Com fer un blog per l'empresa

2,202 views

Published on

Manual pràctic i teòric de com fer un blog per l'empresa.

Published in: Technology
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Com fer un blog per l'empresa

 1. 1. Guia de Blog
 2. 2. www.arranjamentsdigitals.com
 3. 3. Estimat usuariGràcies pel seu interès.En aquesta guia trobarà resposta a les preguntes més freqüents relacionades amb lacreació i manteniment dun bloc.Li recordem que pot consultar altres guies totalment gratuïtes a la pàgina www.arranjamentsdigitals.comPer qualsevol dubte o suggeriment estarem encantats de dajudar-lo a través del correuelectrònic marc@arranjamentsdigitals.comEsperem que aquesta guia li sigui dutilitat.
 4. 4. 0 Índex 1. Perquè serveix un blog? 2. Què és un blog? 3. Característiques principals. 4. Tipus de blogs. 5. Avantatges dels blogs sobre els webs. 6. Estratègies per potenciar el blog. 7. Quina plataforma de blog elegir? 8. Com obtenir més visites? 9. Tinc pocs seguidors...10. Donar-se dalta al cercador de Google.11. Descobreix què diuen de nosaltres12. Fonts i recursos sobre blogs.13. Crear el nostre blog amb Blogger.
 5. 5. 1 Perquè serveix un blog?Les empreses han trobat en els blogs una bona forma de comunicar-se amb els seusclients, proveïdors, empleats i prospectors duna forma molt més pròxima.Un mitjà òptim per recollir opinions, comentaris, lloances i també queixes cap a lesempreses, els productes que fabriquen, els serveis que ofereixen o les marques quepromocionen.Els blogs dempresa han arribat per quedar-se, i dins una estratègia de promoció enxarxes socials, el blog és el nucli aglutinador on la empresa té la oportunitat de debatre,comunicar, defensar-se i difondre els seus missatges.Abans de crear un blog hem de tenir molt clars una sèrie daspectes estratègics com ara elto a utilitzar (formal o informal), els continguts que soferiran, el grau de crítica acceptable,i sobretot, la actualització de contingut, resposta a comentaris dusuaris i anàlisi deresultats.No hi ha res més trist que un Blog sense actualitzar.
 6. 6. 2 Què és un blog?En informàtica, un bloc, blog o bitàcola, és un diari interactiu personal a Internet.Un bloc (o blog) és dissenyat perquè, com un diari, cada article tingui data de publicació,de manera que la persona que escriu (blocaire, blogaire o bloguista) i les que llegeixenpuguin seguir tot el que sha publicat i editat.En cada missatge o article dun bloc els lectors poden escriure comentaris (si lautor hopermet) i aquest, al seu torn, donar-los resposta. Cada blog té el seu propi tema i nhi hade tipus personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc.Podem resumir que un "weblog" és una publicació en línia amb històries publicades ambuna prioritat molt alta, encara que la gent pot publicar amb la regularitat que vulgui. A mésa més, són presentats en un ordre cronològic invers, és a dir, el que es pública en darrerserà el primer que surti en pantalla. També és molt habitual que en els blogs es disposi d’una llista d’enllaços a uns altres blogs, que es diu blogroll. Ens donen l’oportunitat dedisposar d’un sistema de comentaris que permet als lectors destablir una conversacióamb l’autor i entre ells, en relació amb el que s’ha publicat. És propi dels "weblogs" de ferun ús intensiu denllaços amb altres pàgines o altres blocs per poder ampliar la informació,citar fonts o fer notar que es segueix informació d’altres blocs.
 7. 7. 2. 1 CaracterístiquesUn bloc o blog té unes característiques bastant generals, com per exemple:• Són col·laboratius: Ja que tenen la possibilitat que els altres internautes puguin afegircomentaris.• Són definibles: Això vol dir que els autors poden restringir qui vol que comenti aquestbloc i qui no. Això fa que en alguns blocs tinguin un cercle bastant petit. Però que siguirestringit no vol dir que no sigui ni públic ni visibles per qualsevol internauta.• Són interactius: Des del teu propi bloc pots enllaçar-te en altres blogs, webs, àudio,vídeos entre altres.• Són gratuïts: Els blogs són totalment gratuïtsFont: Wikipedia
 8. 8. 3 Característiques principalsCada contingut afegit al bloc sanomena "entrada" o "post" i consisteix en un article escrit,que també pot anar acompanyat de so, imatges, vídeo, etc.Les diferents entrades (o posts) es classifiquen de manera cronològica, segons el seuordre de publicació, i cadascuna delles consta de diferents parts. Bàsicament: El títol, que descriu el contingut del post La data i lhora de publicació Lopció dincloure comentaris daltres usuaris Les etiquetes (també conegudes amb el nom de tags), o sistema de catalogació temàtica dels posts publicatsPer exemple, si el nostre bloc és sobre música i el post que volem publicar parladinstruments de percussió, -Les etiquetes que hi posaríem podrien ser "instruments" i"percussió". Daquesta manera, si un visitant seleccionés al bloc letiqueta "percussió",podria visualitzar tots els posts específics sobre percussió que hi ha al bloc.
 9. 9. 4 Tipus de blogsDe blogs nhi poden haver de molts tipus però els més usuals són les següents: Blogs personals: Són la majoria. Els autors daquest tipus de blog escriuen a títol personal sobre les seves opinions, coneixements o experiències. Blogs corporatius: Acostumen a estar basats amb una temàtica molt concreta, fet que facilita la fidelització dun grup dusuaris molt concret. El blog professional és un instrument perfecte per potenciar la marca personal i posicionar-se com a expert.
 10. 10. 5 Aventatges dels blogs sobre els webs1. Els panells dadministració i gestió dels continguts dun blog són fàcils i molt intuïtius. No és necessari conèixer Html, php o altres.2. És molt més senzill actualitzar el contingut.3. Els blogs sadapten perfectament a la Web 2.0 i permeten potenciar la creació de comunitats.4. Els blogs tendeixen a ser molt virals. Molts bloggers enllaçen altres blogs si el contingut és interessant.5. Els blogs poden ajudar a les empreses a resoldre problemes o a detectar errors en serveis o productes.6. Ens permeten obtenir un feed-back dels usuaris. Serveis com el que ofereix Technorati o Feedster permeten recuperarfàcilment valuoses opinions que els consumidors han publicat sobre els nostres productes o serveis.7. Existeix una comunitat molt activa per incloure millores i recursos de forma gratuïta.8. Crear un blog és molt més econòmic que crear un web.9. Ens permet treballar per millorar la nostra reputació Online.
 11. 11. 6 Estratègies per potenciar el Blog1. Monotoritza la competència i el sector.2. Ofereix contingut interessant.3. Facilita i potencia la participació al blog. 1. Comunica als lectors que hem llegit els seus comentaris. 2. Busca la participació daltres blogaires. 3. Accepta les crítiques. 4. No contestis a les crítiques no constructives. 5. Modera el blog.4. Amplifica la viralitat dels continguts: 1. El blog com a distribuïdor de contingut per les nostres xarxes socials. 2. El blog com a sala de premsa 2.0. Notícies i novetats. 3. El blog com a centralització de xarxes socials. Afegeix gadgets de xarxes socials al blog (botons de twitter, de facebook, rss...).
 12. 12. 7 Quina plataforma de blog elegir?Tenim la possibilitat descollir entre diferents opcions i totes elles gratuïtes. Tumblr. Blogger. Wordpress.Totes tres són molt completes i disposen duna comunitat al darrere molt activa. Ladecisió final depèn de vosaltres. En el nostre cas ens quedem amb Blogger.També tenim la opció de tenir el blog allotjat en un hòsting propi. En aquest cas la nostrarecomanació és Wordpress.
 13. 13. 8 Com obtenir més visites?Tenir èxit amb un blog no és senzill i hem dinvertir moltes hores. Tot i així aquestsconsells et poden venir molt bé per obtenir més visites: No publiquis el blog fins que no estigui enllestit del tot. Limita molt bé la temàtica del blog. Actualitza periòdicament. Posa títols descriptius als teus "posts". Posa títols breus, ni molt curts ni molt llargs. Col·loca enllaços interns en el cos de cada post que enllacin a altres articles del teu blog. Afegeix al final del post una llista darticles relacionats. Crea contingut original. Google valora la originalitat del contingut. Posa etiquetes a cada post per facilitar la cerca als usuaris. Monotoritza els blogs del sector i participa-hi. No oblidis de deixar un enllaç cap al teu blog.
 14. 14. 8 Com obtenir més visites? Crea contingut de qualitat perquè et citin altres blogs. Facilita laccés al contingut de diferents formes: Data, categoria... Afegeix un cercador intern al teu blog. Permet que els teus lectors es puguin subscriure al blog (RSS). Intenta aparèixer als Blogrolls daltres blog (blogs o enllaços recomanats). Realitza enquestes als teus lectors. Potencia el blog amb les xarxes socials. Insereix una fan box de Twitter i de Facebook. Insereix botons de marcadors socials a cada article del blog. Inclou fotografies, vídeos o il·lustracions en els teus posts. Contesta tots els comentaris que facin els usuaris. Fes un cop dull a les estadístiques del blog cada cert temps. Premia als usuaris més fidels.Daquesta forma hi han més possibilitats que el teu blog tingui èxit.
 15. 15. 9 Tinc pocs seguidors...No et desanimis si et costa aconseguir molts seguidors al blog. El més interessant no éstenir milers i milers de usuaris passius si no aconseguir una comunitat activa i participativa.És millor comptar amb 50 usuaris que opinin periòdicament que 500 muts. "Busquem crear una comunitat activa no una gran massa indiferent".
 16. 16. 10 Donar-se dalta al cercador de GoogleEl primer que haurem de fer perquè ens puguin trobar serà donar dalta el blog a Google.Només haurem danar a http://google.com/intl/es/addurl.html i omplir les dades.
 17. 17. 11 Descobreix què diuen de nosaltresGràcies a Google Blocs podem conèixer si parlen de nosaltres a la xarxa. Només hemde posar el nostre domini al requadre i fer clic a "Cerca de blocs".
 18. 18. 11 Descobreix què diuen de nosaltresEns apareixerà un llistat amb tot el que sha dit de nosaltres a la xarxa. Si volem rebre unaalerta de Google cada cop que algú ens citi podem anar a baix de tot de la pàgina i clicar aGoogle Alertes.
 19. 19. 11 Descobreix què diuen de nosaltresHaurem de configurar alguna variable com ara la freqüència o el volum. Uncop configurat al nostre gust cliquem a Crea una alerta. Així cada cop que algú ens citi,Google ens enviarà un correu. Ideal per contestar ràpidament un comentari.
 20. 20. 12 Fonts i recursos sobre blogshttp://buzz-es.blogspot.com Blog oficial de Blogspot, plataforma de Google.http://www.ayudawordpress.com Blog sobre Wordpress
 21. 21. 13 Crear el nostre blog amb BloggerPer fer-ho només necessitarem un compte a Google (el nostre nom dusuari a Gmail).Anem a www.blogger.com/start i posem el nostre correu electrònic i la contrasenya.
 22. 22. 13 Crear el nostre blog amb BloggerJa estem a dins del tauler. Cliquem a sobre "crea un blog" i escollim el títol i la direccióURL. Seguidament cliquem a "Continua". Felicitats! Ja tenim el nostre propi blog. Nomésens falta afegir el contingut. En el tauler també podem escollir idioma (1) o configurar el nostre perfil (2).
 23. 23. 13 Crear el nostre blog amb BloggerEl primer que haurem de fer serà configurar el nostre blog i modificar les diferentsopcions al nostre gust (descripció del blog, nº de articles per pàgina, públic o privat, quipot fer comentaris i un llarg etcètera). Cliquem a Configuració És important realitzar una bona descripció del blog amb uns 500 caràcters
 24. 24. 13 Crear el nostre blog amb BloggerEl primer que haurem de fer serà configurar el nostre blog i modificar les diferentsopcions al nostre gust (descripció del blog, nº de articles per pàgina, públic o privat, quipot fer comentaris i un llarg etcètera). Cliquem a Configuració És important realitzar una bona descripció del blog amb uns 500 caràcters
 25. 25. 13 Crear el nostre blog amb BloggerUn cop tenim configurat el nostre blog anem a fer un cop dull al disseny. Cliquem a lapestanya Disseny i tot seguit a "Dissenyador de plantilla". Es recomana visitar blogs del sector i recollir idees sobre el disseny.
 26. 26. 13 Crear el nostre blog amb BloggerDins de "Dissenyador de plantilla" podem escollir la plantilla, el fons, ajustar lesamplades, el format del blog i el tipus de lletra entre daltres. Es recomana utilitzar elblanc com a fons o colors que no dificultin la lectura (ex: mai utilitzeu vermell com a fonsi verd per la lletra o a linversa). Podem veure les modificacions al panell de sota. Un coptenim el nostre disseny fet cliquem a aplica-ho al blog i tornem a Blogger. El disseny és molt important ja que és la primera impressió que tenen els usuaris.
 27. 27. 13 Crear el nostre blog amb BloggerDins a Disseny anem a Elements de pàgina. Per col·locar un nou gadget cliquem aafageix un gadget i escollim el desitjat. Els podem moure i col·locar al nostre gust nomésclicant a sobre i arrossegant-los. És molt important posar links als nostres perfils a les diferents xarxes socials en que participem
 28. 28. 13 Crear el nostre blog amb BloggerCliquem a sobre Afegeix un gadget. Ens apareixerà un panell amb tots els gadgetsdisponibles. Els imprescindibles són: Quadre de cerca: Per cercar informació dins del blog. És important etiquetar bé els articles. Arxiu de bloc i Etiquetes: Els dos ens serveixen per cercar/oferir la informació duna forma més senzilla. Llista de blocs: És important recomanar altres blocs del sector. Alhora hem daconseguir aparèixer al llistat daltres blogs. Intentem intercanviar enllaços ja que ens aporten trànsit directe al nostre blog. Links als perfils de les xarxes socials en què participem: És un peix que es menja la cua. Les xarxes socials han de portar visitants al blog, i el blog ha de potenciar les xarxes socials. És important incloure fotografies, vídeos o il·lustracions en el blog.
 29. 29. 13 Crear el nostre blog amb BloggerFan Box de Twitter o de Facebook.Enquestes: Hem de promoure la participació al nostre blog. Les enquestes és unamolt bona forma de fer-ho.Vídeo: Dona dinamisme al nostre blog. El podem canviar cada setmana.Enllaç de subscripció: Facilita el seguiment del nostre blog gràcies a la subscripciódels lectors de feeds més importants. Links als nostres diferents perfils a les xarxes socials i el cercador del blog
 30. 30. 13 Crear el nostre blog amb BloggerPer poder crear pàgines estàtiques i afegir-les al menú de navegació hem de clicar aEnviament de missatges a la barra de navegació de blogger. Un cop a dins cliquem aEdita pàgines. Per afegir una pàgina nova cliquem a Pàgina nova. És imprescindible afegir la pàgina de "Com contactar" o "Sobre nosaltres"
 31. 31. 13 Crear el nostre blog amb BloggerNomés haurem dafegir un títol a la pàgina i el text, fotos o vídeos que volem. Un coptenim la pàgina al nostre gust. Cliquem a Publica la pàgina. Intentem simplificar al màxim la barrra del navegador. Menys és més
 32. 32. 13 Crear el nostre blog amb BloggerPer modificar la nostra barra de navegació i moure al nostre gust lordre de les pàgineshaurem de tornar a la pestanya Disseny i clicar a Edita dins el requadre de PàginaPrincipal. Recomanem no fer més de 5 pàgines estàtiques. La barra de navegació ha de ser clara
 33. 33. 13 Crear el nostre blog amb BloggerEn aquesta nova finestra podem modificar elnom de la pàgina principal i lordre de lespàgines. Volem posar el blog a la pàginadinici o una pàgina estàtica amb vídeo? Araés el moment de decidir-ho. Quan ja tinguem la configuració llestacliquem a Desa. Podem posar el menú horitzontalment o en vertical. Només hem darrossegar-lo on volem.
 34. 34. 13 Crear el nostre blog amb BloggerTambé podem modificar les opcions dels missatges del nostre bloc. Per fer-ho cliquem aEdita dins el requadre Missatges de bloc. Actualitza el bloc periòdicament. No fer-ho transmet deixadesa.
 35. 35. 13 Crear el nostre blog amb BloggerPodem modificar el nombre de missatgesque apareixeran a la pàgina principal, elformat de la data, la informació sobre elpost, la possibilitat de opinar o no sobrelarticle o les etiquetes. Recomanem activarla opció Mostra els botons dús compartitper afavorir la viralitat del contingut. Un coptenim la configuració desitjada cliquem aDesa.Hem de donar totes les facilitats perquè el contingut pugui ser utilitzat pels altres. Al cap i a la fi éspublicitat.
 36. 36. 13 Crear el nostre blog amb BloggerNomés ens queda penjar contingut al blog. Per fer-ho anem a la pestanya Enviament demissatges i cliquem a Nova entrada. Ara ja depèn només de tu posar contingut dequalitat i original al blog. Etiqueta sempre els teus missatges. Facilita la cerca dels usuaris
 37. 37. 13 Crear el nostre blog amb BloggerPer últim només ens queda recomanar-te que facis un cop dull com a mínim un cop persetmana de les estadístiques del blog. Podem conèixer quines són el nombre devisitants totals, les pàgines més vistes o lorigen del trànsit del blog. Aquesta informacióens pot ajudar a prendre decisions sobre el contingut del blog.Les estadístiques són importants però no et capfiquis. Volem una comunitat activa no una massaadormida.
 38. 38. 14 SuggerimentsEspero que la guia thagi ajudat a crear el teu propi blog. Pensa que un blog és el canalideal per comunicar-se i dialogar amb els teus clients/usuaris. És una inversió importantde temps però que ens pot oferir informació vital pel bon funcionament de lempresa.Si creus que no hem tractat un tema amb prou profunditat o que ens hem deixat aalguna aspecte important agraïm qualsevol suggeriment. Ens el pots fer arribar a marc@arranjamentsdigitals.comÀnims i molta sort!

×