Meidan kirjasto sosiaaliseen mediaan ja heti

797 views

Published on

Published in: Education, Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Meidan kirjasto sosiaaliseen mediaan ja heti

 1. 1. Meidän Kirjasto Sosiaaliseen Mediaan ja Heti!
 2. 2. Minä haluan, että Meidän Kirjasto menee sosiaaliseen mediaan ja heti! http://en.wikipedia.org/wiki/File:Reading_Room_of_the_Boston_Public_Library.
 3. 3. Mitä ihmettä me siellä tehdään?
 4. 4. Me voimme tiedottaa, kertoa kirjaston tarinaa ja opetella elämään uudessa informaation maailmassa.
 5. 5. Ei taida olla meidän kirjaston juttu.
 6. 6. Se on mahdollista. Mutta ensin pitää lukea kirjastomme toiminta-ajatukset ja muut dokumentit. Luetaan kirjastolaki. Luetaan, mitä opetusministeriö haluaa kirjaston olevan. Keskustellaan ja pävitetään meidän kirjasto.
 7. 7. Jos päivitetty Meidän Kirjasto on meidän mielestämme ok ja kirjastossa ei tapahdu mitään, mistä haluaisimme kertoa, eikä meidän tarvitse mielestämme osata elää samassa maailmassa kirjaston käyttäjien kanssa, silloin me emme ehkä tarvitse sosiaalista mediaa.
 8. 8. HöpöHöpö. Meillä on netissä kotisivu, johon Oili laittaa kaikki tarpeelliset uudet tiedot.
 9. 9. Kotisivu on arvokas, kun me haluamme tiedottaa viranomaisroolissa yhteystiedoista, aukioloajoista jne. Mutta jos me haluamme viedä viestin sinne, missä ihmiset ovat, haluamme olla nopeita ja inhimillisiä, silloin sosiaalinen media voi auttaa meitä.
 10. 10. Sanahelinää. Saanko esimerkkejä!
 11. 11. Esimerkki 1: Puolet kunnan asukkaista on Facebookissa. Kun saamme myytyä meidän Facebook-sivumme Facebookia käyttäville kirjaston käyttäjille ja mahdollisille kirjaston käyttäjille, meillä on tehokas väline tiedottaa tulevista tapahtumista ja muusta hauskasta.
 12. 12. Esimerkki 2: Kirjastoomme tulee uusia kirjoja, meillä pidetään satutuntia, meillä on kirjallisuusiltoja. Ja me otamme valokuvia. Mutta minne ne kuvat häviävät? Me tarvitsemme kirjastolle kuvapankin verkkoon, jossa toimintamme ja kirjastotila tulee näkyväksi.
 13. 13. Esimerkki 3: Me keskustelemme kirjallisuudesta, kerromme ensi viikon näyttelystä ja eilisestä runo-illasta, me julkaisemme kuvia Flickrissä ja videoita YouTubessa. Mutta miten saamme nämä yhteen paikkaan? Perustetaan kirjastolle blogi.
 14. 14. Yritätkö sanoa, että meidän pitäisi olla Facebookissa, Flickrissä, YouTubessa ja blogata? Ei me Se voisi olla osata! hyvä alku.
 15. 15. Tarkoituksemme on nimenomaan oppia ymmärtämään, miten tarinoita jaetaan kuvan, liikkuvan kuvan ja tekstien välityksellä yhteisöllisen verkon aikakaudella.
 16. 16. Facebook = Jakamista yhteisössä. Flickr = Kuva tarinan kertomisen välineenä. YouTube = Video tarinan kertomisen välineenä. Blogi = Blogirakenne. Blogiteksti informaation välittämisen yksikkönä. Syöte työkaluna informaation jakamisessa ja keräämisessä.
 17. 17. Minä en oppinut tuosta mitään.
 18. 18. Jos Meidän Kirjasto valitsee sosiaalisen median, se samalla sitoutuu sitouttamaan kirjastolaiset uuteen maailmaan ja uuteen tapaan tehdä työtä. Me aloitamme kirjastossamme 23-asiaa koulutusohjelman, jonka aikana me otamme sosiaalisen median maailman haltuumme.
 19. 19. Ja kun me olemme oppineet käyttämään sosiaalista mediaa, me osaamme myös auttaa kuntalaisia käyttämään uusia tapoja kommunikoida, vaikuttaa, luoda, jakaa ja olla yhteisöllinen. Luulen että kunta, kirjastolaki ja Opetusministeriö hyväksyvät tällaisen kirjastotyön.
 20. 20. Kuka meitä opettaa? Sinäkö?
 21. 21. Sosiaalisen median ideologiaan kuuluu, että me osaamme toimia itse, me voimme toimia itse ja me toimimme itse. Eli me opimme yhdessä. Mutta jos tarvitsemme apua, sosiaalisen median tyypit haluavat jakaa osaamistaan. Etsitään näitä ihmisiä verkosta ja pyydetään apuun. Kyllä me selviämme.
 22. 22. Sanoitko jotain uudesta tavasta tehdä työtä?
 23. 23. Me menemme sosiaaliseen mediaan, jos me haluamme, että kirjasto oppii ymmärtämään uutta toimintaympärisöään. Tämä vaatii, että kirjastostolaisten yhteisö oppii toimimaan yhdessä sosiaalisen median välineillä ja sosiaalisen median maailmoissa.
 24. 24. Me olemme sosiaalisessa mediassa kertoaksemme, että kirjasto on elävien, tuntevien ja ajattelevien ihmisten yhteisö, jossa uskaltaa pyytää apua. Tämä vaatii, että Me olemme verkossa. Läsnäolomme pitää olla moniäänistä.
 25. 25. Kirjaston läsnäoloa ei ole hyvä antaa ainoastaan tiedottajan tai mikrotukihenkilön hommaksi. Jokaisen kirjastolaisen pitää oppia, että oma työ koostuu työn suunnittelusta, markkinoinnista, toteutuksesta, dokumentoinnista ja tarinan kertomisesta ja jakamisesta.
 26. 26. Uutuuskirjan matka valintalistalta uutuushyllyyn on täynnä tarinoita, jotka odottavat kertojaansa ja jakajaansa. Jos me emme usko, että meidän tilamme ja toimintamme olisi jännittävää, miksi joku muu luulisi niin?
 27. 27. Sosiaalinen media tarjoaa työkaluja, joiden avulla me opettelemme elämään jännittävää elämää kirjastossa ja jakamaan tämän kokemuksen kirjaston käyttäjien kanssa. Kirjasto ei ole pelkkä kirjojen itsepalvelunoutovarasto.
 28. 28. Mitä meidän siis pitää tehdä?
 29. 29. 1. Keskustellaan kirjastolle uusi missio. 2. Valitaan sopivia työkaluja tämän mission toteuttamiseen. 3. Opetellaan yhdessä toimimaan uudessa ympäristössä. 4. Opitaan, opetetaan, rakennetaan yhteisöjä, mokataan, opitaan virheistä ja pidetään hauskaa.
 30. 30. Kuulostaa aivan liian monimutkaiselta.
 31. 31. Ok. Perustetaan tänään kirjaston Facebook- sivu. Minä teen sen ja vastaan sivusta. Minä opetan muutkin päivittämään sivua. Keskustellaan aamupalavereissa siitä, miltä Facebook-sivun pitäminen tuntuu. Kun Facebook on hallussa, perustan meille Flickr-tilin ja opetan meidät käyttämään sitä. Jne.
 32. 32. Tuo kuulostaa järkevämmältä.
 33. 33. Te pilasitte kahvitaukoni. Kiitos siitä. Menkää nyt edes perustamaan se pahuksen Facebook.
 34. 34. Strategia http://sosiaalinen-media-helmet.wikispaces.com/ http://blog.libraryjournal.com/bubbleroom/2010/08/24/setting-up-your-social-media-strategy/ Esimerkkejä toteutuksista http://www.facebook.com/entressenkirjasto http://www.flickr.com/photos/sellonkirjasto/ http://entressenkirjasto.blogspot.com/ http://www.youtube.com/user/sellonkirjasto Näistä minä opin http://www.netvibes.com/jaakkokeskari#Library http://paper.li/jaakkokeskari/librarians

×