BAB 1: PENGENALAN KEPADA EKONOMI

17,659 views

Published on

0 Comments
7 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
17,659
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
105
Actions
Shares
0
Downloads
257
Comments
0
Likes
7
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

BAB 1: PENGENALAN KEPADA EKONOMI

 1. 1. BAB 1PENGENALAN KEPADA EKONOMI
 2. 2.  Perkataan ekonomi berasal dari Greek, iaitu “OIKOU” dan “NOMOUS” Yang membawa maksud PERATURAN RUMAH TANGGA Ilmu ekonomi ialah kajian sains sosial tentang bagaimana manusia menguruskan sumber-sumber ekonomi yang terhad untuk memenuhi kehendak yang tidak terhad Sumber ekonomi faktor-faktor pengeluaran seperti TANAH, BURUH, MODAL, USAHAWAN Kehendak manusia-kehendak terhadap BARANG AWAM dan BARANG EKONOMI
 3. 3.  Barang-barang dan perkhidmatan dalam ekonomi dapat dibahagikan kepada 3 kumpulan;1. Barang percuma2. Barang ekonomi3. Barang awam Ciri-ciri barang percuma;a) Mempunyai penawaran yang tidak terhadb) Tanpa sebarang bayaran kerana barang ini tidak mempunyai hargac) Tidak mempunyai kos lepas.
 4. 4.  Ciri-ciri barang ekonomi1. Penawaran barang ekonomi adalah terhad dan mempunyai harga.2. Tidak semua orang dapat menikmati barang ekonomi.hanya dinikmati oleh individu yang mampu membayar3. Individu terpaksa mengorbankan barang ekonomi untuk mengunakan barang ekonomi yang lain kerana barang ekonomi mempunyai kos lepas.
 5. 5.  Ciri-ciri barang awam1. Penawaran terhad2. Orang ramai dapat menikmati barang @ perkhidmatan awam tanpa membayar3. Individu boleh menggunakan barang awam dan individu lain tidak boleh menghalang individu lain dari menggunakan barang tersebut4. Melibatkan kos lepas-kerajaan terpaksa membuat pilihan tentang projek yang akan dilaksanakan.
 6. 6. Aspek Barang Barang Barang awamperbezaan percuma ekonomiPenawaran Tidak terhad Terhad terhadBayaran Tidak perlu Mesti Tidak perlu membayar membayar membayar untuk untuk untuk penggunaan penggunaan penggunaanKos lepas Sifar Ada adaPengeluar Anugerah Pihak Pihak alam swasta(firma) kerajaanContoh Air laut, Buku, kasut, Lampu cahaya komputer isyarat, jalan matahari, raya, udara
 7. 7. 1. Masalah kekurangan Wujud dalam ekonomi kerana sumber-sumber ekonomi yang terhad adalah tidak mencukupi untuk memenuhi kehendak yang tidak terhad. Dihadapi oleh unit-unit ekonomi seperti isi rumah, firma dan kerajaan.a. isi rumahI. Masalah pendapatan yang terhadII. Jumlah masa yang terhadb. FirmaI. Kekurangan faktor-faktor pengeluaranII. Kekurangan sumber kewangan(jumlah modal)
 8. 8. c. KerajaanI. kekurangan kewangan @ sumber hasilII. Bagi menampung jumlah perbelanjaan keatas projek-projek pembangunan seperti membina jambatan, hospital, sekolah, dewan.2. Masalah Pilihan Wujud disebabkan masalah kekurangan yang dihadapi oleh unit-unit ekonomi Unit-unit ekonomi terpaksa membuat pilihan antara berbagai-bagai barang atau perkhidmatan yang dikehendaki Memilih barangan @ perkhidmatan yang diberi keutamaan dahulu.
 9. 9. a. Isi rumah Memilih barang mengikut kehendaknya pada sesuatu masa untuk mencapai kepuasan maksimum atas setiap barang yang dipilih dengan pendapatan yang terhad. Terpaksa juga menggunakan masanya dengan bijaksana kerana masa yang terbuang tidak dapat diganti lagi.b. Firma Memilih barang @ perkhidmatan yang dapat memberi keuntungan maksimum @melibatkan kos pengeluaran minimum.c. Kerajaan Memilih projek pembangunan yang dapat meningkatkan kebajikan masyarakat.
 10. 10. 3. MASALAH KOS LEPAS Barang @ perkhidmatan yang kedua terbaik yang terpaksa dikorbankan untuk mendapat sesuatu barang atau perkhidmatan tertentu.
 11. 11. Kehendak Sumber tidak terhad ekonomi terhad Kekurangan, pilihan , kos lepas Masalah asas ekonomi•Apa yang hendak dikeluarkan•Berapa banyak hendak dikeluarkan•Bagaimana hendak dikeluarkan•Untuk siapa dikeluarkan
 12. 12. 1. Apakah yang hendak dikeluarkan?• Ianya merujuk kepada jenis keluaran sesebuah firma• Wujud kesan daripada kehendak manusia yang tidak terhad tetapi sumber-sumber ekonomi yang digunakan untuk mengeluarkan barang @ perkhidmatan tidak mencukupi.• Manusia terpaksa membuat pilihan tentang barang @ perkhidmatan yang perlu dikeluarkan dan mana perlu ditangguhkan• Ianya bergantung kepada kehendak masyarakat• Ini akan menentukan corak peruntukan sumber-sumber ekonomi yang terhad
 13. 13. 2. Berapa banyakkah yang hendak dikeluarkan? Bergantung kepada jumlah permintaan @ kehendak masyarakat Jika permintaan banyak maka pengeluaran sesuatu barang akan lebih Ianya juga bergantung kepada jumlah faktor-faktor pengeluaran yang sedia ada ketika itu.
 14. 14. 3. Bagaimanakah hendak dikeluarkan? Kaedah@teknik pengeluaran yang digunakan untuk mengeluarkan barang@perkhidmatan. Intensif buruh@ modal Bergantung kepada harga relatih(bandingan) faktor Tujuannya adalah untuk meminimumkan kos pengeluaran dan memaksimumkan keuntungan.
 15. 15. 4. Untuk siapakah barang dikeluarkan? Berdasarkan pengagihan barang@perkhidmatan kepada masyarakat Timbul kerana sumber-sumber ekonomi mengalami kekurangan maka barang@ perkhidmatan yang dikeluarkan juga kekurangan berbanding kehendak masyarakat Penyelesaian masalah kekurangan barang@perkhidmatan adalah melalui agihan pendapatan. Golongan yang berpendapatan tinggi cenderung untuk menikmati lebih banyak barang@ oerkhidmatan.
 16. 16. 1. Kehendak2. Keperluan3. Unit-unit ekonomi4. Isi rumah5. Firma6. Penawaran7. Permintaan8. Pilihan9. Kos lepas10. Jenis-jenis dan ciri-ciri barang11. Masalah asas ekonomi12. Sumber-sumber ekonomi13. Faktor-faktor pengeluaran

×