Nota ict bab 1

11,296 views
10,752 views

Published on

0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,296
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,007
Actions
Shares
0
Downloads
285
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nota ict bab 1

 1. 1. Definisi Teknologi maklumatdan komunikasi Penggunaan komputer, peranti komunikasi dan perisian aplikasi untuk memproses, menyimpan, mencapai semula, melindungi dan menghantar maklumat dari mana-mana tempat pada bila- bila masa. KOMUNIKASI MAKLUMAT Proses bertukar maklumat Menggunkan teknologi.
 2. 2. Evolusi komputer Generasi Pertama Generasi Generasi Kelima Kedua Generasi Generasi keempat ketiga
 3. 3. Generasi Pertama (1940-1956) Menggunakan tiub vakum (tiub elektronik yang diperbuat daripada kaca dan digunakansebagai komponen komputer untuk menyimpan dan memproses data). Masalah: * Menjana banyak haba yang boleh merosakkan komputer. * tiub kerap terbakar. ENIAC - 18000 tiub vakum, berat 30 ton, 30- 50 kaki ruang dan 16000 watt kuasa.
 4. 4. Generasi Kedua (1956-1963)- Transistor (peranti kecil yang memindahkan isyarat elektronik merentasi perintang) digunakan untuk menggantikan tiub vakum dalam komputer. 1 transistor = 40 tiub vakum. Kelebihan transistor: * tidak menghasilkan banyak haba. * kurang menggunakan kuasa. * lebih cepat, lebih murah dan lebih kecil daripada tiub vakum. Contoh: IBM 1400
 5. 5. Generasi Ketiga (1964-1971)- Transistor digantikan dengan litar bersepadu (IC - litar elektronik lengkap pada cip kecil yang diperbuat daripada silikon). Kelebihan:- Komputer yang lebih berguna dan kecilberbanding dengan komputer generasike-2. * Kos pengeluaran rendah. * Cip silikon kecil dan lebih murah.
 6. 6. Generasi Keempat (1971-kini)- Menggunakan mikropemproses (beribu-ribu IC dibina ke satu cip silikon). kelebihan: * Komputer menjadi 100 kali lebih kecil daripada ENIAC) komputer pertama Komputer menjadi lebih kecil.
 7. 7. Generasi Kelima (kini-masa hadapan) Berdasarkan kecerdasan buatan (AI- arificial intelligence) Maksud:Bidang ilmu yang berkaitan dengan kajian yang memberi mesin kemampuan untuk berfikir seperti manusia atau kepandaian untuk membaiki dirinya Komputer generasi kelima adalah berteknologi tinggi dan masih dalam pembangunan untuk menjadi lebih cekap.
 8. 8. Penggunaan TMK dalamkehidupan seharianPendidikan PerindustrianPerniagaan Perbankan
 9. 9. Pendidikan Komputer digunakan dalam sektor pendidikan kerana ianya menawarkan: -pengalaman interaktif -Kaedah pembelajaran yang dipertingkatkan. -pembangunan kognitif Guru - penyelidikan bagi bahan pengajaran, menyertai forum atas talian dan untuk membantu pengajaran mereka. Pelajar – mencari maklumat berkaitan pembelajaran. Penyelidik- mengumpul dan memproses data. Pentadbir sekolah- bagi tujuan pentadbiran supaya operasi pengurusan sekolah berjalan lancar.
 10. 10. Perindustrian Komputer digunakan untuk memudahkan perancangan pengeluaran dan sistem kawalan,menyokong rantaian pengurusan dan untuk membantu dalam reka bentuk produk. Pekerja- menggunakan mesin yang berasaskan komputer. Penyelidik- ? Pentadbir -menyelia operasi keseluruhan dalam kilang untuk mengesan kesilapan tertentu atau kecacatan yang berlaku dalam sesuatu proses.
 11. 11. Perbankan Perbankan elektronik menyediakan perkhidmatan: • Mesin Teler Automatik (ATM) • Cek Deposit • Pindahan dana elektronik • Mesin Deposittunai (CDM) • Bayar melalui pesanan ringkas (SMS) • Perbankan internet Pelanggan – boleh menggunakan perkhidmatan bank secara atas talian. Ahli perniagaan – akses akaun syarikat, mohon pinjaman secara atas talian. Pentadbir bank- menyeliak keseluruhan aktiviti perbnakan.
 12. 12. Perniagaan E-dagang - - membuatkan aktiviti belian dan jualan lebih mudah, cekap dan cepat. Pelanggan- berhubung secara atas talian dengan pembekal untuk membeli produk. Pembekal – memantau urusan urus niaga. Pekerja – berkomunikasi dengan pelanggan untuk sebarang pertanyaan.
 13. 13. Perbezaan sistem berkomputer dan sistem tidak berkomputer.Sistem berkomputer Sistem tidak berkomputerPembelajaran secara atas pembelajaran secara bertulis pendidikantalian. dan lisan di dalam kelas.Pengeluaran lebih cepat dan Pengeluaran lambat keranaefektif dengan adanya perindustrian dilakukan secara manualpenggunaan mesin. dan bergantung kepada tenaga kerja manusia.Transaksi urusniaga secara Transaksi urusniaga secara perniagaanatas talian. bersemuka.Urusan transaksi boleh Urusan transaksi hanya bolehdibuat pada bila-bila masa dibuat pada waktu bekerjasahaja dengan adanya ATM perbankan sahaja.dan perbankan internet.
 14. 14. Kesan TMK kepada masyarakat POSITIF NEGATIF- Komunikasi lebih pantas dan maklumat peribadi terdedah kepada kosnya lebih rendah. pencerobohan.- Komunikasi tanpa sempadan.Meluaskan pandangan dan Terdedah kepada maklumat danpengetahuan dengan maklumat yang pengetahuan yang tidak elok sepertidiperolehi daripada internet. bahan-bahan lucah – masalah sosial.Perkongsian maklumat lebih Memudaratkan kesihatan sepertiberkesan. kerosakan mata dan sakit belakang akibat postur duduk yang salah semasa menggunakan komputer.Mewujudkan persekitaran tanpakertas .

×