• Like
December 2013 Complete Current Affairs - including Banking and Finance
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

December 2013 Complete Current Affairs - including Banking and Finance

  • 1,093 views
Published

Complete Current Affairs questions from December 2013. …

Complete Current Affairs questions from December 2013.
suitable for all competitive exams
Banking and Finance, National News, International News, Science and Technology, Prize and Award Winners, Sports Updates

Published in Education
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
1,093
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
139
Comments
0
Likes
1

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. Q1. Who has been appointed as the next Chief Information Commissioner (CIC) of India to replace Deepak Sandhu, whose term is ending on 31 December 2013 on 6 Dec 2013? Ans. Ms. Sushma Singh, a former IAS officer of Jharkhand cadre Note: Decision on appointing Ms Singh as the next CIC was taken unanimously by a panel comprising Prime Minister Manmohan Singh, Leader of the Opposition in Lok Sabha Sushma Swaraj and Law Minister Kapil Sibal. Q2. Which country was elected to UN Security Council as a Non-Permanent Member on 6 December 2013 to replace Saudi Arabia? Ans. Jordan Note: Saudi Arabia was elected in October 2013 to the Security Council as a non permanent member but it has rejected its seat in protest at the UN council's failure to end the war in Syria and act on other Middle East issues. Q3. Who was crowned with the pageant of Miss Earth 2013 at the Versailles Palace, Philippines on 7 December 2013? Ans. Miss Venezuela Alyz Henrich Note: The contest began in 2001 to promote the preservation of the environment. Nicole Faria is the first Indian contestant to have won the title in 2010. Q4. 9th WTO Ministerial Conference was concluded on 6 December 2013. Where was the Conference held? Ans. Bali, Indonesia. Q5. Union Cabinet on 5 December 2013 approved the Telangana draft Bill. Cabinet approved the recommendations of the Group of Ministers (GoM) set up to look into bifurcation of Andhra Pradesh for carving out a new state of Telangana. As per the bill how many districts will be there in Telangana? Ans. 10 districts Q6. Which country was chosen as the host country for Under-17 FIFA World Cup in 2017 by the FIFA executive committee in its meeting at Salvador de Bahia in Brazil on 5 December 2013?
  • 2. Ans. India Note: By virtue of being the host country, India will take part in the 24-nation tournament for the first time in its history. This will be the biggest ever football tournament in the country as this is the first FIFA event in the country's history. Q7. Name the anti-apartheid revolutionary of South Africa who died on 5 November 2013 at the age of 95? Ans. Nelson Mandela Note: He was the first black South African to hold the office of President from 1994 to 1999, and the first elected in a fully representative multiracial election. Mandela published his autobiography Long Walk to Freedom and opened negotiations with President F.W. de Klerk to abolish apartheid and establish multiracial elections in 1994. Q8. Name the official 2014 FIFA World Cup match ball which was unveiled on 3 December 2013 by manufacturers Adidas in Rio de Janeiro, Brazil? Ans. Brazuka Q9. Who won the LG International Cricket Council (ICC) People’s Choice Award for the year 2013 on 3 December 2013? Ans. Mahendra Singh Dhoni Note: Dhoni also became the second Indian cricketer after SachinTendulkar to get this award. Q10. Name the Services for speedy delivery of parcels launched by Department of Posts, Under Union Ministry of Communications & IT, on 2 December 2013 across the country? Ans. Express Parcel service and Business Parcel Services Q11. Name the US actor best known for his role playing Brian O'Conner in the 'Fast & Furious' film series , who died in a car accident in Southern California on 30 November 2013? Ans. Paul Walker
  • 3. Q12. Name the Indian shuttler who on 1 December 2013 won the Women's Singles trophy at the Macau Open Grand Prix Gold Badminton Tournament? Ans. PV Sindhu Note: In the title clash, Sindhu, defeated seventh seed Li Michelle of Canada in straight games, 21-15, 21-12. Q13. India’s Mars Orbiter Spacecraft was successfully placed in Mars transfer trajectory on ........ December 2013 by ISRO scientists? Ans. 1 December 2013 Q14. Which film bagged Golden Peacock award for Best Film at the 44th International Film Festival of India at Panaji, Goa on 30 November 2013? Ans. East Timor film ‘Beatriz’s War’ Q15. Which state on 30 November 2013 introduced for the first time in the country PVC Electoral Photo Identity Card (PVC EPIC) as mandated by the Election Commission of India? Ans. Tripura Q16. World AIDS Day was observed on 1 December 2013 across the globe to raise awareness about the HIV/ AIDS. What was the theme for the day in 2013? Ans. Getting to Zero Q17. Armed Forces Flag Day was observed across India on .......... December 2013 to remember the sacrifices made by gallant servicemen of India in defending the integrity of our borders and to salute the martyrs, honour the brave and express solidarity and support towards welfare of widows, children, disabled and sick ex-servicemen? Ans. 7 December Q18. Which state assembly on 4 December 2013 passed the Essential Services Maintenance (ESMA) Bill 2013? Ans. Karnataka
  • 4. Note: According to the new bill, striking work will be a non-bailable offence and police can arrest a striking employee without warrant. The Bill, popularly known as ESMA, is to put an end to employees working in water, power, health, transport and service sectors going on strikes, inconveniencing people. Q19. Prohibition of Employment as Manual Scavengers and their Rehabilitation Act 2013 came into force on 6 December 2013 across India except in which state? Ans. Jammu and Kashmir Note: Law prohibits the employment of manual scavengers, the manual cleaning of sewers and septic tanks without protective equipment and the construction of insanitary latrines. Q20. India was ranked ..........th out of 177 countries on Global Corruption Perception Index 2013, which was released by Transparency International on 3 December 2013? Ans. 94th Note: Corruption Perceptions Index 2013, Denmark and New Zealand tied for first place with scores of 91. Afghanistan, North Korea and Somalia this year make up the worst performers, scoring just 8 points each. Q21. Prime Minister of India Dr. Manmohan Singh on 3 December 2013 dedicated which company's 1000 km Dabhol-Bangalore natural gas pipeline to the Nation? Ans. GAIL India Ltd Q22. International Day of People with Disability was observed across the world on 3 December 2013. This is the 21st anniversary of International Day of People with Disability. What was the theme for the day 2013? Ans. Break Barriers, Open Doors: for an inclusive society and development for all. Q23. Name the surface to surface ballistic missile which was successfully test fired by India on 3 December 2013 from Chandipur in the Balesore district of Odisha? Ans. Prithvi-ll
  • 5. Q24. President of India Pranab Mukharjee on 1 December 2013 inaugurated the Nagaland's traditional .................Festival in Nagaland? Ans. Hornbill Festival Q25. India cricket team has retained its top position in the latest ICC ODI rankings and ........ position in the Test cricket rankings released by ICC on 1 December 2013? Ans. Second Q26. Who has recently resigned as Vice President of Sudan? Ans. Ali Osman Taha Q27. International Civil Aviation Day was observed on ............ December 2013 to highlight the importance of civil aviation for social and economic development around the world? Ans. 7 December Q28. Who was re-appointed as the OPCW Director General at the 18th Session of the Conference of State Parties on 4 December 2013? Ans. Ahmet Uzumcu Q29. 8th Asia Gas Partnership Summit (AGPS) was held from 3 to 4 December 2013 at? Ans. New Delhi, India Q30. International Volunteer Day for Economic and Social Development was observed across the world on 5 December 2013. What was the theme for the year 2013? Ans. YOUNG.GLOBAL.ACTIVE
  • 6. Q31. ............... scientists recently developed a novel new Malaria Vaccine which can protect against the deadly mosquito-borne disease? Ans. Oxford Q32. Which state government on 3 December 2013 approved a new surrender and rehabilitation policy for Maoists in the state? Ans. Bihar Q33. India's Current Account Deficit narrowed sharply to ........ billion dollars in the July-September quarter of 2013-14 on the back of turnaround in exports and decline in gold imports as announced in December 2013? Ans. 5.2 Q34. Name the Indian Golfer who on 1 December 2013 won the 2013 edition of the Indonesia open at Jakarta? Ans. Gaganjeet Bhullar Q35. Which project has won the 2013 eASIA Award under Trade Facilitation category? Ans. e-BRC project of Directorate General of Foreign Trade Q36. Which country on 2 December 2013 successfully sent an unmanned lunar probe with a robotic rover to soft land on the Moon, and to explore moon’s surface? Ans. China Q37. International Day for Abolition of Slavery was observed on ............. December 2013 across the world to create awareness about the prevention of human trafficking and the exploitation of human being? Ans. 2 December
  • 7. Q38. Multi Commodity Exchange of India Ltd on 27 November 2013 appointed whom as the chairman of MCX’s board? Ans. Satyananda Mishra Q1. Who was crowned with the pageant of Miss Earth 2013 at the Versailles Palace, Philippines on 7 December 2013? Ans. Miss Venezuela Alyz Henrich Q2. Which Indian cricketer on 13 December 2013 bagged the Emerging Cricketer of the Year trophy at the ICC Annual awards announced in Dubai? Ans. Cheteshwar Pujara Q3. Who won LG People's Choice Award at the ICC Annual awards announced recently? Ans. Mahendra Singh Q4. Who won Sir Garfield Sobers trophy for ICC Cricketer of the Year 2013 at the ICC Annual awards announced in Dubai recently? Ans. Michael Clarke Note: full list of winners is: >> ICC Cricketer of the Year (Sir Garfield Sobers Trophy) — Michael Clarke (Australia) >> ICC Test Cricketer of the Year — Michael Clarke (Australia) >> ICC Women’s ODI Cricketer of the Year — Suzie Bates (New Zealand) >> ICC ODI Cricketer of the Year — Kumar Sangakkara (Sri Lanka) >> ICC Emerging Cricketer of the Year — Cheteshwar Pujara (India) >> ICC Associate and Affiliate Cricketer of the Year — Kevin O’Brien (Ireland) >> ICC Twenty20 International Performance of the Year — Umar Gul (Pakistan) >> ICC T20I Women’s Cricketer of the Year — Sarah Taylor (England) >> ICC Spirit of Cricket Award — Mahela Jayawardena (Sri Lanka) >> ICC Umpire of the Year (winning the David Shepherd Trophy) — Richard Kettleborough >> LG People’s Choice — MS Dhoni
  • 8. Q5. Which national party on 8 December 2013 won the state assembly election in Madhya Pradesh, Rajasthan and Chhattisgarh? Ans. Bharatiya Janata Party (BJP) Q6. Which party with winning over 28 of the 70 seats in the Delhi Assembly elections on 8 December 2013 met the eligibility criteria of Election Commssion to become a State Party? Ans. Aam Aadmi Party (AAP) Q7. Which company replaced Sahara India as the new Official Sponsor of Indian cricket team on 9 December 2013? Ans. Star India Q8. Which party emerged as the winner in the Mizoram Assembly election by winning 33 seats in the 40 member house? Ans. Indian National Congress Q9. Which country retained the World Kabaddi Cup for fourth consecutive time defeating Pakistan, 48-39 in the final played at Guru Nanak Dev Stadium in Ludhiana, Punjab? Ans. India Q10. Which Indian actor won the best actor award for his brilliant performance in his film The Lunchbox at the 10th edition of Dubai International Film Festival (DIFF)? Ans. Irrfan Khan Note: Ritesh Batra, the Writer-Director of the film The Lunchbox, got a special mention for screenplay for the film in the same category. Dubai International Film Festival was held from 6 December to 14 December 2013. The jury at the DIFF was headed by renowned filmmaker Shekhar Kapur.
  • 9. Q11. Who was appointed President and CEO of Wal-Mart India as announced by the US retail giant Wal-Mart on 13 December 2013? Ans. Krishna Iyer Q12. Who was sworn-in as the Chief Minister of Madhya Pradesh on 14 December 2013? Ans. Shivraj Singh Chouhan Note: Governor of Madhya Pradesh, Ram Naresh Yadav administered the oath of office and secrecy to him in Jamboori Maidan of Bhopal. He has sworn in as the Chief Minister for the third consecutive time. After Narendra Modi and Raman Singh, he became the third person to become a state’s Chief Minister in a row from BJP. Q13. Who has sworn in as the Chief Minister of Mizoram for the second successive term on 14 December 2013? Ans. Lal Thanhawla Note: Governor of Mizoram, Vakkom B. Purushothaman administered the oath of office and secrecy to Lal Thanhawla and his Cabinet colleagues at Raj Bhavan in Aizawl. Q14. Who has sworn in as the Chief Minister of Rajasthan on 13 December 2013? Ans. Vasundhara Raje Note: Vasundhara Raje was administered the oath of office and secrecy by Governor Margaret Alva during a grand swearing-in ceremony inside the Assembly building premises in Jaipur. Q15. Who was designated as the Vice Chief of Army Staff (VCoAS) on 12 December 2013? Ans. Lieutenant General Dalbir Singh Suhag Note: He will take over from Lieutenant General SK Singh as the Vice Chief of Army Staff retires on 31 December 2013. Q16. India on 12 December 2013 won the women's Kabaddi World Cup championship for the third time in a row. Which country India defeated in the final? Ans. New Zealand
  • 10. Note: India defeated New Zealand 49-21 in the summit clash in Jalandhar, Punjab. Q17. Name the Olympic medal-winning boxer M C Kom’s autobiography unveiled by the Bollywood megastar Amitabh Bachchan on 9 December 2013? Ans. Unbreakable Q18. Who has sworn in as Chief Minister of Chhattisgarh for the third consecutive term on 12 December 2013? Ans. Raman Singh Note: Raman Singh was administered the oath of office and secrecy by Governor Shekhar Dutt during a grand swearing-in ceremony in Raipur-the state capital of Chhattisgarh. Q19. Name the former captain of Pakistan cricket team who was inducted into the ICC Cricket’s Hall of Fame on 11 December 2013? Ans. Waqar Younis Q20. Who was named as the Person of the Year 2013 by Time Magazine recently? Ans. Pope Francis Note: He was named the Person of the Year for changing the perception of the Catholic Church within nine months. As per Time magazine, Pope’s dedication to humility and his fight against poverty placed him at the top position of the year. Edward Snowden the person who leaked the secret documents about NSA surveillance activities was selected at the second position in the list. Q21. Name the senior most judge of Supreme Court of India who retired on 11 December 2013? Ans. Justice GS Singhvi Q22. Supreme Court of India on 11 December 2013 upheld the constitutional validity of which section of the Indian Penal Code making gay sex an offence punishable with upto life imprisonment?
  • 11. Ans. Section 377 Q23. On 10 December 2013 Reliance Jio Infocomm Ltd, owned by Mukesh Ambani, signed a telecom infrastructure-sharing accord with which other Indian telecom giant? Ans. Bharti Airtel Q24. Which country became the first country in the world to legalise marijuana (Drug) for recreational use with the state taking control of the trade on 10 December 2013? Ans. Uruguay Q25. Who won the Economic Times Lifetime Achievement Award 2013 for his role in creating India's third-largest software exporter and also for the impressive scale of his philanthropy? Ans. Azim Premji, Wipro Chairman Q26. Who was appointed as the Chairman and CEO of PepsiCo India on 10 December 2013? Ans. D Shivakumar Note: The post was lying vacant since Manu Anand quit the US food and beverage maker PepsiCo India in June 2013 to join foods company Cadbury Kraft. Q27. Human Rights Day was observed across the world on 10 December 2013 to bring to light the Universal Declaration of Human Rights. What is the theme for the day in 2013? Ans. 20 Years Working for Your Rights Q28. Which state emerged as the champion state in the 29th Junior National Athletics Championships which concluded on 7 December 2013? Ans. Kerala Note: Championship was held at Sree Kanteerava Stadium in Bengaluru.
  • 12. Q29. International Anti-Corruption Day is observed across the world on 9 December 2013 to raise awareness about the menace of Corruption and what people can do to fight it. What was the theme for the day 2013? Ans. Act against Corruption Today Q30. Name the Chief Minister of Delhi who resigned from her post on 8 December 2013 after Congress party faced a defeat in the Delhi Assembly polls? Ans. Sheila Dikshit Q31. Which country retained its top position in the latest ICC ODI rankings released on 12 December 2013? Ans. India Q32. Which state Legislative Assembly on 13 December 2013 passed the muchawaited Anti-Superstition Bill which seeks to curb black magic and other inhuman practices arising out of superstition? Ans. Maharashtra Q33. Name the Islamist leader of Bangladesh who was executed on 12 December 2013 for genocides done during the Bangladesh’s 1971 liberation war with Pakistan? Ans. Abdul Kader Mullah Note: His execution was done at the Dhaka Central Jail. Q34. Which foreign bank has been granted the license to start its banking operations in India on 12 December 2013? Ans. Doha Bank Q35. International Olympics Committee (IOC) cleared the Indian athletes to participate in the 2014 Winter Olympics on 11 December 2013. Where will the Winter Olympics 2014 be held? Ans. Sochi in Russia
  • 13. Q36. South Africa on 11 December 2013 won the three one day match cricket series 2-0 against India. Who was adjudged the Man of the Match? Ans. Quinton de Kock Q37. Name the retired Justice who took oath as the Lokayukta of Gujarat State on 11 December 2013? Ans. Justice D.P. Buch Q38. Name the last King of the erstwhile Mysore royal family who passed away in Bangalore on 10 December 2013 due to heart attack? Ans. Srikantadatta Narasimharaja Wodeyar Q39. 27th edition of South East Asian Games are kicked off in Naypyitaw, the new state capital of which country on 11 December 2013? Ans. Myanmar Q40. Name the former Foreign Secretary of India who on 9 December 2013 took over as the India's High Commissioner to the UK? Ans. Ranjan Mathai Q41. Which Indian won the bronze at the IBSF World Snooker Championship held at Daugvapils, Latvia? Ans. Chitra Magimairajan Q42. Name the first lunar rover of China, which was carried by an unmanned remotely piloted spacecraft Chang'e-3 and was deployed successfully on moon on 14 December 2013? Ans. Jade Rabbit (called Yutu in Chinese) Q43. First Trajectory Correction Manoeuvre (TCM) of Spacecraft of India's maiden interplanetary mission to Mars was carried out successfully at 06:30 hrs (IST) on 11 December 2013. What is the expected date that the spacecraft will reach to the Martian orbit? Ans. 24 September 2014
  • 14. Q44. Antarctica hits coldest Temperature ever recorded on Earth of ........... recently? Ans. 94.7C Q45. British-based Sahara Force India on 12 December 2013 signed ................ as race driver for the team in 2014 and beyond? Ans. Sergio Perez Q46. Union Cabinet on 13 December 2013 approved the revision of the Code of Conduct for Ministers in the Government of India as well as the State Governments. The Code of Conduct will now include the proposed paragraph to Section 2, which reads ..................? Ans. Section 2-After taking office, and so long as he/he remains in office, the Minister shall :- (f) Uphold the political impartiality of the civil services and not ask the civil servants to act in any way, which would conflict with the duties and responsibilities of the civil servants.” Q47. Union Cabinet on 12 December 2013 approved the Rights of Persons with Disabilities Bill, 2011. Bill is based on the recommendations of which Committee appointed in 2010 by the Ministry of Social Justice and Empowerment? Ans. Sudha Kaul Committee Note: Bill is a comprehensive measure that covers a whole spectrum of problems from physical disabilities to mental illness and multiple disabilities. It will replace the Persons with Disabilities (Equal Opportunity Protection of Rights and Full Participation) Act of 1995. Q48. Name the former footballer of India who died on on 14 December 2013 at a hospital in Guwahati, Assam after a prolonged illness? Ans. Babul Phukan Q49. Scientists and experts of which country have successfully launched a research rocket that took the second monkey of that country into the space on 14 December 2013? Ans. Iran
  • 15. Q50. At the 57th National Shooting Championship being held at ................ on 14 December 2013, Malaika Goel of Punjab and Prakash Nanjappa of Karnataka won Gold in their respective categories? Ans. Tughlakabad Q1. Who has resigned as the minister of state for environment and forest from the Council of Ministers (COM) on 21 December 2013? Ans. Jayanthi Natarajan Note: Jayanthi Natarajan expected to return to party work which is relating to manifesto and other election matters of the Congress Party. Q2. Who was appointed as the first woman managing director of the Life Insurance Corporation of India (LIC) by the Government on 21 December 2013? Ans. Usha Sangwan Note: She is the first woman director of LIC in its near six decades of existence. With this appointment, LIC is set to function at its full strength of four MDs after almost two years. These would be S B Mainak, Sushobhan Sarkar, Sangwan and V K Sharma. Q3. Which bank on 19 December 2013 announced that it has received a license from the Board of Governors of the US Federal Reserve System to open a branch in New York? Ans. Canara Bank Q4. Name the indigenously developed multi-barrel rocket launcher (MBRL) successfully test-fired by India on 19 December 2013? Ans. Pinaka Q5. India’s deputy consul in New York, Devyani Khobragade was transferred to India’s Permanent Mission in ............... in New York on 18 December 2013 to boost her diplomatic immunity? Ans. United Nations
  • 16. Note: Devyani, the IFS officer was transferred from the post of the deputy consul-general in New York after she was charged with criminal offences by US. Q6. Which former captain of Indian Cricket Team was on 18 December 2013 selected for the BCCI’s prestigious Col. CK Nayudu Lifetime Achievement award for the year 2013? Ans. Kapil Dev Note: Col. CK Nayudu or Cottari Kanakaiya Nayudu was the first captain of Indian Cricket Team in Test Matches, and he played the first class cricket for India till 1958. Q7. Reserve Bank of India (RBI) in its mid-quarter Monetary Policy Review, announced on 18 December 2013, has kept the policy rate (repo rate) unchanged at ........? Ans. 7.75% Q8. South India’s first high altitude cricket stadium was inaugurated on 17 December 2013 at Krishnagiri in Waynad district of which state? Ans. Kerala Note: The stadium was inaugurated by Kerala Governor Nikhil Kumar. Q9. Who was on 17 December 2013 elected as the German Chancellor for third term by the German Parliament- Bundestag? Ans. Angela Merkel Note: Angela Merkel's conservative Union bloc - the Christian Democratic Union (CDU) had secured a stunning hat-trick win in the 22 September 2013 elections but failed to grab an outright majority, forcing them to enter into coalition with the rival Social Democrats (SPD). Q10. Name the West Indies offspinner who was suspended on 16 December 2013 by International Cricket Council (ICC), from bowling in international cricket after his action was found illegal? Ans. Shane Shillingford
  • 17. Q11. Name the book launched by Mumbai University on 16 December 2013 to mark a year since the brutal gangrape of a Delhi paramedic student? Ans. Nirbhaya: Ek Atmachintan Q12. Which day was observed on 16 December 2013 across the Nation to celebrate the India’s military victory over Pakistan in the 1971 war? Ans. Vijay Diwas Q13. Who has been appointed by Union Government on 13 December 2013 as the Chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) for a period of five years? Ans. Harsh Kumar Bhanwala Note: Prior to this appointment, Bhanwala was an Executive Director at India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL), a state-owned infrastructure lender. Bhanwala succeeds Prakash Bakshi, who retired as NABARD Chairman in September 2013. Q14. Name the nationwide programme organized by BJP on 15 December 2013, to drum up support for Gujarat Chief Minister Narendra Modi's Statue of Unity project on the 63rd death anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel? Ans. Run for Unity Q15. Who won the Men's Delhi Half Marathon (21.097 km) by creating a new race record on 15 December 2013? Ans. Ethiopian runner Atsedu Tsegay Q16. Which team on 15 December 2013 lifted the Men's Junior Hockey World Cup for a record sixth time? Ans. Germany Note: In the title clash at New Delhi, defending champions Germany defeated France, 5-2 to retain the title.
  • 18. Q17. India defeated which country by 48-39 in the Kabaddi World Cup in the final played at Guru Nanak Dev Stadium in Ludhiana, Punjab on 14 December 2013 retaining the title for fourth consecutive time? Ans. Pakistan Q18. Name the Union Labour Minister who passed away on 15 December 2013 after a prolonged illness in Medanta Hospital in Gurgaon, Haryana? Ans. Sis Ram Ola Q19. Who was on 13 December 2013 appointed as the Chairman and Managing Director of Andhra Bank? Ans. CVR Rajendran Q20. Which government was on 20 December 2013 felicitated by United Nations for effectively handling the Cyclone Phalin in October 2013? Ans. Odisha Q21. Environment Ministry issued a fresh order, following the in principle acceptance of the .............. committee report on 20 December 2013 and withdrawn 16 November 2013 notification relating to protection of Western Ghats? Ans. Ksatrurirangan Q22. Election Commission recognized which party as a state party and reserved symbol of broom in Delhi on 19 December 2013? Ans. Aam Aadmi Party Q23. Shivraj Singh Chouhan on 20 December 2013 resigned from the Vidisha assembly seat and retained the Budhni seat. He is the Chief Minister of which Indian State? Ans. Madhya Pradesh Note: He was elected from Budhni and Vidisha assembly segments in the recently concluded state assembly elections.
  • 19. Q24. Cheteshwar Pujara slipped to seventh position in the batting list of the test matches that was released by ICC on 19 December 2013. Who topped the list? Ans. A.B. de Villiers Q25. Europe launched which satellite regarded as one of its most ambitious space missions in the history on a Soyuz rocket from Europe's Spaceport from the Kourou in French Guiana on 19 December 2013? Ans. Gaia satellite Note: It will map the precise positions and distances to more than a billion stars and is expected to give the first realistic picture of how the Milky Galaxy has been constructed. Q26. Name the person who took part in the Great Train Robbery in Britain in 1963 died at the Carlton Court Care Home in East Barnet, north London on 18 December 2013 due to multiple strokes? Ans. Ronnie Biggs Note: The Great Train Robbery was called the Crime of the Century. The gang, of which Biggs was a part, escaped with 2.6 million pound (equivalent to 40 million pounds today) from the Glasgow to London mail train on 8 August 1963. Q27. Which country won the boy’s and girl’s team titles in the Asia-Pacific junior golf championship at the Royal Calcutta Golf Club (RCGC)? Ans. India Note: It was India’s first ever victory in the Asia Pacific Junior Golf Championship. Q28. Which day was observed on 18 December 2013 across the Nation to create awareness on rights of minorities? Ans. Minorities Rights Day Note: The day is celebrated to protect rights of the minority communities as well as bringing the better understanding among religious minorities in India. Q29. Name the bill passed by the Lok Sabha on 18 December 2013 which seeks to establish an anti-corruption watchdog that will have in its purview even the office of Prime Minister?
  • 20. Ans. Lokpal and Lokayukta Bill, 2013 Note: Earlier, the Bill was passed by the Rajya Sabha on 17 December 2013 after some amendments. Q30. Name the head of Travancore royal family who ruled south Kerala before Independence died on 16 December 2013 due to cardiac arrest? Ans. Uthradom Thirunal Marthanda Varma Q31. The Inflation in India reached 7.52 percent, the highest in 14 months since September 2012 during the month of November 2013? Ans. 7.52 percent Q32. Union Cabinet on 16 December 2013 approved which bill, aimed to prevent and tackle the communal violence in the country and punish the perpetrators of the violence? Ans. Prevention of Communal Violence Bill 2013 Q33. Who has won the IMET Open 2013 squash tournament held in the Slovakian capital Bratislava on 16 December 2013? Ans. Mahesh Mangaonkar Q34. Who has been elected as the Chile President for a second time by a wide margin on 15 December 2013? Ans. Michelle Bachelet Q35. Who was approved as Prime Minister by Somalian Parliament in December 2013? Ans. Abdiweli Sheikh Ahmed Q36. Name the country’s first telecommunication satellite launched by Bolivia on 20 December 2013? Ans. Tupak Katari
  • 21. Note: The satellite has been named upon an indigenous national hero, who fought the 18th century Spanish colonial rule. Q37. Cabinet approved free trade agreement between India and the ASEAN on 19 December 2013. Expand ASEAN? Ans. Association of South East Asian Nations Q38. Who has been appointed as the President of the Supreme Court Bar Association (SCBA) for 2013-14 recently? Ans. P.H. Parekh Note: Bar Council of India is a statutory body that regulates and represents the Indian bar. It was created by Parliament under the Advocates Act, 1961. Q39. Who was appointed as chairman and managing director (CMD) of India Infrastructure Finance Co. Ltd (IIFCL)? Ans. S.B. Nayar Note: IIFCL is a state-owned firm that funds infrastructure projects. Q40. Who has been appointed as the Secretary General of Apparel Export Promotion Council (AEPC) in December 2013? Ans. Puneet Kumar Note: He is a Kerala cadre IAS officer. Q41. Name the British businessman turned author who died on 19 December 2013 at the age of 67 in Northumberland? Ans. Paul Torday Q42. Which city was ranked top in public transport among Indian cities, according to a study of the International Association of Public Transport (UTIP) released on 16 December 2013? Ans. Kolkata
  • 22. Q43. Name the former Chief Justice of the Delhi High Court who has been appointed as Chairman of the Karnataka State Human Rights Commission (KSHRC)? Ans. Darmar Murugensan Q44. Indian Council of Medical Research (ICMR) on 17 December 2013 unveiled the first indigenously developed thalassaemia and sickle cell anaemia testing kit. Which Institute has developed the kit? Ans. National Institute of Immuno Haematology (NIIH) in Mumbai Q45. Who was awarded Itihas Ratna from Asiatic Society Bihar on 17 December 2013? Ans. Bipan Chandra Note: Bipan Chandra is the fourth historian to be honoured with the Itihas Ratna by the society. Q1. Arvind Kejriwal, the convener of the newly launched Aam Aadmi Party sworn in as the ......th Chief Minister of Delhi on 28 December 2013 at a function in Ramlila Maidan? Ans. Seventh Note: Lieutenant Governor Najeeb Jung administered the oath of office and secrecy to Kejriwal. Apart from Kejriwal, six other MLAs namely Manish Sisodia, Somnath Bharti, Saurabh Bhrdwaj, Rakhi Birla, Satyendra Kumar Jain and Girish Soni also took oath as Cabinet Ministers. Q2. Which High Court on 26 December 2013 banned the junk food items in plastic packing and directed to implement the ban in the state from 26 January 2014? Ans. Himachal Pradesh Q3. Who was appointed as new head of NSG (National Security Guard) on 26 December 2013? Ans. J.N.Chaudhary
  • 23. Note: He will take his charge from incumbent Arvind Ranjan. He had also served in Intelligence Bureau. He is due to retire in May 2015. Q4. Who was appointed the full time chief of the Central Industrial Security Force (CISF) on 26 December 2013? Ans. Arvind Ranjan Note: Ranjan took over his charge from January. He will take his charge from incumbent Director General Rajiv. Q5. Who won her sixth consecutive title at the 34th National Archery Championships at JRD Tata Stadium of PSPB, Jamshedpur on 25 December 2013? Ans. Deepika Kumari Note: Deepika by winning the sixth National title consecutively has set the record of winning the most individual titles at the national meet. Earlier it was Dola Banerjee who won five national titles. Q6. Name the South African cricket all-rounder who will retire from test and first class cricket after the second Test against India in Durban as announced by him on 25 December 2013? Ans. Jacques Kallis Q7. Who took an additional charge of the Environment and Forests Ministry after the exit of Jayanthi Natarajan on 24 December 2013? Ans. M. Veerappa Moily Q8. Name the inventor of the AK47 weapon who died at the age of 94 due to illhealth on 23 December 2013 in Izhevsk, Udmurtia province of Russian Republic? Ans. Mikhail Kalashnikov Q9. Who took the charge as the President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) on 21 December 2013? Ans. Sidharth Birla Note: He is the Chairman of Xpro India Limited. Sidharth Birla succeeded the HSBC India Country Head Naina Lal Kidwai.
  • 24. Q10. Who has been appointed the new Governor of Manipur on 23 December 2013? Ans. Vinod Kumar Duggal Note: He was the former Home Secretary Q11. Who won the men’s and women’s titles respectively at the 78th Senior National Badminton Championship in Siri Fort Sports Complex at New Delhi on 23 December 2013? Ans. Kidambi Srikanth and PV Sindhu Q12. Which international airport in India was awarded the Sword of Honour for safety management in London in the second week of December 2013? Ans. Rajiv Gandhi International Airport (RGIA), Hyderabad Q13. Which club defeated Raja Casablanca 2-0 in the finals of the third club World Cup 2013 and became the new world champions? Ans. Bayern Munich Q14. First human artificial heart implantation performed in which country on 18 December 2013? Ans. France Q15. Name the person who developed a vaccine for the chicken pox virus who died at the age of 85 due to heart failure on 23 December 2013 in Osaka, Japan? Ans. Dr. Michiaki Takahashi Note: Takahashi developed the vaccine for the chicken pox in 1972. Q16. Who became the fourth Indian bowler to claim 300 wickets in Test Cricket by claiming wicket of Jacques Kallis on 22 December 2013? Ans. Zaheer Khan Note: Other Indian bowlers to claim more than 300 wickets are Kapil Dev (434 wickets), Anil Kumble (619 wickets) and Harbhajan Singh (413 wickets).
  • 25. Q17. Name the safety application that enables friends and family of Windows phone users to track them in real time introduced by Microsoft India on 26 December 2013 in Hyderabad? Ans. Guardian Q18. Name the Veteran Bollywood actor who died on 28 December 2013 due to heart attack in Dubai? Ans. Farooq Sheikh Note: He was best known for roles in films like Garam Hawa (1973), Shatranj Ke Khiladi (1977), Noorie (1979), Chashme Baddoor (1981), Umrao Jaan (1981), Bazaar (1982) and Kissi Se Na Kehna (1983). He won 2010 National Film Award for best supporting actor in Lahore (a sports film). Q19. Union Cabinet on 26 December 2013 approved the pension proposal for 43000 employees of which organization, who joined the public sector company from the Department of Telecom (DoT)? Ans. MTNL (Mahanagar Telephone Nigam Ltd) Q20. Union Cabinet on 26 December 2013 approved the constitutional status to a proposed which commission for appointment and transfer of judges to the higher judiciary? Ans. Judicial Appointments Commission (JAC) Q21. Ministry of civil aviation on 26 December 2013 appointed whom as new Civil Aviation Secretary? Ans. Ashok Lavasa Note: He would take his new post on 1 January 2014.He will take charge from incumbent K.N.Srivastava. Q22. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) on 26 December 2013 approved the proposal of which bank to increase its foreign investment from 49 percent to 62 percent? Ans. Axis Bank
  • 26. Q23. Government of India in a major step to allow more autonomy to CBI placed the agency’s which wing under the command of the CBI Director, making his word final in investigations on 25 December 2013? Ans. Legal Wing Q24. Name the saving bonds launched by Reserve Bank of India (RBI) on 23 December 2013? Ans. Inflation Indexed Saving Bonds Q25. Government of India puts a way ahead to launch Cash subsidy on ......... after the successful implementation of cash subsidy on LPG for BPL (below poverty line) families? Ans. Kerosene Q26. Which bowler was declared on the No. 1 position in the latest ICC Test rankings in bowling released on 24 December 2013? Ans. Vernon Philander of South Africa Q27. Which day was observed across India on 24 December 2013 with the objective of providing better protection of consumer’s interest? Ans. National Consumers Right Day Q28. Who became the Indian Ambassador of US recently? Ans. Subrahmanyam Jaishankar Note: He is the successor of Nirupama Rao and his position in Beijing will be taken by Ashok k. kantha. Q29. Name the nuclear capable ballistic missile which was successfully test-fired by India on 23 December 2013? Ans. Agni-III
  • 27. Q30. Name the England spinner who announced his retirement from international and first-class cricket midway through the Ashes Series on 22 December 2013? Ans. Graeme Swann Q31. Which day was observed across the country on 23 December 2013 to celebrate the birthday of Chaudhary Charan Singh? Ans. Kisan Diwas Note: Chaudhary Charan Singh (23 Dec 1902 - 29 May 1987) was the fifth Prime Minister of India. He served as the Prime Minister from 28 July 1979 to 14 January 1980. Chaudhary Charan Singh holds the record of being the only Prime Minister of India who did not face the Parliamentary floor for a single day after assuming the office. Q32. Who became the youngest person to reach the summit of Aconcagua, the highest mountain of America on 27 December 2013? Ans. Tyler Armstrong Note: The nine year old boy of United States climbed the mountain in the Argentine Andes with his father and Tibetan Sherpa, Lhawang Dhondup. Q33. Which country on 28 December 2013 adopted a resolution that eases the one child policy of the country? Ans. China Note: The resolution was passed by the standing committee of the National People’s Congress (NPC). The resolution has allowed the couples of China to have two children if either parents is an only child. Q34. Union Government on 24 December 2013 launched which project to make people e-literate? Ans. e-inclusion Q35. High Court asked Telugu actors Mohan Babu and actor Brahmanandam to return the Padma Awards as the recipients carried the Padma Shri as prefix in the title cards of the movie Denikina Ready violating which article of the Indian constitution?
  • 28. Ans. Article 18(1) Note: According to the article 18(1) of the constitution the award does not carry any monetary grant and the award cannot be used as a prefix or suffix to the recipient’s name. Q36. Beverages and snacks major PepsiCo India planned to invest over 1200 crore rupees to build a new beverage manufacturing facility in Sri City of which state recently? Ans. Andhra Pradesh Q37. Name the veteran journalist and first editor of The Statesman who died on 22 December 2013 at the age of 92? Ans. Pran Chopra Q38. Name the renowned Kannada poet who died on 23 December 2013 in Bangalore? Ans. Rashtrakavi G. S. Shivarudrappa Q39. To combat Obesity and Diabetes, which country opened world’s first standing classroom? Ans. Australia Q40. Egypt’s ruling Government declared which group a terrorist group on 25 December 2013? Ans. Muslim Brotherhood Note: The decision came after government officials blamed the Brotherhood for a suicide bombing at a police headquarters in north of Cairo that killed 16 people. Founded in Egypt by Hassan al-Banna in March 1928, the group spread to other Muslim countries but has its largest, or one of its largest, organizations in Egypt. Q41. Group of Islamic Scholars in Kashmir issued a fatwa on 26 December 2013 that women, whose husbands are missing for the past ...... years, can remarry? Ans. Four
  • 29. Q42. Centre for Economic and Business Research (CERB) study released in December 2013 has predicted that which country will overtake Germany as Europe’s largest economy by 2030? Ans. UK