Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Hazarde Industriale.pptx

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Hazarde Industriale
Hazarde Industriale
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 10 Ad

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Hazarde Industriale.pptx

  1. 1. Zalaru Maria Alexandra Clasa a-XI-a Geografie
  2. 2.  Aceasta categorie inculde o gama larga de accidente declasate de om cu sau fara voia sa, legate de activitatile industriale, cum sunt exploziile, scurgerile de substante toxice etc.  Asemenea hazarde sunt frecvente in industria chimica si metalurgica, dar si in industria nucleara datorita emisiilor de substante nocive in procesul de productie si cantitatilor mari de deseuri care afecteaza solul, apa si aerul.
  3. 3.  Amplasarea obiectivelor industriale in vai adanci si depresiuni, in care se manifesta frecvent fenomene meteorologice cum sunt calmul atmosferic si inversiunea termica, conduce la strangerea si cumularea poluantilor si, in final, la realizarea unor concentratii periculoase. printre cazurile cele mai semnificative se numara cele din vaile Meusa, Belgia si Donora, S.U.A. precum si de la Londra.  De exemplu, pe valea Meusei, afluent al Rhinului, in sectorul belgian dintre localitatile Huy si Seraing, marginit de coline ce domina valea cu 75-100 m si dotat cu intreprinderi industriale ce se tin lant (combinate siderurgite, centrale electrice, fabrici de sticla, de acid sulfuric, de ingrasaminte chimice etc. ), o ceata densa si persistenta (15 zile) a provocat in decembrie 1930 moartea a 60 de persoane si simptome de otravire la cateva mii de locuitori.  Intre 5 si 8 decembrie 1952, factorii climatici au determinat o situatie catastrofala la Londara. Ca urmare a cresterii bruste a continutului de anhidrida sulfuroasa si de substante solide aflate in suspensie, numarul deceselor provocate de faimosul smog londonez a fost de aprox. 4000, iar cel al persoanelor care au avut de suferit, cu mult mai mare.
  4. 4.  Accidentul de la Bhopal https://www.youtube.com/watch?v=7qI_O2WsqVs  Catastrofa de la Bhopal este numele sub care este cunoscut unul dintre cele mai grave accidente industriale din lume și care s-a soldat cu peste 15.000 de victime și cu peste 500.000 de persoane afectate în mod direct. Evenimentul s-a petrecut în noaptea de 2 spre 3 decembrie 1984 în apropierea orașului Bhopal și a constat în eliberarea în atmosferă a peste 45 de tone de derivat gazos de cianură din incinta uzinei Union Carbide India.  Efectele catastrofei continuă să se manifeste la mulți ani după accident: s-au născut sute de copii cu deficiențe neuro-motorii, orbi sau cu alte dizabilități și malformații, mai ales la nivelul sistemului osos sau sistemului muscular.  Despagubirile platite de Union Cabride s-au ridicat la 15 miliarde de dolari, fiind astfel cea mai mare suma inregistrata pana acum in asemenea cazuri.
  5. 5.  Accidentul nuclear de la Cernobîl https://www.youtube.com/watch?v=iyTf0dJ1OK4  A avut loc pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea.  A fost compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.  Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.
  6. 6.  Accidentul de la Fukushima https://www.youtube.com/watch?v=QI_VnyUNi5U https://www.youtube.com/watch?v=gOAjbssUqHw  Accidentul nuclear de la Fukushima-Daiichi a avut loc la data de 11 martie 2011 la centrala electrică atomică Fukushima din Japonia, care constă din 4 reactoare nucleare, ca urmare a cutremurului din nord-estul țării de la ora 14:46, urmat de un tsunami de mari proporții. Centrala nucleară Fukushima I a fost nevoită să recurgă la acumulatoarele electrice de rezervă, dar acestea au o capacitate limitată. La 14 martie compania TEPCO, care administrează centrala, a făcut cunoscut că nici sistemul de răcire al reactorului 2 nu mai funcționează. Fără o răcire normală la un reactor se poate ajunge la supraîncălzirea miezului cu material fisionabil radioactiv al reactorului până la o temperatură de 2.000 °C, crescând riscul topirii lui și al unor explozii. La 15 martie autoritățile din Tokio au anunțat că la reactorul 2 Fukushima a avut loc o explozie care a avariat învelișul acestuia, provocându-se astfel o creștere a radioactivității în zona înconjurătoare. Administrația centralei vorbește despre "valori dramatice ale radioactivității". Drept urmare populația locală din perimetrul de 30 de km în jurul centralei, care nu era încă evacuată a fost avizată să rămână în locuințe, pentru a nu se expune direct radioactivității crescute. După explozia de la reactorul 2 s-a anunțat un incendiu la reactorul 4 care in timpul cutremurului era în revizie. De la acesta provine acum creștere puternică a radioactivității direct în atmosferă.
  7. 7.  Degradarea accelerata a terenurilor  Ecosistemele naturale se reduc din ce in ce mai mult, in buna masura datorita necesitatilor impuse de dezvoltarea demografica si economica a omenirii.  Potrivit evaluarilor efectuate de institutii specializate ale O.N.U., procesele de degradare a solurilor sunt evidente pe circa 2 milioane de hectare, fiind datorate unor cauze diferite.  Din aceasta intinsa suprafata, circa o zecime consta din terenuri puternic degradate – care ar necesita investitii foarte mari pentru a fi recuperate – situate cu precadere in Asia, Africa si America de Sud, regiuni cu crestere demografica foarte mare, ceea ce face sa se accentueze decalajul dintre numarul locuitorilor si posibilitatea de a-i hrani.
  8. 8.  Despadurirea junglei Amazoniane In Romania  Poluarea industriala din Romania a generat in perioada 2008-2012 costuri estimate in sanatate si protectia mediului de 25 pana la 80 de milioane de euro, termocentrala de la Turceni fiind al treilea cel mai mare poluator din Uniunea Europeana in functie de impactul asupra costurilor totale.  Potrivit unui studiu al Agentiei Europene de Mediu privind impactul emisiilor poluante ale centralelor energetice si ale altor companii industriale asupra cheltuielilor din UE cu sanatatea si protectia mediului, Romania se situeaza pe locul al saselea in functie de costurile cauzate de poluarea industriala, in urma Germaniei, Poloniei, Marii Britanii, Frantei si Italiei.
  9. 9. Va multumesc frumos pentru atentie ! Eleva in clasa a-XI-aA Zalaru Maria Alexandra

×