Bucuria craciunului in lume

1,307 views

Published on

Powerpoint pentru atestat :)
Bucuria Craciunului in lume

http://www.sorinvoiculescu.com/

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,307
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bucuria craciunului in lume

 1. 1. Lucrare pentru obţinerea CERTIFICATULUI DE COMPETENŢE PROFESIONALE Crăciunul în lumeCoordonator, Candidat,prof. Voiculescu Sorin Clasa a XII-a A Iaşi, 2013
 2. 2. Crăciunul în lume
 3. 3. CuprinsCraciunul in Ierusalim Craciunul in UcrainaCraciunul in Japonia Craciunul in GermaniaCraciunul in Budapesta Craciunul in ChileCraciunul in Australia Craciunul in RomaniaCraciunul in Rusia Craciunul in ElvetiaCraciunul in Africa Craciunul in FrantaCraciunul in norvegia Craciunul in UngariaCraciunul in China Craciunul in IslandaCraciunul in Anglia Craciunul in ItaliaCraciunul in Mongolia Craciunul in SpaniaCraciunul in Hawaii Craciunul in MexicCraciunul in Praga Craciunul in DanemarcaCraciunul in Finlanda Craciunul in BraziliaCraciunul in Statele Unite
 4. 4. Calugărițe catolice din ordinul `Surorile din Bethlehem` - mănăstirea Beit Jamal delangă Ierusalim
 5. 5. JAPONIACrăciunul nu este o sărbătoare importantăîn Japonia. Este doar o altă zi de munca.Copiii primesc cadouri,cuplurile ies la cină şi câteodată se organizează mici evenimente,dar este o zi lucrătoare ca toate celelalte de peste an.
 6. 6. BUDAPESTA Budapesta nu are un singur târg almeşterilor organizat pentru sărbătorile deiarnă ci mai multe. Toate însă te fac să te simţi ca într-o poveste din care nu mai lipseşte decât personajul principal: Moş Crăciun.
 7. 7. AUSTRALIATradiţiile de Crăciun în Australia pot fi la fel de frumoase şi de interesante precum cele din ţară noastră, chiar dacă noi nu ne aflăm în emisferă sudică, precum australienii.
 8. 8. RUSIAÎn Rusia, Moş Crăciun (Babuska) vine însoţitde Albă că Zăpadă, iar copiii primesc prăjituri şi jucării, printre care tradiţionalul set de păpuşi "Matrioska".
 9. 9. AFRICA CongoCrăciunul la africani începe cu un grup decolindători care parcurg tot satul, pornind de la casele misionarilor şi până la cele situate lângă şosele, în timp ce cântăminunatele colinde, atât de cunoscute pe tot globul.
 10. 10. NORVEGIANorvegienii încep pregătirile de Crăciun în prima zi de Advent. Adventul esteperioada de aşteptare şi pregătire pentrucelebrarea Naşterii lui Iisus. Ea cuprinde patru duminici înainte de ziua de Crăciun.
 11. 11. CHINA Creştinii din China decorează casa şi bradul de Crăciun cu lumini, lanterne şi lanţuri din hârtie colorată. Copiii îşi agaţă şosetele şiaşteaptă vizita lui Moş Crăciun (Dun Che Lao Ren).
 12. 12. ANGLIA MAGAZINUL HARRODSÎn Ajun, apar cadourile, sub brad, aduse de Father Christmas, un personaj semănând mai degrabă cu Spiritul Crăciunului dinpovestea lui Charles Dickens, dar confundat tot mai mult în ultimul timp cu americanul Santa Claus.
 13. 13. MONGOLIAMongolii sarbatoresc anul nou, pentru ei Craciunul nu exista.
 14. 14. HAWAII Festivalul Luminilor din Honolulu este o adevărată sărbătoare caracterizată prin parade în centrul oraşului, iar momentulculminant este reprezentat de apariţia lui Moş Crăciun şi a soţiei sale, Tutu Mele.
 15. 15. PRAGAPieţele de Crăciun din Praga au o tradiţie îndelungată. Ideea de bază este ca oamenii să se adune la un loc să împărtăşească spiritul sărbătorii.
 16. 16. FINLANDATradiţii importante ale sărbătorilor de iarnămai sunt şi sauna de Crăciun şi totodată şidăruirea cadourilor. Momentul aşteptat detoţi este vizita „Moşului Joulupukki”, carevine şi împarte cadouri copiilor.
 17. 17. STATELE UNITE ALE AMERICII Copii îşi agaţă nişte ciorapi speciali deşemineu, în care să primească darurile de laSanta Claus, ce vine prin cer cu sania trasă de nouă reni şi coboară prin horn.
 18. 18. UCRAINAÎn Ucraina, familiile ascund o figurină în formăde pânză de păianjen în brad, iar cine ogăseşte va avea noroc tot anul. Asta pentrucă există o legendă, potrivit căreia o văduvasăracă a găsit un brad crescând în curtea ei,pe timpul verii.
 19. 19. GERMANIAGermania este creditată că fiind ţara dincare au apărut multe din tradiţiile actuale de Crăciun, cum ar fi brazii de Crăciun.
 20. 20. CHILEÎn Chile, copii îl aşteaptăpe Papa Noel.
 21. 21. ROMANIA Obiceiurile diferă de la o zonă la alta. În satelede pe Valea Mureşului, Crăciunul este încă legat de ritualuri populare vechi, obiceiul de a oferidaruri avându-.şi originile într-o legendă pe care numai bătrânii o cunosc
 22. 22. ELVETIAÎn fiecare din cele patru duminici dinainte de naşterea lui Iisus se aprinde o lumânare, aşezată într-o cutie. Au loc procesiunireprezentându-i pe cei trei magi şi naşterea lui Hristos.
 23. 23. FRANTAPère Noel (Moş Crăciun) este cel care aduce daruri în ziua de Crăciun, acesta luandu-i locul lui Moş Nicolae, sfântul recunoscutpentru mărinimia sa şi despre care se spune că aduce daruri copiilor în 6 decembrie.
 24. 24. UNGARIA Maghiarii mănâncă de Crăciun peşte prăjit şi supăde peste, iar la desert ”Beiglie”, un fel de ruladă cu seminţe de mac şi nuci. Potrivit tradiţiei, dacă în timpul slujbei de Crăciun te urci pe un scaun poţivedea care din persoanele prezente sunt vrăjitoare.
 25. 25. ISLANDAÎn Islanda există 13 Moşi şi fiecare dintre ei lasă câte un dar copiilor cuminţi. Eicoboară din munţi unul câte unul începind din 12 decembrie şi au nume ciudateprecum "Cel care linge linguri", "Cel care miroase pe la uşi" şi "Cârligul de Carne".
 26. 26. ITALIACu o zi înainte de Crăciun se ţine post strict, iar în Ajun se serveşte o masă tradiţionalăcompusă din şapte feluri de peste. Copiii îşiatârna ciorapii pentru a fi umpluţi cu cadouri de La Befana, pe data de 6 ianuarie.
 27. 27. SPANIALămpi mici cu ulei sunt aprinse înfiecare casă din Spania deCrăciun. După slujba de la miezulnopții și Cina de Crăciun, oameniiies în stradă pentru a dansa, însunetul chitării și al castanietelor.
 28. 28. MEXICÎn Mexic, nu Moș Crăciun este cel care leaduce cadourile celor mici, ci Los Reyes,adică Cei trei magi de la Răsărit, dar pe 6ianuarie.
 29. 29. DANEMARCAÎn Danemarca, cel care aduce cadourile este Julemande, care călătorește într-o sanie trasă de reni. El este asistat de spiridușii care locuiesc în mansarde.
 30. 30. BRAZILIAPentru brazilieni, Papai Noel – Moș Crăciun – locuiește în Groenlanda și, când le vizitează țara, se schimbă într-un costum de mătase, din cauza căldurilor.
 31. 31. UNDEVA PE PLANETA NOASTRA Autor rcalin
 32. 32. Bibliografie• http://www.craciunul.ro/craciun_in_lume.php• http://ro.wikipedia.org/wiki/Craciunul• http://www.crestinortodox.ro/craciun/• http://felicitari.acasa.ro/Craciun_--l2.html• http://felicitari.ele.ro/Traditii-de-Craciun-pe-glob_--a10808.html• http://www.evz.ro/detalii/stiri/traditii-de-craciun-in-lume-cei-trei-magi-in- loc-de-mosu-sau-surprize-in-placinta-959130.html

×