Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle

13,029 views

Published on

pyetesor per te kuptuar se cfare nevojash kane nxenesit dhe cfare ata kane nevoje te trajtojne me psikologen.

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
13,029
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle

  1. 1. Universiteti Aleksander XhuvaniMSC Psikologji EdukimiAnida AgoPyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle1.Ju mund te keni shume shqetesime dhe probleme . A keni nevoje per keshillim ?a) Po b) jo2. Nese po cfare lloj keshillimi deshironi ?a) Individual b)ne grup c) familjar3. Shume prej shokeve tuaj mund te pine duhan ose akool. A ju shqeteson kjo juve ?a) Po b) jo4. Ngarkesa mesimore konfliktet shkaktojne stress. A keni ju nevoje per keshillim per te menaxhuarstresin ?a) Po b) jo5. Marredheniet tuaja me mesuesit jane :a) Shume te mira b) te mira c) aspak te miramaredheniet me nxenesit e tjere jane:a) Shume te mira b) te mira c) aspak te miraMaredheniet me prinderit jane :b) Shume te mira b) te mira c) aspak te mira6. Cila eshte problematika juaj me e rendesishme qe keni nevoje ta trajtoni me psikologen ?……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Faleminderit!
  2. 2. Analiza e pyetesoritGjatë periudhës shkollore maj 2013–qershor 2013 realizuam praktikën ne shkollen 9-vjecareA.Paralloi , nën vëzhgimin e psikologes së shkollës znj.M.Tupi. vendosem që te zhvillojmepraktikën në këtë shkollë , për tu njohur dhe për të parë më nga afër problemet që hasinnxënësit ,për tu njohur me ambjentet e shkollës dhe stafin pedagogjik.Ajo që na interesonte tenjihnim , ishte mbarëvajtja e tyre në mësime,cilat ishin problemet që haseshin më shpesh.Por perte gjetur përgjigjen e kësaj pyetje, duhej më parë të njihnim , se cilat ishin keto probleme.Dhenese nxënësit ishin të aftë t’I menaxhonin ato,apo duhe të drejtoheshin diku, qoftë ky dhe njëprofesionist ,siç ishte psikologia e shkollës. Duke aplikuar pyetesorin e mesiperm vume re seproblemet që hasje ishin të shumta, si: lënia e orëve të mësimit, mbarëvajtja nëmësime,çrregullime te sjelljes, te vemendjes, hiperaktivitetit,probleme sociale, . Por do mjaftontevetëm një vëzhgim I detajuar dhe I parë nga ana e profesionistit për të vënë në pah problemet enxënësve në këtë shkollë. Nxënesit ishin shumë probematikë. Poblemet me te shumta ishinkryesisht në marëdhëniet e tyre me mësuesit dhe me njëri tjetrin. Mësuesi kërkon nga nxënësit tirespektohet statusi dhe këtë gjë shpesh e realizon duke përdorur strategji individuale nga ana e tijpër të vlerësuar dhe respektuar statusin e tij. Strategjite janë të ndryshme në marëdhnie me:mësues të tjere/ nxënes. Imponimini i statusit tek nxenesi shpesh kryhet ne menyre te imponuarduke shkaktuar konflikt dhe diskriminim te grupeve me status te ulet. Keto gjera ndodhninshpesh edhe ne kete shkolle, ku krijoheshin shume konflikte mes mesuesve dhe nxenesve .Ajo qe vihej re ishte se ndodhte shpesh qe Nxenesit te atashoheshin prane nje grupi apo bande. Menjëherë ata I nënshtroheshin presionit tëgrupit duke u konformuar terësisht, por dukeparaqitur shpesh nje sjellje te ndryshme nga ajo e vetes së tyre. Sjellja qe ai paraqet shpesh ikrijon nje ndjenje pasigurie( kerkon të ruajë balancën mes principeve personale dhe principeve tënjë grupi).Ky efekt pasigurie shfaqet në një sjellje problematike dhe nje komunikim jo normalmes nxenesit dhe mesuesve. Jo vetem me mesuesit por edhe mes nxenesve kishte shumekonflikte. Sharje, grushta, shqelma, goditje me grushta, edhe ndonje thike e fshehur ne xhepat ecantes... të njëpasnjëshme nëpër shkolle. Ku më shumë e ku më pak, herë më shumë e herë mëpak, sidomos adoleshentët, por edhe ata më të vegjëlit, si ata aktivë në akte dhune dhe si atapasivë që i përjetojnë në sfond bashkë me prindërit, po vuajnë, nuk kanë siguri, po ndihen tëkërcënuar, nën ankth, se mos ndoshta nesër, një ditë, rast pas rasti me dashje apo pa dashje do tuvijë radha edhe atyre.

×