verstandig kinderen te behoeden voor bepaalde volwassenzaken. In de volgende vijftien tips lees je hoe je dat kunt doen.
 3. 3. Geen garantie Hoewel de tips enigszins helpen, is het nooit te voorkomen dat kwaadwillende of ongepaste informatie je kinderen bereikt. Internetcriminelen worden steeds gehaaider, waardoor sommige informatie toch door de beveiligingen heen kan glippen. Maak daarom vooraf altijd duidelijke afspraken en zorg dat jouw kind altijd met vragen bij je terecht kan. Merk je afwijkend gedrag op, steun het kind en ga samen kijken naar een oplossing. Meer informatie over de omgang van kinderen en de media, kan je vinden op de website www.mediaopvoeding.nl en www.mijnkindonline.nl.
 4. 4. 01 Duidelijke afspraken maken Je kunt de computer dichttimmeren en alle beveiligingsmaatregelen nemen die er zijn, maar niets kan op tegen goede persoonlijke ondersteuning. Ga samen het internet op en leg je kind de risico’s uit van bijvoorbeeld digitale sporen en privacyproblematiek. Voorkom dat je kind veelvuldig op internet zit (om een verslaving te voorkomen). Op de website www.mijnkindonline.nl worden een hoop tips gegeven en vragen beantwoord, zoals: welk mobiel is geschikt voor mijn kind? Bovendien worden er handige brochures en handboeken aangeboden over dit onderwerp.
 5. 5. 02 Begeleide toegang iPad of iPhone Kinderen weten wat ze met een iPad, iPhone en iPod touch kunnen doen. iOS 6 biedt een optie om te voorkomen dat ze een app verlaten. Ga naar Instellingen / Algemeen, open Toegankelijkheid en kies Begeleide toegang. Schuif de knop naast Begeleide toegang naar rechts en klik op Stel toegangscode in. Kies een toegangscode om de blokkade mee op te heffen. Start een app en druk driemaal op de thuisknop. Desgewenst kan je ook de aanrakings- of bewegingsopties uitschakelen. Tik rechtsboven op Start. Om uit te schakelen druk je drie keer op de thuisknop.
 6. 6. 03 Filters in zoekmachines Zoekmachines zijn ontzettend handig, ook kinderen maken er natuurlijk gebruik van om iets op te zoeken. In zowel Google als Bing zit een optie om een filter te gebruiken. Ga naar www.google.nl en klik onderin op Instellingen / Zoekinstellingen. Selecteer het selectievakje voor Expliciete resultaten filteren. Klik op SafeSearch vergrendelen en log in met uw Google-account. Klik nogmaals op SafeSearch vergrendelen. In Bing klik je op het tandwiel. Zet onder Instellingen / Algemeen / Veilig Zoeken de optie op Streng. Helaas ontbreekt de optie om het filter te vergrendelen met een wachtwoord.
 7. 7. 04 Veiligheidsmodus op YouTube YouTube is bij kinderen erg geliefd. Hoewel YouTube een dienst van Google is, dient een extra veiligheidsmodus te worden ingeschakeld om te voorkomen dat er stuitende content wordt weergeven. Ga naar www.youtube.com en klik onder aan de pagina op Veiligheid: Uitgeschakeld. Schakel de optie in en kies eventueel voor Veiligheidsmodus in deze browser vergrendelen, zodat je kind het niet zonder jouw toestemming kan uitschakelen. Als alternatief voor YouTube zou je ook www.tinytube.com kunnen gebruiken. Dit is een soortgelijke Engelstalige dienst, speciaal gemaakt voor heel kleine kinderen.
 8. 8. 05 Geen Google maar Koekel Hoewel de filters op Google een hoop materiaal tegenhouden, is het geen garantie dat er toch vervelende informatie wordt weergegeven. Het kan handig zijn om vooral voor de jongste kinderen een andere zoekmachine in te stellen. Een alternatief voor Google is de Nederlandstalige website www.koekeltjes.nl. Deze website gebruikt naast Googles filters ook een eigen lijst bij met ‘foute’ websites en zoekresultaten. Naast een zoekmachine biedt Koekeltjes ook zelf een aantal links naar andere kindvriendelijke websites en spelletjes. Voor schoolgaande kinderen is de zoekmachine www.meestersipke.nl een leuke startpagina.
 9. 9. 06 Kindvriendelijk account in Windows 8 In de voorgaande versies van Windows was Family Safety nog een losse feature, maar in Windows 8 is het geïntegreerd in het besturingssysteem. Om een kindvriendelijk account aan te maken, zorg je ten eerste dat je als beheerder bent ingelogd. Ga naar de Charms-balk Instellingen (Windows-toets+I) en klik op Pc-instellingen wijzigen. Open Gebruikers en klik op Een gebruiker toevoegen. Vul het e-mailadres van je kind in (of kies ervoor om aan te melden zonder Microsoft-account. Als het account is aangemaakt, schakel dan de toezicht-optie onder het account in en klik op Voltooien.
 10. 10. 07 Accounts beheren in Windows 8 Een account te beheren kan via Configuratiescherm / Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht / Ouderlijk toezicht. Klik op het account om beperkingen op te leggen. Blokkeer een applicatie door op App-beperkingen te klikken. Kies [gebruiker] mag alleen die apps gebruiken die ik toesta en selecteer de programma’s die je wilt toestaan. Helaas is het niet mogelijk Internet Explorer te blokkeren. Daarvoor is de optie Filteren op webinhoud beschikbaar. Selecteer [gebruiker] mag alleen website bezoeken die ik toesta en kies na de optie Webfilterniveau instellen de optie Bedoeld voor kinderen.
 11. 11. 08 Live Family Safety in Windows 7 Ook op voorgaande versies van Windows kan Family Safety worden gebruikt. Het zit alleen niet standaard in Windows geïntegreerd, maar wordt als onderdeel van Windows Live Essentials aangeboden. Je vindt Family Safety op http://ct.link.idg.nl/le. Start na de installatie Windows Live Family Safety en meld je aan met je Microsoft-account. Selecteer de accounts die je wilt controleren en klik op Opslaan. Ga naar http://familysafety.microsoft.com om de accounts te beheren. Zo kan je via Filteren op webinhoud het beperkingsniveau op Ontworpen voor kinderen zetten.
 12. 12. 09 Maxthon Kids Browser HD voor iPad Maxthon Kids Browser HD is een browser voor de iPad. De browser is ontwikkeld voor kinderen en uitermate geschikt om te combineren met begeleide toegang, zoals je in tip 2 hebt kunnen lezen. De browser bestaat uit verschillende pictogrammen van websites. Door op een pictogram te klikken wordt de website geopend. Buitenom deze vooraf ingesteld websites kan de browser niet. Wordt er op een link naar een andere website geklikt, dan geeft de browser een foutmelding. Hoewel de browser Engelstalig is, is het door de eenvoud van pictogrammen moeiteloos te begrijpen.
 13. 13. 10 Ouderlijk toezicht op je router Heeft je kind al een eigen computer, een iPod touch of PlayStation 3, dan kan je ook de router gebruiken als filter. Natuurlijk verschilt de werking per merk en type router. Op onze Horizon Mediabox van UPC kregen we uitgebreide mogelijkheden. Onder de optie Ouderlijk toezicht kunnen verschillende filters worden aangemaakt en per apparaat worden toegepast. Daarbij is het mogelijk domeinen te blokkeren en tijdfilters te gebruiken. Voor de opties van jouw router kan je het beste de handleiding raadplegen. Er zijn ook internetproviders die gefilterd internet aanbieden, kijk maar eens op: www.kliksafe.nl of www.socon.nl.
 14. 14. 11 DNS gebruiken (1) Een DNS (Domain Name System) vertaalt de IP-adressen naar webadressen. Deze kunnen we tijdens dit proces ook door een filter laten gaan en zo gebruiken om webadressen te blokkeren. Een nadeel is dat een DNS instellen op de router, invloed heeft op alle internetgebruikers in huis. Maak op de website https://store.opendns.com/get/home-free een gratis account aan. Na het aanmaken kan je een handleiding volgen. Als jouw router er niet tussen staat, hanteer dan de handleiding van je router. Schrijf het huidige DNS-adres op en verander het vervolgens in het adres van OpenDNS: 208.67.222.222 en 208.67.220.220.
 15. 15. 12 DNS gebruiken (2) Ga naar https://dashboard.opendns.com en klik op het tabblad Settings. Je ziet daar je publieke IP-adres (eventueel te controleren via www.watismijnip.nl). Klik op de knop Add this network. Download en installeer zo nodig de aangeboden software uit de pop-up en log op deze software in. Ga terug naar de website en selecteer naast Settings for je IP-adres. Via de optie Choose your filtering level kan het niveau van het filter worden ingesteld. Door op Customize te klikken kunnen eventueel meer filters worden geactiveerd. Via Manage individial domains kunnen eventueel ook domeinen worden geblokkeerd.
 16. 16. 13 MyBee MyBee is een Nederlandstalige browser ontwikkeld door KPN, in samenwerking met stichting Mijn kind Online (www.mijnkindonline.nl), en is speciaal voor kinderen tot elf jaar. De browser is gratis te downloaden van www.mybee.nl. Bij de eerste keer starten wordt om een wachtwoord gevraagd en kan het account voor je kind(eren) worden aangemaakt. Op basis van de leeftijd wordt de content automatisch aangepast, natuurlijk kan je ook zelf websites toestaan, je kunt ook verboden woorden toevoegen. Voor elke gebruiker kan een eigen snelkoppeling op het bureaublad worden geplaatst en andere browsers worden elke tien seconden automatisch afgesloten.
 17. 17. 14 De spelcomputer kindvriendelijk instellen Vaak wordt de spelcomputer bij het kindvriendelijk maken vergeten. Tegenwoordig behoort internetten, films kijken en chatten ook tot de mogelijkheden van een spelcomputer. Gelukkig zijn de apparaten zo in te stellen dat ongepaste informatie geblokkeerd wordt, daarbij is het mogelijk leeftijdsgebonden spellen te blokkeren. Indien je router over filtermogelijkheden beschikt, is het mogelijk je spelcomputer op te nemen in het filter. Zo voorkom je dat er via de browser op de spelcomputer ongepaste informatie wordt weergegeven. Voor informatie over het instellen van de spelcomputer kan je het beste de gebruiksaanwijzing ter hand nemen of de fabrikant contacteren.
 18. 18. 15 Beveilig de computer Denk ook aan de beveiliging van je computer. Kwaadwillenden gebruiken bijvoorbeeld een Trojaans paard of virus om controle over je pc te krijgen. Op die manier kunnen ze de webcam inschakelen, opnames maken en contact zoeken. Een ware nachtmerrie voor elke ouder, maar het gebeurt! Zorg voor de nieuwste beveiligingssoftware en laat je kind nooit met een administratoraccount werken. Ook is het verstandig een computer met een recent besturingssysteem te gebruiken (dus niet die afgeschreven Windows XP-computer). Op een modern systeem worden de beveiligingsupdates nog geïnstalleerd en kan de nieuwste beveiligingssoftware worden gebruikt.
 19. 19. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie van Computer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meer informatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×