Nextlibrarytunnelmia

399 views
363 views

Published on

Jaakon yritys tulkita, mitä koki Århusissa kesäkuussa 2011.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
399
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nextlibrarytunnelmia

 1. 1. Takarivin hiljainen mies Århusissa.NextLibrary2011
 2. 2. Minä menin nörttikirjastolaistenkonferenssiin.
 3. 3. Huomasin vasta jälkikäteen, ettäteemat eivät olleet tietoteknisiä.
 4. 4. Day 1
 5. 5. Ehdimme Get2gether-tilaisuuteen.Tilaisuuden tarkoitus oli mahdollistaa verkostoitumistaja toisiin konferenssiin osallistujiin tutustuminen.
 6. 6. Keskustelin myös muiden, kuin espoolaistenkollegojen kanssa.Keskustelin myös sellaisten suomalaistenkollegojen kanssa, joiden kanssa en yleensäkeskustele.Keskustelin myös muutaman minulleentuudestaan tuntemattoman kirjastolaisenkanssa.Koska olen ujo ja syrjäänvetäytyvä ihminen,pidän suoritustani hyväksyttävänä.
 7. 7. Päivän anti:1:Lentokoneessa käyty keskustelukirjaston tulevaisuudesta oli antoisa.2:Nyt tiedän, että Entressen kirjastotarvitsee AR.Dronen.Lentävä peli yhdistää pelaajanfyysiseen kirjastotilaan sellaisellanäyttävyydellä, joka kuuluu Entressenkirjastoon.
 8. 8. http://ardrone.parrot.com/parrot-ar-drone/usa
 9. 9. Day 2
 10. 10. Day 2Espoolaisenseurueemmetärkeinpäivä.Pari luentoakaikille.Jakaantuminentrackeille.Luento.Iltajuhla.
 11. 11. http://nextlibrary.net/session/democracy-innovation-and-partnerships-next-library-2011-keynote-jens-thorhauge
 12. 12. Thorhaugen puhe kuulosti maanantaina liianitsestään selvältä ollakseen kiinnostava.Mutta nyt konferenssin jälkeen se on alkanuttuntumaan tärkeämmältä.Onko nyt tullut aika siirtyä oikeastikokoelmasta ihmiseen?Onko nyt tullut aika ottaa käyttöönsellaiset työkalut, jolla kirjasto rakentaayhteisössään sellaisia sidoksia, jotkamuuttavat oikeasti yhteisöä, yksilöä jakirjastoa?Ja kirjastolaista.
 13. 13. Kirjaston pitää hankkia sellaiset johtajat ja tekijät,jotka pystyvät toteuttamaan kaiken tämän niin, ettäyhteisö ja sen jäsenet hyötyvät oikeasti.
 14. 14. Kirjaston pitää hankkia sellaiset johtajat ja tekijät,jotka pystyvät toteuttamaan kaiken tämän niin, ettäyhteisö ja sen jäsenet hyötyvät oikeasti. Kun kirjasto on siirtynyt kokoelman hoitamisesta ihmisten auttamiseen, kirjasto ei tarvitse enää perinteisiä kirjastoalan ammattilaisia.
 15. 15. Minä valitsin tämän Labin siksi, että kukaanmuu espoolainen ei tullut tänne.Minua ei haittaa, että minusta kerätään tietoaja minua koskevaa informaatiota myydään jahyväksikäytetään.
 16. 16. Rasmus Fleischer: Matkapuhelin on poliittinen väline. Senavulla voi tehdä kansannousun ja sen avulla pakkovalta voisaada kiinni sitä vastustavat ihmiset.Harald von Hielmcrone: freedom-information-exist-internet-world http://nextlibrary.net/session/does-
 17. 17. Yleisöön kuulunut Chris Batt oli pettynyt alustuksiin.On turha enää ruikuttaa muutoksista, jotka ovat jotapahtuneet ja joita suurin osa ihmisistä pitää hyvinä.Näiden muutoksien vaikutuksia yhteiskuntaan pitää tutkia.Kustantaja, kaupallinen levittäjä, Google ovat ottaneetvaltaa kirjastolta. Kirjaston tehtäväksi jää auttaaihmistä käyttämään informaatiota, joka ei ole kirjastonhallinnassa.Kun kirjasto siirtyy kokoelman vahtimisesta ihmistenauttamiseen, kyky kontrolloida ihmisten pääsyä käsiksijulkaistuun informaatioon, ei voi olla kirjastolle enääyhtä tärkeää asia, kuin joskus ennen.
 18. 18. Tärkein tilaisuus minulle.
 19. 19. Tämän session jälkeen minä aloin ymmärtämäänjotain siitä, mistä tässä konferenssissa on ehkäkyse.
 20. 20. Minä en tiedä vieläkään, mitä CommunityEngagement on suomeksi.Käsite on vanha.Tällaista toimintaa on luultavasti tehtyympärilläni jo kauan. Luultavasti myös minunkirjastossani.Mutta minulle käsite oli aivan uusi.Minun täytyy ottaa selvää tästä asiasta.Vaikka Community Engagement ei ehkä ole juttuminulle, minusta tuntuu, että se voi ollakirjaston juttu.
 21. 21. Yritin verkostoitua. Kerroin kosovolaisen hattuni avullaEntressen kirjaston/Espoon kaupunginkirjastonmonikulttuurisuudesta ja monikulttuurisuustyöstä usealleihmiselle. Myös Community Engagement –pajan vetäneelle AaronSchmidtille. Ei hyvä suoritus, mutta mielestäni hyväksyttävä.
 22. 22. Mitä Jaakko oppi Next Library 2011 –konferenssissa?Kirjasto on päättänyt siirtää olemassaolonsa tarkoituksenkokoelmien hoitamisesta ihmisen auttamiseen.Tämä on järkevää tilanteessa, jossa kirjasto menettääotteen digitaalisiksi muuttuviin sisältöihin.Jotta kirjasto on olemassa vielä 20 vuoden kuluttua,kirjastolla pitää olla niin vahva tehtävä yhteiskunnassa,että kirjaston käyttäjät, eikäyttäjät ja päättäjät uskovatkirjaston olevan välttämätön palvelu.Kirjastolle on tehtävä auttaa ihmisiä ja yhteisöjäoppimaan, kehittymään, osallistumaan ja vaikuttamaan.Community Engagement voi tarjota työkaluja, joillakirjasto voi osallistua yhteisönsä ja ihmisenkehittymiseen tavoilla, jotka luovat paljon enemmän hyvää,kuin monen kirjaston passiivinen tapa tarjota ihmisillemahdollisuus kasvaa.
 23. 23. Kirjaston tehtävä ei ole pelastaa kirjastoa.Minun tehtäväni kirjastolaisena ei ole pelastaa kirjastoa.Minä haluan auttaa ihmisiä.Tehdä hyvää ympäristössäni.Jos minä uskon mahdollisuuksiini työssä, jota haluan tehdä,minä haluan myös vahvistaa sitä organisaatiota, joka auttaaminua auttamaan ihmisiä.Kirjasto tarjoaa minulle tilan auttaa ihmisiä.Houkutteleva kirjastotila auttaa minua kohtaamaan toisiaihmisiä.Toistaiseksi minun kannattaa tukea myös kirjastoa.
 24. 24. Näkymä hotellihuoneesta.
 25. 25. Osallistuin viisipäiväisen konferenssin kahteenpäivään.Joista vain toisena oli luentoja ja työpajoja.Valitsin mielestäni vaihtoehtoiset sessiotmielivaltaisesti.Lopputulos oli, että onnistuin vahvistamaankirjastonäkemystäni.Onnistuin viemään sitä aikaisempaa pidemmälle.Onko tämä hyvä asia?Maailmankuvani ei mullistunut.Elämäni kirjastolaisena ei luultavasti saanut uuttasuuntaa.Onko tämä huono asia?
 26. 26. Kiitos.Jaakko SannemannEntressen kirjasto

×