SlideShare a Scribd company logo
ELS GÈNERES PERIODÍSTICS D’OPINIÓ
Els gèneres periodístics d’opinió són una part essencial del periodisme, ja que permeten als escriptors
expressar les seves idees, judicis i punts de vista sobre diversos temes d’interès públic. Aquests gèneres
inclouen l’editorial, l’article d’opinió, la columna, la crítica i la carta al director.
L'article d’opinió
L'article d'opinió és un text signat per un autor, sovint un expert o un col·laborador extern, que
expressa la seva visió personal sobre un tema determinat. A diferència de l'editorial, aquest gènere
reflecteix la perspectiva individual de l'autor i no necessàriament la del mitjà. L'article d'opinió permet
una major llibertat expressiva, amb un estil més subjectiu i personal. Els autors d'articles d'opinió
poden ser periodistes, escriptors, acadèmics, polítics o altres figures públiques que aporten una mirada
única i informada sobre qüestions d'interès.
L'editorial
L'editorial és un article no signat que reflecteix la postura oficial del mitjà de comunicació sobre un
tema concret. Es considera la veu institucional del diari o revista i sol abordar temes d'actualitat amb
una perspectiva crítica i reflexiva. L'editorial intenta influir en l’opinió pública i sovint proposa solucions
als problemes plantejats. Es caracteritza per un to formal i un llenguatge acurat, amb arguments sòlids
que recolzen la posició del mitjà.
La crítica
La crítica és un gènere periodístic d’opinió que se centra en l’avaluació d’obres culturals, com ara llibres,
pel·lícules, obres de teatre, exposicions d’art, música i altres manifestacions artístiques. El crític analitza
l'obra des d'una perspectiva experta, oferint una valoració argumentada sobre els seus mèrits i
defectes. La crítica busca orientar el públic, aportant una guia sobre què val la pena consumir
culturalment. Aquest gènere requereix un coneixement profund del camp en qüestió, així com una
capacitat analítica i argumentativa destacada. La crítica també reflecteix els gustos i la sensibilitat de
l'autor, fent d'aquest un gènere subjectiu però amb un fonament objectiu.
La columna
La columna és una secció fixa en un mitjà de comunicació on un periodista o col·laborador extern
publica regularment textos d’opinió sobre diversos temes. Les columnes solen tenir un estil més informal
i personal que els articles d'opinió, i el seu autor pot tractar temes d'actualitat, culturals, socials o fins i
tot personals. Les columnes ofereixen una perspectiva consistent, ja que els lectors poden seguir les
reflexions i evolució del pensament de l'autor al llarg del temps. El to de la columna pot variar des de
seriós i reflexiu fins a humorístic i irònic, depenent de l’estil de l’autor.
La carta al director
La carta al director és un espai en els mitjans de comunicació on els lectors poden expressar les seves
opinions, inquietuds o comentaris sobre temes d'actualitat o sobre el mateix mitjà. Aquest gènere
fomenta la participació ciutadana i permet un diàleg entre el públic i el mitjà de comunicació. Les cartes
al director solen ser breus i concises, amb una clara exposició del punt de vista del lector. Encara que
són escrites per no professionals, les cartes poden tenir un gran impacte i contribuir al debat públic.
Importància dels gèneres d’opinió
Els gèneres periodístics d’opinió juguen un paper crucial en la democràcia, ja que proporcionen un espai
per a la reflexió i el debat sobre temes d’interès públic. Aquests gèneres ajuden a formar l’opinió
pública, oferint perspectives diverses i enriquidores. A més, permeten als lectors contrastar diferents
punts de vista, afavorint un pensament crític i informatiu. Els gèneres d’opinió també contribueixen a la
pluralitat informativa, ja que donen veu a una varietat d’autors i sensibilitats.
A través de l’editorial, els mitjans poden prendre una postura clara sobre temes importants, mentre que
els articles d’opinió i les columnes ofereixen una gamma més àmplia de perspectives individuals. Les
crítiques ajuden a valorar la qualitat de les produccions culturals, orientant el consum cultural de la
societat. Finalment, les cartes al director faciliten la participació ciutadana i el feedback directe dels
lectors.
Conclusió
Els gèneres periodístics d’opinió són fonamentals per al funcionament d’una premsa lliure i pluralista.
Aquests gèneres permeten als periodistes i als lectors expressar-se lliurement, compartir idees i debatre
sobre els grans temes de l’actualitat. En una societat democràtica, la diversitat de veus i opinions és
essencial per a la salut del debat públic i per a la formació d’una ciutadania informada i crítica. Així, els
gèneres d’opinió no només enriqueixen el periodisme, sinó que també contribueixen a enfortir la
democràcia i la llibertat d’expressió.

More Related Content

Featured

2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot
Marius Sescu
 
Everything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPTEverything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPT
Expeed Software
 
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage EngineeringsProduct Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Pixeldarts
 
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental HealthHow Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
ThinkNow
 
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdfAI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
marketingartwork
 
Skeleton Culture Code
Skeleton Culture CodeSkeleton Culture Code
Skeleton Culture Code
Skeleton Technologies
 
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
Neil Kimberley
 
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
contently
 
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
Albert Qian
 
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie InsightsSocial Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Kurio // The Social Media Age(ncy)
 
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Search Engine Journal
 
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
SpeakerHub
 
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
Clark Boyd
 
Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next
Tessa Mero
 
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search IntentGoogle's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Lily Ray
 
How to have difficult conversations
How to have difficult conversations How to have difficult conversations
How to have difficult conversations
Rajiv Jayarajah, MAppComm, ACC
 
Introduction to Data Science
Introduction to Data ScienceIntroduction to Data Science
Introduction to Data Science
Christy Abraham Joy
 
Time Management & Productivity - Best Practices
Time Management & Productivity -  Best PracticesTime Management & Productivity -  Best Practices
Time Management & Productivity - Best Practices
Vit Horky
 
The six step guide to practical project management
The six step guide to practical project managementThe six step guide to practical project management
The six step guide to practical project management
MindGenius
 
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
RachelPearson36
 

Featured (20)

2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot2024 State of Marketing Report – by Hubspot
2024 State of Marketing Report – by Hubspot
 
Everything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPTEverything You Need To Know About ChatGPT
Everything You Need To Know About ChatGPT
 
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage EngineeringsProduct Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
Product Design Trends in 2024 | Teenage Engineerings
 
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental HealthHow Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
How Race, Age and Gender Shape Attitudes Towards Mental Health
 
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdfAI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
AI Trends in Creative Operations 2024 by Artwork Flow.pdf
 
Skeleton Culture Code
Skeleton Culture CodeSkeleton Culture Code
Skeleton Culture Code
 
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
PEPSICO Presentation to CAGNY Conference Feb 2024
 
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
Content Methodology: A Best Practices Report (Webinar)
 
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
How to Prepare For a Successful Job Search for 2024
 
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie InsightsSocial Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
Social Media Marketing Trends 2024 // The Global Indie Insights
 
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
Trends In Paid Search: Navigating The Digital Landscape In 2024
 
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
5 Public speaking tips from TED - Visualized summary
 
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
ChatGPT and the Future of Work - Clark Boyd
 
Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next Getting into the tech field. what next
Getting into the tech field. what next
 
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search IntentGoogle's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
Google's Just Not That Into You: Understanding Core Updates & Search Intent
 
How to have difficult conversations
How to have difficult conversations How to have difficult conversations
How to have difficult conversations
 
Introduction to Data Science
Introduction to Data ScienceIntroduction to Data Science
Introduction to Data Science
 
Time Management & Productivity - Best Practices
Time Management & Productivity -  Best PracticesTime Management & Productivity -  Best Practices
Time Management & Productivity - Best Practices
 
The six step guide to practical project management
The six step guide to practical project managementThe six step guide to practical project management
The six step guide to practical project management
 
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
Beginners Guide to TikTok for Search - Rachel Pearson - We are Tilt __ Bright...
 

ELS GÈNERES PERIODISTICS D´OPINIÓ

  • 1. ELS GÈNERES PERIODÍSTICS D’OPINIÓ Els gèneres periodístics d’opinió són una part essencial del periodisme, ja que permeten als escriptors expressar les seves idees, judicis i punts de vista sobre diversos temes d’interès públic. Aquests gèneres inclouen l’editorial, l’article d’opinió, la columna, la crítica i la carta al director. L'article d’opinió L'article d'opinió és un text signat per un autor, sovint un expert o un col·laborador extern, que expressa la seva visió personal sobre un tema determinat. A diferència de l'editorial, aquest gènere reflecteix la perspectiva individual de l'autor i no necessàriament la del mitjà. L'article d'opinió permet una major llibertat expressiva, amb un estil més subjectiu i personal. Els autors d'articles d'opinió poden ser periodistes, escriptors, acadèmics, polítics o altres figures públiques que aporten una mirada única i informada sobre qüestions d'interès. L'editorial L'editorial és un article no signat que reflecteix la postura oficial del mitjà de comunicació sobre un tema concret. Es considera la veu institucional del diari o revista i sol abordar temes d'actualitat amb una perspectiva crítica i reflexiva. L'editorial intenta influir en l’opinió pública i sovint proposa solucions als problemes plantejats. Es caracteritza per un to formal i un llenguatge acurat, amb arguments sòlids que recolzen la posició del mitjà. La crítica La crítica és un gènere periodístic d’opinió que se centra en l’avaluació d’obres culturals, com ara llibres, pel·lícules, obres de teatre, exposicions d’art, música i altres manifestacions artístiques. El crític analitza l'obra des d'una perspectiva experta, oferint una valoració argumentada sobre els seus mèrits i defectes. La crítica busca orientar el públic, aportant una guia sobre què val la pena consumir culturalment. Aquest gènere requereix un coneixement profund del camp en qüestió, així com una capacitat analítica i argumentativa destacada. La crítica també reflecteix els gustos i la sensibilitat de l'autor, fent d'aquest un gènere subjectiu però amb un fonament objectiu. La columna La columna és una secció fixa en un mitjà de comunicació on un periodista o col·laborador extern publica regularment textos d’opinió sobre diversos temes. Les columnes solen tenir un estil més informal i personal que els articles d'opinió, i el seu autor pot tractar temes d'actualitat, culturals, socials o fins i tot personals. Les columnes ofereixen una perspectiva consistent, ja que els lectors poden seguir les reflexions i evolució del pensament de l'autor al llarg del temps. El to de la columna pot variar des de seriós i reflexiu fins a humorístic i irònic, depenent de l’estil de l’autor. La carta al director La carta al director és un espai en els mitjans de comunicació on els lectors poden expressar les seves opinions, inquietuds o comentaris sobre temes d'actualitat o sobre el mateix mitjà. Aquest gènere fomenta la participació ciutadana i permet un diàleg entre el públic i el mitjà de comunicació. Les cartes
  • 2. al director solen ser breus i concises, amb una clara exposició del punt de vista del lector. Encara que són escrites per no professionals, les cartes poden tenir un gran impacte i contribuir al debat públic. Importància dels gèneres d’opinió Els gèneres periodístics d’opinió juguen un paper crucial en la democràcia, ja que proporcionen un espai per a la reflexió i el debat sobre temes d’interès públic. Aquests gèneres ajuden a formar l’opinió pública, oferint perspectives diverses i enriquidores. A més, permeten als lectors contrastar diferents punts de vista, afavorint un pensament crític i informatiu. Els gèneres d’opinió també contribueixen a la pluralitat informativa, ja que donen veu a una varietat d’autors i sensibilitats. A través de l’editorial, els mitjans poden prendre una postura clara sobre temes importants, mentre que els articles d’opinió i les columnes ofereixen una gamma més àmplia de perspectives individuals. Les crítiques ajuden a valorar la qualitat de les produccions culturals, orientant el consum cultural de la societat. Finalment, les cartes al director faciliten la participació ciutadana i el feedback directe dels lectors. Conclusió Els gèneres periodístics d’opinió són fonamentals per al funcionament d’una premsa lliure i pluralista. Aquests gèneres permeten als periodistes i als lectors expressar-se lliurement, compartir idees i debatre sobre els grans temes de l’actualitat. En una societat democràtica, la diversitat de veus i opinions és essencial per a la salut del debat públic i per a la formació d’una ciutadania informada i crítica. Així, els gèneres d’opinió no només enriqueixen el periodisme, sinó que també contribueixen a enfortir la democràcia i la llibertat d’expressió.