USB 3.0: 18 externe harde schijven getest

46,235 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
46,235
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
23,259
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

USB 3.0: 18 externe harde schijven getest

 1. 1. Test: Externe harde schijvenLekker snelle opslag via usb 3.0
 2. 2. InleidingEen externe harde schijf is altijd handig om te hebben. Je kan hemgebruiken om back-ups op te slaan of om data mee te nemen. Waar je eenschijf ook voor gebruikt, het is altijd fijn als het werken ermee snel gaat.Gelukkig is dat heel goed mogelijk met usb 3.0.
 3. 3. Usb 3.0-poortOmdat zowel externe opslag als de bestanden die we erop willen zetten steeds groterworden, hebben we alle snelheid nodig die we kunnen krijgen. Behalve snelheid willenwe natuurlijk ook gebruiksgemak. De perfecte combinatie van snelheid engebruiksgemak vinden we in usb 3.0. Veel nieuwe systemen hebben in ieder geval éénusb3.0-poort aan boord. Uitzondering zijn de goedkopere systemen, die nog niet altijdstandaard een usb3.0-poort hebben.Heb je een (oudere) desktop-pc, dan kan je deze eenvoudig uitbreiden met usb3.0-poorten door middel van een PCI-E-insteekkaart, die verkrijgbaar is vanaf zo’n 15 euro.Het enige dat je nodig hebt is een vrij PCI-E x1-insteekslot op je moederbord.Notebookgebruikers hebben over het algemeen minder opties omdat er steeds mindernotebooks met een ExpressCard-slot op de markt zijn. Heb je toevallig wel een notebookmet een ExpressCard-slot, dan heb je voor zo’n 20 euro een usb3.0-kaartje.
 4. 4. 2,5 of 3,5 inchDe belangrijkste keuze die je moet maken bij het aanschaffen van een externe hardeschijf is de keuze tussen een 2,5inch- of een 3,5inch-exemplaar. Behalve dat een3,5inch-exemplaar uiteraard groter is, heeft dit formaat ook een losse spanningsadapternodig. Hierdoor is de schijf lastig onderweg te gebruiken. Verder is een 3,5inch-schijfkwetsbaarder tijdens transport. Wie zijn externe schijf op verschillende locaties gebruikt,is daarom het beste af met een 2,5inch-exemplaar. Wil je de schijf alleen thuis op jebureau gebruiken, dan is een 3,5inch-exemplaar een goede keuze. Deze zijn namelijkper gigabyte een stuk goedkoper. Ook bieden 3,5inch-schijven vaak meeropslagcapaciteit en zijn ze sneller.
 5. 5. Kwetsbare micro-aansluitingDe 2,5inch-schijven zijn uitgerust met een micro-aansluiting die lijkt op wat we kennenvan het normale micro-usb. De aansluiting is alleen breder doordat er eigenlijk eentweede aansluiting naast zit. De normale micro-usb-kabel past prima in de usb3.0-aansluiting, maar werkt dan alleen op usb2.0-snelheid. We hebben in de praktijk gemerktdat de usb3.0-micro-aansluiting erg kwetsbaar is, zelfs een stuk kwetsbaarder dan deusb2.0-micro-usb-aansluiting. Laat de kabel dan ook niet in een externe harde schijfzitten als je hem in je tas stopt, maar koppel de kabel netjes los. Doe je dit niet, dan is dekans groot dat de connector in de schijfbehuizing afbreekt, waarna je in ieder geval aande behuizing niets meer hebt.
 6. 6. De testWe hebben voor deze test zowel 2,5- als 3,5inch-schijven getest. Hierbij hebben wevooral getest op prestaties, want snelheid is waar wij naar op zoek zijn in een hardeschijf. We hebben gebruikgemaakt van de benchmarks HDTune en PCMark 7. InHDTune kunnen we goed zien hoe snel een schijf is bij het kopiëren van grotebestanden als films, terwijl PCMark 7 laat zien hoe een schijf over de gehele liniepresteert. PCMark 7 drukt dit uit in een getal. Van de 3,5inch-schijven hebben we hetenergieverbruik gemeten. Bij de 2,5inch-schijven is dit niet mogelijk omdat ze alleen eenusb-aansluiting hebben.
 7. 7. 01 Transcend StoreJet 35T3 2TBWie op zoek is naar de snelste schijf, heeft aan de Transcend Storejet 35T3 een goede.De behuizing staat verticaal en ziet er prima uit. Hij doet qua vormgeving een beetjedenken aan de WD My Book-serie en dat is zeker een compliment. Deze schijf heeftgeen aan/uit-schakelaar en zo’n schakelaar is bij een externe schijf die we als back-up-oplossing gebruiken wat ons betreft toch een pré. Wel gaat de schijf na enige tijd in eenslaapmodus. De schijf heeft een back-up-knop die samenwerkt met de meegeleverdeback-upsoftware. Waar het echt om gaat is de snelheid en dat heeft Transcend primavoor elkaar. De StoreJet 35T3 is overtuigend de snelste schijf en scoort in PCMark 7 eenscore van 2014 punten. Ook de lees- en schrijfsnelheden in HDTune zien er prima uit.Het energieverbruik is daarbij ook nog eens prettig laag.
 8. 8. Transcend StoreJet 35T3 2TB Prijs € 120,- Pluspunten Fraaie behuizing Snelste schijf Minpunten Geen aan/uit-schakelaar Website www.transcend.nl SCORE 9/10
 9. 9. 02 Seagate Backup Plus Desktop 2 TBDe Seagate Backup Plus Desktop lijkt in veel opzichten op de Transcend StoreJet 35T3.Ook deze externe harde schijf heeft een verticale zwarte behuizing en biedt 2 TB aanopslagcapaciteit. Qua snelheid is deze Seagate net wat langzamer dan de Transcend,maar veel scheelt het niet. Seagate heeft geen speciale knop om back-ups te maken ophet apparaat aangebracht, en er is ook geen aan/uit-schakelaar aanwezig. Verder valt opdat deze 3,5inch-schijf de micro-aansluiting gebruikt.
 10. 10. Seagate Backup Plus Desktop 2 TB Prijs € 119,-Pluspunten Snel Fraaie behuizingMinpunten Geen aan/uit-schakelaar Website www.seagate.com SCORE 8/10
 11. 11. 03 Verbatim Store ‘n’ Save 1 TBVan Verbatim hebben we de Store ‘n’ Save met een capaciteit van 1 TB getest. De schijfmoet qua snelheid de 2TB-modellen van Seagate en Transcend voor laten gaan, maar iswel het snelste 1TB-model in de test. De behuizing die Verbatim heeft ontworpen oogtniet spectaculair, maar is wel zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Wij zoudenmet het oog op de levensduur van de schijf overigens niet te vaak wisselen tussen deverticale of de horizontale positie. Fijn is dat de schijf behalve een slaapmodus ook eenechte fysieke aan/uit-schakelaar heeft. Verbatim levert Nero BackItUp- en BurnSessentials mee als back-up-software. De schijf is ook met grotere opslagcapaciteitentot 4 TB te koop.
 12. 12. Verbatim Store ‘n’ Save 1 TB Prijs € 105,- Pluspunten Zowel liggend als staand te gebruiken Fysieke aan/uit-schakelaar Snel Minpunten Geen Website www.verbatim-europe.nl SCORE 8/10
 13. 13. 04 Freecom Hard Drive Sq 2 TBFreecom geeft zijn externe harde schijven doorgaans een aparte vormgeving mee en deHard Drive Sq vormt hierop geen uitzondering. Sterker nog: Freecom vermeldt op zijnwebsite dat het allemaal draait om design en de schijf heeft een Reddot Design Awardgewonnen. De behuizing, die is ontworpen door Arman Emami, is dan ook lekkereigenzinnig en gemaakt van aluminium. Opvallend is dat zelfs de onderkant fraaiontworpen is en dat de gaatjes die dienen als ventilatieopening in een fraai patroon zijnaangebracht. Ondanks een fraai ontwerp is Freecom de aan/uit-schakelaar nietvergeten. Ook de prestaties zijn in orde en bij het schrijven van grote bestanden is ditzelfs de snelste externe harde schijf. Een fraaie schijf die wel wat duurder is dan deschijven met plastic behuizingen.
 14. 14. Freecom Hard Drive Sq 2 TB Prijs € 135,- Pluspunten Erg fraaie behuizing Aan/uit-schakelaar Snelle schrijfscores Minpunten Prijzig Website www.freecom.nl SCORE 8/10
 15. 15. 05 Western Digital My Book (Essential 3.0) 2 TBWestern Digital noemt zijn externe harde schijf niet voor niets de My Book, want hetapparaat is ontworpen om eruit te zien als een boek. We hebben de 2TB-uitvoeringgetest, waarbij het lage energieverbruik opvalt. Wie energieverbruik belangrijk vindt,heeft aan deze schijf dus een goede. De prestatie van het 2TB-model zijn prima. WDnoemt de My Book Essential 3.0 tegenwoordig ook wel simpelweg My Book, vandaar datwe Essential 3.0 tussen haakjes hebben gezet. De nieuwe My Book-schijven hebbenhierbij dezelfde typenummers als de WD My Book 3.0 Essential. De schijf is gunstiggeprijsd en geven we daarom in combinatie met de goede prestatie het Redactie TIP-keurmerk.
 16. 16. Western Digital My Book (Essential 3.0) 2 TB Prijs € 110,- Pluspunten Energieverbruik Aan/uit-schakelaar Minpunten Geen Website www.wdc.com/nl/ SCORE 8/10
 17. 17. 06 Buffalo DriveStation Velocity 1 TBHet Japanse Buffalo is een merk dat in Nederland nog in opkomst is en onder andereopslagproducten op de markt brengt. De DriveStation Velocity is met een 7200rpm-schijfvooral gericht op snelheid. Echt supersnel is de schijf echter niet en de scores zijneerder gemiddeld. Het energieverbruik is wel lekker laag. De zwarte behuizing heeftgeen aan/uit-schakelaar of back-up-knop. Als extraatje heeft deze schijf hardware-encryptie.
 18. 18. Buffalo DriveStation Velocity 1 TB Prijs € 95,- Pluspunten Laag energieverbruik Hardware-encryptie Minpunten Niet heel snel Website www.buffalo-technology.com SCORE 7/10
 19. 19. 07 LaCie Minimus 2 TBLaCie zet de Minimus op de markt als de kleinste usb3.0-schijf voor op het bureau. Debehuizing is niet alleen klein, maar ook nog eens van stevig aluminium gemaakt. Prettigis dat LaCie daarbij ook nog aan een aan/uit-schakelaar gedacht heeft. De Minimus zieter goed uit, maar de snelheid stelt wat teleur, deze schijf hoort bij de langzamere3,5inch-modellen in deze test. LaCie gebruikt een micro-aansluiting op deze schijf.
 20. 20. LaCie Minimus 2 TB Prijs € 125,-Pluspunten Fraaie behuizing Aan/uit-schakelaarMinpunten Niet heel snel Website www.lacie.com SCORE 7/10
 21. 21. 08 Western Digital My Passport 2 TBIn de introductie van dit artikel schreven we dat een van de voordelen van 3,5inch-schijven is dat ze in grotere capaciteiten verkrijgbaar zijn dan hun 2,5inch-tegenhangers.Dat is nog maar ten dele waar, want Western Digital levert zijn My Passport met eencapaciteit van 2 TB. De behuizing is zoals we van My Passport-schijven gewend zijn,maar dan een stukje dikker. Qua snelheid is de schijf niet spectaculair, maar slecht is hetook niet. De prijs is gezien de opslagcapaciteit niet verkeerd. Een prima externe hardeschijf voor wie onderweg veel opslagruimte nodig heeft.
 22. 22. Western Digital My Passport 2 TB Prijs € 150,- Pluspunten 2 TB opslagcapaciteit Goedkoop per gigabyte Minpunten Niet de allersnelste Dik Website www.wdc.com/nl/ SCORE 8/10
 23. 23. 09 Seagate Backup Plus Portable 500 GBDe snelste 2,5inch-schijf in deze test komt uit de stal van Seagate. De Backup PlusPortable zet een score neer van 1617 punten neer in PCMark 7. Bijzonder aan Seagate-schijven is dat de connector te wijzigen is naar firewire of Thunderbolt. Daar moet je weleen optionele adapter van Seagate voor kopen. Deze adapters maken overigens gebruikvan een SATA-aansluiting op de schijfbehuizing.
 24. 24. Seagate Backup Plus Portable Prijs € 70,- Pluspunten Snelste schijf Interface is te veranderen Minpunten Geen Website www.seagate.com SCORE 8/10
 25. 25. 10 Freecom Mobile Drive XXS 3.0 1 TBFreecom zet zijn Mobile Drive XXS op de markt als de kleinste usb 3.0 2,5inch-schijf envoor zover wij kunnen nagaan klopt deze bewering tot op heden. De behuizing is in iedergeval de meest compacte in deze test. Wel voelt deze kwetsbaar aan. Net als bij devorige uitvoering van de Mobile Drive XXS is de behuizing gemaakt van rubber. Deprestaties zijn gemiddeld, al zet de schijf wel de snelste leessnelheid neer.
 26. 26. Freecom Mobile Drive XXS 3.0 Prijs € 105,- Pluspunten Kleinste behuizing Minpunten Kwetsbaar Geen statuslampjes Website www.freecom.nl SCORE 7/10
 27. 27. 11 Western Digital My Passport Edge 500 GBBehalve de indrukwekkende My Passport met een opslagcapaciteit van 2 TB, heeftWestern Digital natuurlijk ook kleinere schijven zoals deze My Passport Edge met eenopslagcapaciteit van 500 GB in het assortiment. De opslagcapaciteit is misschien minderspectaculair, deze schijf is wel de snelste na de schijf van Seagate. De behuizing is opzich fraai, maar wel van kunststof. Wil je een luxere behuizing, dan moet je vreemdgenoeg de Mac-uitvoering van deze schijf kopen, waarbij metaal is gebruikt voor debehuizing. De Mac-versie is probleemloos naar Windows-formaat te formatteren.
 28. 28. Western Digital My Passport Edge 500 GB Prijs € 80,- Pluspunten Snel Lichte behuizing Minpunten Geen Website www.wdc.com/nl/ SCORE 8/10
 29. 29. 12 ADATA DashDrive Elite HE720 500 GBDe ADATA DashDrive Elite is een fraaie schijf. De behuizing is gemaakt van metaal en islekker dun. Opvallend is een back-up-knop die de meegeleverde software start. Diesoftware is niet spectaculair, maar als het voor jou voldoet is de toevoeging van dezeknop best handig. De snelheid van de schijf is in orde, hij is ongeveer net zo snel als deWestern Digital My Passport Edge.
 30. 30. ADATA DashDrive Elite HE720 500 GB Prijs € 85,- Pluspunten Metalen behuizing Dunne behuizing Back-up-knop Minpunten Geen Website www.adata-group.com SCORE 8/10
 31. 31. 13 Buffalo MiniStation Extreme 1 TBDe MiniStation Extreme van Buffalo heeft volgens de fabrikant MIL-SPEC shockprotection en zou een val tot twee meter hoogte moeten overleven. Iets anders datopvalt, is dat de usb-kabel geïntegreerd is. Op zich handig, al is het kabeltje uiteraardwel wat kort. De schijf heeft verder hardware-encryptie. De prestaties zijn gemiddeld.
 32. 32. Buffalo MiniStation Extreme 1 TB Prijs € 103,- Pluspunten Geïntegreerde kabel Schokbestendig Minpunten Prestaties gemiddeld Website www.buffalo-technology.com SCORE 8/10
 33. 33. 14 LaCie Rugged Mini 500 GBDe LaCie Rugged-schijven vallen op door een opvallende oranje band en dat is ook bijdeze Ruggend Mini het geval. De behuizing is erg stevig en volgens LaCie het geenprobleem om er met een auto van 1000 kilo overheen te rijden. Verder is hijregenbestendig en moet hij ook valpartijen tot een hoogte van 1,2 meter overleven. Wijhebben de uitvoering met een 7200rpm-schijf getest en deze is erg snel. Devermoedelijk langzamere uitvoering met een 5400rpm-schijf is wat goedkoper.
 34. 34. LaCie Rugged Mini 500 GB Prijs € 95,- Pluspunten Stevig Grappige behuizing Minpunten Duur Website www.lacie.com SCORE 8/10
 35. 35. 15 Transcend StoreJet 25M3 500 GBDe Transcend StoreJet 25M3 die we testen is duidelijk bedoeld voor wat ruiger werk. Netals Buffalo heeft ook Transcend het over military grade, maar Transcend geeft geenvalhoogte op die de schijf moet overleven. Verder valt de back-up-knop op die alleenwerkt met de eigen back-up-software. De prestaties van de schijf zijn gemiddeld.
 36. 36. Transcend StoreJet 25M3 500 GB Prijs € 72,- Pluspunten Schokbestendig Back-up-knop Minpunten Gemiddelde prestaties Website www.transcend.nl SCORE 8/10
 37. 37. 16 Verbatim Store ‘n’ Go 500 GBDe Verbatim Store ‘n’ Go valt op door zijn compacte en lichte behuizing. Opvallend isverder dat deze behuizing in negen kleuren verkrijgbaar is. Evenals bij de Store ‘n’ Savelevert Verbatim bij de Store ‘n’ Go back-up-software van Nero mee. De prestaties van deschijf behoren tot de langzamere in de test, dus deze schijf zou het vooral van zijn prijsen behuizing moeten hebben.
 38. 38. Verbatim Store ‘n’ Go 500 GB Prijs € 83,- Pluspunten In veel kleuren verkrijgbaar Compact Minpunten Langzaam Website www.verbatim-europe.nl SCORE 7/10
 39. 39. 17 Toshiba Stor.E Canvio 500 GBDe Toschiba Stor.E Canvio is glanzend afgewerkt en in verschillende kleurenverkrijgbaar. Net als bij de andere schijven levert Toshiba back-up-software mee.Toshiba gebruikt geen eigen software, maar levert NTI backup Now EZ. Qua snelheidvalt de schijf niet op en de scores zijn gemiddeld. De lage prijs maakt wat goed, maar hijis niet schokkend veel goedkoper dan de schijf van Seagate die als beste uit deze testkomt.
 40. 40. Toshiba Stor.E Canvio 500 GB Prijs € 62,- Pluspunten Prijs Minpunten Gemiddelde prestaties Website www.toshiba.nl SCORE 8/10
 41. 41. 18 LG XD5 500 GB USB 3.0LG maakt naast consumentenelektronica ook computergerelateerde apparatuur zoalsdeze externe harde schijf XD5. De schijf is leverbaar in een blauw/witte of zwart/rodebehuizing. LG levert met deze XD5 de langzaamste schijf in de test af. Deze schijf moetwat ons betreft dan ook een stuk goedkoper zijn dan de geteste alternatieven ominteressant te zijn.
 42. 42. LG XD5 500 GB USB 3.0 Prijs € 70,-Pluspunten Leuke behuizingMinpunten Langzaam Website www.lge.nl SCORE 6/10
 43. 43. ConclusieAls je pc een usb3.0-poort heeft, koop dan zeker een externe harde schijf die usb 3.0ondersteunt. De prijzen van de usb3.0-schijven verschillen over het algemeen niet zoveel van usb2.0-schijven, voor zover die nog verkrijgbaar zijn. Je zult al aan de scoresgemerkt hebben dat alle schijven prima voldoen. We zouden bij een aankoop dan ook deprijs sterk mee laten wegen.Qua snelheid springt de Transcend StoreJet 35T3 2TB eruit en deze schijf geven we danook het Best Getest keurmerk. Bij de 2,5inch-schijven is de Seagate Seagate BackupPlus Portable 500 GB de snelste.Een Redactie TIP-geven is bij de 2,5inch-schijven lastig omdat de Seagate op hetmoment van testen ook nog eens bij de goedkopere schijven hoort. Bij de 3,5inch-schijven is de Western Digital My Book Essential op het moment van testen erg gunstiggeprijsd.
 44. 44. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×