Avaluacio i canvi (1)

450 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
450
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Avaluacio i canvi (1)

 1. 1. AVALUACIÓ I CANVI I. L’avaluació i el canvi: factors que incideixen en l’avaluació III . Finalitats de l’avaluació II. Concepte d’avaluació educativa Punts per al debat:
 2. 2. “ El problema de desenvolupar una cultura de l’avaluació en les organitzacions no deixa de ser desconcertant. Les organitzacions parlen d’avaluar i diuen que volen que es faci, però l’avaluació acaba convertint-se habitualment en una activitat secundària, que només apareix quan existeix algun tipus de pressió, problemes o ordres explícites” James Sanders (2002).
 3. 3. I. FACTORS QUE INCIDEIXEN EN L’AVALUACIÓ AVALUACIÓ CANVI 1. ESTRUCTURA DEL SISTEMA Descentralització, nivell d’autonomia, ... 3. ENFOCAMENT Imposada-sol·licitada , Comprensiva-criterial Participativa, Discriminativa, Útil. ... 2. VARIABLES INTERNES Estructura, cultura, lideratge, profesionalitat...
 4. 4. Estructura del sistema <ul><li>Centralizació - Descentralització </li></ul><ul><li>Dependència - Autonomia </li></ul><ul><li>Cultura funcionarial - Professionalitat </li></ul><ul><li>... </li></ul>És en els sistemes més centralitzats i amb poc marge d’autonomia on resulta més necessari motivar els centres, acompanyar-los i dotar-los dels recursos necessaris. La cultura avaluativa només avançarà si aquest esforç es manté en el temps.
 5. 5. Variables internes <ul><li>Lògica burocràtica - Lògica professional </li></ul><ul><li>Paradigma individual - Paradigma col·legiat </li></ul><ul><li>Dir. administrativista - Lideratge innovador </li></ul><ul><li>Organització tancada - Organització oberta </li></ul><ul><li>... </li></ul>En els centres on preval la lògica burocràtica es on l’avaluació troba majors dificultats. La cultura avaluativa només avançarà si s’afavoreix en els centres una cultura de cooperació basada en valors compartits.
 6. 6. Enfocament de l’avaluació <ul><li>Imposada - Sol·licitada </li></ul><ul><li>Sense conseqüències - Discriminativa </li></ul><ul><li>Comprensiva - Criterial </li></ul><ul><li>Dirigida - Participativa, </li></ul><ul><li>Simbòlica - Útil </li></ul><ul><li>... </li></ul>De la priorització d’aquestes opcions dependrà l'èxit de l’avaluació o, el que és el mateix, que sigui realment útil i que els seus resultats s’utilitzin en la pràctica.
 7. 7. AVALUACIÓ I CANVI I. L’avaluació i el canvi: factors que incideixen en l’avaluació III . Finalitats de l’avaluació II. Concepte d’avaluació educativa Punts per al debat:
 8. 8. Aproximació històrica al concepte d’avaluació <ul><li>Etapa racionalista (1890-1950), els inicis,: l’avaluació i la mesura són conceptes equivalents. </li></ul><ul><li>Etapa de revisió crítica (1950-1970): R.W. Tyler crea el concepte d’avaluació educativa i l’aplica a la comparació entre objectius proposats i resultats obtinguts. </li></ul><ul><li>Eclosió paradigmàtica (1970-1990): introducció de metodologies qualitatives o naturalistes . </li></ul><ul><li>Situació actual: superació de la dicotomia entre el paradigma quantitatiu i el qualitatiu. </li></ul>
 9. 9. Concepte d’avaluació educativa L’avaluació educativa: <ul><li>Implica un procés deliberatiu formal </li></ul><ul><li>Es fonamenta en informacions obtingudes a partir d’un procés tècnic que garanteixi el rigor de la informació </li></ul><ul><li>Ha de basar-se en judicis de valor a partir de referents criterials o experiencials </li></ul>
 10. 10. Finalitats de l’avaluació <ul><li>El coneixement </li></ul><ul><li>La responsabilitat (el rendiment de comptes) </li></ul><ul><li>La millora de la qualitat de l’educació que reben els alumnes </li></ul><ul><li>L’avaluació com estratègia d’aprenentatge que permet millorar la nostra competència professional </li></ul>

×