Pepatah Bahasa Melayu

18,974 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
18,974
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
76
Actions
Shares
0
Downloads
110
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pepatah Bahasa Melayu

 1. 1. Pepatah ialah sejenis peribahasa yangmengandungi nasihat dan pengajaran . Selainitu pepatah juga bersandarkan kepada adatresam orang Melayu . Pepatah juga seringdiungkapkan oleh orang-orang tua sebagaipedoman kepada seluruh masyarakat khasnyaorang-orang Melayu .
 2. 2. Ada air adalah ikanErti : Walau di mana pun kita tinggal , pasti ada rezeki . Ada angin , ada pokoknyaErti : Setiap sesuatu yang berlaku itu pasti ada puncanya 3. Ada batang mati , adalah cendawan tumbuhErti : Ada rezeki walau di mana jua kita berada4. Ada rotan , adalah duriErti : Jika ada kesenangan pasti ada kesusahan . 5.Ada sampan hendak berenang .Erti : Sengaja menyusahkan diri .6. Ada sirih hendak makan sepahErti : Ada yang baik , hendak yang buruk .
 3. 3. 7.Adat lama pusaka usangErti : Adat yang masih kekal digunakan sejak dari dahulu kala . 8.Air besar , sampan tak hanyut .Erti : Niat atau hajat yang tidak kesampaian . 9. Antan patah , lesung hilangErti : Kecelakaan yang datang bertimpa-timpa . 10. Arang habis besi binasaErti : Sesuatu pekerjaan yang tidak mendatangkan hasil . Bagaimana rupa begitulah bayangnyaErti : Kelakuan anak menurut ibu bapanya ; sesuatun itu menurut asalnya . 12. Bala lalu dibawa singgahErti : Sengaja mencari kesusahan atau kecelakaan .
 4. 4. 13. Baru bertunas sudah dipetik , lama-lama matilahErti : pokok Berbelanja banyak walaupun belum mendapat keuntungan yang banyak . 14. batu pun empuk, jangankan hati manusia Erti : Kata-kata manis dan lembut dapat memujuk hati orang . 15. bayang-bayang sepanjang tubuh , selimut sepanjang badan Erti : Melakukan setiap kerja hendaklah sepadan dengan kemampuan dan kebolehan . 16. belut kena ranjau Erti : Seseorang yang cerdik tetapi masih kena tipu . 17. barang siapa yang berketak , dialah yang bertelur . Erti : Orang yang melakukan sesuatu kerja atau perkara akan rasa tersindir kerana bersalah . 18. bercakap siang pandang-pandang , bercakap malam dengar-dengar .Erti : Berhati-hati ketika hendak memperkatakan tentang sesuatu perkara takut mengguris hati orang lain .
 5. 5. 19. berdakwat biarlah hitamErti : Melakukan sesuatu pekerjaan biarlah sampai selesai dan jangan hanya separuh jalan . 20. berkerat rotan , berpatah arangErti : Putus pertalian , perhubungan yang tidak boleh disambung atau berbaik semula .
 6. 6. 21. Cacing hendak menjadi nagaErti : Orang kecil atau lemah yang berlagak menjadi orang kuat atau besar . 22 . cakap berdegar-degar , tahi tersangkut di gelegar . Erti : Cakap besar tapi tidak buat kerja . 23. Cakap berlauk-lauk , makan dengan sambalErti : berlada yang berlagak kaya tetapi sebenarnya miskin . Orang 24 . Campak baju nampak kurapErti : Menceritakan keburukan diri sendiri kepada orang lain . 25 . Campak bunga dibalas dengan campak tahiErti : Sesuatu kebaikan dibalas dengan kejahatan 26. Carik-carik bulu ayam , lama-lama bercantum jua . Erti : Perbalahan antara adik beradik pasti akan berbaik semula .
 7. 7. 27. Cekur jerangau masih ada lagi di ubun-ubunErti : Bersikap kebudak-budakan . 28. Cerdik helang pulau , kini menjadi pungguk Erti : Orang kaya menjadi miskin dan hina . 29. Condong yang menongkat , rebah yang akan menegakkan Erti : Pemimpin yang akan membantu rakyat juka mereka berada dalam kesusahan . 30. Cupak tegak sudah berisi , suri sudah terkembang/ cupak sudah tertegak Erti : Peraturan atau cara-cara yang tidak berubah dan harus diikuti .
 8. 8. 31. Dahan pembaji batangErti : Orang yang mengambil kesempatan menggunakan harta benda tuannya , 32. Dahulu sorak , kemudian tohokErti : Pekerjaan yang dihebohkan terlebih dahulu selalunya akan terbantut . 33. Dahulu timah , sekarang besiErti : Seseorang yang telah turun pangkat daripada mulia kepada hina . 34. Dalam dua , tengah tigaErti : tidak jujur 35. Dalam rumah membina rumahErti : Orang yang mencari keuntungan dengan kekayaan orang lain . 36 .Dari jong turun ke sampanErti : Diturunkan pangkat .
 9. 9. 37. Dari telaga yang jernih , takkan mengalir air yang keruhErti : Orang yang bersifat mulia 38. Daun dapat dilayangkan , getah jatuh ke perdu juga .Erti : Kasih sayang kepada anak sendiri tidak akan sama dengan kasih sayang kepada anak orang lain . 39 . Daun mengenalkan pohonnyaErti : Kita akan dapat mengenal asal-usul orang itu daripada kelakuan dan percakapannya . 40. Daun nipah dikatakan daun labuErti : Salah faham akan timbul jika malu dan segan untuk bertanya .
 10. 10. 41. Emas disangka loyangErti : Orang yang disangka jahat kerana hidupnya yang miskin dan melarat . 42. Embun belum kering lagiErti : Awal pagi . 43. Empang sampai ke seberang , dinding sampai ke langitErti : Perselisihan yang tiada jalan perdamaian lagi . 44. Enak lauk dikunyah-kunyah , enak kata diulang- ulang Erti : Nasihat yang baik sangat elok diulang-ulang . 45. Enau sebatang dua sigainya Erti : Satu pekerjaan dilakukan oleh dua orang .
 11. 11. 46. Enggan seribu daya , mahu sepatah kataErti : Orang yang mahu melakukan sesuatu pekerjaan akan member i banyak alasan . 47. Enggang apa pada enggang , orang apa pada orangErti : Kehidupan sendiri hendaklah mengikut pertimbangan dan fikiran sendiri kerana susah senang kita sendiri yang merasainya . 48. Enggang sama enggang , pipit sama pipit , baru boleh terbang samaErti : Pergaulan hanya dengan yang sama taraf sahaja . 49. Engkap-engkap bagai rumput di tengah jalanErti : Hidup merana kerana sangat miskin ataupun sakit . 50. Engkau belum mencapai pengayuh , aku sudah sampai di seberangErti : Tingkah laku dan percakapan seseorang boleh menggambarkan tujuannya .
 12. 12. 51. Gadai terdorong ke pajak , sehari sebulan jugaErti : Perbuatan yang terlanjur sedikit tetapi akibatnya sama seperti kesalahan besar . 52. Gagak bersuara muraiErti : Hodoh tetapi suara merdu dan baik budi bahasanya . 53. Gagak lalu punggur rebahErti : Orang atasan bersikap tidak adil kepada orang yang lemah kerana ingin menunjukkan kekuasannya . 54. Gajah ditelan ular lidiErti : Wanita bangsawan berkahwin dengan orang biasa . 55. Gajah seekor , gembala duaErti : Satu persatuan dua pemimpin . 56. Gajah turun di tengah rumah Erti : Menerima kesusahan kerana tetamu yang berpangkat besar
 13. 13. datang ke rumah . 57. Garam dikulumnya tiada hancur .Erti : Pandai menyimpan rahsia oranmg atau rahsia diri sendiri . 58. Gaya sahaja , rasanya wallahErti : Rupa menawan tetapi budi pekertinya tiada langsung . 59.Gayung tua , gayung memutusErti : Apa yang dikatakan oleh orang-orang tua selalunya tepat dan benar 60.Gigi telah gugur , tebu menjadi-jadiErti : Keinginan untuk melakukan sesuatu hanya timbul setelah tiada peluang lagi .
 14. 14. 61. Habis kapak berganti beliungErti : Seseorang yang sangat rajin dan kuat bekerja .62. Habis miang kerana bergeser . Erti : Kepayahan atau kesukaran akan hilang kerana sudah menjadi perkara biasa .63. Habis minyak sepasu , ekor anjing diurut tiada lurus Erti : Perangai orang jahat amat sukar diubah .64. Hang tak kurang sanggul , aku tak kurang tengkolok Erti : Hilang satu tetapi ada yang lain sebagai pengganti 65. Hangus tiada berapi , karam tiada berair Erti : Menghadapi kesusahan apabila orang yang diharap-harapkan meninggal dunia . 66. Harap hidung sampai ke lutut
 15. 15. Erti : Tidak mahu berusaha dan mengharap kesenangan datang sendiri. 67. Hari guruh takkan hujan Erti : Orang yang marah tidak akan sampai memukul . 68. Hari tak selalunya panas Erti : Untung dan rugi sentiasa datang silih berganti di dalam kehidupan . 69. Hati bagai pelepah , jantung bagai jantung pisang , telinga bagai telinga kawah Erti : Orang yang tidak tahu malu . 70. Hendak dapat pisang terkupas Erti : Mahukan kesenangan namun malas berusaha
 16. 16. 71. Ikan di dalam keroncong Erti : Tidak dapat ditolong atau diselamatkan lagi . 72. Ikan gantung kucing tungguErti : Mengharapkan sesuatu tetapi tidak mungkin akan diperolehi 73. Ikan seekor , rosakkan ikan setajauErti : Kerana perkara yang sedikit , yang lain pun terlibat juga . 74. Ikan terkilat jala tibaErti : Bijaksana dan dapat menyelesaikan sesuatu dengan cepat . 75. Ikat boleh diubah , takuk bagaimana mengubahnya Erti : Agak sukar mengubah tabiat seseorang . 76. Ingin hati memandang pulau , sampan ada pengayuh tiada
 17. 17. Erti : Hendak melakukan kerja yang berat tetapi tidak cukup peralatan dan Kelengkapan .77. Intan disangka kerikilErti : Tidak tahu akan nilai sebenar atau yang baik disangka buruk 78. Isi lemak dapat ke orang , tulang pulang ke kitaErti : Orang lain yang berusaha tetapi orang lain yang mendapat hasilnya 79. Itik di air mati kehausanErti : Berada dalam kesusahan walaupun hidup mewah atau berada ditempat sendiri . 80. Itik tak sudu , ayam tak patukErti : Benda yang tidak berguna langsung .
 18. 18. 81 . Jadi penghubung hujung lidah Erti : Penyampai pesanan dalam sesuatu perundingan . 82. Jadi penghubung kaki tangan .Erti : Orang yang dipercayai dan boleh diharap . 83. Jarum halus kelindan siteraErti : Tipu muslihat yang sangat halus 84. Jatuh ke pangkal juga .Erti : Perangai dan tingkah laku mengikut ibu bapanya . 85. Jauh menyalak kuat , dekat mencawat ekorErti : Hanya berani bercakap besar di belakang sahaja . 86. Jauhari juga yang mengenal manikam
 19. 19. Erti : Hanya orang yang bijaksana mengetahui sesuatu ilmu . 87. Jelatang di hulu air . Erti : Selalu memberikan kesusahan . 88. Jika baik ada cacatnya Erti : Sesuatu perkara tidak ada yang begitu sempurna . 89. Jong pecah , , yu yang kenyang Erti : Jika berlaku kerugian , mesti ada orang yang mendapat keuntungan dari kerugian itu . 90. Jual sutera , beli mastuli Erti : Menggantikan sesuatu dengan barang yasng lebih baik danberkualiti .
 20. 20. 91. Kain basah kering di pinggang Erti : Sangat miskin . 92. Kaki sudah terlangkahkan , tangan sudah terjembakan Erti : Perbuatan yang sudah atau telah terlanjur . 93. Kalah jadi abu , menang jadi arang Erti : Pergaduhan yang tidak membawa keuntungankepada kedua-dua pihak . 94. Kalau secupak , takkan jadi segantang Erti : Sesuatu yang telah ditentukan tidak boleh ditukar atau diubah lagi 95, Karam tidak berair
 21. 21. Erti : Bencana yang berlaku tanpa ada sebab – sebab tertentu . 96. Kasihan gajah berusungErti : Kasihan yang tidak kena pada tempatnya . 97. Kata periuk belanga hitamErti : Orang yang berperangai suka mengata orang . 98. Kelapa muda tidak berminyak Erti : Orang muda yang belum banyak pengalaman . 99. kenal dadanya tak kenal mukanya Erti : Orang yang alim atau bijak terkenal kerana ilmunya . 100. Kuning oleh kunyit , hitam oleh arang Erti : orang yang mudah dihasut .
 22. 22. 101. Lading tajam sebelah Erti : Hanya menerima sahaja tetapi tidak mahu memberi . 102. Lagi murah , lagi ditawar Erti : Makin diberi , makin banyak lagi diminta . 103. Lain gatal , lain garu Erti : Jawapan yang menyimpang daripada soalan yang ditanya . 104. Lain mangkuk , lain cawan Erti : Perbezaan pembawaan atau kesukaan . 105. Langau di air , sebarang tertadung menjadi daki Erti : Perbuatang jahat akan menerima balasannya suatu hari nanti.
 23. 23. . 106. Laut datang memunggahkan mutiara Erti : Orang berilmu mengajar ilmu yang sangat berguna kepada orang Yang mempunyai ilmu . 107. Lemah lembut santan berlada Erti : Kata-kata yang sangat manis tetapi penuh dengan sindiran yang tajam dan pedas .. 108. Lihat anak pandang menantu Erti : Menganggap orang lain sebagai keluarga sendiri . 109. Lunak sudu , keras ditakik Erti : Berlembut dengan orang yang mendenmgar kata , berkeras dengan orang yang menentang , 110. Lunak gigi daripada lidah Erti : Bersikap merendah dir dan lemah kembut kerana hendakkkan sesuatu .
 24. 24. . 111. Mahal dibeli sukar dicari Erti : Sesuatu yang sukar dicari atau diperoleh . Mahal dibeli sukar dicari 112. Makan upas berulam racun Erti : Hidup yang sentiasa susah 113. Makan dan berselimut embun , siang bertudung awan Erti : Keadaan hidup yang amat susah dan daif . Makan dan berselimut embun , siang bertudung awan 114. Mana tali yang tidak berhujung. Erti : Semua yang hidup akan mati suatu hari nanti . 115. Membawa perut ke rumah orang Erti : Selalu pergi ke rumah orang dan makan di sana .
 25. 25. Membesarkan kerak nasi. 116. Membesarkan kerak nasi Erti : Boros dan membazir . 118. Menabur benih di atas batu Erti : Berbuat baik atau berjasa kepada orang yang tidak tahu membalas budi .. 119. Menetak dengan belakang parang Erti : Menyuruh orang yang malas bekerja Menetak dengan belakang parang 120. Mudah bengkok bagai parang Menetak dengan belakang parang Erti : Mudah terasa dan tersinggung . Menetak dengan belakang parang. 120. Murai berkicau hari siang Menetak dengan belakang parang Erti : Perkara yang sudah terang dan nyata .
 26. 26. 121. Nasi ditelan termengkelan , nak diludah tidak keluar. Erti : Orang yang berada dalam kedaan yang serba salah . 122. Nak kaya berdikit-dikit , nak ramai tertebur urai Erti : Pandai berjimat maka kita akan cepat kaya , bermurah hati akan membawa tuah . 123. Nasi disaji pula digaduhkan , padi di ladang dilanyak gajah. tidak dirisaukan Erti : Kerugian yang hanya sedikit diambil kira tetapi kerugian yang banyak tidak dipedulikan . Nasi disaji pula digaduhkan , padi di ladang dilanyak gajah tidak dirisaukan 124. Nasi masak periuk pecah Nasi disaji pula digaduhkan , padi di ladang dilanyak gajah tidak dirisaukan Erti : Hukuman yang telah dijatuhkan tidak boleh diminta belas lagi kerana kesalahan berat . Nasi disaji pula digaduhkan , padi di ladang dilanyak gajah tidak dirisaukan 125. Nasi sedap gulai mentah , gulai sedap nasi mentah
 27. 27. Erti : Orang yang melakukan sesuatu pekerjaan tetapi tidak sempurna .. 126. Nasib penyapu , banyak jasa turun pangkat . Erti : Semakin banyak jasa, semakin turun nilai .. Nasib penyapu , banyak jasa turun pangkat 127. Niat hati nak getah bayan , sudah tergetah burung serindit Nasib penyapu , banyak jasa turun pangkat Erti : Lain yang diingini , lain yang dapat .. 129. Nibung bangsal bertaruk muda Erti : Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda .. 130. Nikah Maharaja Boma Erti : Orang yang selalu nikah dan kemudian kerap bercerai .. 131. nyiur setandan tetapi berlainan jadinya
 28. 28. Erti : Sikap atau perangi tidak sama antara beradik seibu sebapa .. 131. Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan . Erti : Khabar atau cerita yang telah kedengaran namun tiada bukti yang menyokong kebenaran cerita tersebut . Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan 132. Orang buta mendapat tongkat dipukul buta tuli Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan Erti : Orang miskin apabila sudah kaya menjadi sombong dan tidak Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan menghiraukan orang lain . Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan Orang buta mendapat tongkat dipukul buta tuli Ombak kedengaran , pasirnya tidak kelihatan 133. Orang karam di lautan , aku karam di darat. Erti : Mendapat kesusahan tidak kena pada tempatnya . 134. Orang kenyang dijamu , lauk sedap dikatakan tawar . Erti : Jika kita memberi barang sebaik mana pun kepada orang yang tidak Orang kenyang dijamu , lauk sedap dikatakan tawar Menginginkannya , barang itu tetap dikatakan tidak baik . Orang kenyang dijamu , lauk sedap dikatakan tawar Orang kenyang dijamu , lauk sedap dikatakan tawar
 29. 29. Orang kenyang dijamu , lauk sedap dikatakan tawar 135. Orang mandi berselam , awak mandi bertimba Erti : Orang lain dapat untung besar , awak dapat untung yang sedikit . Orang mandi berselam , awak mandi bertimba Orang mandi berselam , awak mandi bertimba 136. Orang menunggu perigi , bilakah dahaga mati Erti : Tinggal berhampiran atau berkawan dengan orang yang berilmu atau berkuasa , maka sedikit sebanyak kita akan dapat ilmu pengetahuan . Orang menunggu perigi , bilakah mati dahaga 137. Orang penyegan susah makan Orang menunggu perigi , bilakah mati dahaga Erti : Orang yang terlalu memilih pekerjaan dan malas susah mendapat rezeki. Orang menunggu perigi , bilakah mati dahaga Orang menunggu baru kaya 138. Orang sukar perigi , bilakah mati dahaga. Erti : Bersikap sombong apabila berjaya mendapat sesuatu kelebihan . Orang menunggu perigi , bilakah mati dahaga Orang menunggu perigi , bilakah mati dahaga
 30. 30. Orang menunggu perigi , bilakah mati dahaga 139. Orang tua diajar makan pisang Erti : Orang pandai tidak perlu diajar lagi . 140. Otak telur , bukan otak minyak Erti : Orang yang bodoh . 141. Padang perahu di lautan , padang hati di fikiran Erti : Berfikir secara mendalam sebelum melakukan sesuatu . 142. Padi masak jagung mengupih Erti : Keuntungan yang berlipat ganda .. 143. Padi sekepuk hampa , emas seperti layang , kerbau sekandang jalang Erti : Orang yang kelihatan pandai tetapi sebenarnya bodoh .. 144. Padi setangkai bernas semuanya . Erti : Keluarga yang bahagia dan bernasih baik . 145. Pagi tidak dibuang , senja tidak dikejar Erti : Orang yang menggunakan waktu sebaik-baiknya .
 31. 31. 146. Paku sebatang kuat bunyi tukulnya bertalu-talu Erti : Hanya banyak bercakap tetapi tidak nampak kerjanya .. 147. Pandai menyelam di air dangkal Erti : Orang yang pandai membawa diri .. 148. Pecah tempayan pekasam , muka berconteng arang Erti : Malu besar kerana kejahatannya diketahui semua orang . 149. Pendekar elak jauh Erti : Sangat berhati-hati dalam setiap langkah yang dilakukan . Perahu papan muatan intan
 32. 32. Erti : Pemilihan pasangan yang tidak sesuai. 151. Ramai beragam , rimbun menyelera Erti : Apabila ramai orang banyaklah ragamnya 152. Rantai besi dimakan bubuk. Erti : Cerita atau perkara yang tidak dapat diterima akal . 153. Rebung tak miang , bemban pula yang miang Erti : Orang yang berkenaan diam , tetapi orang lain yang tiada kaitan masuk campur . 154. Rosak bawang ditimpa jambak. Erti : Ditimpa nasib malang akibat perbuatan sendiri . Rosak bawang ditimpa jambak Rosak bawang ditimpa jambak 155. Rumah buruk disapu cat.
 33. 33. Erti : Perempuan tua yang suka bersolek atau berhias . 156. Rumah mana yang tidak bersampah Erti : Semua manusia tidak boleh lari daripada melakukan kesalahan .. 157. Runcing telunjuk memalit sambal lada Erti : Orang yang hidup dalam kemiskinan dan melarat. 158. Rusa di hutan ,kancah sudah dijerang Erti : Sudah bersedia untuk mengecapi hasil walaupun hasilnya itu belum Tentu lagi dapat atau tidak .. 159. Rusa ditembak , kijang yang kena Erti : Lain dihajati , lain pula diperoleh .
 34. 34. 160. Santan dibalas dengan tuba. Erti : Kebaikan dibalas dengan kejahatan . 161. Si bingung makanan si cerdik Erti : Orang yang bodoh sering diperdayakan oleh orang yang cerdik . Si bingung makanan si cerdik. 162. sial bercampur malang Si bingung makanan si cerdik Erti : Kehidupan seseorang yang sangat sengsara , setiap yang dihajati tidak kesampaian. 163. sirih naik junjungnya patah Erti : Baru hendak mendapat kesenangan , tiba-tiba mendapat bencana .. 164. Sudah berkata satu Erti : Pendirian yang ubah tidak berubah .
 35. 35. . 165. Sudah diludah diljilat balik Erti : Sudah dicela , dihina atau dibuang tetapi kemudiannya dipuji. 166. Sudah kalah baru berkubu Erti : Sudah mendapat kesusahan barulah hendak berhati-hati .. 167. Sudah kenyang makan kerak Erti : Banyak pengalaman .. 168. Sudah menjadi abu arang Erti : Sudah rosak .. 169. Sudah terhantuk baru terngadah Erti : Orang yang beringat sesudah terkena sesuatu muslihat .
 36. 36. . 170. Tahan jerat sorong kepala Erti : Ingin mengenakan orang lain tetapi diri sendiri yang terkena .. 171. Tak ada air, peluh dilurut Erti : Orang yang melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh untuk mencapai hasratnya 172. Tanam padi tumbuh lalang , ayam ditambat disambar. helang Erti : Berpenat lelah membuat sesuatu untuk mendapat keutuntungan , namun Akhirnya tidak mendapat apa-apa pun . 173. Tatang di anak lidah Erti : Terlalu sayang akan anak dan isterinya . 174. Terpecah peluh di muka . Erti : Berasa sangat malu .
 37. 37. . 175. Tiada laut yang tidak berombak Erti : Tiada pekerjaan yang tidak berbahaya .. 176. Tidak kekal bunga dikarang Erti : Kekayaan tidak akan kekal selama-lamanya .. 177. Tinggi di sungai besar di tebing Erti : Mencuba melawan dengan segala tenaga yang ada .. 178. Tua-tua kelapa , makin tua makin berminyak Erti : Walaupun tua tetapi baik. 179. Tua-tua terung asam Erti : Orang tua yang berperangai macam orang muda
 38. 38. . 180. Ubat jauh penyakit hampir Erti : Susah mendapat bantuan atau pertolongan apabila dalam kesusahan . 181. Udang hendak mengatasi ikan Erti : Suka menegur kesalahan orang lain sedangkan kesalahannyasendiri lebih besar .. 182. Udang merentak di dalam tangguk Erti : Orang yang dalam keadaan tidak berdiam diri . 183. Ular berlingkar di dalam gulungan tikar Erti : Orang jahat yang menyamar diri dalam kumpulan orang yang baik-baik.. 184. Ular menelan babi, cacing yang bengkak perutnya . Erti : Iri hati melihat orang lain mendapat kejayaan . 185. Untung ada tuah tiada
 39. 39. . Erti : Kekayaan ada namun tiada kebahagiaan. 186. Untut bertambah kulitnya Erti : Orang yang sudah kaya bertambah lagi kaya .. 187. Usahlah teman dimandikan pagi Erti : Jangan bersikap mempermainkan orang dengan sanjungan yang berlebihan . 188. Usul menunjukkan asal Erti : Dengan memerhati perangai seseorang , kita dapat menilai asal Keturunannya .
 40. 40. 189. Walau bagaimana minyak dicampur dengan air , minyak juga. yang timbul Erti : Walaupun orang biasa selalu bergaul dengan orang bangsawan , orang bangsawan itulah juga yang dimuliakan . 190. Walau disepuh emas lancang ,kilat tembaga tampak juga Erti : Bagaimana sekalipun mengajar seseorang yang biadab , kelihatan juga perangainya yang tidak baik . Walau disepuh emas lancang ,kilat tembaga tampak juga 191. Walau sejengkal lautan Erti : Walaupun air cetek , tetapi tetap boleh melemaskan . Walau disepuh emas lancang ,kilat tembaga tampak juga. 192. Walaupun ada umpan , belum tentu ada ikan Erti : Walaupun ada persediaan yang cukup untuk melakukan sesuatu , namun Belum tentu beroleh hasil yang baik .
 41. 41. . 193. Ya sepanjang hari , janji sepanjang jalan Erti : Suka berjanji tetapi sukar menepatinya . Ya sepanjang hari , janji sepanjang jalan 194. Yang berpuru selalu hendak menggaruk Erti sepanjang hari , janji sepanjang jalan pernah tenang fikirannya . Ya : Orang yang membuat kesalahan tidak. Ya sepanjang hari , janji sepanjang jalan 195. Yang bongkok juga dimakan sarung Erti : Orang yang bersalah akan menanggung dosa atau hukuman atas segala perbuatannya .. 196. Yang buntal kutil-mengutil , yang jerung luluh- meluluh Erti : Orang miskin berjimat cermat , orang kaya boros .. 197. Yang dimakan rasa , yang dilihat rupa , yang didengar bunyi Erti : Sesuatu kerja yang dilakukan hendaklah sempurna .
 42. 42. 198. Yang hampa biar terbang , yang bernas biar tinggal Erti : Yang taka elok atau tak berguna biar hilang dan yang baik dikekalkan .. 199. Yang lunak juga yang disudu Erti : Orang yang lemah juga sering menjadi mangsa . 200. Yang ombak itu ombak juga , yang air itu air juga. Erti : Orang kaya hidup dengan ketamakan dan kedekut , orang miskin pula hidup melarat .. 201. Yang rebah ditindih Erti : Yang miskin bertambah miskin . 202. Yang rendah terpendek sangat , yang tinggi terlunjur sangat Erti : Orang yang tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki .
 43. 43. .. 204. Zaman Tuk Nadur berkajang kain . Erti : Zaman yang telah berlalu sangat lama .. 205. Zaman beralih, musim bertukar Erti : Sesuatu itu hendaklah disesuaikan dengan peralihan masa,
 44. 44. 7. Daripada pohon dikenal buahnyaMaksud : Peribadi seseorang dapat diketahui melalui tingkahlakunya8. Daripada segenggam jadi segantangMaksud : Permulaan yang sedikit , lama-lama menjadi banyak

×