Alo 116 dhuna në shkolla

1,693 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,693
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Alo 116 dhuna në shkolla

 1. 1. DHUNA DHE PROBLEMET NË SHKOLLË
 2. 2. • “Fëmijët nuk i humbasin të drejtat e tyre njerëzore me kapërcimin e pragut të shkollës. Arsimimi duhet ofruar në atë mënyrë që të respektojë dinjitetin e qenësishëm të fëmijës, që i jep fëmijës mundësinë të shprehë këndvështrimet e tij lirisht dhe të marrë pjesë në jetën e shkollës. Arsimimi duhet të ofrohet edhe në një mënyrë të tillë që të respektojë kufizimet në disiplinën shkollore dhe të promovojë mendësinë e antidhunës në shkollë...“ • Dhuna në shkollë është gjithcka që mund të pengojnë atmosferën shkollore dhe misionin e saj arsimor …..
 3. 3. FËMIJËT RAPORTOJNË • Probleme me shkollën, është një tjetër tematikë e hasur shpesh pranë ALO 116. Këto probleme fokusohen në marrëdhëniet mësues – nxënës, nxënës-nxënës, ankthin mbi performancën, presionet që i bëjnë prindërit herë pas here fëmijëve për të pasur rezultate të larta në mësime, probleme në të nxënë etj.
 4. 4. • Problemet e drejtpërdrejta me mësuesit zënë hapësirën më të madhe të kategorisë “Probleme me shkollën” me 42% të rasteve të trajtuara; • “Problemet akademike dhe vështirësitë në të nxënë”, përfaqësojnë 21% të rasteve të ardhura në Linjë; • Nënkategoria “Ankth mbi performancën”, zë 14 % të rasteve; • 11% të rasteve i përkasin nënkategorisë “Probleme të tjera që lidhen me të rriturit”; • 9% i përket nënkategorisë e paspecifikuar (kryesisht ankesa mbi kushtet e shkollave); • 3% e rasteve i referohen braktisjes së shkollës;
 5. 5. Numri i rasteve sipas viteve për secilën nga nënkategoritë e kategorisë kryesore “Probleme me shkollën” 160 140 120 100 80 60 40 20 0 2009 2010 2011 2012 Probleme me mesuesit 147 94 133 58
 6. 6. Probleme të tjera që lidhen me të rriturit 70 60 50 40 30 20 10 0 2009 2010 2011 2012 Probleme te tjera qe lidhen me te rriturit 37 61 11 5
 7. 7. Probleme akademike 140 120 100 80 60 40 20 0 2009 2010 2011 2012 Probleme akademike 18 28 120 51
 8. 8. Ankthi i performancës 70 60 50 40 30 20 10 0 2009 2010 2011 2012 Ankthi i performances 8 18 65 42
 9. 9. Braktisje e shkollës 16 14 12 10 8 6 4 2 0 2009 2010 2011 2012 Braktisje e shkolles 3 13 14 8
 10. 10. E paspecifikuar (Ankesa lidhur me kushtet e shkollës, fëmijë duke pirë duhan në shkollë etj) 50 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 2009 2010 2011 2012 E paspecifikuar 16 22 18 45
 11. 11. Fëmijët flasin…. • Mësuesit nuk na trajtojnë njëlloj ndikohen nga aparenca dhe niveli ekonomik; • Nuk i intereson nëse e ke kuptuar apo jo mësimin që ajo shpjegoi. Shpjegimi është pjesor asnjëherë i plotë; • Nuk ndjehemi të sigurtë në shkollë prej personave të panjohur që ndodhen rreth shkollës; • Në shkollë ka raste ku nxënës që nuk e meritojnë notën vlerësohen ashtu siç nuk e meritojnë. Këtu jam ndjerë e veçuar sepse ai që nuk e meriton vlerësohet dhe ai që e meriton nuk vlerësohet; • Profesori me tha “bukuroshja ime”;
 12. 12. • Mësuesi më goditi me shkumës; • Profesori më tha toç; • Mami do që unë të marr vetëm dhjeta; • Kam marrë një notë të keqe nuk di si tia them prindërve; • Nuk kemi mjetet e duhura në ambientet e shkollës dhe kabinetin e internetit nuk na lejojnë ta përdorim, atë e përdorin vetëm mësuesit. • Mesuesja më goditi se kisha shkuar pa pregatitur në orën e mësimit.
 13. 13. • Format e dhunës që fëmijët raportojnë pranë ALO 116, janë dhunë fizike, verbale apo edhe ngacmime seksuale nga mësuesit; • Ata raportojnë se dhunohen nga mësuesit sipas tyre edhe pa shkak. Ata shprehen shpesh se mësuesit në shkollë reflektojnë dhe problemet që mund të kenë me jetën e tyre personale. Ata shpesh ofendohen, goditen madje disa fëmijë kanë raportuar se janë goditur dhe mjete të tjera ku më e përdorura ka qenë goditja me shkumës dhe vizore; • Mësuesit i privojnë fëmijët nga orët e mësimit duke i nxjerrë jashtë nga mësimi, tallen dhe i ofendojne fëmijët kur ata nuk japin përgjigjen e duhur; • Fëmijët kanë denoncuar edhe raste kur mësuesit i kanë kërkuar lekë.
 14. 14. Faleminderit!

×